אות בספר התורה לילדי ישראל

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצעי הרבי
עשרת המבצעים
תפילין · תורה · מזוזה · צדקה · בית מלא ספרים · נש"ק · כשרות · טהרת המשפחה · חינוך · אהבת ישראל
מבצעים שונים
מסיבות שבת · שופר · לולב · חנוכה · פורים · מצה · והשיב לב אבות על בנים · ל"ג בעומר · עשרת הדברות · אות בספר התורה לילדי ישראל · אות בספר תורה הכללי . אות בספר תורה לחיילי צה"ל · הקהל · משיח · יום הולדת · הקהלת קהילות · הדפסת התניא · עידוד הילודה
לוגו מטה "אות בספר התורה של ילדי ישראל"
ציור קיר של לוגו מטה המבצע (צויר ע"י האמן שלום בער בורקיס, קינגסטון, קראון הייטס)
חגיגת הכנסת ספר תורה השמיני לילדי ישראל

מבצע כתיבת ספר התורה של ילדי ישראל הוא מבצע שיזם הרבי על מנת לאחד את כלל ילדי ישראל מרחבי העולם, כשכל ילד או ילדה מתחת לגיל מצוות רוכשים אות אחת בספר התורה במחיר סימלי, ומקבלים תעודה בה רשום באיזו פרשה נמצאת האות 'שלו' בספר התורה. נכון לחודש מנחם אב תשפ"ג נכתבו שמונה ספרי תורה המאחדים יותר מ-2,500,000 ילדי ישראל סביב ספרי התורה.

היסטוריית המבצע[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרב גרייזמאן במשרדי המטה

בי"א ניסן בשנת תשמ"א ביקש הרבי לאחד את כל ילדי ישראל - בנים לפני בר מצווה ובנות לפני בת מצווה - בספר תורה מיוחד שאת אותיותיו יקנו ילדי ישראל מכל קצוות תבל, כדי לחזק את הקשר שלהם עם התורה ובכדי לאחד את כל ילדי ישראל סביב תורתנו הקדושה.

בשנת תשמ"ב הועברו ענייני הספר לוועד לעניני ספר התורה של ילדי ישראל שעל ידי בית דין רבני חב"ד בראשות הרב שמואל גרייזמן.

במבצע זה, כמו בשאר מבצעיו הקדושים, הרבי "פתח" דרך וכיוון, ומאז נפוץ המנהג בקהילות יהודיות רבות בארץ ישראל ובתפוצות, למכור אותיות בספר תורה; אך עדיין מיוחד ומופלא ספר תורה זה, בכך שהוא מאחד מאות אלפי ילדי ישראל בספר תורה אחד ומיוחד.

הרבי הסביר כי על ידי כתיבת ספר תורה משותף, נוצרת אחדות בין כל חלקי עם ישראל[1].

בנוסף התבטא הרבי כי מצוות כתיבת ספר תורה היא המצווה האחרונה בתרי"ג המצוות, ובוודאי כאשר כלל ילדי ישראל מקיימים את המצווה האחרונה, מחישים וממהרים את ביאת הגאולה האמתית והשלימה בקרוב ממש.

רבנים ואדמו"רים רבים הצטרפו לקריאתו של הרבי, רכשו אות בספר התורה לצאצאיהם, ואף נטלו חלק במעמדי הסיום של כתיבת הספרי תורה.

תעודה לדוגמה

על פי הוראת הרבי, כל אחד מהילדים הרוכש אות מקבל לביתו תעודה מעוצבת ומסוגננת (גודל התעודה כיום הוא 15.5×23 ס"מ), בה רשום שמו הפרטי והפרשה בה מופיעה האות אותה רכש, אך לא מצויין באיזו מילה או באיזה פסוק מופיעה האות מכיוון שלחלק מהפסוקים יש משמעות שלילית ויש מי שעלול להיפגע מכך.

את העיצוב והתוכן של התעודה קבע הרבי עצמו ואף הגיה אותה מספר פעמים[2], שביקש שהתעודות יהיו יפות ומהודרות הם מבחינת העיצוב הגרפי והן מבחינת ההדפסה וסוג הנייר וכו', באופן כזה שהילד יתגאה בתעודה ויראה אותה גם לחבריו.

בכל פעם בה נשלמת כתיבתו של אחד מספרי התורה, נערך ביום חגיגי בבית הכנסת צמח צדק ונערכת תהלוכה חגיגית ומסיבת שמחה מיוחדת בהשתתפות ילדי ישראל, התהלוכה יוצאת מבית הכנסת צמח צדק ועד הכותל, שם מנערכות הקפות ולאחר מכן על פי הוראת הרבי[דרוש מקור] מועבר הספר לבית הכנסת צמח צדק בירושלים. מסיבות הסיום לגמרה של תורה נערכות בדרך כלל בתאריך כ' מנחם אב, יום היארצייט של רבי לוי יצחק שניאורסון, אביו של הרבי. בנוסף מתחילת המבצע בתשמ"א הרבי התעניין מדי יום שישי כמה ילדים נרשמו בשבוע האחרון לאות בספר בספר התורה[3].

נכון לשנת תשפ"ב, למעלה משני מיליון ילדי ישראל קנו אותיות בספרי התורה המיוחדים של ילדי ישראל! לפי אומדנים שונים, מדובר על יותר משליש מילדי ישראל בעולם כולו שזכו להתחבר ולהתאחד בתורה ולקיים את הוראת הרבי.

