הבדלים בין גרסאות בדף "תפילין רבינו תם"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(46 גרסאות ביניים של 26 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''תפילין דרבינו תם'''.
+
[[קובץ:תפילין.JPG|שמאל|ממוזער|250px|תפילין]]
 +
'''תפילין רבינו תם''' הם שיטתו של [[רבינו תם]] במצות [[תפילין]], שלא נקבעה כחובה הלכתית. המהדרים מניחים תפילין על פי שיטת [[רבינו תם]] בנוסף לתפילין הקבועות, שהם לשיטת [[רש"י]]. [[חסידי חב"ד]] נוהגים באופן גורף להניח גם תפילין אלו. מאז שנת [[תשל"ו]], אז עורר הרבי על הנחת תפילין ר"ת, החלו להניח תפלין רבנו תם עם התחלת הנחת תפילין רש"י (דהיינו חודשיים לפני הבר מצווה).
  
קיימים [[ארבע זוגות תפילין|ארבע שיטות]] בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי ה[[תפילין]], השיטות הידועות הם שיטת רש"י ושיטת ר"ת, ההלכה נפסקה כרש"י ולכן נהגו כל עם ישראל להניח תפילין הקרויות תפילין דרש"י. עם זאת נפסק ב[[שו"ע אדה"ז]] ש"כל ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגי תפילין ויניחם".
+
==שיטת רבינו תם==
  
על פי פנימיות התורה, תפילין דר"ת דורשים קדושה יתירה של האדם המניחם, ולכן בקהילות רבות נהגו להתחיל להניחם רק לאחר החתונה. [[חסידי חב"ד]] נהגו בעבר להתחיל להניח תפילין דר"ת רק על פי הוראת הרבי, ב[[פורים]] [[תשל"ו]] הורה הרבי שיתחילו להניחם החל מה[[בר מצוה]] ועוד קודם לכן מהזמן שבו מתחילים להתרגל להניח תפילין, עקב כך נהוג בקהילות חב"ד להתחיל להניח תפילין דר"ת יחד עם תפילין דרש"י בזמן שקודם הבר מצוה.
+
קיימות ארבע שיטות עיקריות, בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי ה[[תפילין]]. השיטות הידועות הם שיטת [[רש"י]] ושיטת [[רבינו תם]]. ההלכה נפסקה כרש"י, ולכן נהגו כל עם ישראל להניח [[תפילין]] הקרויות [[תפילין]] דרש"י.
  
==מנהגי חב"ד בהנחת תפילין דר"ת==
+
לשיטת [[רבנו תם]] יש לסדר את הפרשיות של תפילין של ראש בסדר זה: "קדש", "והיה כי יביאך" "והיה אם שמוע" ו"שמע", מימין לשמאל של זה שמסתכל על מניח התפילין.
 +
 
 +
==הנחתם==
 +
{{תקנות הרבי|}}
 +
בשולחן ערוך בית יוסף כותב{{הערה|סימן לד סעיף ב.}}: "ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה שתי זוגות תפילין ויניח שניהם". וב[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]] ש"כל ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגי [[תפילין]] ויניחם".
 +
 
 +
על פי פנימיות התורה, תפילין דר"ת דורשים קדושה יתירה של האדם המניחם, ולכן בקהילות רבות נהגו להתחיל להניחם רק לאחר החתונה.
  
מנהג להניח תפילין דר"ת אחר התפילה בלי ברכה ולקרות [[קריאת שמע]] בהם, ויש נוהגים לומר גם פרשת קדש והיה כי יביאך.  
+
[[חסידי חב"ד]] נהגו בעבר להתחיל להניח תפילין דר"ת רק לאחר ה[[חתונה]]. בנוסף  בחורים בגיל 18 שרצו להניח גם הם תפילין דרבינו-תם היו צריכים לשאול על-כך את הרבי, לעיתים הורה הרבי להתייעץ עם ה[[משפיע]] על כך. ב[[פורים]] [[תשל"ו]] הורה הרבי שיתחילו להניחם החל מה[[בר מצוה]] במיוחד כדי להתגבר על חושך ה[[גלות]] ולזרז את [[הגאולה]], לאחר כמה זמן הרבי הורה שלא רק מהבר מצווה אלא עוד קודם לכן - מזמן הנחת הפילין. מאז נהוג בקהילות חב"ד להתחיל להניח תפילין דר"ת יחד עם תפילין דרש"י בזמן שקודם הבר מצוה.
  
