פורטל:דבר מלכות: הבדלים בין גרסאות בדף

(עריכה)
אין תקציר עריכה
 
(21 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{פורטל:הקהל/מסגרת מעוצבת עליונה|<big>פורטל דבר מלכות</big>|{{שם הדף המלא}}/מבוא}}
{{בעריכה מתמשכת}}
{{{{שם הדף המלא}}/מבוא}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|<big>פורטל דבר מלכות</big>|פורטל:דבר מלכות/מבוא}}
{{פורטל:הקהל/מסגרת מעוצבת תחתונה}}
{{פורטל:דבר מלכות/מבוא}}
{{פורטל:הקהל/מסגרת מעוצבת עליונה|<big>הדבר מלכות השבועי</big>|{{שם הדף המלא}}/הדבר מלכות השבועי}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תחתונה}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|<big>הדבר מלכות השבועי</big>|פורטל:דבר מלכות/הדבר מלכות השבועי}}
<div style="height:450px; overflow:scroll;">
<div style="height:450px; overflow:scroll;">
{{יישור טקסט|מרכז| {{גודל|5|'''[[דבר מלכות]] {{פרשת השבוע הנוכחית}}'''}}}}
{{פורטל:דבר מלכות/הדבר מלכות השבועי}}
{{משתמש:שמואל חיים/פורטל:דבר מלכות/הדבר מלכות השבועי}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תחתונה}}
{{פורטל:הקהל/מסגרת מעוצבת תחתונה}}
<div style="float:right; width:50%;"> <!-- צד ימין -->
 
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|ערכי הדבר מלכות|פורטל:דבר מלכות/ערכי הדבר מלכות}}
{{פורטל:דבר מלכות/ערכי הדבר מלכות}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|הידעת?|פורטל:דבר מלכות/הידעת?}}
{{פורטל:דבר מלכות/הידעת?}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
 
</div>
<div style="float:left; width:50%"> <!-- צד שמאל -->
 
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|ציטוט נבחר|פורטל:דבר מלכות/ציטוט נבחר}}
{{פורטל:דבר מלכות/ציטוט נבחר}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|ערך נבחר|פורטל:דבר מלכות/ערך נבחר}}
{{פורטל:דבר מלכות/ערך נבחר}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
</div>
</div>
 
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|חומרי עזר|פורטל:דבר מלכות/חומרי עזר}}
{{פורטל:דבר מלכות/חומרי עזר}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
 
</div>
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|תמונה נבחרת|{{שם הדף המלא}}/תמונה נבחרת}}
{{{{שם הדף המלא}}/תמונה נבחרת}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תחתונה}}
 
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת עליונה|קדימה, לעבודה!|פורטל:דבר מלכות/קדימה, לעבודה!}}
{{פורטל:דבר מלכות/קדימה, לעבודה!}}
{{פורטל:דבר מלכות/מסגרת מעוצבת תתונה}}
 
[[קטגוריה:שיחות הדבר מלכות|*]]
[[קטגוריה:פורטלים|דבר מלכות]]

גרסה אחרונה מ־15:26, 22 בספטמבר 2023

ערך זה נמצא בעיצומה של עבודה ממושכת. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, ויקיזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.

שיחות הדבר מלכות החלו לצאת לראשונה בי"ב טבת תנש"א על ידי הרב טוביה פלס, בעקבות שיחותיו של הרבי אודות "מעלתן של ישראל". החל מאז נלמדים מידי שבוע שיחות ה"דבר מלכות" - השיחות שנאמרו בשנה האחרונה בה שמענו שיחות של הרבי, החל מפרשת ויקרא תנש"א עד לפרשת ויקהל תשנ"ב.

חשיבות השיחות מהשנה האחרונה שבה שמענו שיחות, היא מדברי הרבי מלך המשיח שליט"א אודות המעלת שיחותיו של אדמו"ר הריי"צ משנתו האחרונה: "והלואי היו מדקדקים אנ"ש, ובפרט התמימים, בדברי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ אפילו בשיחותיו ובפרט אלו משנת השי"ת והשנה שקדמה לה" (אגרות קודש, חלק ד' עמוד כ"ד), וכן שבשיחות אלו נמצאים: "התשובות לכל השאלות" (תורת מנחם - התוועדויות (ח"א) תש"י (קה"ת, תשנ"ג) ע' 20.),

שיחות אלו עוסקות בעניני גאולה ומשיח, וכיצד כל פרט ופרט קשור לגאולה, ואיך מתכוננים אליה, מהמפורסמות שבם הם השיחה הידועה - כ"ח ניסן תנש"א, בה הורה לנו הרבי לעשות ככל אשר ביכולתנו להביא את הגאולה, דבר מלכות תזריע מצורע - בו מורה הרבי ללמוד ענייני גאולה ומשיח משום שהוא הדרך הישרה והמהירה להביא את המשיח, ודבר מלכות חיי שרה - בה אמר הרבי שהשליחות היחידה שנותרה היא לקבל פני משיח צדקנו.

