מכון הלכה חב"ד

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו המכון
סדרת הספרים "הלכה למעשה" בהוצאת מכון הלכה - חב"ד

מכון הלכה חב"ד הינו מכון שנותן מענה למגוון צרכים הלכתיים עבור חסידי וקהילות חב"ד בארץ ישראל וברחבי העולם, כאשר עם ההתפתחות במהלך השנים המכון החל לתת שירות לכלל עמך ישראל בארץ ובעולם. מטרת המכון היא להנגיש את עולם ההלכה לציבור הרחב, תוך זמינות מרבית וחידוד נושאים שונים בהלכה הזקוקים לתיקון ושימת לב. המכון נוסד בשנת תשע"ו, ביוזמת מספר רבנים וכיום פועלים בו למעלה משבעים רבנים ומורי הוראה חב"דיים.

רקע[עריכה]

לוגו קרן המזון

עם התפתחות הטכנולוגיה ושיפור אמצעי התקשורת, נוצרו אפשרויות ואמצעים חדשים לבירורי שאלות הלכתיות, בהם האפשרות לקבל מענה תוך זמן קצר על שאלות שמתעוררות תוך כדי חיי היום יום. מודלים של רבנים שונים שעונים תשובות דרך מסרונים, העלה את הצורך שגם בציבור החב"די יהיה גוף מקצועי שייתן מענה מהיר ותמציתי לשאלות הציבור, תוך דגש על פסיקה לפי המקובל אצל חסידי חב"ד ובתוספת מנהגי והנהגות חב"ד.

בתחילת שנת תשע"ו, נועדו יחד הרבנים: יצחק שלמה פראנק, אברהם הרוניין ומשה קורנוויץ ויזמו הקמה של מכון שיטפל בשאלות הלכתיות שיתקבלו באמצעות מסרונים[1]. השאלות יופנו למורי הוראה שיתחייבו לענות במהירות האפשרית. הרבנים פנו לחברי ארגון התאחדות החסידים שלקח על עצמו את הפיתוח של מערכת ממוחשבת ואנונימית שמקבלת את מסרוני השאלות, ממיינת אותם לפי רבנים שפנויים און-ליין, מקבלת את התשובה ממורה ההוראה הזמין ומחזירה את התשובה לשואל. בכך מקבל השואל תשובה מהירה לשאלתו, תוך שמירה מקסימלית על פרטיותו.

בחודש אדר ראשון עלתה היוזמה לאוויר בשם "מוקד SMS הלכה למעשה", ותוך שבועות ספורים הופנו למוקד אלפי שאלות הלכתיות[2]. עם הצלחת יוזמת המסרונים, התרחב השירות גם למוקד טלפוני שמאויש במשך כל שעות היום על ידי רבנים, במשמרות. אלפי השאלות שהגיעו למערכת בכתב ובעל פה, העשירו את המכון בידע הלכתי עצום וניסיון רב בתחום מענק שירותים הלכתיים. עקב כך החל המכון להפיק הוצאות לאור בהלכה; פרסומים יומיים, מדריכים וקורסים הלכתיים מקוונים.

בשנת תשע"ט שודרג אתר המכון והחל לקבל שאלות גם דרך הווצאפ.

בשנת תשפ"א הקים המכון את קרן המזון במסגרתו הוא מחלק אלפי סלי מזון לנזקקים מאנ"ש. בנוסף הקים אתר בו ניתן לקנות מוצרי בשר בהשגחת בד"צ היכל ליובאוויטש והרב משה קורנוויץ מרבני המכון במחירי הקרן[3].

פעילות המכון[עריכה]

סמל מוקד "SMS לרב"
סמל מוקד "קו לרב"
עלון "שונה הלכות" בהוצאתו הישנה

מיזמי הלכה[עריכה]

  • SMS לרב - מוקד מסרוני לשאלות הלכתיות מעשיות, קצרות ותמציתיות, בכל תחומי ההלכה והמנהג. המוקד מקבל ומשיב על מאות שאלות מדי יום[4].
  • קו לרב - מוקד טלפוני לבירור שאלות הלכתיות בשיחה ישירה עם רב. המוקד הטלפוני החל לפעול במתכונת חלקית בחודש סיוון תשע"ו ובחודש מנחם אב אותה שנה, הורחבו שעות הפעילות של המוקד הטלפוני למשך כל היום[5].
  • סמיכה נט - ראה להלן.
  • שיעורים וירטואלים - שיעורים שנמסרים על ידי הרבנים בזמנים ובענינים שונים ומשודרים לכולם באמצעות אפליקציית זום. השיעורים התחילו לקראת פסח תש"פ בעקבות התפרצות נגיף הקורונה ואי יכולת הרבנים למסור שיעורים לבני קהילותיהם.
  • גוגל ההלכה - אתר חיפוש שאלות בהלכה שנשאלו במוקדי סמס לרב וקו לרב, באתר ניתן לצפות בעלון שונה הלכות ובמדריך ההלכתי. שנה לאחר השקתו ציינו במכון מיליון חיפושים באתר.
  • מדיה הלכה - אתר בו מעלים שיעורי וידאו מרבני המכון שהמכון מפיק. החל מט"ו אב תשפ"א עולה שיעור חדש בכל יום ראשון[6].
  • יסודות לחיים - ליווי ומעטפת מקצועית לצעירים וצעירות חסידי חב"ד בגילאי השידוכין, המסייעת בתקופת השידוכים והחתונה, הוקם בחודש חשון תשפ"ג[7].

