770 - מרכז חב"ד העולמי
770 - מרכז חב"ד העולמי (שם רשמי: בית אגודת חסידי חב"ד העולמי - אוהל יוסף יצחק ליובאוויטש. כינוי: סֶעוֶון סֶעוֶוענְטִי[1]) הוא בית מדרשו של הרבי מליובאוויטש, מרכזה העולמי של חסידות חב"ד והשלוחים. 770 הוא מקום התפילה וההתוועדות של הרבי בו אומר שיחות ומאמרים, קיבל הרבי אנשים ליחידות ובשנים מאוחרות יותר נערך בו מעמד חלוקת הדולרים. המקום מהווה מוקד עליה לחסידי חב"ד וליהודים מכל רחבי העולם, בעיקר בחודש תשרי ובתאריכים בהם אירעו מאורעות חב"דיים. המקום משמש גם כמוקד משיכה תיירותי לכאלה שאינם יהודים. המבנה ממוקם בבנין מספר 770 שבשדרת 'אִיסְטֶרְן פַּארְקְוֵויי' בשכונת קראון הייטס בברוקלין שבעיר ניו יורק[2].
הרבי הסביר את מהות המקום ומעלתו באומרו שמספר הבניין "770" הוא בגימטריא "ופרצת". כלומר, מבניין זה "פורצים" חסידי חב"ד לעולם כולו, להפיץ את היהדות. כמו כן אמר הרבי ש-"770" הוא בגימטריא גם "בית משיח" והודיע שבגאולה, כאשר בית המקדש השלישי ירד משמים בדרכו לארץ ישראל, הוא ירד תחילה ב-770, יתחבר אליו ומשם ימשיכו לירושלים[3].
חסידות חב"ד ליובאוויטש עוברת ל-770
ערך מורחב – רכישה וחנוכת הבית של 770 |
ביום שלישי ט' באדר ב' ת"ש הגיע אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית, לאחר שעזב את אירופה שהלכה ונכבשה על ידי הנאצים, בבואו הרבי לארצות הברית והשתכן במלון גרייסטון שבמנהטן. החסידים החלו בחיפושים אחר מבנה מתאים שישמש לאגודת חסידי חב"ד בארצות הברית וכבית פרטי למגורי הרבי. לאחר חיפושים רבים נמצא בניין מספר 770 בשדרת 'איסטרן פארקוויי' בשכונת קראון הייטס.
ביום י"ט באלול נכנס אדמו"ר הריי"צ להשתכן במבנה ויומיים אחר כך, ביום כ"א באלול, נערכה חגיגה רשמית של "חנוכת הבית" בה אמר אדמו"ר הריי"צ מאמר ד"ה "על שלושה דברים העולם עומד".
מאותו היום עברה "חצר ליובאוויטש" מ"עשרה הגליות" מזמן אדמו"ר הזקן, למקומה הקבועה, שממנו אמר הרבי נעבור תעבור ליובאוויטש לארץ הקודש, בביאת המשיח.
גודל המבנה הספיק, באותה תקופה, לכל הצרכים של אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית ואף לצרכיו הפרטיים של אדמו"ר הריי"צ. המבנה בשעת קנייתו כלל שלוש קומות וחנייה: הקומה הראשונה נועדה לבית מדרש עבור החסידים. הקומה השניה - בית מגורים לאדמו"ר הריי"צ. הקומה השלישית - בית מגורים לחתנו הראשון של אדמו"ר הריי"צ, הרב שמריהו גוראריה.
מלבד בניית מרפסת לסוכה בדירת אדמו"ר הריי"צ, בקומה השנייה, שלא יצטרך לרדת למטה בחג הסוכות כדי לאכול בסוכה - לא נערכו שינויים במבנה. במהלך השנים גדל הצורך במקום נוסף על כן נרכשו מבנים סמוכים נוספים ונערכו שיפוצים משמעותיים בחניה ובמרתף המבנה.
