770 - מרכז חב"ד העולמי

ערך זה זקוק לעריכה: הסיבה לכך היא: סדר, היררכיה, ניסוח אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

770 - מרכז חב"ד העולמי (שם רשמי: בית אגודת חסידי חב"ד העולמי - אוהל יוסף יצחק ליובאוויטש. כינוי: סֶעוֶון סֶעוֶוענְטִי[1]) הוא בית מדרשו של הרבי מליובאוויטש, מרכזה העולמי של חסידות חב"ד והשלוחים. 770 הוא מקום התפילה וההתוועדות של הרבי בו אומר שיחות ומאמרים, קיבל הרבי אנשים ליחידות ובשנים מאוחרות יותר נערך בו מעמד חלוקת הדולרים.

חזית בנין 'מרכז חב"ד העולמי - 770'
ממבט בכיוון אחר
אמירת תהלים בליל הושענא רבה ב-770
הבניינים 770 (מימין) ו-788 בשידרת איסטרן פארקוויי במבט אוירי (ל"ג בעומר תשמ"ז)

המקום מהווה מוקד עליה לחסידי חב"ד וליהודים מכל רחבי העולם, בעיקר בחודש תשרי ובתאריכים בהם אירעו מאורעות חב"דיים. המקום משמש גם כמוקד משיכה תיירותי לכאלה שאינם יהודים. המבנה ממוקם בבנין מספר 770 שבשדרת 'אִיסְטֶרְן פַּארְקְוֵויי' בשכונת קראון הייטס בברוקלין שבעיר ניו יורק[2].

הרבי הסביר את מהות המקום ומעלתו באומרו שמספר הבניין "770" הוא בגימטריא "ופרצת". כלומר, מבניין זה "פורצים" חסידי חב"ד לעולם כולו, להפיץ את היהדות. כמו כן אמר הרבי ש-"770" הוא בגימטריא גם "בית משיח".

כמו כן ביאר הרבי שבגאולה האמיתית והשלימה, כאשר בית המקדש השלישי[3] יתגלה תחילה ב"בית רבינו שבבבל" - "770", ומשם יועתק למקומו בירושלים[4].

חסידות חב"ד ליובאוויטש עוברת ל-770

  ערך מורחב – רכישה וחנוכת הבית של 770
 
770 מושלג באחד החורפים
 
צייר ניו יורקי מצייר את 770 (חשוון תשע"ב)
 
ציור בית רבינו שבבבל בהושענא רבא ה'תשע"ד

ביום שלישי ט' באדר ב' ת"ש הגיע אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית, לאחר שעזב את אירופה שהלכה ונכבשה על ידי הנאצים, בבואו הרבי לארצות הברית והשתכן במלון גרייסטון שבמנהטן. החסידים החלו בחיפושים אחר מבנה מתאים שישמש לאגודת חסידי חב"ד בארצות הברית וכבית פרטי למגורי הרבי. לאחר חיפושים רבים נמצא בניין מספר 770 בשדרת 'איסטרן פארקוויי' בשכונת קראון הייטס.

ביום י"ט באלול נכנס אדמו"ר הריי"צ להשתכן במבנה ויומיים אחר כך, ביום כ"א באלול, נערכה חגיגה רשמית של "חנוכת הבית" בה אמר אדמו"ר הריי"צ מאמר ד"ה "על שלושה דברים העולם עומד".

מאותו היום עברה "חצר ליובאוויטש" מ"עשרה הגליות" מזמן אדמו"ר הזקן, למקומה הקבועה, שממנו אמר הרבי תעבור ליובאוויטש לארץ הקודש, בביאת המשיח.

גודל המבנה הספיק, באותה תקופה, לכל הצרכים של אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית ואף לצרכיו הפרטיים של אדמו"ר הריי"צ. המבנה בשעת קנייתו כלל שלוש קומות וחנייה: הקומה הראשונה נועדה לבית מדרש עבור החסידים. הקומה השניה - בית מגורים לאדמו"ר הריי"צ. הקומה השלישית - בית מגורים לחתנו הראשון של אדמו"ר הריי"צ, הרב שמריהו גוראריה.

