הכנות לפסח
הכנות לפסח הם שורה של פעולות והכנות הנדרשות לקראת חג הפסח, בשל ההלכות והפרטים המרובים במנהגים הקשורים בליל הסדר, ובחומרה הגדולה של איסור חמץ.
התייחסות הרבי
ערך מורחב – סדר לדוגמא |
אף שבכל חג נדרשת הכנה, חג הפסח מתייחד בהכנות רבות הבאות לידי ביטוי בניקיון הבית בצורה יסודית, לימוד אינטנסיבי של הלכות ומנהגי החג, רכישת מוצרי מזון והשתדלות בהשגת מצוות ויין מהודרים לקראת החג, ועוד.
הרבי עורר על דברי חז"ל שכבר 'שלושים יום לפני החג' - החל מט"ו באדר, דורשין בהלכות החג, ולכן יש ללמוד הלכות פסח עד שיהיה בקי בהם וידע את המעשה אשר יעשה.
יש ליזהר מאכילת מצה שלושים יום לפני הפסח, כלומר מפורים ואילך.
מנהג ישראל לאסוף כסף מעות חיטים (קמחא דפסחא) לקראת חג הפסח כדי לרכוש את צרכי החג לנזקקים, וחובה על כל אדם להשתתף בכך, ומן הראוי אף לידע את האנשים או הגופים המתרימים, על משפחות או בודדים הידועים כנצרכים.
בנוסף, קרא הרבי להשתדל במבצע מצה, ולשלוח לחג הפסח למכרים מצות שמורות אפויות יד לליל הסדר, כולל עבור הקטנים, וכן לדאוג לסדר מכירת חמץ עבורם, כשבפעולה פשוטה ניתן להציל יהודים רבים מאיסורי תורה חמורים.
הרבי הציע להדגים במוסדות חינוכיים בפני התלמידים כיצד עורכים את ה"סדר" ואת ה"קערה" וכן הלאה, וכך יחקקו בזכרונם ההלכות הקשורות בדברים אלו, וכן להכין הגדות חדשות לילדים קטנים, שתהיה לכל ילד הגדה של פסח משלו, כמובן הגדה נאה ובה ציורים שימשכו את לבו, כדי שידע לא רק את ארבע הקושיות אלא גם את התירוץ לקושיות.
מהבחינה ההלכתית, מלבד ניקיון הבית לפסח, על מנת לצאת ידי חובה בהידור של בדיקת חמץ, יש להקדים ולבדוק כל חלק בבית שמסיימים לנקות, לפני שממלאים אותו שוב בחפצים, וכך נפרסת בדיקת החמץ על פני מספר ימים (אך מוכרחים להשאיר לכל הפחות חדר אחד אותו יבדקו בברכה בליל בדיקת חמץ).
קישורים חיצוניים
- שלושים יום קודם החג - תרשים הלכתי של הכנות לחג הפסח, בהפקת מכון הלכה חב"ד
- הרב הרצל: הילדים צריכים לשמוח עם ההכנות לפסח