קומת כניסה
הדלת הראשית שבחזית קומת הכניסה, נפתחת ללובי (בו התקיימה חלוקת הדולרים) ובו דלתות משני הצדדים ומסדרון הממשיך בקו ישר. הדלת משמאל מובילה לפרוזדור (המכונה "גן עדן התחתון") שבשמאלו ממוקם חדרו הפרטי של הרבי (המכונה "גן עדן העליון"). הדלת מימין נפתחת לגרם מדרגות המוביל לקומה השניה. בסוף הפרוזדור ממוקם חדרו של המזכיר ר' יהודה לייב גרונר. מימין הלובי ממוקם חדר המזכירות של הרבי. אחריו ישנו בית כנסת (ה"זאל הקטן") ואחריו חדרון שמשמש כ"חדר שני" של בית הכנסת. בקומה זו גם קיימים ספריית הישיבה, משרדי הישיבה ומשרדים נוספים. את חמשת הנברשות הראשונות בקומה זו תרמה הרבנית.
בקומה זו הייתה בית הכנסת ובית המדרש והישיבה עד להרחבת קומת המרתף ובניית בית הכנסת הגדול הקיים כיום ("הזאל הגדול").
גן עדן התחתון
חדרו של הרבי מכונה באופן מסורתי על ידי החסידים 'גן עדן העליון' על שם העולם הרוחני 'גן עדן העליון'. בהתאם לנעשה בעולמות הרוחניים, שהדרך ל'גן עדן העליון' עוברת ב'גן עדן התחתון, כך גם מכונה החלל דרכו נכנסים לחדר הרבי 'גן עדן התחתון'.
בפניה שמאלה מהלובי של 770 ישנו מסדרון המוביל לחדרו של הרבי, המכונה בפי החסידים גן עדן התחתון
המסדרון בנוי בסגנון איטלקי ובמרכזו תלויה נברשת. הריצפה הייתה עשוייה מעץ ורק כמה שנים לאחר הרכישה הוחלפה לריצפת אבנים. במסדרון זה היו עורכים 'קריאת התורה' עבור הרבי, כאשר היחידות הייתה מסתיימת בשעות הבוקר וכן תפילות ערבית (בתעניות) כאשר הרבי היה מתפלל מוקדם מהרגיל. הדלת הפונה למסדרון הייתה פתוחה בתחילה ובשנת תשל"ח הוחלט לנעול אותה והכניסה התאפשרה רק לנכנסים ליחידות אצל הרבי, שם היו מתכוננים וממתינים ביראת כבוד ליחידות.
בתחילה הייתה מוצבת לפני הכניסה לחדר הרבי, תיבת-דואר והרבי היה פותחה בכל בוקר ומרוקן את תכולתה. בסוף שנות היו"דים החל להניח את הדואר במבואת הבית, ותיבת הדואר הוסרה ממקומה.
גן עדן העליון
ערך מורחב – חדר הרבי |
חדרו הפרטי של הרבי נקרא גן עדן העליון ובו בילה הרבי את רוב זמנו, מאז הגעתו לארצות הברית. חדר זה שימש את הרבי ללימוד, קבלת קהל (יחידות) ולעתים אף לשינה.
מאז רכישת 770 ועד לבואו של הרבי (בכ"ח בסיוון שנת תש"א), השתמש בחדר זה אדמו"ר הריי"צ לקבלת אנשים ל"יחידות" ואף אמר שם מאמר בכל ליל שלישי. לאחר שהרבי הגיע לארצות הברית, הועבר החדר לרשותו, שם התגורר יחד עם רעייתו, מרת חיה מושקא שניאורסון, עד ששכרו דירה ברחוב "ניו-יורק" ב"קראון הייטס". לאחר מכן, הפך החדר למשרדו הפרטי של הרבי. השולחן בו השתמש הרבי במהלך כל השנים - הוא השולחן שעוד שימש את אדמו"ר הריי"צ בחדר.