• • •

פורטל זה הינו פורטל תורני מובהק, שנועד לסייע ולעזור ללומדי שיחות הדבר מלכות. הפורטל מנגיש ללמודים את הידע הנמצא בחב"דפדיה על השיחות, החל מהרקע לשיחה, סיכום השיחה, פעילויות שנערכו בעקבות השיחה וערכים המבהירים מושגים שנלמדים בשיחה.

המונח "דבר מלכות ראש השנה" מפנה לכאן. לערך העוסק בשיחות שאמר הרבי בערב ראש השנה, ראו דבר מלכות ערב ראש השנה.

"

שכן תהיה לנו בפועל ממש, ויתירה מזה, שכבר היתה לנו, בלשון עבר, ובפרט על-פי הפתגם הידוע של רבותינו נשיאינו על-דבר הפירסום דביאת המשיח בעיתונים, כפי שנתקיים בפועל ממש בתקופה האחרונה שנתפרסם בכמה-וכמה עיתונים בעולם כולו (ויש להוסיף ולפרסם עוד יותר) ש"הנה זה (המלך המשיח) בא", ותיכף – כבר בא – בפועל ממש, למטה מעשרה טפחים, ובגלוי לעיני כל באי עולם, ועל אחת כמה וכמה "לעיני כל ישראל", ותיכף ומיד ממש

"

– שיחת פרשות נצבים וילך וראש השנה תשנ"ב. אות יב.

עלי הגהה של הרבי על השיחה: "הנה זה משיח בא ותיכף כבר בא"

דבר מלכות נצבים וילך וראש השנה הינה שיחה מוגהת המורכבת משיחות שאמר הרבי בשבת פרשת נצבים, יום ב' דראש השנה, ושבת פרשת וילך ו' תשרי תשנ"ב[1].

השיחה עוסקת במעלת עבודתם של בני ישראל בהקשר לקביעות השנה החדשה.

שיחה זו היא חלק מהרצף של שיחות הרבי המוגהות שנאמרו במשך השנה האחרונה בה שמענו שיחות על ידי הרבי, המכונות דבר מלכות.

תמצית השיחהעריכה

ראש השנה הוא זכרון לבריאת העולם על ידי הקב"ה, ובמיוחד זכרון לבריאת האדם הראשון ותחילת עבודתו בעולם כאשר הכריז "בואו נשתחווה ונכרעה נברכה לפני ה' עושנו".

בשיחה מאריך הרבי לבאר את משמעות הדברים הפנימית: בעת הבריאה הטביע הקב"ה בעולם כח אלקי מצומצם, הנקרא בשיחה 'אלקות שבערך העולם'. אדם הראשון על ידי עבודתו, ואחריו כל בני ישראל, מגלים בעולם את הכח האלקי שנמצא בו, ועוד מוסיפים וממשיכים אליו כחות אלוקיים נעלים שלא היו בו עד עתה. בלשון השיחה 'אלקות שלמעלה מהעולם'.

לאורך השיחה מתקשרים הדברים לתאריך בו אנו עומדים, הזמן והפרשה, ולשנה החדשה הנכנסת, שנת תשנ"ב. ובכל פרט ופרט שמבאר חוזר ומדגיש כיצד משתקפים בו אותם שתי דרגות, שלימות העולם מצד עצמו והשלימות המתווספת בו על ידי עבודתם של ישראל, 'אלקות שלמעלה מהעולם'[2].

בסיום השיחה מדגיש הרבי שעבודתם של בני ישראל תסתיים ותגיע לשלימותה רק בגאולה, אז יגיע העולם לשלימותו והאלקות תתגלה בו על כל דרגותיה.

