תהלים ל': הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(ביטול גרסה 371277 של חסיד של הרבי (שיחה))
מאין תקציר עריכה
שורה 15: שורה 15:
הָפַכְתָּ מִסְפְּדִי לְמָחוֹל לִי פִּתַּחְתָּ שַׂקִּי וַתְּאַזְּרֵנִי שִׂמְחָה׃
הָפַכְתָּ מִסְפְּדִי לְמָחוֹל לִי פִּתַּחְתָּ שַׂקִּי וַתְּאַזְּרֵנִי שִׂמְחָה׃
לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם ה' אֱלֹהַי לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ׃
לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם ה' אֱלֹהַי לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ׃
|מקור=[[תהילים]], פרק ל'
|מקור=[[תהילים]], פרק ל
|ניקוד=כן}}
|ניקוד=כן}}
'''מזמור שיר חנוכת הבית''' הוא קטע בתפילה{{הערה|מקורו הוא בפרק ל' ב[[תהילים]]}} הנאמר לאחר הודו, ולפני [[פסוקי דזמרה]]. מקורו שלך המזמור הוא ב[[עולם העשיה]].
'''מזמור שיר חנוכת הבית''' הוא קטע בתפילה{{הערה|מקורו הוא בפרק ל' ב[[תהילים]]}} הנאמר לאחר הודו, ולפני [[ברוך שאמר]]. ב[[סולם התפילה]] המזמור נמצא ב[[עולם העשיה]].


==תוכן המזמור==
==תוכן המזמור==
המזמור מדבר על מזמור שאמר [[דוד המלך]] כשחנך בית כלשהו. יש מפרשים שמדובר בביתו הפרטי של דוד המלך, יש אומרים שמדובר ב[[בית המקדש]] שעשה [[שלמה המלך]] והכתוב תלאו בדוד, ויש אומרים שמדובר על משל בלבד.
המזמור מדבר על שירה שאמר [[דוד המלך]] כשחנך בית, ישנה מחלוקת האם מדובר בבניין ביתו הפרטי או שאמר זאת על מנת שיאמרו אותו בחנוכת [[בית המקדש הראשון]] שבנה [[שלמה המלך|שלמה בנו]], וישנם הסבורים שמדובר במשל בלבד{{מקור}}.


==בהלכה==
==בהלכה==
שורה 26: שורה 26:


==בחסידות==
==בחסידות==
ב[[חסידות]] מבואר{{הערה|[[מאמרי אדמו"ר הזקן]], תקס"ו, ח"א, מזמור שיר}} שאת המילים "ארוממך ה' כי דליתני ולא שמחת אויבי לי"{{הערה|פס' ב'}} אמר [[דוד המלך]] כדי לסנגר על עם ישראל מפני ה[[מלאכים]] שהיו מקטרגים עליהם.
===ארוממך ה' כי דליתני ולא שמחת אויבי לי{{הערה|פסוק ב.}}===
[[אדמו"ר הזקן]] מבאר{{הערה|[[מאמרי אדמו"ר הזקן]], תקס"ו, ח"א, מזמור שיר.}} ש[[דוד המלך]] אמר זאת בכדי לסנגר על עם ישראל מפני קטרוגי ה[[מלאכים]].
 
אף שבתחילה הם טענו לפני ה' בימי ההכנה למתן תורה - "מה אנוש כי תזכרנו"{{הערה|תהלים ח, ה.}}? כאשר בני ישראל אמרו [[נעשה ונשמע]] - הם הסכימו שמגיע להם לקבל את התורה{{הערה|שבת פט, א.}}.
 
אולם לאחר חטא העגל חזרה טענתם, שהרי בישראל שולט היצר הרע. וזה מה שאמר דוד - בזכות זה שאנו מרוממים את ה' בבית המקדש, לא ישמח ה' את ה"אויבים" שלנו - דהיינו, שה' לא ישמע לקטרוגי המלאכים, שהרי בזכות ריבוי הזהב בני ישראל פיארו את בית המקדש.
 