מלבד בניית מרפסת לסוכה בדירת אדמו"ר הריי"צ, בקומה השנייה, שלא יצטרך לרדת למטה בחג הסוכות כדי לאכול בסוכה - לא נערכו שינויים במבנה. במהלך השנים גדל הצורך במקום נוסף על כן נרכשו מבנים סמוכים נוספים ונערכו שיפוצים משמעותיים בחניה ובמרתף המבנה.

קומת כניסה

  ערך מורחב – קומת הכניסה של 770

קומת הכניסה של 770, נועדה להיות הקומה בה יהיו המשרדים ובית הכנסת של חב"ד.

וכן בקומה זו נמצא גן עדן התחתון שהיה משמש כמסדרון כניסה לגן עדן העליון, הלוא הוא חדרו של הרבי.

חדרו של הרבי שימש בתחילה למגוריו של הרבי, אולם מקום זה נעשה בסופו של דבר חדרו האישי בו הוא מקבל אנשים ליחידות.

וכן במקום ממוקם הזאל הקטן ששימש לבית הכנסת עד לבנייתו של בית הכנת הגדול בקומת המרתף.

קומה שניה

  ערך מורחב – דירת אדמו"ר הריי"צ ב-770

הקומה השניה נועדה משנת ת"ש, למגורי אדמו"ר הריי"צ בקומה זו, ובעקבות מצבו הבריאותי אף התפלל, התוועד וקיבל שם אנשים ליחידות.

נכון לשנת תשע"ג הגישה לשם אפשרית לעובדי ספרית אגודת חסידי חב"ד ומידי פעם מארגנים שם סיורים, בעיקר בעונות המבקרים, כגון בחודש תשרי ובי' שבט.

בקומה זו מקיימים עבודת תחזוקה בלבד, ללא שינויים בחדרים וקירות הבית, ודירת הרבי נשארה בצורתה המקורית, כפי שהיה קודם יו"ד שבט תש"י זמן הסתלקות הרבי הריי"צ.

קומה שלישית

  ערך מורחב – ספרית אגודת חסידי חב"ד
 
אולם התצוגה של הספרייה בקומה השלישית
 
1) משרדי הישיבה, 2) שירותים, אמבטיה ומקלחת, 3) משרדו של ר' שמואל גוראריה, 4) חדרי ארונות, 5) סלון, 6) שירותים, 7) חדר השינה של הרש"ג, 8) מרפסת (לאחר כ"ז באדר תשנ"ב, עלה לשם הרבי כמה פעמים לערוך קידוש לבנה), 9) שירותים, 10) חדר שינה לאורחים, 11) מטבח, 12) מדרגות חיצוניות, 13) מעלית, 14) מדרגות פנימיות, 15) גשר בין 770 לספריית ליובאוויטש (נבנה בשנת תשנ"ג).

הקומה השלישית שמשה כדירת הרב שמריהו גוראריה, שם גם היה משרדו האישי ומשרדי ישיבת תומכי תמימים שהיו תחת ניהולו. לאחר פטירתו עברה הקומה לרשות ספרית אגודת חסידי חב"ד שאיחדה את רוב החדרים (להלן במפה, חדרים 7-6-5-4-3) לאולם תצוגה, בהתאם לצרכי הספריה.

בקומה זו קיים גם חדר עבור "מערכת אוצר החסידים", שמכינים את כתבי אדמו"רי חב"ד לדפוס.