בתוך הדברים ישנו גם לימוד זכות על עם ישראל לקראת יום הדין (ס"ח בשיחה), ודברים נפלאים על הגאולה שאנו כה קרובים אליה (סי"ב בשיחה).

מבנה השיחהעריכה

פתיחה – חיפוש אחר המעלה המיוחדת.

בפתיחת השנה יש להכיר את מעלתה המיוחדת, זאת אפשר למצוא על פי הסימנים שגדולי ישראל קבעו לשנה זו. בשיחה יבאר היטב הרמזים הטמונים בסימנים אלו הפשוטים לכאורה, ויבאר את שייכותם המיוחדת לשנה זו, שנת תשנ"ב (ס"א).

נקודת הביאור. החידוש של עבודת היהודי.

בתחילה (ס"ב) מבאר בקצרה תוכנו של ראש השנה בו נשלמה הבריאה בבריאת האדם, אז ה' הוכתר למלך. יום המבטא את שלימות הבריאה על ידי שהיא מכירה במי שברא אותה. ונקודה עמוקה יותר הקיימת בראש השנה, החידוש והוספה שנעשים בבריאה על ידי עבודת האדם.

בהמשך (ס"ג) מרחיב ומבאר, שהכח האלקי הקיים בבריאה מצד עצמה הוא כח אלקי מצומצם, 'אלקות שבערך לעולם'. ועל ידי עבודת האדם מתגלה בעולם כח אלקי בלתי מוגבל 'אלקות שלמעלה מהעולם'. [זוהי בעצם הנקודה המרכזית של השיחה, הצגת שני ענינים אלו. שלימות הבריאה על ידי הקב"ה, וההוספה בראש השנה על ידי עבודת האדם, כפי שיפורט בהמשך השיחה].

פירוט הביאור.

כעת כל הענינים הקשורים עם קביעות השנה והשבתות שבסמיכות לראש השנה (כמוזכר בס"א), כולם מתקשרים לאותה נקודה (שנתבארה בס"ב-ג), הדגשת ההוספה שישראל פועלים בעולם על ידי עבודתם. כמבואר בנוגע לפרקי אבות שאומרים בשבת זו (ס"ד), הסימן של ב"ג המלך (ס"ה), פרשת נצבים-וילך (ס"ו), שבת שובה (ס"ז), פתבג (ס"ח), והסימן של בש"ז (ס"ט).

מעלת השנה – גאולה שלימה.

מבאר שאמנם כל המדובר לעיל שייך לכל שנה שקביעותה זהה, אך שנת תשנ"ב קשורה במיוחד לגאולה השלימה, בה תתרחש בפועל שלימות הבריאה ושלימות העבודה של האדם. ומפרט ומבאר את כל המשמעויות בר"ת של השנה, נפלאות בכל ונפלאות בינה (ס"י). בהמשך (סי"א-י"ב) גם פרטי התאריך שדובר עליהם במשך כל השיחה, מתקשרים גם הם לגאולה השלימה המבטאת את שלימותם האמיתית.

קישורים חיצונייםעריכה


הערות שוליים

  1. השיחה הוגהה על ידי הרבי בלשון הקודש.
  2. אמנם בכל קטע הנושא מדובר מזוית שונה (ההוספה בעולם, ההוספה בתורה, ההוספה בישראל), ומוגדר בביטויים שונים (עליה מעשר לאחד עשר, מדיבור למחשבה, מגוף לנשמה, ממחלוקת לאחדות). אך כולם ביטויים של אותה נקודה, החידוש שנעשה על ידי עבודתם של ישראל.



בראשית

בראשיתנחלך לךויראחיי שרהתולדות (א'), תולדות (ב')ויצאוישלחי"ט כסלווישבחנוכהמקץה' טבתויגשויחי
שמות
שמותוארא (א'), וארא (ב')באנשי ובנות ישראלבשלחחמשה עשר בשבטיתרוכ"ב שבטמשפטים (א'), משפטים (ב')תרומהתצווה (א'), תצווה (ב')כי תשאויקהל
ויקרא
ויקראצוי"א ניסןערב פסח (א'), ערב פסח (ב')אחרון של פסח (א'), אחרון של פסח (ב')כ"ו ניסןכ"ח ניסןשמיניתזריע מצורעאחרי קדושיםאמורבהר בחוקותי
במדבר
במדברשבועות (א'), שבועות (ב')נשאבהעלותך (א'), בהעלותך (ב')שלחכ"ח סיוןקרח (א'), קרח (ב')חוקתבלקפינחסמטות מסעי
דברים
דבריםואתחנןעקבראהשופטיםכי תצאכי תבואערב ראש השנה (א'), ערב ראש השנה (ב')נצבים וילך וראש השנהראש השנה, סוכות ושמחת תורהשמחת תורה
הוספות
יחידות עם הרב מרדכי אליהו (ו' מרחשוון תשנ"ב)קונטרס בענין מקדש מעט זה בית רבינו שבבבלשיחת ב' ניסן תשמ"ח


