דבר מלכות: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(166 גרסאות ביניים של 58 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:דבר מלכות.jpg|left|thumb|250px|הרבי מחזיק בידו חוברת דבר מלכות]]
{{מפנה|דבר מלכות|דבר מלכות (פירושונים)}}
'''דבר מלכות''' הינו השם שניתן ל[[שיחה|שיחות]]יו של ה[[אדמו"ר |רבי]]. מקור השם הוא ממדור ב[[שבועון כפר חב"ד]] בו הובא מידי שבוע שיחות ואגרות מהרבי. בשנת [[תנש"א]] החל הרב [[יעקב פלס]] להוציא לאור קבצים תחת השם "דבר מלכות" ובהם שיחות בענייני [[גאולה ומשיח]], [[אגרות קודש]] וכדומה. ידועה בעיקר חוברת דבר מלכות י"ב, אותה חילק [[הרבי מלך המשיח]] ב[[770]] בתאריך [[ט"ו אייר תנש"א]].
[[קובץ:דבר מלכות.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרבי מחזיק את [[קונטרס דבר מלכות י"ב]], בסיום חלוקת הקונטרס לחסידים]]
'''דבר מלכות''' הוא כינוי ל[[שיחה|שיחות]] [[הרבי]] ה[[מוגה]]ות שנאמרו במשך השנה האחרונה (לעת עתה) בה שמענו שיחות מהרבי, החל משבת [[פרשת ויקרא]], [[א' בניסן]] [[תנש"א]] ועד לשבת [[פרשת ויקהל]], [[כ"ה באדר א']] [[תשנ"ב]].


בעקבות כך, נקראים בפי החסידים, השיחות שאמר הרבי בשנים [[תנש"א]]-[[תשנ"ב]] בשם "דבר מלכות". שיחות אלו מיוחדות בתוכנם, בהם מבאר הרבי איך כל פרט ופרט קשור לגאולה. יחודיות נוספת ומשמעותית יש להוראות המיוחדות אותן נתן הרבי בשיחות אלו. הידועות שבהן הן ההוראות משבת פרשת שופטים תנש"א אז אמר הרבי כי צריך לפרסם לכל אנשי הדור כי יש נביא בדור שהוא היועץ והשופט, ההוראה מ[[כינוס השלוחים]] בשנת תשנ"ב אז אמר הרבי כי [[השליחות היחידה שנותרה]] היא [[קבלת פני משיח צדקנו]], ההוראה משבת פרשת תזריע מצורע אז אמר הרבי כי הדרך הקלה, הישרה והמהירה לפעול התגלות וביאת המשיח בעולם היא על ידי לימוד ענייני גאולה ומשיח ועוד.
אף על פי שבחב"ד מקובל לכנות באופן כללי את דברי התורה של [[אדמו"רי חב"ד]] בשם 'דבר מלכות', שיחות אלו מיוחדות בכך שהן הודפסו באופן תקדימי תחת הכותרת 'דבר מלכות', כאשר ההדפסה נעשית באופן רשמי עם חותמת ההו"ל הרשמית [[קה"ת]] ובאישור הרבי.


==דבר מלכות עם פיענוחים==
==רקע והיסטוריה==
השביעי - משיחיות בדור השביעי של חב"ד  
{{ציטוט צף|והלואי היו מדקדקים [[חסידי חב"ד|אנ"ש]], ובפרט ה[[תמימים]], בדברי [[הרבי הריי"צ|כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ]] אפילו בשיחותיו ובפרט אלו משנת [[תש"י|השי"ת]] והשנה שקדמה לה|[[אגרות קודש]], חלק ד' עמוד כ"ד}}
המקום הראשון בו מכונים שיחות [[נשיאי חב"ד]] בשם "דבר מלכות" הוא בשיחות [[הרבי הריי"צ]]{{הערה|שיחות: [[פורים]] [[תש"ח]], [https://chabadlibrary.org/books/maharyatz/sichos/706-10/5/20/index.htm אות א']; [[ל"ג בעומר]] תש"ח, [https://chabadlibrary.org/books/maharyatz/sichos/706-10/5/23/index.htm אות ב']; [[י"ב תמוז]] תש"ח, [https://chabadlibrary.org/books/maharyatz/sichos/706-10/5/26/index.htm אות י"א].}}.
 
בשבועון [[כפר חב"ד (שבועון)|כפר חב"ד]] הופיע מדור קבוע שבו הובאה [[תורת הרבי]] בשם 'דבר מלכות'.
 
בשנת [[תנש"א]], בעקבות שיחותיו של [[הרבי]] בעניין [[מעלתן של ישראל]], החל הרב [[טוביה פלס]] להוציא לאור קבצים בשם "דבר מלכות" ובהם השיחה האחרונה שנאמרה על ידי הרבי ב[[שבת]] האחרונה, בתוספת [[מאמר]]ים, [[אגרות קודש]] ועוד. השיחה הראשונה שהרב פלס הדפיס בשם זה הייתה שיחת שבת [[פרשת ויחי]] [[י"ב בטבת]] ו[[עשרה בטבת]] תנש"א.
 
לאחר מספר שבועות שבהם יצא לאור הדבר מלכות באותה צורה בה הודפסו השיחות בשבועון [[כפר חב"ד]], ובהמשך לדו"ח שהכניס הרב טוביה פלס לרבי, הורה הרבי לגשת להנהלת הוצאת הספרים [[קה"ת]] כדי שהדבר מלכות יצא באופן רשמי, עם דף השער במסגרת [[אוצר החסידים]] "שלשלת האור – היכל תשיעי, שער שלישי".
 