קומת בית הכנסת (האולם הגדול)

  ערך מורחב – הרחבות 770

בסביבות שנת תשי"ד, בעקבות ריבוי המשתתפים בתפילותיו והתוועדויות של הרבי, לא הספיק ה"זאל הקטן" שבקומה הראשונה להכיל את האנשים ועברו להשתמש ב"שאלאש", שהיה גדול מה"זאל הקטן", להתוועדויות ולתפילות הימים הנוראים. ההתוועדויות הגדולות של י"ט בכסלו, י' בשבט וחג הפורים, נערכו באולמות אחרים גדולים יותר באזור קראון הייטס.

עם השנים התרבו המשתתפים וגבר הצורך להרחיב את המקום. בית הכנסת הורחב לכיוון הבנין הסמוך שבכתובת 784-788 איסטרן פארקווי. וכן לכיון יוניון סט.

ספרי תורה בבית הכנסת

  ערך מורחב – ספרי תורה ב-770
 
הרבי עם ספר תורה בעת קריאת התורה

בבית הכנסת של הרבי - 770, ישנם ספרי תורה רבים. חלקם ספרים עם שקשורים בהם מאורעות מעניינים או היסטוריה מיוחדת, ביניהם הספרים ספר תורה לקבלת פני משיח צדקנו וספר תורה של הרבי.

ניהול בית הכנסת

  ערך מורחב – גבאי בית הכנסת 770

בית הכנסת מנוהל על ידי גבאים נבחרים על ידי הציבור, הגבאים אחראים על החזקת המקום ועל ניהול התפלות, הגבאים כפופים לרבני השכונה.

הרבי נתן כבוד מיוחד לגבאים, והזכיר פעמים רבות את תפקדם בניהול בית הכנסת בשינוי סדר בקש רשותם, ומקשיב להכרזותיהם, אומר להם גוט שבת בליל שבת, לשלם על העליות שנצרך ועוד ריבוי התייחסות שהביע בהזדמנויות רבות את אחריותם לניהול בית הכנסת.

התפילה ב-770

  ערך מורחב – התפילה ב-770

"כי ביתי בית תפילה יקרא", מעניניו העקריים של 770 כמרכז חסידות חב"ד, היא התפילה ועבודת התפילה, כשנכנס הרבי הריי"צ לבנין 770, ראשית נכנס למקום שיועד לבית הכנסת ואמר שהוא מיחד את המקום למקום "תפילה מתוך פנימיות".

חומת אנ"ש

  ערך מורחב – חומת אנ"ש

חומת אנ"ש היה פרוייקט גיוס משאבים שפעל בשנת תשנ"ג מתוך מטרה להרחיב את 770, בהתאם להוראת הרבי בקונטרס בית רבינו שבבבל, במסגרתו התבקשה כל משפחה מאנ"ש לתרום סכום שווה של 770$, כאשר על קיר מיוחד בבניין המשופץ יהיו חרותים שמותיהם של כל המשפחות שיצטרפו לסייע בהרחבת 770. התוכנית נעצרה בג' תמוז תשנ"ד.

ועד סעודת שלמה

  ערך מורחב – ועד סעודת שלמה

ועד סעודת שלמה הוא ארגון העוסק בהכנת מזון לבאי 770. חדר הנמצא מתחת לעזרת הנשים של איסטערן פארקווי, וממנו מסופקים לבאי 770 אוכל ושתיה בימות החול (קפה תה ומזונות) ובשבתות וימים טובים (חלות יין וצ'ולנט). וכן ארוחות במוצאי הצום, מסגרתו גם נערכות ההתוועדיות מסויימות בבית הכנסת.

ההתוועדויות המרכזיות ב-770

  ערך מורחב – התוועדות עם הרבי

רוב התוועדויותיו של הרבי נאמרו בבית הכנסת 770, בהתחלה בזאל הקטן ואח"כ בשלאש ובבית הכנסת הגדול.

  ערך מורחב – ההתוועדויות המרכזיות ב-770

ההתוועדיות המרכזיות ב-770 נערכות בימי דפגרא החב"דיים ובימים שבהם יש הוראה מיוחדת להתוועד כגון במוצאי חג, בדרך כלל מאורגנת על ידי גבאי בית הכנסת 770.