חלוקת מזון[עריכה]

מדי חג עורכים מכון הלכה חב"ד מכירות מוזלות. מלבד המכירות המוזלות שנערכות בקהילות אנ"ש מתבצעות מספר פעמים בשנה חלוקות מיוחדות ללא תשלום כלל.

בשנת תשפ"א, בשיתוף פעולה עם קרן המזון החלוקה התבצעה ב21 קהילות ולמעלה מאלף משפחות אנ"ש קיבלו ארגז מלא במצרכים.

בשנת תשפ"ב, לאור התרומות הרבות ושיתוף פעולה עם קרן יחד למענכם לוד (בנוסף לשיתוף פעולה עם קרן המזון), קיבלו 2000 משפחות מצרכים לחג וסכום החלוקה הרקיע לשני מיליון ש"ח.[8]

הוצאות המכון[עריכה]

  • עלון "שונה הלכות" - עלון הלכה שבועי המיועד לעידוד לימוד ההלכה. החל לצאת לאור בחודש אב תשע"ו[9] [10] כעלון יומי. בהמשך הפך העלון לשבועי. בחודש אדר א' תשפ"ב הורחב העלון[11] והוא מכיל את המדורים:
  1. הלכה יומית - הלכות המחולקות למספר ימי השבוע.
  2. משולחן ההלכה - נושא הלכתי המובא בהרחבה.
  3. סמס לרב - שאלות שהגיעו למוקד סמס לרב עם הרחבה ומקורות.
  4. צדק ומשפט - שו"ת בדיני ממונות.
  5. מנהגים ומקורותיהם - עיון במנהגי חב"ד ומקורותיהם.
  6. על השחיטה - ביאור מושגים מועלם השחיטה והטריפות.
  7. נזכרים ונעשים - סיפור לשבת
  8. הלכתא למשיחא.
  9. פקודות יום - מדור לחיילי צבאות השם.
  10. תרשים הלכתי.

העלון מופץ בבתי כנסת ברחבי הארץ והחל מאדר תשפ"ב מופץ גם עם שבועון בית משיח.

  • "מדריך הלכתי" - לקראת חגים וזמנים מיוחדים מוציא המכון מדריכים עם הוראות הלכתיות הקשורות לזמן זה. המדריכים בנויים בצורת טבלה מתומצתת ומבוארת על מנת שכל החפץ יוכל להתמצא בהם בקלות. בנוסף יוצאים מטעם רבני המכון מכתבים שונים על מנת לחדד נושאים שונים בהלכה הזקוקים לתיקון והתעוררות. המדריכים נערכים על ידי ר' יוסף יצחק בקשי.
  • סדרת "הלכה למעשה" - סדרת ספרי הלכה הנכתבים ע"י רבני המכון. הסדרה מחולקת לשני חלקים עיקריים:

א. הלכה למעשה מועדים – מקיפה את כל הלכות חגי ומועדי ישראל הנוגעות לימינו. תחילתה בהוצאת חוברות מדריכים הלכתיים, ולאור הביקוש וההצלחה החל המכון לעבות את המדריכים לכדי ספרים של ממש. בסדרה חמשה כרכים. א. חגי תשרי. ב. חג הפסח. ג. חג השבועות וימי בין המצרים. ד. חג החנוכה, וחג הפורים ה. הלכות שמיטה.

ב. הלכה למעשה שבת – סדרה העתידה לכלול את כל הלכות שבת הנוגעות לימינו: נכון לחודש אב ה'תשפ"ג יצאו לאור ב' כרכים מהסדרה העוסקים בסדר יום השבת.

סדרת הלכה למעשה תורגמה גם לשפות נוספות[12].