היו גם שלוש חוברות שיצאו בהוצאה מיוחדת, והוכנסו בהם שיחות העוסקות במיוחד בענייני גאולה ומשיח. אחת מהם הייתה '[[קונטרס דבר מלכות י"ב]]', אותה חילק [[הרבי מלך המשיח]] ב-[[770]] בתאריך [[ט"ו באייר]] [[תנש"א]], שהייתה הדפסה שנייה של חוברת שיצאה לאור לראשונה על ידי ה[[וועד להפצת שיחות]] בשם "[[לקוטי שיחות בעניני גאולה ומשיח]]".
 
לאחר [[כ"ז באדר]] [[תשנ"ב]], המשיך הרב טוביה פלס בהוצאת החוברות, כשהם מכילות (בעיקר) את השיחה האחרונה שנאמרה על ידי הרבי לפרשה זו. מאוחר יותר הוא הפסיק את ההדפסה, מסיבות שונות, והרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג]] נטל את היוזמה להפצת השיחות. מאז מודפסות השיחות בכל שבוע על ידי מכון "אור החסידות" בבני ברק, ומופצות ברחבי הארץ.
 
נחת רוחו הגדולה של [[הרבי]] מהחוברות באה לידי ביטוי בכמה וכמה התייחסויות מהרבי. במהלך [[חלוקת דולרים]] רבות, כשהרב פלס עבר לפני הרבי, העניק לו הרבי דולר נוסף בשביל ה"דבר מלכות" כשנוקב בשם זה. באחת השבתות{{הערה|שבת פרשת אמור תנש"א.}} ירד הרבי להתוועדות עם חוברת 'דבר מלכות' בתוך סידורו.
 
שיחות אלו נלמדות בהתלהבות רבה אצל אנ"ש וה[[תמימים]] בעקבות כך שבהם מורה לנו [[הרבי]] את הדרך כיצד לחיות בתקופה זאת אשר מצד אחד עדין נמצאים ב[[גלות]], ומצד שני זמן מסוגל לגאולה והרגעים האחרונים קודם התגלותו של מלך המשיח.
 
שיחות אלו מיוחדות בתוכנם, בהם מבאר הרבי איך כל פרט ופרט קשור לגאולה. יחודיות נוספת ומשמעותית יש להוראות המיוחדות אותן נתן הרבי בשיחות אלו. ידועות מביניהן: ההוראה משבת פרשת תזריע-מצורע תנש"א בה אמר הרבי כי [[הדרך הישרה]], הקלה והמהירה לפעול התגלות וביאת משיח בעולם היא על ידי לימוד ענייני משיח וגאולה, ההוראה משבת פרשת שופטים תנש"א אז אמר הרבי כי צריך לפרסם לכל אנשי הדור כי יש נביא בדור שהוא היועץ והשופט, ההוראה מ[[כינוס השלוחים העולמי]] בשנת [[תשנ"ב]] אז אמר הרבי כי [[השליחות היחידה שנותרה]] היא [[קבלת פני משיח צדקנו]] ועוד.
 
כמו כן נמצאים חידושים בתוכן השיחות, לדוגמא בשיחה מ[[פרשת אמור]] מבאר הרבי שבדורנו ישנה אפשרות לכל יהודי להיות [[צדיק]]{{הערה|בשונה מהמבואר ב[[ספר התניא]].}}, בשיחה מ[[פרשת לך לך]] מבאר שבדורנו ניתן ללמוד תורה באופן של "ג' מוחין בעצם"{{הערה|דרגת לימוד נעלית שבכל תורת חסידות שקדמה לשיחה מתוארת כדרגת לימוד השייכת אך ורק ל[[גאולה]].}}, בשיחה מ[[י"ט כסלו]] - [[יחידות כללית]] אומר הרבי שכעת אנו נמצאים ב[[ימות המשיח]] ובשיחה מ[[פרשת תולדות]] אומר הרבי ש"התגלות מציאותו" של המשיח כבר ישנה.
 
דבר נוסף המגביר את החיות סביב לימוד שיחות אלו נעוצה בכך שאלו הם השיחות האחרונות שזכינו לשמוע מפיו של הרבי, כפי שהרבי עצמו הורה{{הערה|אגרות קודש ח"ד עמ' כ.}} בתקופה שקודם [[קבלת הנשיאות]] בצורה רישמית, ללמוד את השיחות והמאמרים האחרונים ששמעו מ[[אדמו"ר הריי"צ]] מפני שבהם ישנם "התשובות לכל השאלות"{{הערה|התוועדויות תש"י עמוד 20.}}.
 
בעקבות הלהט סביב לימוד השיחות יוצאות לאור מידי שבוע חוברות על ידי מוסדות שונים להגברת החיות סביב לימוד שיחות ה"דבר מלכות"{{הערה|ביניהם: כי הם חיינו ([[ישי"ג חח"ל צפת]]), הזמן גרמא ([[את"ה העולמי]]), מדקדקים, ועוד.}}.
 