תומכי תמימים המרכזית

  ערך מורחב – תומכי תמימים המרכזית 770

ישיבת תומכי תמימים הראשונה בארצות הברית נוסדה בט' אדר שני ת"ש, היום בו הגיע כ"ק אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית. כתשעה חודשים התקיימו הלימודים באחד מבתי הכנסת החב"דיים שבברוקלין, ובחודש חשוון תש"א עברה הישיבה לבנין החדש - 770 איסטערן פארקווי, שם היא שוכנת עד עצם היום הזה.

קונטרס בית רבינו שבבבל

 
שער קונטרס 'בית רבינו שבבבל'
  ערך מורחב – קונטרס בית רבינו שבבבל

ביום כ' בחשוון שנת תשנ"ב הוציא הרבי לאור קונטרס חדש בשם "בית רבינו שבבבל" ובו ביאור על 770 שהוא, בין היתר, מקומו של נשיא הדור. מאז שהקונטרס יצא-לאור החזיק הרבי את הקונטרס בתוך הסידור שלו, ומעולם לא הוציאו.

בדק הבית

  ערך מורחב – הרחבות 770

בדק הבית הוא כינויה ארגון שהוקם על פי בקשת הרבנית חיה מושקא בשנת תשל"ט לתחזוקת בנין 770 היינו הבנין המקורי שנקנה בשנת ת"ש.

כינויים

 
כתב יד קודש של הרבי מלך המשיח על 770
  • בית אגודת חסידי חב"ד - אוהל יוסף יצחק - מופיע מעל הכניסה הראשית לבניין ונרשם בהוראת הרבי, לאחר משפט הספרים.
  • בית רבינו שבבבל - על שם הקונטרס שהוציא הרבי בו הוא מבאר את מעלת בית המדרש המיוחד שבכל דור, על דרך בית הכנסת של האמוראים בבבל.
  • 770 - השם הנפוץ בעגה החב"דית ואף מופיע בשיחותיו של הרבי[5].
  • בית משיח - שווה בגימטריא למספר הבית - "770"[6].
  • בית חיינו - על שם היותו מקור החיות לחסידי חב"ד.
  • ד' אמות של נשיא דורנו - על שם שהוא מקומו הקבוע של נשיא הדור[7].

העתקים

  ערך מורחב – 770 כפר חב"ד
 
חזית העתק מדויק של 770 בכפר חב"ד

בשנת תשמ"ה ביקש הרבי לבנות העתק מדויק של 770 בכפר חב"ד - בניה שהסתיימה בט"ו בתמוז תשמ"ו. בעקבות כך החלה מגמה של בניית העתקים מבניין 770 ברחבי העולם: עוד לפני כן היה העתק במילאנו.

ארץ ישראל

  1. כפר חב"ד - נבנה בשנת תשמ"ו (1986), על פי בקשת הרבי.
  2. רמת שלמה, ירושלים - נבנה בשנת תשס"ג, על ידי הרב יוסף יצחק הבלין.
  3. זכרון יעקב - נבנה על ידי השליח הרב יוסף יצחק פריימן.
  4. קרית אתא - נבנה על ידי הרב חיים שלמה דיסקין.
  5. מגדל העמק - נבנה על ידי מוסדות חב"ד במגדל העמק.
  6. איתמר שבשומרון - בית פרטי של משפחת נואמה.
  7. גדרה - בית פרטי.
  8. קרית ארבע - נבנה על ידי השליח הרב ויקטור עטיה.
  9. פסגת זאב, ירושלים - נבנה על ידי השליח הרב יצחק קורץ.
  10. עפולה - בית גבי ורבקי - נבנה על ידי הרב שמעון רוזנברג.
  11. מצפה רמון - נבנה על ידי השליח, הרב צבי סלונים.
  12. כפר תפוח - בית פרטי.
  13. קרית גת - בית כנסת שערי גאולה.
  14. ראשון לציון - נבנה על ידי השליח הרב סגל.
מבנים בתהליכי בניה
  1. אופקים - נבנה על ידי השליח, הרב הרשקוביץ.
  2. שלומי, צפון ארץ הקודש - יבנה על ידי השליח הרב בני נחום.
  3. שכונת נעורים, ראשון לציון - יבנה על ידי השליח הרב אלי סגל.
  4. בית שאן - על שם הרב יעקב אריה שמולביץ.
  5. יבניאל.
  6. אלעד - בית כנסת בית מנחם