  • המבדיל בין ישראל לעמים ספר המביא את דעות גדולי ישראל ודעת הרבי בנושא גיור כהלכה, יצא לאור בשנת תשפ"ב לקראת כינוס רבנים נגד הגזירה בגיור[13].[14] -

מסע הרבנים[עריכה]

הרב שלמה זלמן לבקיבקר מקריא את פסק הדין בציונו של אדמו"ר הזקן בהאדיטש
תמונה משותפת של משלחת הרבנים
יום עיון לרבני המכון בנושא טהרה ורפואה

בשנת תשע"ז, לקראת כ"ד טבת - יום ההילולא של אדמו"ר הזקן - יצאה קבוצה של שניים עשר מרבני המכון למסע רשמי, להשתטחות על אוהלי רבותינו נשיאינו. מטרת המסע הייתה הקראת פסק דין שהרבי מלך המשיח ובקשה להתגלותו - על ציוניהם של אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי. במהלך המסע התדיינו הרבנים בסוגיות הלכתיות שונות ואף ביקרו אצל שלוחים והשתתפו במספר אירועים מיוחדים[15].

עם נחיתת הרבנים בשדה התעופה, הם נסעו לציונו של אדמו"ר הזקן בהאדיטש. במהלך הנסיעה גיבשו הרבנים את הנוסח הסופי של פסק הדין, המבוסס על מקורות הלכתיים ושיחותיו של הרבי. לאחר ההחלטה והגהת נוסח פסק הדין, חתמו עליו כל הרבנים. משלחת הרבנים הגיעה לציונו של האדמו"ר הזקן בהאדיטש, שם הקריא נציג הרבנים, הרב שלמה זלמן לבקיבקר, מראשי הישיבה בצפת ומורה צדק, את פסק הדין:

כ"ד טבת יום הילולא דכ"ק אדמו"ר הזקן ה'תשע"ז כאן האדיטש ליד הציון הקדוש. פסק דין!... ולכן פוסקים בזה על פי דין תורתנו הקדושה מבוסס על ההלכה ברמב"ם (פרק ז' הלכות יסודי תורה הלכה א' ובפרק ט' הלכה ב' ובפרק י' הלכה א' שכ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א הרי הוא נביא הדור והוא הוא המלך המשיח... ועל כן אנו מחויבים לשמוע לכל אשר יאמר לנו ויורנו בגדר החיוב לשמוע לקול נביא. ובכלל זה שהוא מלך המשיח... ולפי הוראת כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שהגיע זמן הגאולה, לכן אנו מבקשים שעתה תנשא מלכותו לעיני כל ממש תיכף ומיד בשלימות הגאולה נאו עכשיו.

עיקרי פסק הדין שהוקרא על ציוניהם אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי

למחרת היום ביקרו הרבנים בבית הכנסת היהודי המרכזי בקייב, "ברוצקי", שתחת ניהולו של הרב משה אסמן ומשם המשיכו לקריית החינוך "אנטווקה". הרבנים סיירו באגפי החינוך השונים ואף התכבדו בהנחת אבן הפניה לתלמוד תורה "אור מנחם" שנמצא בשלבי הרחבה. את המסע חתמו הרבנים בהקראת פסק הדין והשתטחות על ציונו של אדמו"ר האמצעי בניעז'ין.

לכבוד המסע, הדפיס אחד מרבני המכון, הרב מיכאל אבישיד, קונטרס הלכתי מיוחד על הלכות נידה, "מחנה מיכאל", שהוא תדפיס מתוך ספר שעתיד לראות אור בקרוב[16].

מחלקה לדוברי צרפתית[עריכה]

עם ביסוס המכון, החלו להגיע פניות מכל רחבי העולם למענה ועזרה הלכתית ורבנית. לאור הביקוש הוקמה בשנת תשע"ז מחלקה לדוברי צרפתית שמסייעת לאלפי חסידי חב"ד דוברי צרפתית, בארץ הקודש, בצרפת ובכל העולם.

בראש המחלקה עומדים הרב שאול סילם, רב קהילת חב"ד בגילה והרב מיכאל שלמה אבישיד, רב קהילת חב"ד רמת בית שמש א' וראש כולל להוראה. מזכיר המחלקה הוא הרב לוי יצחק ביסברג - רב קהילת "בית שמואל" בית שמש.

