תומכי תמימים ליובאוויטש

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־23:06, 24 באוגוסט 2016 מאת שלום בוט2 (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " נגלה" ב־" נגלה ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770

ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש נוסדה ביום ראשון ט"ו לחודש אלול תרנ"ז, בעיר ליובאוויטש, עיר בירת חסידות חב"ד ואם ישיבות תומכי תמימים על כל מחלוקתיהם וסניפיהם.

נשיא הישיבה ומייסדה הוא כ"ק אדמו"ר הרש"ב, ומנהלה בפועל, החל עם תחילת ההתייסדות בליובאוויטש הוא בנו הוד כ"ק אדמו"ר הריי"צ.

סדרי הלימוד המיוחדים שבישיבה זו, הרי הם נהוגים גם בשאר סניפי ומחלקות הישיבה, אלא שעדיין קנתה לה הישיבה שבליובאוויטש שם מיוחד. כל תלמיד ("תמים") שזכה ללמוד בה חקוק עד היום בזכרון מיוחד כמי שזכה לדבר נדיר במינו. בהוראת הרבי לרב פול'ע כהן, שמות התמימים שלמדו בישיבה זו נאספו (בחלקם) ויצאו לאור בספר "ליובאוויטש וחייליה" יחד עם סקירה על הישיבה בליובוויטש וסדרי הלימודים שהתקיימו בה. עבודה מפורטת וכולת יותר נערכה בשנת תשנ"א עם הוצאתו לאור של חלק א' בספר התמימים.

בתחילה התקבלו לישיבה רק תלמידים שידעו כבר ללמוד בעצמם, ורק בשנת תרס"ד החלו לקבל גם תלמידים הצריכים למלמדים. באופן כללי נחלקו תלמידי הישיבה לשלשה סוגים, והם: "תלמידי החדרים", "תלמידי השיעור", ו"תלמידי האולם".

מטרת הקמת הישיבה

את מטרת יסוד הישיבה הסביר מיסדה אדמו"ר הרש"ב, באותו תקופה לא היו חסרים ישיבות גדולות וחשובות שגידלו למדנים וגדולי דורות, אך מטרת הקמת ישיבה זו היתה להתמקד בלימודי תורת החסידות כמו תורת הנגלה, ובנוסף ללימוד התלמידים גם לחנכם עפ"י דרכי החסידות להיות יראי שמים ועובדי ה'.

השם תומכי תמימים הוא על שם התלמידים הלומדים בה המכונים "תמימים" - תמים שפירושו מלשון שלימות, דהיינו שלימות בתורה, על כל חלקיה, נגלה ונסתר, ושלימות במעשה, שאיפה ועבודה להגיע למצב כמה שיותר שלם.

מעבר הישיבה מליובאוויטש

בשנת תרע"ח נאלצה הישיבה לעבור מליובאוויטש לאחר שמלחמת אשכנז ורוסיא התקרבה לעיר, ואז הועברו "תלמידי החדרים" ו"תלמידי השיעור" לעיר קרמנצ'וג, כשחלקם מתעכבים בדרך בערים חרקוב ואריאול, ואילו קבוצה נוספת נשלחה לחרסון. גם "תלמידי האולם (ה"זאל")" עזבו את העיר קודם חג הפסח אותה שנה, אלא שכאשר נודע לקבוצה אחת מהם שמנתה כשלושים תלמידים והגיעה כבר לעיר סמולנסק, על רצונו של כ"ק אדמו"ר מהורש"ב שישארו בליובאוויטש, חזרו לעיר, ונשארו שם עד תחילת חודש אלול.

צוות הישיבה

המשפיעים

המשגיחים

הר"מים, מגידי-שיעורים ומלמדים

לקריאה נוספת

ראו גם

קישורים חיצוניים