"עוד והוא העיקר: שיתוסף בהכרת כל העולם כולל אוה"ע, במעלתם ושבחם של ישראל – "בראשית בשביל ישראל", וכן – שארץ ישראל שייכת לעם ישראל, ועד – שלימות הגילוי בזה, בגאולה האמיתית והשלימה, כאשר נוסף לז' הארצות יהי' לנו גם את קיני קניזי וקדמוני"

ערך מומלץ
ערך מומלץ

דבר מלכות (מוצאי) י"ט - כ' כסלו הינה שיחה שאמר הרבי במוצאי י"ט - כ' כסלו (אור לכ"א בכסלו) תשנ"ב, ביחידות כללית.

בשיחה מסביר הרבי שעניינו של חג הגאולה י"ט כסלו ("חג החגים") מודגש בפסוק "פדה בשלום נפשי כי ברבים היו עמדי", כדברי אדמו"ר הזקן במכתבו הידוע. פסוק זה אמרו דוד המלך על הניצחון במלחמותיו, בזכות הרבים שהיו בעזרתו והתפללו עליו. ונכלל בפסוק זה גם הניצחון של מלך המשיח ש"ילחם מלחמות ה'" (וכן נוסף גם פירוש חז"ל: "אמר הקב"ה, כל העוסק בתורה ובגמ"ח ומתפלל עם הציבור, מעלה אני עליו כאילו פדאני לי ובני מבין אומות העולם" שזהו פדיית השכינה ובני ישראל מהגלות). יוצא מכך, שתוכנה של גאולת רבינו הזקן היא הפצת המעיינות חוצה שמקרבת ביאת משיח, ובמילא גם את הפדייה של הקב"ה ובני ישראל. "כי ברבים היו עמדי" פירושו, שישראל במעמד ומצב ד'רבים' גם כש"מפוזר ומפורד בין העמים" והיו "עמדי" עם דוד מלכא משיחא ועם הקב"ה, מצד בחינת היחידה, ניצוץ משיח, הקשורה עם יחידו של עולם, וע"י לימוד התורה, ובפרט פנימיות התורה, בחינת היחידה שבתורה, מגלים אחדותו של הקב"ה בעולם, ונעשה העניין ד"פדה בשלום נפשי" - בגאולה השלימה.

והדגשה מיוחדת בשנת תשנ"ב, מצד הקביעות ביום שלישי (ש"הוכפל בו כי טוב") - כמו י"ט כסלו המקורי, וכן בחלוקת התהילים, ובמעלתה במספר הימים הכי גדול, ריבוי ושלימות בכמות ובאיכות, והר"ת דשנה זו, תהא שנת נפלאות בכל, שהקב"ה מברך ומקבץ ומביא את כל בני ישראל יחד לבית המקדש וקודש הקדשים, שבו נמצאת אבן השתייה שממנה הושתת העולם.

ובפרט בימינו אלה – ימות המשיח – שבהם נמצאים עכשיו, וצריכים רק לפתוח את העיניים לראות שנמצאת כבר הגאולה האמיתית והשלימה בפשטות, וכל בני ישראל מוכנים לגאולה.


בשל הביקוש הגדול ללימוד הדבר מלכות, נכתבו ונערכו במשך השנים ספרים וחומרי עזר ללימוד הדבר מלכות

להלן רשימה של חומרי העזר ללימוד הדבר מלכות:

  • דבר מלכות - שני כרכים של שיחות הדבר מלכות, מתורגמות מאידיש, בהוצאת הועד להפצת הדבר מלכות.
  • דבר מלכות כיס - הספר במהדורת כיס, בחמשה כרכים מחולקים לפי החומשים. יצא לאור לראשונה על ידי מכון 'בית משיח 770 ביתר עילית' בשנת תשס"ח.
  • דבר מלכות מנוקד - שיחות הדבר מלכות בניקוד מלא ועם פתיחת ראשי התיבות ותרגום המילים בארמית. בהוצאה זו הוגה מחדש גם תרגום השיחות שהוגהו באידיש ותוקנו שגיאות רבות. נערך על ידי הרב מנחם מענדל הלפרין וי"ל על ידי מרכז ההפצה ממש.
  • ספר השיחות תנש"א-תשנ"ב - מהדורת כיס - שיחות הדבר מלכות כפי שהוגהו במקורן על ידי הרבי - שבוע באידיש ושבוע בלה"ק, במהדורת כיס. הוצאת הועד להפצת שיחות.
  • שיחות קודש תנש"א - תשנ"ב - הנחות בלתי מוגהות של שיחות הדבר מלכות, כפי שאמר אותן הרבי בעת ההתוועדות.
  • דבר מלכות לנוער - שיחות הדבר מלכות בעיבוד ועריכה לילדים ונוער. נערך על ידי הרב שלום דובער וולף.
  • דבר מלכות לילדים - שיחות הדבר מלכות בעיבוד מיועד המותאם לילדים, בצירוף משלים ושירים בחרוזים.
  • דבר מלכות תוכן וסיכום - סיכום של שיחות הדבר מלכות עם הדגשת ההוראות למעשה בפועל מכל שיחה.
  • הוראות ונקודות - ליקוט כל דברי ה'תוכן קצר' שיצאו לאור על השיחות על ידי ועד הנחות התמימים.
  • דבש מלכות - עיבוד של שיחות הדבר מלכות בלשון קלה וברורה מאת הניה אלישביץ (נכתב במקור לנשים ובנות).
  • הדרך הישרה - חוברת סיכומי שיחות ה"דבר מלכות" מותאם במיוחד לילדים - כולל דפי עבודה מגוונים לכל שיחה. נערך על ידי הרב יוסף אברהם פיזם.
  • תקע בשופר גדול - עיבודים של שיחות מובחרות, יצא לאור לראשונה על ידי ועד שיחות באנגלית, במקור האנגלי ובתרגום לעברית, וכיום מופץ על ידי מכון ממ"ש.
  • דבר מלכות לעם - ביאורים בשפה המובנת גם למי שאינו מורגל בסגנונו התורני של הרבי. יצא עד עתה על דבר מלכות בראשית, חיי שרה וקונטרס בית רבינו שבבבל.
  • דבר מלכות מבואר - ביאור על השיחה בעמקות, אך בשפה השווה לכל נפש, במטרה להנגיש את לימוד השיחה לאנ"ש. עד עתה יצא לאור על דבר מלכות כי תשא, וירא ותולדות.
  • דבר מלכות לטף - ספרי קומיקס הממחישים את השיחות לילדים. עד עתה יצאו לאור שלושה ספרים: בעקבות המקדש הנודד על שיחת קונטרס בית רבינו שבבבל, ברגע האחרון על שיחת שבת פרשת בלק תנש"א. ומרדף אמיץ על דבר מלכות משפטים.
  • "דבר מלכות" (דיסק) - מכיל שיעורים מפי הרב חיים לוי יצחק גינזבורג על שיחות ה'דבר מלכות', כאשר יחד עם השיעור ניתן לראות בו-זמנית את הטקסט של ה'דבר מלכות'. יצא לאור על ידי מערכת נחייג ונשמע.
  • מצגות - סיכום הדבר מלכות במצגת.
  • חדר בד"ם - עיתון העוסק בשיחות הדבר מלכות.
  • משוחחים בדבר מלכות
  • מדקדקים - עיתון העוסק בשיחות הדבר מלכות.
  • שיעורים בדבר מלכות - באתר קישור לאתר הגאולה.
  • מבחנים - על הדבר מלכות.
דבר מלכות חיי שרה: "הדבר היחיד שנשאר עכשיו בעבדת השליחות הוא: לקבל פני משיח צדקנו בפועל ממש,
כדי שיוכל לקיים את שליחותו בפועל ולהוציא את כל ישראל מהגלות!". בתמונה: תמונת כינוס השלוחים העולמי תשנ"ד


רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

כאן אנחנו באים בקריאה לכל לומדי שיחות ה"דבר מלכות": בואו לעזור בהרחבת הפורטל, ובלהגדיל תורה ולאדירה, ושעל ידי זה נזכה לביאת משיח צדקנו בקרוב ממש.