== שיחות הדבר מלכות ==


יצחק קראוס. סדרת יהדות כאן ועכשיו, הוצאת ידיעות ספרים, 235 עמ', 88 שקלים
{{שיחות הדבר מלכות}}


שאלת משיחיותו של הרבי מלובביץ' נהפכה זה מכבר לסוגיה ציבורית החורגת בהרבה מגבולות חסידות חב"ד. העובדה שכ-330 שנה אחרי טראומת משיחיות השקר של שבתי צבי שוב נמצא ביהדות גורם חשוב הטוען למשיחיות - לא סתם טענה שמדובר בתקופת גאולה, לטענה זו שותפים רבים, בוודאי בחוגי הימין הדתי-לאומי, אלא משיחיות פרסונלית), משכה גם את תשומת הלב הן של עולם שומרי המצוות, שנדרש לגבש התייחסות ערכית לתופעה, והן של עולם המחקר, שנמצא לו לפתע כר לחקר תופעה משיחית "בזמן אמת", תוך כדי התהוותה.  
==דבר מלכות עם פיענוחים==
{{ערך מורחב|ערך=[[דבר מלכות - פיענוחים]]}}
[[קובץ:פענוחים.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הספרים בסט]]
סדרת 'דבר מלכות עם פיענוחים' כוללת בתוכה את [[שיחה|שיחותיו]] האחרונות (לעת-עתה) של [[הרבי]], שנאמרו בשנים [[תנש"א]]-[[תשנ"ב]] (1991-92). אלו הם 5 כרכים, המתפרשים על 3,000 עמודים.


כשם שהתופעה עצמה מרתקת, כך גם שני סוגי ההתייחסות אליה - הדתית והמחקרית. בתחום הראשון בלטה התייחסותו של מנהיג הציבור הליטאי בישראל (המתנגד מסורתית לחסידות בדיוק בשל החשד שהיא מסתירה מאחוריה שאיפה משיחית), הרב אליעזר שך. הרב שך, שהיה ידוע באופן כללי במנהיגותו החריפה והתקיפה, נהג כך גם כלפי גילויי המשיחיות של חב"ד. מיוחסת לו האימרה כי "חב"ד היא הדת הכי קרובה ליהדות", כלומר מבחינתו עצם התופעה המשיחית כבר הוציאה אותה מחוץ לגבולות היהדות. ראוי לציין שהוא אמר את הדברים עוד לפני פטירת הרבי מלובביץ', בקיץ 1994, אירוע שהחריף עוד יותר את הבעייתיות של המשיחיות החב"דית - כשחוגים נרחבים בתוכה סירבו לקבל את העובדה שהמוות סתם את הגולל על אפשרות משיחיותו של הרבי, ונתלו באמונות סמי-נוצריות שהרבי לא מת אלא "נסתר מן העין", והוא עתיד להתגלות. חוגים אחרים, מצומצמים יותר, הרחיקו לכת באימוץ המודל הנוצרי ואף ייחסו לרבי מעמד של בורא העולם ממש).  
שיחות אלה הוקלדו מחדש ותוקנו טעויות הדפוס שהיו בהוצאות הקודמות.


הרב ד"ר יצחק קראוס, ראש המדרשה לנשים באוניברסיטת בר-אילן, מגלם בכפל תאריו את כפל ההתייחסות לסוגיה: הפן הפנים-דתי והפן המחקרי. בספרו החדש הוא מבקש להתמודד לעומק עם תופעת המשיחיות החב"דית, לבחון את מקורותיה, סיבות לעיתויה, ההצדקות התיאולוגיות שבהן השתמשה, השלבים השונים בהתפתחותה והאמצעים שבהן מימשה את תפיסתה. כבר בראשית הספר הוא מצביע על עובדה משמעותית: המשיחיות היתה שם מן הרגע הראשון. הוא מצטט בהרחבה את נאומו הראשון של הרבי כ"נשיא" החסידות (התואר המוענק בחב"ד למנהיג) משבט תשי"א (1951), כדי להדגיש שכבר אז דיבר הרבי על דורו כדור ביאת משיח. למעשה, הוא מדגיש שכבר המנהיג שקדם לרבי, חותנו הרי"ץ (הרב יצחק שניאורסון), דיבר על תקופתו כעידן גאולה. חשוב להדגיש שעולם המחקר יודע זה מכבר על קיומו של גרעין משיחי בחב"ד עוד בתקופת האדמו"ר הקודם, אבל מכיוון שהציבור הרחב נוטה לייחס את ההתפרצות המשיחית ל-13 שנותיו האחרונות של הרבי (מאז עודד את שירת השיר "אנחנו רוצים משיח עכשיו", ב-1981), ומכיוון שהספר נועד לציבור הרחב, הרי יש בהחלט חשיבות להדגשה זו גם אם אין בה חידוש מחקרי.  
על חמישה כרכים פרושים כחמישים שיחות של הרבי [[מוגה|שהוגהו]] על-ידו ואושרו לפרסום. בשיחות אלה ישנם אלפי מובאות ומראי-מקומות שפוענחו על ידי חברי [[מכון מלכות שבתפארת]] והובאו בשולי העמוד בצורה מאירת-עיניים.


ההצדקה התיאולוגית שבה השתמש הרבי לרעיון שדורו הוא דור משיח היא העובדה שהוא האדמו"ר השביעי של חב"ד (מכאן שמו של הספר). שבע הוא מספר בעל משמעות מיסטית בתרבויות שונות, ובהן היהדות, ובמיוחד בזרם הקבלי-חסידי שלה. בהקשר שלנו, מכיוון שאדמו"רי חב"ד האחרונים ראו עצמם לא כמנהיגים לחסידיהם בלבד אלא לדור כולו, הרי שדורו של האדמו"ר השביעי של חב"ד נחשב כולו כדור בעל מעמד מיוחד. לפי הרבי, זהו הדור שבו צפויה סוף-סוף הגאולה המשיחית המיוחלת.  
בשיחותיו מפנה הרבי למקורות רבים מכל חלקי התורה: תלמוד, רמב"ם, מדרשים, זוהר וספרי קבלה. מהדורה זו של שיחותיו מקלה על הלומד החפץ לעיין במקורות אלו וללמוד את השיחות בעומק הראוי. לכל שיחה נוסף 'תוכן' המסכם את השיחה בשפה קלה וקולחת, דף סיכום והוראות למעשה בפועל הנלמדות מהשיחה.