בתפילין דר"ת אומרים תחלת ג' פרשיות דקריאת שמע ואחר כך וידבר גו' קדש.  
+
זמן ההנחה של תפילין דרבינו תם הוא דווקא מייד לאחר תפילת שחרית{{הערה|מענה הרבי בכתב יד קודש. נדפס בשבועון כפר חב"ד 1905 עמוד 14.}}.
 +
 
 +
==מנהגי חב"ד בהנחת תפילין דר"ת==
 +
נוהגים להניח תפילין דר"ת אחר התפילה בלי ברכה ולקרות [[קריאת שמע]] ופרשת קדש והיה כי יביאך. (שמות יג, א) ושש זכירות.
  
 
בקריאת שמע דתפילין ר"ת אין כופלים את ג' התיבות "אני ה' אלוקיכם" (כפי שכופלים בקריאת שמע שבכל תפילה), אבל אומרים "אמת".
 
בקריאת שמע דתפילין ר"ת אין כופלים את ג' התיבות "אני ה' אלוקיכם" (כפי שכופלים בקריאת שמע שבכל תפילה), אבל אומרים "אמת".
 +
כדאי ונכון להניח תפילין דר"ת תיכף אחרי התפילה, שאז מקושר לברכת תפילין דרש"י (שאינו דומה הפסק תפילה להפסק עניני חול), ובדיעבד יכול להניחם כל היום.
  
כדאי ונכון להניח תפילין דר"ת תיכף אחרי התפילה, שאז מקושר לברכת תפילין דרש(שאינו דומה הפסק תפילה להפסק עניני חול), יכול להניחם כל היום.
+
==לקריאה נוספת==
 +
'''[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]]''', סימן ל"ד - המחלוקת בין רשלר"ת בסדר הנחת הפרשיות.
  
 
== קישורים חיצוניים ==
 
== קישורים חיצוניים ==
 +
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=38283 הגאון ר' משה פיינשטיין ותפילין דרבינו-תם ● מיוחד] -{{אינפו}}
 +
*[[איסר שפרינגר]], '''[https://drive.google.com/open?id=1h1QgEcWeTHa58G322G3gT5rcsXHRaoC- סדר הפרשיות בתפילין]''', בתוך מוסף שבועון בית משיח, 'התמים' גליון מ"ה
  
* [http://chabad.info/index.php?url=article_he&id=38283מה ענה הגאון] הרב [[משה פיינשטיין]] כשסיפר לו אחד ה[[חסידים]] על הוראת [[הרבי]] להניח רבינו תם.
+
{{סתם}}
 
+
{{הערות שוליים}}
==ראה גם==
+
[[קטגוריה:מנהגים בסדר היום]]
'''[[שו"ע אדה"ז|שלחן ערוך-אדמו"ר הזקן]]''', '''סימן ל"ד''' - המחלוקת בין רש"י לר"ת בסדר הנחת הפרשיות.
+
[[קטגוריה:תפילין]]
 
 
[[קטגוריה:מנהגי חב"ד]]
 

גרסה אחרונה מ־14:26, 18 באוגוסט 2023

תפילין

תפילין רבינו תם הם שיטתו של רבינו תם במצות תפילין, שלא נקבעה כחובה הלכתית. המהדרים מניחים תפילין על פי שיטת רבינו תם בנוסף לתפילין הקבועות, שהם לשיטת רש"י. חסידי חב"ד נוהגים באופן גורף להניח גם תפילין אלו. מאז שנת תשל"ו, אז עורר הרבי על הנחת תפילין ר"ת, החלו להניח תפלין רבנו תם עם התחלת הנחת תפילין רש"י (דהיינו חודשיים לפני הבר מצווה).