חדר זה הוא פיסגת הקדושה אצל חסידי חב"ד והכניסה אליו נעשית רק לאחר הכנה מיוחדת של טבילה במקווה, אמירת פרקי תהילים והזדככות נפשית פנימית. חסידים נהגו לומר ש"החדר שיושב כ"ק אדמו"ר הוא הקדש קדשים שלנו, וכ"ק אדמו"ר הוא הארון - אשר בו לוחות תורת השם יתברך - שלנו[4]". אדמו"ר הריי"צ אף התבטא על חדר היחידות שהוא "היכל משיח"[5].
הזאל הקטן
בית הכנסת שבקומת הכניסה לבניין נקרא בעדת חסידי חב"ד הזאל הקטן ("זאל" - אולם, בעגת יוצאי רוסיה).
במקום זה נערכה החנוכת הבית של בית הכנסת 770 בכ"א אלול תש"א. בהשתתפות כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ שאמר מאמר ד"ה "על שלושה דברים העולם עומד".
המקום שימש בתחילה כבית הכנסת המרכזי ב-770, אולם לאחר הרחבת מרתף הבנין והכשרתו לבית כנסת רחב יותר ("הזאל הגדול"), נשאר המקום כבית הכנסת המישני ומהווה חדר לימודים של ישיבת תומכי תמימים המרכזית 770.
קבלת הנשיאות של הרבי באופן רשמי, בהתוועדות י' בשבט תשי"א, הייתה בחדר זה וכן שאר התפילות וההתוועדויות של הרבי נערכו שם. לאחר בניית "הזאל הגדול" עבר הרבי להתוועד ולהתפלל בשבתות וחגים ב"זאל הגדול", אך עד לשנת תשמ"ט המשיך הרבי להתפלל את תפילות ימות החול ב"זאל הקטן" ולעיתים נדירות אף התוועד שם[6]. בשנת תשמ"ד החלו לערוך את היחידויות כלליות ב"זאל הקטן" וכן את פגישת הרבי עם חברי קרן לפיתוח מחנה ישראל. עד היום מתקיים במקום זה מעמד ברכת התמימים בערב יום הכיפורים.
קומה שניה
ערך מורחב – דירת אדמו"ר הריי"צ ב-770 |
הקומה השניה נועדה משנת ת"ש, למגורי אדמו"ר הריי"צ בקומה זו, ובעקבות מצבו הבריאותי אף התפלל, התוועד וקיבל שם אנשים ליחידות.
נכון לשנת תשע"ג הגישה לשם אפשרית לעובדי ספרית אגודת חסידי חב"ד ומידי פעם מארגנים שם סיורים, בעיקר בעונות המבקרים, כגון בחודש תשרי ובי' שבט.
בקומה זו מקיימים עבודת תחזוקה בלבד, ללא שינויים בחדרים וקירות הבית, ודירת הרבי נשארה בצורתה המקורית, כפי שהיה קודם יו"ד שבט תש"י זמן הסתלקות הרבי הריי"צ.
קומה שלישית
ערך מורחב – ספרית אגודת חסידי חב"ד |
הקומה השלישית שמשה כדירת הרב שמריהו גוראריה, שם גם היה משרדו האישי ומשרדי ישיבת תומכי תמימים שהיו תחת ניהולו. לאחר פטירתו עברה הקומה לרשות ספרית אגודת חסידי חב"ד שאיחדה את רוב החדרים (להלן במפה, חדרים 7-6-5-4-3) לאולם תצוגה, בהתאם לצרכי הספריה.
בקומה זו קיים גם חדר עבור "מערכת אוצר החסידים", שמכינים את כתבי אדמו"רי חב"ד לדפוס.
קומת בית הכנסת (האולם הגדול)
ערך מורחב – הרחבות 770 |
בסביבות שנת תשי"ד, בעקבות ריבוי המשתתפים בתפילותיו והתוועדויות של הרבי, לא הספיק ה"זאל הקטן" שבקומה הראשונה להכיל את האנשים ועברו להשתמש ב"שאלאש", שהיה גדול מה"זאל הקטן", להתוועדויות ולתפילות הימים הנוראים. ההתוועדויות הגדולות של י"ט בכסלו, י' בשבט וחג הפורים, נערכו באולמות אחרים גדולים יותר באזור קראון הייטס.
