מזכירות אדמו"ר שליט"א: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(דף חדש: '''מזכירות הרבי''', היו מי ששימשו את הרבי בחייו הציבוריים כנשיא הדור. בין המזכירים נמנו: הרבנים: הרב [[י…)
 
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(70 גרסאות ביניים של 35 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''מזכירות הרבי''', היו מי ששימשו את הרבי בחייו הציבוריים כנ[[שיא הדור]].
[[קובץ:מזכירות.jpg|שמאל|ממוזער|250px|המזכירים בעבודתם בתוך חדר המזכירות. נראים בתמונה מימין לשמאל: [[חיים יהודה קרינסקי]], [[בנימין קליין]], [[יהודה לייב גרונר]] ו[[חיים ליברמן]]]]
'''מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א''' ניהלה את הקשר מבנין [[770]] בין [[הרבי]] לכלל העולם; היא הייתה אחראית על הגישה אל הרבי ועל העברת הוראותיו בנוגע לפעילותה של [[חסידות חב"ד]] בכל רחבי העולם.


בין המזכירים נמנו: הרבנים: הרב [[ירחמיאל בנימין קליין]], [[משה לייב רודטשיין]], [[ניסן מינדל]], [[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]], [[אברהם אליהו קווינט]], [[שלום מנחם מנדל סימפסון]], [[יהודה לייב גרונר]], [[חיים יהודה קרינסקי]].
==חדר המזכירות==
{{ערך חסר}}
חדר ה[[מזכירות]] שוכן בקדמת בניין [[770]] בקומה הראשונה. בעת שבניין [[770]] היה שייך לרופא שבנה אותו, שימש החדר כחדר המתנה למטופליו. עם רכישת הבניין על ידי [[אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית]], עבר החדר לשמש ככיתת לימוד של המחלקה הצעירה של ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] בניהולו של הרב [[שניאור זלמן גוראריה]]. בשנת [[תש"ז]] עברה כיתת הלימוד למבנה אחר ברחוב אלבני בהוראתו של [[הרבי הריי"צ]], ואז הוסב החדר למשרדי ה[[מל"ח]], ולאחר [[קבלת הנשיאות של הרבי|התמנותו של הרבי לנשיא]] - לחדר המזכירות שלו. בשנות היודי"ם נקבע בחדר שולחן ובקצהו קיר נמוך שהפריד בין חברי המזכירות לקהל המבקרים. כשנכנס הרבי לחדר לאחר הקמת הקיר, שאל את המזכיר [[אליהו קווינט]] מה מטרתו של הקיר, והרב קווינט השיב שהיא נועדה להבדיל "בין קודש לחול", והרבי תיקן את דבריו בחיוך "בין קודש לקודש הקודשים".


[[קטגוריה:מזכירי אדמו"ר שליט"א]]
בשנים הראשונות בהם היה עורך [[הרבי הריי"צ]] [[התוועדות|התוועדויות]] ואת תפילות הימים הנוראים ב[[זאל הקטן]], היו פותחים את שתי הדלתות הגדולות המחברות בין החדר לזאל, על מנת לאפשר השתתפות של מאות אנשים בתפילות. נוהג זה הופסק עם העברת משרדי ה[[מל"ח]] לחדר בשנת תש"ז{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/images/notimage/57078_he_1.pdf עמודים 11-12]}}.
 
בנוסף לחדר המזכירות הראשי בקומה הראשונה, לכמה מחברי המזכירות היו משרדים נפרדים בקומה זו, לרב [[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]] בסוף מסדרון הקומה הראשונה, ומשרד לרב [[יהודה לייב גרונר]] בסוף [[גן עדן התחתון]] מעל החניה שנסתמה בצד ימין של 770. כן ישנו חדר המשמש כארכיון למזכירות, ששימש בעבר למשרדם של הרב [[שלמה אהרון קזרנובסקי]] [[יהודה לייב גרונר|והרב גרונר]] (שתיקתק שם את המכתבים שניסח לו הרבי) עד לבניית משרדו, אז הפך לחדר ארכיון בלבד. חלק מהעתק ממכתבי [[הרבי]] שנשמר במזכירות אוכסנו בחדר הארכיון עליו הופקד המזכיר הרב [[שלום מנחם מענדל סימפסון]]{{הערה|1=[http://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:%D7%A7%D7%95%D7%9E%D7%94_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%94.jpg ראו במפה]. חדר המזכירות הראשי ממוספר כ-8, משרדו של הרב חדקוב ממוספר כ-38, ארכיון הרב סימפסון כ-21, וארכיון המזכירות ממוספר כ-35. משרדו של הרב [[גרונר (פירושונים)|גרונר]] לא מופיע במפה זו כיוון ונבנה לאחר סגירת החניה כהוספה לקומה.}}.
 
==פעילות המזכירות==
מזכירי [[הרבי]] היו אחראים על סדרי הכניסה ל[[חדר הרבי]] והשיבוץ בתור ל[[יחידות]], ולא היה ניתן להיכנס ללא רשותם.
 
הם היו המתווכים והמקשרים בין ראשי ממשלות שרצו להעביר מסרים חסויים ל[[רבי]], שהצנעה יפה להם. הם היו אנשי סוד, והיו שומרים על כל המידע שנחשפו לו.
 