===שוועתי אליך ותרפאני{{הערה|פסוק ג.}}===
מסופר שבצעירותו של [[אדמו"ר האמצעי]] שמעו אותו מתעכב על מילים אלו, לאחר התפילה שאלוהו כיצד יתכן שהוא מבקש "גוף חזק" והרי זה יכול להפריע לעבודת ה'. וענה: ש"תרפאני" זה גם לשון רפואה וגם לשון רפוי, והוא התכוון לכך שה' ירפה ויחליש את הנפש הבהמית.
 


הקטרוג הראשון של המלאכים על [[עם ישראל]] היה בזמן שרצה [[הקב"ה]] לתת להם את התורה, והמלאכים שחפצו הם בתורה קטרגו על היהודים לפני הקב"ה ואמרו "מה אנוש?" - למה נתת את התורה לבני אדם שהם אנושיים, והיצר שולט בהם? - "כי תזכרינו!"{{הערה| תהלים ח, ה}} - תזכור אותנו, את המלאכים שלנו אין יצר הרע. אך כשראו במתן תורה שה[[יהודים]] הקדימו את נעשה לנשמע חזרו בהם המלאכים והודו שאכן מגיע ל[[עם ישראל]] לקבל את ה[[תורה]]{{הערה|שבת פט, א}}. אך לאחר שבני ישראל חטאו ב[[חטא העגל]] ועשו עגל מזהב שוב קטרגו המלאכים לפני ה' ואמרו לו שלא היה מגיע לבני אדם שהיצר הוא השולט בהם לקבל את התורה.


ואז בא [[דוד המלך]] וסנגר על עם ישראל ובמזמור שאמר לכבוד חנוכת בית המקדש אמר ש"ארוממך ה'" - אני עושה לך בית מקדש ומרומם בכך את שמך, וע"י כך יהיה "ולא שמת אויבי לי" - אל תקשיב לקטרוגיהם של המלאכים בעניין עגל הזהב. וזאת בזכות הזהב שאותו נותנים בני ישראל לבניית משכנו של הקב"ה בעולם.
{{להשלים}}
{{להשלים}}



גרסה מ־21:57, 30 ביולי 2020

מזמור שיר חנוכת הבית

מִזְמוֹר שִׁיר־חֲנֻכַּת הַבַּיִת לְדָוִד׃ אֲרוֹמִמְךָ ה' כִּי דִלִּיתָנִי וְלֹא־שִׂמַּחְתָּ אֹיְבַי לִי׃ ה' אֱלֹהָי שִׁוַּעְתִּי אֵלֶיךָ וַתִּרְפָּאֵנִי׃ ה' הֶעֱלִיתָ מִן־שְׁאוֹל נַפְשִׁי חִיִּיתַנִי מיורדי־[מִיָּרְדִי־] בוֹר׃ זַמְּרוּ לַה' חֲסִידָיו וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ׃ כִּי רֶגַע בְּאַפּוֹ חַיִּים בִּרְצוֹנוֹ בָּעֶרֶב יָלִין בֶּכִי וְלַבֹּקֶר רִנָּה׃ וַאֲנִי אָמַרְתִּי בְשַׁלְוִי בַּל־אֶמּוֹט לְעוֹלָם׃ ה' בִּרְצוֹנְךָ הֶעֱמַדְתָּה לְהַרְרִי עֹז הִסְתַּרְתָּ פָנֶיךָ הָיִיתִי נִבְהָל׃ אֵלֶיךָ ה' אֶקְרָא וְאֶל־אֲדֹנָי אֶתְחַנָּן׃ מַה־בֶּצַע בְּדָמִי בְּרִדְתִּי אֶל־שָׁחַת הֲיוֹדְךָ עָפָר הֲיַגִּיד אֲמִתֶּךָ׃ שְׁמַע־ה' וְחָנֵּנִי ה' הֱיֵה־עֹזֵר לִי׃ הָפַכְתָּ מִסְפְּדִי לְמָחוֹל לִי פִּתַּחְתָּ שַׂקִּי וַתְּאַזְּרֵנִי שִׂמְחָה׃ לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוֹד וְלֹא יִדֹּם ה' אֱלֹהַי לְעוֹלָם אוֹדֶךָּ׃

תהילים, פרק ל

מזמור שיר חנוכת הבית הוא קטע בתפילה[1] הנאמר לאחר הודו, ולפני ברוך שאמר. בסולם התפילה המזמור נמצא בעולם העשיה.