לפי עמדה זו, לחסידי חב"ד יש תפקיד מיוחד בגאולה הצפויה: מכיוון שפעולותיו של כל יהודי משמעותיות לגבי מימושו של הפוטנציאל המשיחי, עליהם להבטיח שכל יהודי יעשה את חלקו כדי שהפוטנציאל לא יוחמץ. בכך מוטלת על החסידים אחריות היסטורית מרחיקת לכת, כמעט קוסמית, ששכרה בצדה: הכבוד העצום להיות שותפים בתהליך, שפעילותם מתנה את עצם הצלחתו. כך מבין קראוס את כוח המשיכה של המטלות הקשות שהטיל הרבי על חסידיו: מאי-נוחות בעמידה בדוכן תוך ניסיון לחזר אחר יהודים שיניחו תפילין, ועד אי-נוחות גבוהה בהרבה - שליחים שיצאו לקצווי עולם כדי למלא שם את התפקיד שהוטל עליהם במימוש הגאולה. עם זאת, לפי קראוס, הרבי לא העז לבחון את אמונתם של חסידיו באופן מיידי וטוטאלי: הוא העמיס עליהם את משימות הגאולה באופן הדרגתי: ראשית, בניית החצר עצמה, שנמצאה במצב קשה לאחר השואה. משם הוא עבר להפצת החסידות ברחבי העם היהודי, ורק לאחר מכן פנה לשלב השלישי, שלא תיתכן גאולה אוניברסלית בלעדיו - הפצת המסר של חב"ד גם ללא-יהודים.  
הסט יצא לאור על ידי [[מרכז ההפצה ממש]]{{הערה|1='''[http://www.beismoshiach.org/Lashon_HaKodesh/pdf/457.pdf האבן שבכתר הדבר מלכות]''', הפתח דבר לסדרה שנכתב על ידי [[אסף פרומר]] בתוך [[שבועון בית משיח]] גליון 457 עמוד 76.}}.


קראוס בחר להתמקד במחקרו בשני אפיקים: התיאולוגי והמעשי. רוצה לומר: מהי הפילוסופיה הדתית שבאמצעותה ביקש הרבי לשכנע את חסידיו שתקופתו היא אמנם תקופה משיחית; כיצד התפתחה התיאולוגיה הזו מהצבעה על הדור כ"דור גאולה", ועד רמיזות לעצמו (ועוד יותר: מתן לגיטימציה לאחרים להצביע עליו) כמשיח. ברוח דומה, הוא מפרט גם את השלבים המעשיים השונים של מימוש התפיסה המשיחית.  
==הוצאות נוספות==
עם הגברת החיות והעיסוק בלימוד הדבר מלכות, החלו לצאת לאור עוד ועוד מהדורות נוספות של השיחות, בפורמטים שונים. ביניהם:
{{טורים|תוכן=
* '''דבר מלכות''' - שני כרכים של שיחות הדבר מלכות, מתורגמות מאידיש, בהוצאת הועד להפצת הדבר מלכות.
* '''דבר מלכות כיס''' - הספר במהדורת כיס, בחמשה כרכים מחולקים לפי החומשים. יצא לאור לראשונה על ידי מכון 'בית משיח 770 ביתר עילית' בשנת תשס"ח.
* '''דבר מלכות מנוקד''' - שיחות הדבר מלכות בניקוד מלא ועם פתיחת ראשי התיבות ותרגום המילים בארמית. בהוצאה זו הוגה מחדש גם תרגום השיחות שהוגהו באידיש ותוקנו שגיאות רבות. נערך על ידי הרב מנחם מענדל הלפרין וי"ל על ידי [[מרכז ההפצה ממש]].
* '''[[ספר השיחות (אדמו"ר שליט"א)|ספר השיחות]] תנש"א-תשנ"ב - מהדורת כיס''' - שיחות הדבר מלכות כפי שהוגהו במקורן על ידי הרבי - שבוע באידיש ושבוע בלה"ק, במהדורת כיס. הוצאת ה[[וועד להפצת שיחות]].
* '''[[שיחות קודש תנש"א - תשנ"ב]]''' - הנחות בלתי מוגהות של שיחות הדבר מלכות, כפי שאמר אותן הרבי בעת ההתוועדות.
* '''[[דבר מלכות לנוער]]''' - שיחות הדבר מלכות בעיבוד ועריכה לילדים ונוער. נערך על ידי הרב [[שלום דובער וולף (צפת)|שלום דובער וולף]].
* '''[[דבר מלכות לילדים]]''' - שיחות הדבר מלכות בעיבוד מיועד המותאם לילדים, בצירוף משלים ושירים בחרוזים.
* '''[[דבר מלכות תוכן וסיכום (ספר)|דבר מלכות תוכן וסיכום]]''' - סיכום של שיחות הדבר מלכות עם הדגשת ההוראות למעשה בפועל מכל שיחה.
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/Granovetter-Klein%20-%20Elul%2014%2C%205773.pdf הוראות ונקודות]''' - ליקוט כל דבי ה'תוכן קצר' שיצאו לאור על השיחות על ידי [[ועד הנחות התמימים]].
* '''דבש מלכות''' - עיבוד של שיחות הדבר מלכות בלשון קלה וברורה מאת הניה אלישביץ (נכתב במקור לנשים ובנות).
* '''הדרך הישרה''' - חוברת סיכומי שיחות ה"דבר מלכות" מותאם במיוחד לילדים - כולל דפי עבודה מגוונים לכל שיחה. נערך על ידי הרב [[יוסף אברהם פיזם]].
* '''תקע בשופר גדול''' - עיבודים של שיחות מובחרות, יצא לאור לראשונה על ידי [[ועד שיחות באנגלית]], במקור האנגלי ובתרגום לעברית, וכיום מופץ על ידי [[מרכז ההפצה ממש]].
* '''דבר מלכות לעם''' - ביאורים בשפה המובנת גם למי שאינו מורגל בסגנונו התורני של הרבי. יצא עד עתה על דבר מלכות בראשית, חיי שרה וקונטרס בית רבינו שבבבל.
* '''דבר מלכות מבואר''' - ביאור על השיחה בעמקות, אך בשפה השווה לכל נפש, במטרה להנגיש את לימוד השיחה לאנ"ש. עד עתה יצא לאור על דבר מלכות כי תשא, וירא ותולדות.
* '''דבר מלכות לטף''' - ספרי קומיקס הממחישים את השיחות לילדים. עד עתה יצאו לאור שלושה ספרים: '''בעקבות המקדש הנודד''' על שיחת [[קונטרס בית רבינו שבבבל]], '''ברגע האחרון''' על שיחת שבת [[פרשת בלק]] [[תנש"א]]. ו'''מרדף אמיץ''' על דבר מלכות משפטים.
*'''"דבר מלכות"''' (דיסק) - מכיל שיעורים מפי הרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג]] על שיחות ה'דבר מלכות', כאשר יחד עם השיעור ניתן לראות בו-זמנית את הטקסט של ה'דבר מלכות'. יצא לאור על ידי מערכת [[נחייג ונשמע]].
}}
{{גלריה דבר מלכות}}