עם השנים התרבו המשתתפים וגבר הצורך להרחיב את המקום. בית הכנסת הורחב לכיוון הבנין הסמוך שבכתובת 784-788 איסטרן פארקווי. וכן לכיון יוניון סט.
ניהול בית הכנסת
ערך מורחב – גבאי בית הכנסת 770 |
בית הכנסת מנוהל על ידי גבאים נבחרים על ידי הציבור, הגבאים אחראים על החזקת המקום ועל ניהול התפלות, הגבאים כפופים לרבני השכונה.
ספרי תורה בבית הכנסת
ערך מורחב – ספרי תורה ב-770 |
בבית הכנסת של הרבי - 770, ישנם ספרי תורה רבים. חלקם ספרים עם שקשורים בהם מאורעות מעניינים או היסטוריה מיוחדת, ביניהם הספרים ספר תורה לקבלת פני משיח צדקנו וספר תורה של הרבי.
חומת אנ"ש
ערך מורחב – חומת אנ"ש |
חומת אנ"ש היה פרוייקט גיוס משאבים שפעל בשנת תשנ"ג מתוך מטרה להרחיב את 770, בהתאם להוראת הרבי בקונטרס בית רבינו שבבבל, במסגרתו התבקשה כל משפחה מאנ"ש לתרום סכום שווה של 770$, כאשר על קיר מיוחד בבניין המשופץ יהיו חרותים שמותיהם של כל המשפחות שיצטרפו לסייע בהרחבת 770. התוכנית נעצרה בג' תמוז תשנ"ד.
ועד סעודת שלמה
ערך מורחב – ועד סעודת שלמה |
ועד סעודת שלמה הוא ארגון העוסק בהכנת מזון לבאי 770. חדר הנמצא מתחת לעזרת הנשים של איסטערן פארקווי, וממנו מסופקים לבאי 770 אוכל ושתיה בימות החול (קפה תה ומזונות) ובשבתות וימים טובים (חלות יין וצ'ולנט). וכן ארוחות במוצאי הצום, מסגרתו גם נערכות ההתוועדיות מסויימות בבית הכנסת.
תומכי תמימים המרכזית
ערך מורחב – תומכי תמימים המרכזית 770 |
ישיבת תומכי תמימים הראשונה בארצות הברית נוסדה בט' אדר שני ת"ש, היום בו הגיע כ"ק אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית. כתשעה חודשים התקיימו הלימודים באחד מבתי הכנסת החב"דיים שבברוקלין, ובחודש חשוון תש"א עברה הישיבה לבנין החדש - 770 איסטערן פארקווי, שם היא שוכנת עד עצם היום הזה.
קונטרס בית רבינו שבבבל
ערך מורחב – קונטרס בית רבינו שבבבל |
ביום כ' בחשוון שנת תשנ"ב הוציא הרבי לאור קונטרס חדש בשם "בית רבינו שבבבל" ובו ביאור על 770 שהוא, בין היתר, מקומו של נשיא הדור. מאז שהקונטרס יצא-לאור החזיק הרבי את הקונטרס בתוך הסידור שלו, ומעולם לא הוציאו.
נגיף הקורונה
בשנת תש"פ כאשר נגיף הקורונה התפשט בעולם בכלל ובקראון הייטס בפרט, 770 נסגר בכ"ב באדר לראשונה מזה 80 שנה, ללא תאריך לפתיחתו חזרה. לאחר חודשיים בכ"ט אייר 770 החל להיפתח בהדרגה, בתחילה למניין של 10 משתתפים בכל תפילה שנקבעו על פי הגרלה, לאחר מכן ניתן אישור ללמוד בתוכו במהלך היום תוך שמירת כללי הבריאות לעשרה שהתחלפו גם הם על פי הגרלה. בי"ב סיוון החלו ללמוד ברישום מראש והתקיים השיעור השבועי בגאולה ומשיח בהשתתפות מצומצמת ושודר לכלל התמימים בשידור חי ובל' סיוון הוא נפתח למשך היום לכ250 איש ובהדרגה חזר למצבו המלא.