ברחבי העולם

 
אוניברסיטת רוטגרס, ניו-ג'רסי - בית חב"ד הגדול בעולם
  1. לוס אנג'לס, קליפורניה - בית חב"ד המרכזי נבנה בשנת תשמ"ב.
  2. לוס אנג'לס, קליפורניה - בית ספר לבנות. נבנה בשנת תשס"ג.
  3. מילאנו, איטליה - נבנה על ידי הרב גרשון מענדל גרליק.
  4. מלבורן, אוסטרליה - נבנה על ידי הרב יוסף יצחק גוטניק.
  5. אוניברסיטת רוטגרס, ניו ג'רסי, ארצות הברית - בית חב"ד, נבנה על ידי הרב יוסף צבי קרליבך.
  6. אושן, ניו ג'רזי, ארצות הברית - בית כנסת חב"ד, נבנה על ידי הרב יוסף צבי קרליבך.
  7. קליבלנד, אוהיו - בית חב"ד, נבנה על ידי הרב לייבל אלבסקי.
  8. פאולו, ברזיל - בית חב'"ד המרכזי. נבנה ע"י הרב שבתי אלפרין.
  9. דנייפרדרז'ינסק, אוקראינה - נבנה על ידי השליח הרב לוי סטמבלר.
  10. רמינסקאיא, מוסקבה - נבנה על-ידי הרב יצחק קוגן.
  11. בואנוס איירס, ארגנטינה - נבנה על ידי השליח הרב פלוטקא.
  12. האדיטש, אוקראינה - בסמיכות לציונו של האדמו"ר הזקן.
  13. סנטיאגו, צ'ילה - נבנה על ידי השליח הרב פרמן.
  14. קעמפ מחנה קיץ 'גן ישראל מונטריאול'.
  15. טקומה, וושינגטון - נבנה על ידי השליח הרב זלמן הבר בשנת תשע"ב.
  16. דרמקוט, צפון הודו - בבניה על ידי השליח דרור שאול.
  17. קווינס, ניו יורק - בבניה על ידי השליח הרב שרגא זלמנוב.
  18. מנילה, פיליפינים - נבנה על ידי השליח הרב יוסי לוי.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

וידאו
תמונות
העתקים
שונות
קונטרס בית רבינו


שגיאות פרמטריות בתבנית:הערות שוליים

פרמטרים [ טורים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
==הערות שוליים==

  1. תרגום של מספר הבית - 770 - לשפה האנגלית.
  2. הכתובת באנגלית: Eastern Parkway 770, Crown Heights, Brooklyn N.Y
  3. ש"בנוי ומשוכלל יגלה ויבוא מן השמים" (פרש"י ותוס' סוכה מא, סע"א. ועוד.)
  4. ראה בארוכה בקונטרס בית רבינו שבבל אות ד ואילך.
  5. שיחת כ"ח סיוון תנש"א, קונטרס בית רבינו שבבבל, ועוד. שמספר הבית מתאים לתוכנו, ובגימטריא "פרצת".
  6. נאמר על ידי הרבי והודפס בקונטרס בית רבינו שבבבל.
  7. על פי העולה מקונטרס בית רבינו שבבבל.