זו כמובן התמקדות לגיטימית, אבל היא משאירה את הסיפור חסר בכמה היבטים חשובים, בעיקר ההיסטורי והסוציולוגי. לדוגמה, מה גרם להתפרצות המשיחית דווקא בעיתוי שבו התפרצה? אם נצא מנקודת הנחה שהקישור ל"דור השביעי" אינו הגורם להתפרצות המשיחית, אלא רק האמצעי שדרכו ביקש הרבי לשכנע את שומעיו לאחר שהחליט לנקוט מדיניות משיחית, יש צורך להצביע על הגורמים ההיסטוריים לכך: משבר השואה? אולי המשבר האישי הכרוך בעובדה שלא היו לו ילדים, וגם לא קרובים אחרים, שיוכלו למלא את מקומו בבוא העת, ולכן היה צורך לשכנע את החסידים שמשימת החסידות מסתיימת בדורו שלו? ואולי זו דווקא ההכרה שההתפתחות הטכנולוגית, בתוספת השכלתו הכללית, בכלל מאפשרות לראשונה לחסידות יומרה משיחית גלובלית? הספר אינו מפרט בסוגיות אלה.  
==ראו גם==
*'''[[פורטל:דבר מלכות|פורטל הדבר מלכות]]'''
*[[דבר מלכות (קובץ)]] - קובץ לימוד שבועי לשיעורי החת"ת והרמב"ם, מאמרים ושיחות של הרבי.


שאלות נוספות שאינן עולות הן: כיצד הגיבו החסידים למדיניות המשיחית? האם מיד נעשתה פופולרית, או שהרבי היה צריך להתגבר על התנגדות בתחום זה? ובכלל, האם התקשה בייצוב מנהיגותו? איך התמודד עם התופעות הסותרות לכאורה את ההנחה שמדובר בעידן משיחי, כמו השואה וההתבוללות? כל אלה הן שאלות נכבדות שהספר אינן מתמודד איתן. ומכאן שסוגיית משיחיותו של הרבי מלובביץ' עוד יכולה לספק כר נרחב למחקר גם עבור חוקרים נוספים.
==לקריאה נוספת==
*מטה הפצת הדבר מלכות, '''[https://chabad.info/moshiach/613193/ סדר עולמי חדש]'''
*'''דבר מלכות בצרפתית''', במחנה צבאות השם כ"ה תמוז תש"פ עמוד 2
סדרת 'דבר מלכות עם פיענוחים' כוללת בתוכה את [[שיחה|שיחותיו]] האחרונות (לעת-עתה) של [[הרבי]] מלך המשיח שליט"א, שנאמרו בשנים [[תנש"א]]-[[תשנ"ב]] (1991-92).  אלו הם 5 כרכים, המתפרשים על 3,000 עמודים.