בדק הבית
בדק הבית הוא כינויה של קופת הצדקה המיועדת לתחזוקת ומימון ההוצאות השוטפות של הקומה הראשונה ב-770, וכן לשיפוצים נצרכים,.
תקופה מסוימת תיחזקה הקופה גם את ספריית אגודת חסידי חב"ד. על הנהלת הקופה ופעילותה ממונים הרב חיים שלום דובער ליפסקר ור' חיים ברוך הלברשטם. בעבר ניהלו את הקופה הרב אברהם ליפסקר והרב יצחק שפרינגר.
אחת הקופות המיועדות עבור צדקה זו, היא הקופה הגדולה בלובי הכניסה, בה תרם הרבי צדקה באופן תדיר, וכן הורה לילדים שקיבלו ממנו מטבעות צדקה בצאתו לתפילות לתרום את המטבעות בקופה זו, ומספר פעמים אף הרים בידיו את אחד הילדים, לאחר שלא הצליח להגיע לחריץ הקופה.
הקופה נקבעה בשנת תשכ"ב עבור קרן שניאור, ולאחר סיום פעילות הקרן, הוסב שימושה ל'בדק הבית'.
פעמים רבות נהגו הממונים על הקופה לרוקן אותה לפני שהרבי עבר על יד הקופה, ומכרו לאחר מכן את המטבעות שהרבי שלשל לתוכה.
מאז שנת תשס"ג משתתף הרב ברוך שלמה אליהו קונין בתשלום של הקומה שבה נמצא החדר של הרבי, ומממן את חלק מחשבונות המים והחשמל ודואג לשפץ את בית חיינו.
כינויים
- בית אגודת חסידי חב"ד - אוהל יוסף יצחק - מופיע מעל הכניסה הראשית לבניין ונרשם בהוראת הרבי, לאחר משפט הספרים.
- בית רבינו שבבבל - על שם הקונטרס שהוציא הרבי בו הוא מבאר את מעלת בית המדרש המיוחד שבכל דור, על דרך בית הכנסת של האמוראים בבבל.
- 770 - השם הנפוץ בעגה החב"דית ואף מופיע בשיחותיו של הרבי[7].
- בית משיח - שווה בגימטריא למספר הבית - "770"[8].
- בית חיינו - על שם היותו מקור החיות לחסידי חב"ד.
- ד' אמות של נשיא דורנו - על שם שהוא מקומו הקבוע של נשיא הדור השביעי[9].
העתקים
ערך מורחב – 770 כפר חב"ד |
בשנת תשמ"ה ביקש הרבי לבנות העתק מדויק של 770 בכפר חב"ד - בניה שהסתיימה בט"ו בתמוז תשמ"ו. בעקבות כך החלה מגמה של בניית העתקים מבניין 770 ברחבי העולם: עוד לפני כן היה העתק במילאנו.
ארץ ישראל
- כפר חב"ד - נבנה בשנת תשמ"ו (1986), על פי בקשת הרבי.
- רמת שלמה, ירושלים - נבנה בשנת תשס"ג, על ידי הרב יוסף יצחק הבלין.
- זכרון יעקב - נבנה על ידי השליח הרב יוסף יצחק פריימן.
- קרית אתא - נבנה על ידי הרב חיים שלמה דיסקין.
- מגדל העמק - נבנה על ידי מוסדות חב"ד במגדל העמק.
- איתמר שבשומרון - בית פרטי של משפחת נואמה.
- גדרה - בית פרטי.
- קרית ארבע - נבנה על ידי השליח הרב ויקטור עטיה.
- פסגת זאב, ירושלים - נבנה על ידי השליח הרב יצחק קורץ.