שיטת רבינו תם[עריכה]

קיימות ארבע שיטות עיקריות, בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי התפילין. השיטות הידועות הם שיטת רש"י ושיטת רבינו תם. ההלכה נפסקה כרש"י, ולכן נהגו כל עם ישראל להניח תפילין הקרויות תפילין דרש"י.

לשיטת רבנו תם יש לסדר את הפרשיות של תפילין של ראש בסדר זה: "קדש", "והיה כי יביאך" "והיה אם שמוע" ו"שמע", מימין לשמאל של זה שמסתכל על מניח התפילין.

הנחתם[עריכה]

תקנות הרבי
תקנות לימוד
לימוד הרמב"ם · לימוד פרק תניא לפני התפילה · לימוד עניני בית הבחירה בבין המצרים · לימוד עניני גאולה ומשיח · לימוד הפרשה החסידית · לימוד מתורת רבותינו נשיאנו בחודש כסלו · סיומי מסכת בתשעת הימים · כתיבת חידושי תורה · תהלוכה
תקנות שונות
סמיכה לרבנות · כינוס תורה · ספריות ציבוריות · תקנת המשקה · תפילין רבינו תם · דברי כיבושין· שמחת בית השואבה · מניעת מראות לא טהורים מילדים · הוספות לתפילה · עשה לך רב · קביעת קופת צדקה בקיר המטבח · יום הולדת · רגע של שתיקה · חיבור החג עם ימי החול

בשולחן ערוך בית יוסף כותב[1]: "ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה שתי זוגות תפילין ויניח שניהם". ובשולחן ערוך אדמו"ר הזקן ש"כל ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגי תפילין ויניחם".

על פי פנימיות התורה, תפילין דר"ת דורשים קדושה יתירה של האדם המניחם, ולכן בקהילות רבות נהגו להתחיל להניחם רק לאחר החתונה.

חסידי חב"ד נהגו בעבר להתחיל להניח תפילין דר"ת רק לאחר החתונה. בנוסף בחורים בגיל 18 שרצו להניח גם הם תפילין דרבינו-תם היו צריכים לשאול על-כך את הרבי, לעיתים הורה הרבי להתייעץ עם המשפיע על כך. בפורים תשל"ו הורה הרבי שיתחילו להניחם החל מהבר מצוה במיוחד כדי להתגבר על חושך הגלות ולזרז את הגאולה, לאחר כמה זמן הרבי הורה שלא רק מהבר מצווה אלא עוד קודם לכן - מזמן הנחת הפילין. מאז נהוג בקהילות חב"ד להתחיל להניח תפילין דר"ת יחד עם תפילין דרש"י בזמן שקודם הבר מצוה.

זמן ההנחה של תפילין דרבינו תם הוא דווקא מייד לאחר תפילת שחרית[2].

מנהגי חב"ד בהנחת תפילין דר"ת[עריכה]

נוהגים להניח תפילין דר"ת אחר התפילה בלי ברכה ולקרות קריאת שמע ופרשת קדש והיה כי יביאך. (שמות יג, א) ושש זכירות.

בקריאת שמע דתפילין ר"ת אין כופלים את ג' התיבות "אני ה' אלוקיכם" (כפי שכופלים בקריאת שמע שבכל תפילה), אבל אומרים "אמת". כדאי ונכון להניח תפילין דר"ת תיכף אחרי התפילה, שאז מקושר לברכת תפילין דרש"י (שאינו דומה הפסק תפילה להפסק עניני חול), ובדיעבד יכול להניחם כל היום.

לקריאה נוספת[עריכה]

שולחן ערוך אדמו"ר הזקן, סימן ל"ד - המחלוקת בין רש"י לר"ת בסדר הנחת הפרשיות.

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. סימן לד סעיף ב.
  2. מענה הרבי בכתב יד קודש. נדפס בשבועון כפר חב"ד 1905 עמוד 14.