שיחות אלה הוקלדו מחדש ועברו עימוד חדשני בהשמטת טעויות הדפוס שהיו בהוצאות הקודמות.
==קישורים חיצוניים==
;השיחות עצמן
על חמישה כרכים פרושים כחמישים שיחות של הרבי [[מוגה|שהוגהו]] על-ידו ואושרו לפרסום. בשיחות אלה ישנם מאות מובאות ומראי-מקומות שפוענחו ע"י חברי [[מכון מלכות שבתפארת]] והובאו בשולי העמוד בצורה מאירת-עינים.
* '''[https://drive.google.com/drive/folders/0B91KHRkDr3SAaFk3S0FiaF9ISG8?resourcekey=0-aMdRKcRMDJPsAHc4adSoFg&usp=drive_link כל שיחות הדבר מלכות בתיקיית דרייב מסודרת]'''
;שיעורים ועזרים
* '''[https://drive.google.com/drive/folders/0B2k04CfIOmXwOVYzc2F5d1pPTW8?resourcekey=0-1BtoCs7-cOJS0ClGi5ZVwg&usp=drive_link לכל ההוצאות לאור על הדבר מלכות - לחץ כאן]'''
* '''[http://www.770live.com/heb770/dm/index.html שיעורים בדבר מלכות השבועי]''', הרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג]] באתר [[770live]]. (קישור לא פעיל)
*'''[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ssa.dvarmalchus אפליקציה ללימוד הדבר מלכות]''', בגוגל-פליי.
* שמואל עמית, '''[https://chabad.info/wp-content/uploads/2020/11/11-11-2020-11-12-20-דבר-מלכות.pdf סיכום קצר של כל שיחות הדבר מלכות]''' {{PDF}} {{אינפו}}
*[https://www.hageula.com/vid/dm '''שיעורים בדבר מלכות'''] באתר הגאולה.
;אודות השיחות
* '''[http://old2.ih.chabad.info/images/notimage/84367_he_1.pdf אנא נפשי - ה'עצם' של הרבי בשיחות שנות הנפלאות]''' קובץ העוסק במעלת של שיחות נ"א נ"ב - בהוצאת מערכת [[ועד חיילי בית דוד]], [[תשרי]] תשע"ה {{PDF}}
* '''[https://yoman770.com/wiki/ט%22ו_אייר_תנש%22א תיאור חלוקת קונטרס י"ב של ה'דבר מלכות' על ידי הרבי]''' - אתר יומן 770
* [https://www.hageula.com/news/view/24856.htm לחיות עם ה"דבר-מלכות" כדבר הנוגע לחיי נפשו] באתר {{הגאולה}}
* '''[https://www.hageula.com/vid/farbrengen/16013.htm הרב חיים לוי יצחק גינזבורג על חשיבות לימוד ה"דבר מלכות"]''' {{הגאולה}} {{וידאו}}
* '''[https://chabad.info/moshiach/955766/ וּדְבָרְךָ יָשִׂים עַל לִ"בּו: ל"ב שנים לשיחות הדבר מלכות]''' {{אינפו}}
* '''[https://chabad.info/moshiach/1100600/ דווקא שיחות הדבר מלכות! • פאנל סוער]''' {{אינפו}}


בשיחותיו מפנה הרבי למקורות רבים מכל חלקי התורה: תלמוד, רמב"ם, מדרשים, זוהר וספרי קבלה. מהדורה זו של שיחותיו מקלה על הלומד החפץ לעיין במקורות אלו וללמוד את השיחות בעומק הראוי. לכל שיחה נוסף 'תוכן' המסכם את השיחה בשפה קלה וקולחת, ודף סיכום והוראות למעשה בפועל הנלמדות מהשיחה. 
{{תורת הרבי}}


הסט יצא לאור על ידי [[מכון ממש]].
{{הערות שוליים}}


[[קטגוריה:מושגים כלליים]]
[[קטגוריה:שיחות הדבר מלכות|*]]
[[קטגוריה:דבר מלכות|*]]
[[קטגוריה:מושגי יסוד]]
[[קטגוריה:ספרי ועד להפצת שיחות]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר שליט"א]]

גרסה אחרונה מ־11:44, 21 ביולי 2024

המונח "דבר מלכות" מפנה לכאן. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו דבר מלכות (פירושונים).

הרבי מחזיק את קונטרס דבר מלכות י"ב, בסיום חלוקת הקונטרס לחסידים

דבר מלכות הוא כינוי לשיחות הרבי המוגהות שנאמרו במשך השנה האחרונה (לעת עתה) בה שמענו שיחות מהרבי, החל משבת פרשת ויקרא, א' בניסן תנש"א ועד לשבת פרשת ויקהל, כ"ה באדר א' תשנ"ב.

אף על פי שבחב"ד מקובל לכנות באופן כללי את דברי התורה של אדמו"רי חב"ד בשם 'דבר מלכות', שיחות אלו מיוחדות בכך שהן הודפסו באופן תקדימי תחת הכותרת 'דבר מלכות', כאשר ההדפסה נעשית באופן רשמי עם חותמת ההו"ל הרשמית קה"ת ובאישור הרבי.

רקע והיסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]

" והלואי היו מדקדקים אנ"ש, ובפרט התמימים, בדברי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ אפילו בשיחותיו ובפרט אלו משנת השי"ת והשנה שקדמה לה "

אגרות קודש, חלק ד' עמוד כ"ד

המקום הראשון בו מכונים שיחות נשיאי חב"ד בשם "דבר מלכות" הוא בשיחות הרבי הריי"צ[1].

בשבועון כפר חב"ד הופיע מדור קבוע שבו הובאה תורת הרבי בשם 'דבר מלכות'.

בשנת תנש"א, בעקבות שיחותיו של הרבי בעניין מעלתן של ישראל, החל הרב טוביה פלס להוציא לאור קבצים בשם "דבר מלכות" ובהם השיחה האחרונה שנאמרה על ידי הרבי בשבת האחרונה, בתוספת מאמרים, אגרות קודש ועוד. השיחה הראשונה שהרב פלס הדפיס בשם זה הייתה שיחת שבת פרשת ויחי י"ב בטבת ועשרה בטבת תנש"א.

