חלוקת ארבעת המינים

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־20:29, 2 בדצמבר 2020 מאת חלוקה בוט (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "“" ב־""")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרבי בחלוקת ד' מינים. הדסים לחברי המזכירות

מידי שנה בערב חג הסוכות היה מתקיים מעמד מסירת ארבעת המינים לרבי וחלוקתם על ידי הרבי לכמה מזקני אנ"ש ונכבדיהם, לחברי המזכירות, לזוכה בגורל וכן לנציגים מיישובי אנ"ש או ממדינות שונות. בשעת המסירה היה הרבי אומר לכל אחד "ממשיך זיין אלע המשכות" וכדומה.

מסירת ד' מינים

בי"ג תשרי אחרי חזרתו של הרבי מהאוהל, היו נכנסים לחדר הרבי ונותנים לו אתרוגים עבורו ולשם חלוקה.

בשנים האחרונות לא הכניסו אותם לחדרו, אלא היניחום בחדר הכניסה, וכשהרבי היה חוזר מהאוהל התעסק שם בבחירת האתרוגים.

את האתרוגים הביאו לחדרו של הרבי הרב ישראל ג'ייקובסון וחתנו הרב מרדכי דוב אלטיין, ואחר פטירתו של הרב ג'ייקובסון[1] הביאום הרב אלטיין וחתנו הרב יצחק מאיר גוראריה.

בנוסף לאתרוגים אלו, נכנס בערב החג הרב לייב ביסטריצקי לחדרו של הרבי והביא לולבים, הדסים וערבות, וכן אתרוג. גם הרב שלום העכט נכנס ומסר אתרוג. הרב בנימין גורודצקי מסר אף הוא, באמצעות המזכירות, שלושה אתרוגים שקיבל מקלבריה.

חלוקת ד' מינים

החלוקה בחדרו של הרבי. תשל"ז

בי"ד תשרי ערב חג הסוכות הרבי היה נותן את ארבעת המינים (או חלק מהם, לולב הדסים או ערבות) לכמה מזקני אנ"ש ונכבדיהם, לחברי המזכירות, לזוכה בגורל וכן לנציגים מיישובי אנ"ש או ממדינות שונות (והיה אומר להם בשעת הנתינה שזה "עבור כפר חב"ד" לדוגמא, או "עבור צרפת" וכדומה).

הד‘ מינים נמצאים על שולחן ב"גן עדן התחתון", והרבי היה עומד בפתח חדרו הקדוש כשהדלת פתוחה, ומביט בכל אחד ואחד הבוחר לעצמו מהמינים המונחים על השולחן. לאחר שבחרו המינים, עוברים על ידו ומברך כל אחד ואחד ”ממשיך זיין אלע המשכות על כל השנה" וכדומה.

כל אחד ואחד היה מקבל לולב, אתרוג, שתי ערבות ולפחות חמשה הדסים. בשנת תשנ"ב הורה לתת שלושה הדסים נוספים. חלק מקבלים רק חלק מהד' מינים, הדסים או רק ערבות. היו קבוצות שקיבלו סט עבור כל הקבוצה יחד.

הרבי הקפיד מאוד שתהיה רשימה מדוייקת ומפורטת מי צריך לקבל, ורק הם יכנסו.

מסירת אתרוגים מארץ ישראל

משלחת מכפר חב"ד מוסרת לרבי אתרוגים מהפרדס

אחרי חלוקת ארבעת המינים היו נכנסים נציגי כפר חב"ד לרבי ומביאים לו אתרוגים, המובחרים ביותר, שגדלו בכפר. האתרוגים בדרך כלל הונחו בקופסאות עץ מיוחדות שייצרו תלמידי המחלקה לנגרות של בית ספר למלאכה. לאחר מסירת האתרוגים הרבי היה נותן להם את ברכתו[2].

בשנה שלאחר שנת השמיטה, לא היו מביאים לרבי אתרוגים מכפר חב"ד.

החל משנת תשל"ח מסירת האתרוגים לא הקיימה בחדר הרבי אלא במבוא איליו - גן עדן התחתון.

מסירת הלולב של הרבי לאוגדו

מידי שנה בערב החג הרב דוד רסקין היה נכנס אל הרבי על מנת לקחת לולבים של הרבי והרבנית לאוגדם. זאת בנוסף ללולב האישי של הרבי אותו הרבי אגד בעצמו בסוכה שבחזית בניין 770.

על השולחן כבר היו מונחים ומוכנים שני לולבים (ובחיי הרבנית חנה - שלושה) וחבילת הדסים וערבות שנבחרו על ידי הרבי. גם אחר פטירת הרבנית חיה מושקא היה הרבי מוסר לו שני לולבים לאוגדם.

באופן קבוע הרבי היה מזכיר לו שיחתוך מתחתית הלולב, וכן לתת שלושים וששה הדסים בלולבו של הרבי ושמונה עשר בלולביהן של הרבניות.

את אופן אגידת הלולב הרבי הראה לו בשנת תשי"א, ומידי שנה היה הרב רסקין שואל והרבי מורה לו אודות פרטים שונים באגידת הלולבים.

קישורים חיצוניים



הערות שוליים

  1. בי"ז סיון תשל"ה
  2. לשונות הברכה של כמה שנים נדפסו בהוספות לספר דברים שבכרכי הלקוטי שיחות
(חלק מהחומר בערך נלקח מהספר אוצר מנהגי חב"ד)