הוראות המבצע[עריכה | עריכת קוד מקור]

בי"ג ניסן תשמ"א הורה הרבי שאת הבקשה בכתב, ברכישת האות יכתוב הילד בעצמו, או לפחות חלק מהמכתב, והסביר בצורה 'ציורית' ומרתקת – כיצד ילד כותב מכתב[4]. הרבי הוסיף, שכמדובר בתינוקות ובפעוטות שעדיין לא כותבים – כדאי למלא את הטופס בנכחותם, ויש לכך השפעה אפילו לתינוק בן יומו...

בכ' אייר תשמ"א בשיחה לנשי ובנות חב"ד הורה הרבי שאת דמי הרישום לספר התורה יתנו ההורים במתנה לילד, כך שהכסף יהיה שלו, ולאחר מכן למסור את הכסף בשליחותו.

מבצעי הסיום[עריכה | עריכת קוד מקור]

מבצע סיום מהיר - ספר תורה לילדי ישראל יחד עם התאחדות החסידים

לקראת סיום אותיות הספר תורה, חסידים, תמימים וארגונים נוספים יוצאים למבצע מכירת אות בספר התורה על מנת להאיץ את סיום כתיבתו עד לתאריך כ' במנחם אב או עד סוף שנת הקהל.

המבצעים בד"כ נושאי פרסים ופועלים בערוצי התקשורת, ברשתות חברתיות, פעילויות במוסדות חינוך באמצעות שלוחים, הקמת דוכנים ועוד[5].

בשנת תשפ"ג, בעקבות מיזם מיוחד לסיום האותיות בספר התורה השמיני עד מועד הסיום בכ' במנחם אב, התאגדו אלפי אנ"ש והתמימים והצליחו לסיים את הרישום לאותיות ספר התורה השמיני[6] בתאריך כ"ד בתמוז - 25 יום לפני הסיום המתוכנן[7].

ספר תורה הכללי[עריכה | עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – ספר תורה הכללי

בהמשך למבצע אות בספר תורה לילדי ישראל, התחיל הרבי בסוף שנת תשמ"א את מבצע אות בספר תורה לכל יהודי.

תאריכים בהם הוכנסו ספרי התורה[עריכה | עריכת קוד מקור]

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • הרב ישראל אלפנביין, אות בספר תורה - ספרי התורה לאחדות ישראל, אלבום תיעודי שיצא לאור לקראת שנת השלושים ליסוד המבצע בהוצאת הועד לכתיבת ספר תורה לילדי ישראל, ניסן תשס"ט
  • אברהם רייניץ, ראיון עם הרב שמואל גרייזמן לקראת סיום ספר תורה הרביעי של ילדי ישראל קישור לשבועון בית משיח גיליון 505
  • כל השביעין חביבין, סקירה לרגל הכנסת ספר התורה השביעי מנחם אב תשפ"א - 1920 עמוד 48
  • בקשה גדולה ונפשית בכל לשון של בקשה, במדור 'חיי רבי'

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

וידאו
תמונות


הערות שוליים

  1. התוועדויות תשמ"ג ח"א
  2. הגהות הרבי התפרסמו בשבועון בית משיח גליון כ' סיון תש"פ עמוד 20.
  3. הרגע האישי שלי בכותל בשבוע האחרון קישור לאתר אנ"ש [המקור באנגלית]
  4. "כשהילד מתיישב לכתוב, הוא מוציא את לשונו מבין שיניו ומתבונן, מפשיל את שרוולו, ואחר-כך מסתכל על העט או על העפרון שבו הוא כותב, וחושב כיצד לסובב את העט, ואחר-כך הוא מתייגע כדי שצורת האותיות תהיה כראוי, בנוסף לכך, ישנם ילדים שמהדרים ורוצים שהחתימה שלהם תהיה נאה."ולכן, במקום לעשות סתם חתימה, הם מציירים ציור עם קישוט וכו', ולפי עניינם – הרי זה עניין הקשור ב'התנאה לפניו במצוות' וזה מעורר חביבות גדולה למעלה"...
  5. שבועון בית משיח גיליון ג' תמוז תשפ"ג, שבועון כפר חב"ד גיליון ג' תמוז תשפ"ג
  6. תוך חודש למעלה מ-70,000 אותיות.
  7. הושלם: נקנו האותיות האחרונות בספר התורה של ילדי ישראל
  8. על מנת להספיק את סיום כתיבת הספר בפרק הזמן הקצר, על פי הוראת הרבי חילקו את העבודה על כתיבת הספר עם סופר נוסף.
  9. הסיום תוכנן לכ' מנחם אב תש"פ, ונדחה מחמת הקורונה: סיום ספר התורה השביעי של ילדי ישראל נדחה -
  10. רוב האותיות של ספר תורה זה נמכרו בשלושת החודשים האחרונים לפני הסיום, בהתעוררות מיוחדת של אנ"ש בארץ ובעולם ל מנת שיספיקו לסיים אותו עוד בשנת הקהל. כשגבר זרם הנרשמים והתקרב מועד הסיום, על מנת להספיק את סיום כתיבת הספר בפרק הזמן הקצר, על פי הוראת הרבי חילקו את העבודה על כתיבת הספר עם סופר נוסף.