לאחר מספר שבועות שבהם יצא לאור הדבר מלכות באותה צורה בה הודפסו השיחות בשבועון כפר חב"ד, ובהמשך לדו"ח שהכניס הרב טוביה פלס לרבי, הורה הרבי לגשת להנהלת הוצאת הספרים קה"ת כדי שהדבר מלכות יצא באופן רשמי, עם דף השער במסגרת אוצר החסידים "שלשלת האור – היכל תשיעי, שער שלישי".

היו גם שלוש חוברות שיצאו בהוצאה מיוחדת, והוכנסו בהם שיחות העוסקות במיוחד בענייני גאולה ומשיח. אחת מהם הייתה 'קונטרס דבר מלכות י"ב', אותה חילק הרבי מלך המשיח ב-770 בתאריך ט"ו באייר תנש"א, שהייתה הדפסה שנייה של חוברת שיצאה לאור לראשונה על ידי הוועד להפצת שיחות בשם "לקוטי שיחות בעניני גאולה ומשיח".

לאחר כ"ז באדר תשנ"ב, המשיך הרב טוביה פלס בהוצאת החוברות, כשהם מכילות (בעיקר) את השיחה האחרונה שנאמרה על ידי הרבי לפרשה זו. מאוחר יותר הוא הפסיק את ההדפסה, מסיבות שונות, והרב חיים לוי יצחק גינזבורג נטל את היוזמה להפצת השיחות. מאז מודפסות השיחות בכל שבוע על ידי מכון "אור החסידות" בבני ברק, ומופצות ברחבי הארץ.

נחת רוחו הגדולה של הרבי מהחוברות באה לידי ביטוי בכמה וכמה התייחסויות מהרבי. במהלך חלוקת דולרים רבות, כשהרב פלס עבר לפני הרבי, העניק לו הרבי דולר נוסף בשביל ה"דבר מלכות" כשנוקב בשם זה. באחת השבתות[2] ירד הרבי להתוועדות עם חוברת 'דבר מלכות' בתוך סידורו.

שיחות אלו נלמדות בהתלהבות רבה אצל אנ"ש והתמימים בעקבות כך שבהם מורה לנו הרבי את הדרך כיצד לחיות בתקופה זאת אשר מצד אחד עדין נמצאים בגלות, ומצד שני זמן מסוגל לגאולה והרגעים האחרונים קודם התגלותו של מלך המשיח.

שיחות אלו מיוחדות בתוכנם, בהם מבאר הרבי איך כל פרט ופרט קשור לגאולה. יחודיות נוספת ומשמעותית יש להוראות המיוחדות אותן נתן הרבי בשיחות אלו. ידועות מביניהן: ההוראה משבת פרשת תזריע-מצורע תנש"א בה אמר הרבי כי הדרך הישרה, הקלה והמהירה לפעול התגלות וביאת משיח בעולם היא על ידי לימוד ענייני משיח וגאולה, ההוראה משבת פרשת שופטים תנש"א אז אמר הרבי כי צריך לפרסם לכל אנשי הדור כי יש נביא בדור שהוא היועץ והשופט, ההוראה מכינוס השלוחים העולמי בשנת תשנ"ב אז אמר הרבי כי השליחות היחידה שנותרה היא קבלת פני משיח צדקנו ועוד.

כמו כן נמצאים חידושים בתוכן השיחות, לדוגמא בשיחה מפרשת אמור מבאר הרבי שבדורנו ישנה אפשרות לכל יהודי להיות צדיק[3], בשיחה מפרשת לך לך מבאר שבדורנו ניתן ללמוד תורה באופן של "ג' מוחין בעצם"[4], בשיחה מי"ט כסלו - יחידות כללית אומר הרבי שכעת אנו נמצאים בימות המשיח ובשיחה מפרשת תולדות אומר הרבי ש"התגלות מציאותו" של המשיח כבר ישנה.

דבר נוסף המגביר את החיות סביב לימוד שיחות אלו נעוצה בכך שאלו הם השיחות האחרונות שזכינו לשמוע מפיו של הרבי, כפי שהרבי עצמו הורה[5] בתקופה שקודם קבלת הנשיאות בצורה רישמית, ללמוד את השיחות והמאמרים האחרונים ששמעו מאדמו"ר הריי"צ מפני שבהם ישנם "התשובות לכל השאלות"[6].

בעקבות הלהט סביב לימוד השיחות יוצאות לאור מידי שבוע חוברות על ידי מוסדות שונים להגברת החיות סביב לימוד שיחות ה"דבר מלכות"[7].

שיחות הדבר מלכות[עריכה | עריכת קוד מקור]


דבר מלכות עם פיענוחים[עריכה | עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – דבר מלכות - פיענוחים
הספרים בסט

סדרת 'דבר מלכות עם פיענוחים' כוללת בתוכה את שיחותיו האחרונות (לעת-עתה) של הרבי, שנאמרו בשנים תנש"א-תשנ"ב (1991-92). אלו הם 5 כרכים, המתפרשים על 3,000 עמודים.

שיחות אלה הוקלדו מחדש ותוקנו טעויות הדפוס שהיו בהוצאות הקודמות.

על חמישה כרכים פרושים כחמישים שיחות של הרבי שהוגהו על-ידו ואושרו לפרסום. בשיחות אלה ישנם אלפי מובאות ומראי-מקומות שפוענחו על ידי חברי מכון מלכות שבתפארת והובאו בשולי העמוד בצורה מאירת-עיניים.

בשיחותיו מפנה הרבי למקורות רבים מכל חלקי התורה: תלמוד, רמב"ם, מדרשים, זוהר וספרי קבלה. מהדורה זו של שיחותיו מקלה על הלומד החפץ לעיין במקורות אלו וללמוד את השיחות בעומק הראוי. לכל שיחה נוסף 'תוכן' המסכם את השיחה בשפה קלה וקולחת, דף סיכום והוראות למעשה בפועל הנלמדות מהשיחה.