- עפולה - בית גבי ורבקי - נבנה על ידי הרב שמעון רוזנברג.
- מצפה רמון - נבנה על ידי השליח, הרב צבי סלונים.
- כפר תפוח - בית פרטי.
- קרית גת - בית כנסת שערי גאולה.
- ראשון לציון - נבנה על ידי השליח הרב סגל.
- מבנים בתהליכי בניה
- אופקים - נבנה על ידי השליח, הרב הרשקוביץ.
- שלומי, צפון ארץ הקודש - יבנה על ידי השליח הרב בני נחום.
- שכונת נעורים, ראשון לציון - יבנה על ידי השליח הרב אלי סגל.
- בית שאן - על שם הרב יעקב אריה שמולביץ.
- יבניאל.
- אלעד - בית כנסת בית מנחם
-
מגדל העמק
-
ירושלים
-
זכרון יעקב
-
קריית אתא
-
גדרה
-
איתמר
-
קרית ארבע
-
שלומי (הדמיה)
-
אופקים (הדמיה)
-
מצפה רמון
ברחבי העולם
- לוס אנג'לס, קליפורניה - בית חב"ד המרכזי נבנה בשנת תשמ"ב.
- לוס אנג'לס, קליפורניה - בית ספר לבנות. נבנה בשנת תשס"ג.
- מילאנו, איטליה - נבנה על ידי הרב גרשון מענדל גרליק.
- מלבורן, אוסטרליה - נבנה על ידי הרב יוסף יצחק גוטניק.
- אוניברסיטת רוטגרס, ניו ג'רסי, ארצות הברית - בית חב"ד, נבנה על ידי הרב יוסף צבי קרליבך.
- אושן, ניו ג'רזי, ארצות הברית - בית כנסת חב"ד, נבנה על ידי הרב יוסף צבי קרליבך.
- קליבלנד, אוהיו - בית חב"ד, נבנה על ידי הרב לייבל אלבסקי.
- ס. פאולו, ברזיל - בית חב'"ד המרכזי. נבנה ע"י הרב שבתי אלפרין.
- דנייפרדרז'ינסק, אוקראינה - נבנה על ידי השליח הרב לוי סטמבלר.
- רמינסקאיא, מוסקבה - נבנה על-ידי הרב יצחק קוגן.
- בואנוס איירס, ארגנטינה - נבנה על ידי השליח הרב פלוטקא.
- האדיטש, אוקראינה - בסמיכות לציונו של האדמו"ר הזקן.
- סנטיאגו, צ'ילה - נבנה על ידי השליח הרב פרמן.
- קעמפ מחנה קיץ 'גן ישראל מונטריאול'.
- טקומה, וושינגטון - נבנה על ידי השליח הרב זלמן הבר בשנת תשע"ב.
- דרמקוט, צפון הודו - בבניה על ידי השליח דרור שאול.
- קווינס, ניו יורק - בבניה על ידי השליח הרב שרגא זלמנוב.
- מנילה, פיליפינים - נבנה על ידי השליח הרב יוסי לוי.
-
מנילה, פיליפינים
-
אושן, ניו ג'רזי, בית כנסת חב"ד
-
לוס אנג'לס, קליפורניה - בית-ספר חב"ד בנות
-
לוס אנג'לס, קליפורניה - בית חב"ד
-
מילאנו, איטליה
-
בואנוס איירס, ארגנטינה
-
ס. פאולו, ברזיל
-
מלבורן, אוסטרליה
-
סנטיאגו, צ'ילה
-
קליבלנד, אוהיו
-
דנייפרדרז'ינסק, אוקראינה
-
רמינסקאיא, מוסקבה
-
האדיטש, אוקראינה
-
מונטריאול, קנדה - קעמפ 'גן ישראל מונטריאול'
-
טקומה, וושינגטון
-
דרמקוט, צפון הודו (בבניה)
-
קווינס, ניו יורק (בבניה)
לקריאה נוספת
- הרבי מליובאוויטש, קונטרס בית רבינו שבבבל, קה"ת - תשנ"ב.