המחלקה עוסקת בקידום פרויקטים, בפרסום תכנים ובמענה הלכתי לדוברי השפה וכן עומלת על עריכת תרגום ספרי המכון לצרפתית. נכון לשנת תשפ"א יצאו לאור שני כרכים בסדרת הלכה למעשה[12]

קורסי הלכה מקוונים[עריכה]

לוגו האתר "סמיכה למעשה"

עם הצלחת פעילות המכון בנתינת מענה לשאלות הלכתיות, הוחלט על הקמת מערך מסודר של לימודי הסמכה לרבנות, באמצעות צוות ייעודי ובמתכונת ייחודית. כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים להשתתף במערך הלמידה, הוחלט שתוכנית הלימודים תהיה מקוונת, כך יהיה ניתן להשתתף בתוכנית ללא צורך בנוכחות פיזית. על החפץ ללמוד, לבחור אחד מהקורסים המקוונים המוצעים באתר, אותו ניתן ללמוד באמצעות תוכנה של כיתה וירטואלית, שמאפשרת קשר ישיר בין מגיד השיעור למשתתפי הקורס. התוכנה מעניקה תחושה של שיעור פרונטלי, כולל האפשרות לראות את מגיד השיעור ושאר התלמידים, ולשאול שאלות בדיבור ישיר, אף ללא צורך בהקלדה. פרויקט זה שם לעצמו מטרה, לאפשר למידה מסודרת ורצינית של ההלכה בקרב חסידי חב"ד בארץ ובעולם.

המיזם יצא לאור בחודש כסלו תשע"ז, בשיתוף עם מכון "הלכה למעשה". הוקם אתר בשם "סמיכה.נט - בית הספר הוירטואלי ללימודי הלכה" ועובדים בו צוות רוחני שמורכב מאברכים ורבנים בעלי ניסיון רב בתחום לימוד והוראת ההלכה, בניית תוכניות לימודים, הרצאות והכשרת אברכים להסמכה לרבנות. כמו כן, ישנו צוות טכני של מומחי מדיה ומיחשוב, המופקדים על בניית מצגות מקצועיות המנגישות את חומר הלימוד.

הקורסים המוצעים:

  • איסור והיתר (מתכונת רגילה)
  • איסור והיתר (היכל שלמה)
  • חופה וקידושין
  • מקוואות

הצוות הרוחני:

הרבנים הבוחנים:

רשימת רבני המכון[עריכה]

רשימה חלקית, שמות הרבנים הוא לפי סדר אל"ף-בי"ת:

אסיפת רבני מכון הלכה חב"ד (סיוון, תשע"ו). נוכחים (מימין לשמאל): הרב ברוך לבקיבקר, הרב ברוך בועז יורקוביץ', הרב מנחם כהן, ר' שניאור גורפינקל (מנכ"ל, עומד), הרב משה קורנוויץ, הרב שלמה יצחק פרנק, הרב אברהם הרוניין, הרב שלמה זלמן לבקיבקר


צוות ניהול המכון:[עריכה]

ראו גם[עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. מוטי הולצברג, הרבנים שמאחורי המהפכה ההלכתית החב"דית בראיון ראשון, מתוך מגזין דרך המלך אינפו.jpg ד' סיוון תשע"ו
  2. שבוע למוקד SMS הלכה למעשה: אנ"ש פונים בהמוניהם אינפו.jpg
  3. דף הבית של קרן המזון.
  4. חצי שנה למוקד ההלכה החב"די: אלפי שואלים, 10,000 שאלות! ראיון עם הרב שלמה יצחק פרנק אינפו.jpg כ' תמוז תשע"ו
  5. ynet מסקר את מיזם 'קו לרב' החב"די אינפו.jpg קובץ וידאו י"א סיוון תשע"ו
  6. פותחים שבוע של תורה עם מכון הלכה חב"ד אינפו.jpg י"ג במנחם אב תשפ"א
  7. אודות המיזם, באתר חב"ד אינפו.
  8. 2,000,000 ש"ח: סיכום חלוקת הענק של מכון הלכה חב"דאינפו.jpgקובץ תמונה
  9. שונה הלכות – מיזם חדש ומהפכני מבית מכון ההלכה החב"דיאינפו.jpg י"ד מנחם אב תשע"ו
  10. מכון הלכה חב"ד: מיזם "שונה הלכות" יוצא לדרך אינפו.jpg כ"ח מנחם אב תשע"ו
  11. הידיעה בחב"ד איפו על אירוע השקת העלון החדש אינפו.jpgט"ז אדר א' תשפ"ב
  12. 12.0 12.1 מכון הלכה חב"ד: ספר הלכה נוסף בצרפתית אינפו.jpg.
  13. בכנס הענק נגד רפורמת הגיור: מכון הלכה חב"ד בתשורה לרבנים אינפו.jpg
  14. הספר לקריאה והורדה קובץ PDF
  15. מסע הרבנים ההיסטורי: רשמי מסע וגלריה מסכמת אינפו.jpg
  16. מחנה מיכאל: קובץ הלכתי מאת הרב אבישיד אינפו.jpg