עזרת כהנים

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל חבדפדיה.png ערך זה דורש הקשר חב"די: בדף זה חסר מידע שמבהיר את ההקשר או נקודת המבט של חסידות חב"ד לבין נשוא הערך
אתם מוזמנים לסייע על ידי הוספת פרטים אנציקלופדיים רלוונטים. אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
מפת עזרת כהנים בין עזרת ישראל למזבח החיצון

עזרת כהנים, הוא השטח בתוך העזרה בבית המקדש המיועד לעבודת הכהנים. בשטח זה נמצאים המזבח, הכיור ובית המטבחיים. לשטח זה מותרת הכניסה לכהנים או לישראלים הנדרשים לעבודת הקרבנות.

מיקומה[עריכה]

עזרת כהנים הייתה על כל רוחב העזרה. מיקומה היה אחרי עזרת ישראל ועד מזבח העולה, כך שמצידה המזרחי היה את עזרת ישראל, ומצידה המערבי היה בצד צפון בית המטבחיים, ומצידה הדרומי במערב היה את מזבח העולה.

רוחבה של עזרת כהנים היה אחד עשר אמה. ואורכה כאמור כרוחבה של העזרה כולה מאה ושלשים וחמישה אמות.

בכניסה אל עזרת כהנים הייתה מדרגה בגובה אמה ועליה היה הדוכן, שמצידה היו שלשה מדרגות שכל אחת מהם הייתה בגובה חצי אמה,[1] ששימש את הלויים בשירתם.[2] ויש מפרשים שדוכן זה היה לצורך הכהנים בברכתם ואילו שירת הלויים היה בשער ניקנור על המדרגות.[3]

וראשי פספסין היו שם לתחום את הגבול שבין עזרת ישראל לעזרת כהנים, שלא יטעו העם להכנס שלא לצורך לעזרת כהנים.

שימושה[עריכה]

עזרת כהנים היה מקום דריסת רגליהם של הכהנים. הכניסה לישראל הייתה אסורה שלא לצורך שחיטה סמיכה ותנופה[4] או בשל הצפיפות בעזרת ישראל[5].

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. מדות פרק ב משנה ו רמבם הלכות בית הבחירה פרק ה הלכה ג, ומוכרח שם שהדוכן לא היה במה מוגבהת על שטח מסויים בעזרה אלא היה ישר עם המשך העזרה שנמצא שכל העזרה היה גבוה מעזרת ישראל בשתיים וחצי אמות. וראה רש"י יומא טז ד"ה אי אמרת עיין שם וראיתי מפרשים בדבריו (בית ישראל - וילנא תרס"ח) שלשיטתו הדוכן הייתה במה מוגבהת רק על שטח עזרת כהנים.
  2. ביאור הרע"ב שם.
  3. ביאור הר"ש על המשנה שם.
  4. כלים פרק א משנה ח.
  5. רש"י יומא כא, א, וכן כתב המאירי.