תומכי תמימים פולטובה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 24: שורה 24:
*[http://chabadlibrary.org/books/maharyatz/ig/14/5136a.htm הוראות אדמו"ר הריי"צ בקשר לניהול הישיבה בחרקוב] באתר ספריית ליובאוויטש.
*[http://chabadlibrary.org/books/maharyatz/ig/14/5136a.htm הוראות אדמו"ר הריי"צ בקשר לניהול הישיבה בחרקוב] באתר ספריית ליובאוויטש.
*זכרונותיו של הרב חיטריק בספר 'רשימות דברים'.
*זכרונותיו של הרב חיטריק בספר 'רשימות דברים'.
{{תבנית:תומכי תמימים}}


{{מיון רגיל:פולטובה}}
{{מיון רגיל:פולטובה}}

גרסה מ־13:24, 14 באוגוסט 2015

ישיבת תומכי תמימים פולטובה היתה הסניף העיקרי של ישיבת תומכי תמימים בין השנים תרפ"א-תרפ"ג ונסגרה בעקבות הלשנה של אחד מילדי העובדים במוסד.

הרקע להקמת הישיבה

שנתיים לאחר תחילת מלחמת העולם הראשונה התקרב קו החזית לליובאוויטש ואדמו"ר הרש"ב עבר לרוסטוב כשאחריו מגיעים לעיר חסידים רבים, ובהמשך - ייסד אדמו"ר הרש"ב בעיר את הסניף העיקרי של ישיבת תומכי תמימים.

המלחמה גרמה להתמוטטות כללית של הכלכלה הרוסית, ואנשים רבים הסתובבו ברחוב כשהם רעבים ללחם, וממחלות מדבקות התפשטו במהירות ברחובות העיר. המצב הכללי השפיע כמובן גם על תלמידי הישיבה ברוסטוב, שחזרו לבתיהם.

בנוסף למצב הכלכלי הקשה, הסתלקותו של אדמו"ר הרש"ב בשנת תר"פ בקיץ של אותה שנה החלה הממשלה הרוסית להתנכל באופן אישי לאדמו"ר הריי"צ, אסרה אותו והחרימה את רכושו.

מצב זה גרם לכך שכאשר אנ"ש בפולטובה (באמצעות ר' בנימין שלמה גנזבורג) הציעו לאדמו"ר הריי"צ להעביר את הישיבה לעירם ולהחזיק את תלמידי הישיבה על חשבונם, נעתר אדמו"ר הריי"צ לבקשתם, והורה לתלמידים להתרכז ברוסטוב, שם נפתח סניף הישיבה בניהולם של הרב שלמה איטקין והרב שמואל דברוסקין.

הישיבה נפתחה בפועל בסמיכות לחג השבועות תרפ"א ובמשך הקיץ התווספו לישיבה תלמידים רבים.

במשך זמן ארוך לא היה משפיע בישיבה, עד שבחורף תרפ"ב מונה הרב שמואל לייב לוין, כשבקיץ החליף אותו הרב יחזקאל (חאטשע) פייגין.

הישיבה המשיכה להתקיים בעיר עד חג הפסח תרפ"ג, אז הסתכסך בנה של המבשלת בישיבה עם הנהלת הישיבה והלשין על קיומה, דבר שהוביל למאסרו של מנהל הישיבה הרב איטקין ולסגירת הישיבה בהעדר מנהל שידאג לעניניה, ובעקבות הגברת הפיקוח על ידי המשטרה החשאית.

כעבור מספר חודשים העומד הרב איטקין לדין ושוחרר מחוסר ראיות לאחר שהכחיש כל קשר לטיעונים שהועלו נגדו, וטען שאינו יודע דבר מקיומה של ישיבה בעיר, אך באותה תקופה כבר נפתחה הישיבה בחרקוב שם התקיימה עד שנת תרפ"ד.

ראו גם

לקריאה נוספת