תוכן המזמור

המזמור מדבר על שירה שאמר דוד המלך כשחנך בית, ישנה מחלוקת האם מדובר בבניין ביתו הפרטי או שאמר זאת על מנת שיאמרו אותו בחנוכת בית המקדש הראשון שבנה שלמה בנו, וישנם הסבורים שמדובר במשל בלבד[דרוש מקור].

בהלכה

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

בחסידות

ארוממך ה' כי דליתני ולא שמחת אויבי לי[2]

אדמו"ר הזקן מבאר[3] שדוד המלך אמר זאת בכדי לסנגר על עם ישראל מפני קטרוגי המלאכים.

אף שבתחילה הם טענו לפני ה' בימי ההכנה למתן תורה - "מה אנוש כי תזכרנו"[4]? כאשר בני ישראל אמרו נעשה ונשמע - הם הסכימו שמגיע להם לקבל את התורה[5].

אולם לאחר חטא העגל חזרה טענתם, שהרי בישראל שולט היצר הרע. וזה מה שאמר דוד - בזכות זה שאנו מרוממים את ה' בבית המקדש, לא ישמח ה' את ה"אויבים" שלנו - דהיינו, שה' לא ישמע לקטרוגי המלאכים, שהרי בזכות ריבוי הזהב בני ישראל פיארו את בית המקדש.

שוועתי אליך ותרפאני[6]

מסופר שבצעירותו של אדמו"ר האמצעי שמעו אותו מתעכב על מילים אלו, לאחר התפילה שאלוהו כיצד יתכן שהוא מבקש "גוף חזק" והרי זה יכול להפריע לעבודת ה'. וענה: ש"תרפאני" זה גם לשון רפואה וגם לשון רפוי, והוא התכוון לכך שה' ירפה ויחליש את הנפש הבהמית.


פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

הערות שוליים

  1. מקורו הוא בפרק ל' בתהילים
  2. פסוק ב.
  3. מאמרי אדמו"ר הזקן, תקס"ו, ח"א, מזמור שיר.
  4. תהלים ח, ה.
  5. שבת פט, א.
  6. פסוק ג.



מזמורי ספר תהלים
א'ב'ג'ד'ה'ו'ז'ח'ט'י'י"אי"בי"גי"דט"וט"זי"זי"חי"טכ'כ"אכ"בכ"גכ"דכ"הכ"וכ"זכ"חכ"טל'ל"אל"בל"גל"דל"הל"ול"זל"חל"טמ'מ"אמ"במ"גמ"דמ"המ"ומ"זמ"חמ"טנ'נ"אנ"בנ"גנ"דנ"הנ"ונ"זנ"חנ"טס'ס"אס"בס"גס"דס"הס"וס"זס"חס"טע'ע"אע"בע"גע"דע"הע"וע"זע"חע"טפ'פ"אפ"בפ"גפ"דפ"הפ"ופ"זפ"חפ"טצ'צ"אצ"בצ"גצ"דצ"הצ"וצ"זצ"חצ"טק'ק"אק"בק"גק"דק"הק"וק"זק"חק"טק"יקי"אקי"בקי"גקי"דקט"וקט"זקי"זקי"חקי"טק"כקכ"אקכ"בקכ"גקכ"דקכ"הקכ"וקכ"זקכ"חקכ"טק"לקל"אקל"בקל"גקל"דקל"הקל"וקל"זקל"חקל"טק"מקמ"אקמ"בקמ"גקמ"דקמ"הקמ"וקמ"זקמ"חקמ"טק"נ
קטגוריה:תפילה