הסט יצא לאור על ידי מרכז ההפצה ממש[8].

הוצאות נוספות[עריכה | עריכת קוד מקור]

עם הגברת החיות והעיסוק בלימוד הדבר מלכות, החלו לצאת לאור עוד ועוד מהדורות נוספות של השיחות, בפורמטים שונים. ביניהם:

  • דבר מלכות - שני כרכים של שיחות הדבר מלכות, מתורגמות מאידיש, בהוצאת הועד להפצת הדבר מלכות.
  • דבר מלכות כיס - הספר במהדורת כיס, בחמשה כרכים מחולקים לפי החומשים. יצא לאור לראשונה על ידי מכון 'בית משיח 770 ביתר עילית' בשנת תשס"ח.
  • דבר מלכות מנוקד - שיחות הדבר מלכות בניקוד מלא ועם פתיחת ראשי התיבות ותרגום המילים בארמית. בהוצאה זו הוגה מחדש גם תרגום השיחות שהוגהו באידיש ותוקנו שגיאות רבות. נערך על ידי הרב מנחם מענדל הלפרין וי"ל על ידי מרכז ההפצה ממש.
  • ספר השיחות תנש"א-תשנ"ב - מהדורת כיס - שיחות הדבר מלכות כפי שהוגהו במקורן על ידי הרבי - שבוע באידיש ושבוע בלה"ק, במהדורת כיס. הוצאת הוועד להפצת שיחות.
  • שיחות קודש תנש"א - תשנ"ב - הנחות בלתי מוגהות של שיחות הדבר מלכות, כפי שאמר אותן הרבי בעת ההתוועדות.
  • דבר מלכות לנוער - שיחות הדבר מלכות בעיבוד ועריכה לילדים ונוער. נערך על ידי הרב שלום דובער וולף.
  • דבר מלכות לילדים - שיחות הדבר מלכות בעיבוד מיועד המותאם לילדים, בצירוף משלים ושירים בחרוזים.
  • דבר מלכות תוכן וסיכום - סיכום של שיחות הדבר מלכות עם הדגשת ההוראות למעשה בפועל מכל שיחה.
  • הוראות ונקודות - ליקוט כל דבי ה'תוכן קצר' שיצאו לאור על השיחות על ידי ועד הנחות התמימים.
  • דבש מלכות - עיבוד של שיחות הדבר מלכות בלשון קלה וברורה מאת הניה אלישביץ (נכתב במקור לנשים ובנות).
  • הדרך הישרה - חוברת סיכומי שיחות ה"דבר מלכות" מותאם במיוחד לילדים - כולל דפי עבודה מגוונים לכל שיחה. נערך על ידי הרב יוסף אברהם פיזם.
  • תקע בשופר גדול - עיבודים של שיחות מובחרות, יצא לאור לראשונה על ידי ועד שיחות באנגלית, במקור האנגלי ובתרגום לעברית, וכיום מופץ על ידי מרכז ההפצה ממש.
  • דבר מלכות לעם - ביאורים בשפה המובנת גם למי שאינו מורגל בסגנונו התורני של הרבי. יצא עד עתה על דבר מלכות בראשית, חיי שרה וקונטרס בית רבינו שבבבל.
  • דבר מלכות מבואר - ביאור על השיחה בעמקות, אך בשפה השווה לכל נפש, במטרה להנגיש את לימוד השיחה לאנ"ש. עד עתה יצא לאור על דבר מלכות כי תשא, וירא ותולדות.
  • דבר מלכות לטף - ספרי קומיקס הממחישים את השיחות לילדים. עד עתה יצאו לאור שלושה ספרים: בעקבות המקדש הנודד על שיחת קונטרס בית רבינו שבבבל, ברגע האחרון על שיחת שבת פרשת בלק תנש"א. ומרדף אמיץ על דבר מלכות משפטים.
  • "דבר מלכות" (דיסק) - מכיל שיעורים מפי הרב חיים לוי יצחק גינזבורג על שיחות ה'דבר מלכות', כאשר יחד עם השיעור ניתן לראות בו-זמנית את הטקסט של ה'דבר מלכות'. יצא לאור על ידי מערכת נחייג ונשמע.


תצלומי ההוצאות השונות של 'שיחות הדבר מלכות'

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • מטה הפצת הדבר מלכות, סדר עולמי חדש
  • דבר מלכות בצרפתית, במחנה צבאות השם כ"ה תמוז תש"פ עמוד 2

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

השיחות עצמן
שיעורים ועזרים
אודות השיחות

הערות שוליים

  1. שיחות: פורים תש"ח, אות א'; ל"ג בעומר תש"ח, אות ב'; י"ב תמוז תש"ח, אות י"א.
  2. שבת פרשת אמור תנש"א.
  3. בשונה מהמבואר בספר התניא.
  4. דרגת לימוד נעלית שבכל תורת חסידות שקדמה לשיחה מתוארת כדרגת לימוד השייכת אך ורק לגאולה.
  5. אגרות קודש ח"ד עמ' כ"ד.
  6. התוועדויות תש"י עמוד 20.
  7. ביניהם: כי הם חיינו (ישי"ג חח"ל צפת), הזמן גרמא (את"ה העולמי), מדקדקים, ועוד.
  8. האבן שבכתר הדבר מלכות, הפתח דבר לסדרה שנכתב על ידי אסף פרומר בתוך שבועון בית משיח גליון 457 עמוד 76.