- הרב זושא וולף, בית חיינו 770, היכל מנחם, תשס"ד (2004).
קישורים חיצוניים
- שידור חי ממרכז חב"ד העולמי (24 שעות ביממה) באתר 770 (בעברית), קישור נוסף לשידור.
- הרבי קבע: 770 יתנהל על ידי הגבאים תחת מרות הרבנים - סקירה מקיפה בליווי מסמכים -
- וידאו
- הרבי מגיע ל-770 ביום מושלג
- וידאו, יומן ותמונות ממעמד הנחת אבן הפינה -
- תשרי בליובאוויטש - כך זה נראה
- שיר על קטעים מ'קונטרס בית רבינו שבבבל'
- קטעי וידאו ישנים מתפילות הרבי בזאל הקטן - בתוכנית הוידאו השבועית של חברת jem
- ודיאו הסוקר את כל מעמד הנחת אבן הפינה להרחבת 770
- תמונות
- מסע ב-770 כפי שמעולם לא נראה עד כה
- גלרייה שבועית מ'770'
- מעמד הנחת אבן הפינה
- בניית החדר והמרפסת - תמונות היסטוריוות
- לוי ישראל הויטראז'ים של 770 שמעולם לא שמתם לב אליהם כ"א תמוז התשע"א (23.07.2011)
- מנדי הכטמן, מה מסתתר מאחורי חלונות 770? תיעוד מרהיב - אתר COL, יום חמישי, כ"ג אלול תשע"ג
- מבט מהרחוב ומפת לוויין ב- maps.google.com
- שדרת 'איסטרן פארקווי' בשנת תר"פ בערך
- העתקים
- בתי רבינו שבארץ הקודש ● פרוייקט מיוחד -
- אתר הוושינגטון פוסט בכתבה על העתקי 770
- ב"ישרא-פוסט" מספר 770: סיפורו של 770 בברוקלין וכפר חב"ד
- המיליארדר גומא אגייאר: אקים 770 מול הכותל!
- הדמיית מרכז 770 מול הכותל
- שונות
- מדור 'תשרי בליובאוויטש' (תשע"ב) - וידאו, תמונות, מאמרים ועוד.
- טקס השקת 'בול 770' מטעם דואר ישראל -
- קובץ 'צורת הבית' על 770 - הוצאת ועד חיילי בית דוד 770
- 'א בית כללי פאר כלל ישראל' - קטעי שיחות, כתי"ק ומכתבי חסידים על מעלת 770 בית משיח. הוצאת ועד חיילי בית דוד 770
- כתבה מהעיתון Washington Post על דגמי הבניין (באנגלית).
- קונטרס בית רבינו
- קונטרס בית רבינו שבבבל בגרסת טקסט, בגרסת הדפסה, בתרגום לאנגלית ובעיבוד לילדים. ראו גם בפסקה 'קישורים חיצונים' בערך קונטרס בית רבינו שבבבל.
שגיאות פרמטריות בתבנית:הערות שוליים
פרמטרים [ טורים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית ==הערות שוליים==
- ↑ תרגום של מספר הבית - 770 - לשפה האנגלית.
- ↑ הכתובת באנגלית: Eastern Parkway 770, Crown Heights, Brooklyn N.Y
- ↑ קונטרס בית רבינו שבבבל
- ↑ מקור: "התמים" חוברת ב' עמוד קכו. בקונטרס בית רבינו שבבבל, הרבי מציין לשם בהערה 74.
- ↑ ספר השיחות, תרצ"ו בתחילתו
- ↑ לדוגמא: התוועדות פורים תשמ"א
- ↑ שיחת כ"ח סיוון תנש"א, קונטרס בית רבינו שבבבל, ועוד. שמספר הבית מתאים לתוכנו, ובגימטריא "פרצת".
- ↑ נאמר על ידי הרבי והודפס בקונטרס בית רבינו שבבבל.
- ↑ על פי העולה מקונטרס בית רבינו שבבבל.