המזכירים היו אחראים על הקלדת מכתבי [[הרבי]] ותשובותיו אל הפונים אליו. התפקיד היה מוטל בהתחלה בעיקר על הרב [[משה לייב רודשטיין]] לו היה [[הרבי]] מנסח את נוסח התשובה, אותה הוא היה מקליד לאחר מכן. לאחר פטירתו של הרב רודשטיין בשנת [[תשכ"ח]] צומצם בהדרגה היקף השימוש במענה בצורת מכתב. גם המכתבים שכן נשלחו מאז פטירת הרב רודשטיין - לא היה הרבי מכתיב את נוסח המכתב ל[[מזכירות|מזכיר]] שהיה אחראי על הקלדתו, אלא היה כותב את נוסח התשובה על גבי מכתבו של השואל.
 
===כולל אברכים===
{{ערך מורחב|ערך=[[כולל אברכים (קראון הייטס)]]}}
המזכירות הפעילה גם מוסדות שונים ופעילויות שונים שהופעלו על ידי הרבי בעצמו, כגון [[כולל אברכים שעל ידי מזכירות הרבי]]. על ידי הכולל יצאו במשך השנים ספרים וקובצים שונים. ערכו את הביאורים והמראי מקומות לספר [[ליקוטי תורה]], הוציאו לאור את קובץ [[יגדיל תורה (קובץ - ניו יורק)|יגדיל תורה]]. בשנת [[תשנ"ד]] שונה שמו ל[[כולל מנחם]]. ראש ה[[כולל]] כיום הוא הרב [[יוסף אברהם הלר]].
 
הממונה על הכולל מטעם המזכירות היה המזכיר הרב [[בנימין קליין]].
 
==חברי המזכירות==
[[קובץ:הרבי_עם_מזכיריו.jpeg|שמאל|ממוזער|300|הרבי מברך את מזכיריו בערב חג הסוכות תשמ"ח, לאחר שהעניק להם פרטים מתוך סט [[ארבעת המינים]] על מנת שישלבו אותם בסט ארבעת המינים האישי שלהם
מימין לשמאל: המזכירים - [[יהודה קרינסקי|קרינסקי]], [[בנימין קליין|קליין]], [[שלום מנחם מענדל סימפסון|סימפסון]], [[לייבל גרונר|גרונר]].]]
בין המזכירים נמנו הרבנים:
*[[מאיר ליבר קלר]] - לפני הנשיאות.
*[[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]] - המזכיר הראשי
*[[יהודה לייב גרונר]] - המזכיר האישי (בין השנים נ' נ"ד).
*[[ירחמיאל בנימין קליין]] - מזכירו של הרב חודקוב ונהג.
*[[חיים יהודה קרינסקי]] - נהג ואחראי על קשרי חוץ ועיתונות.
*[[שלום מנחם מנדל סימפסון]] - מכתבים.
*[[אליהו קווינט]] - מכתבים, בעיקר המכתבים שכללו אופי ותוכן תורני
*[[משה לייב רודשטיין]] - מכתבים.
*[[ניסן מינדל]] - מכתבים באנגלית, ביניהם גם [[מכתב כללי|מכתבים כלליים]]
 
==לקריאה נוספת==
* [[מנחם זיגלבוים]], '''סיפורים מחדר הרבי'''
 
==קישורים חיצוניים==
*ניצוצי רבי - שבועון התקשרות, '''[http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=15998&CategoryID=2475 מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א - רשימה ראשונה] {{*}} [http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=16018&CategoryID=2477 אנשי הקשר עם הרבי - רשימה שניה] {{*}} [http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=16041&CategoryID=2479 יכנסו למזכירות - רשימה שלישית]''',  מגליונות 1335-1337.
 
{{770}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:מזכירי אדמו"ר שליט"א|*]]
[[קטגוריה:תפקידים בקהילה החב"דית]]

גרסה אחרונה מ־07:48, 25 בספטמבר 2024

המזכירים בעבודתם בתוך חדר המזכירות. נראים בתמונה מימין לשמאל: חיים יהודה קרינסקי, בנימין קליין, יהודה לייב גרונר וחיים ליברמן

מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א ניהלה את הקשר מבנין 770 בין הרבי לכלל העולם; היא הייתה אחראית על הגישה אל הרבי ועל העברת הוראותיו בנוגע לפעילותה של חסידות חב"ד בכל רחבי העולם.

חדר המזכירות[עריכה | עריכת קוד מקור]

חדר המזכירות שוכן בקדמת בניין 770 בקומה הראשונה. בעת שבניין 770 היה שייך לרופא שבנה אותו, שימש החדר כחדר המתנה למטופליו. עם רכישת הבניין על ידי אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית, עבר החדר לשמש ככיתת לימוד של המחלקה הצעירה של ישיבת תומכי תמימים המרכזית בניהולו של הרב שניאור זלמן גוראריה. בשנת תש"ז עברה כיתת הלימוד למבנה אחר ברחוב אלבני בהוראתו של הרבי הריי"צ, ואז הוסב החדר למשרדי המל"ח, ולאחר התמנותו של הרבי לנשיא - לחדר המזכירות שלו. בשנות היודי"ם נקבע בחדר שולחן ובקצהו קיר נמוך שהפריד בין חברי המזכירות לקהל המבקרים. כשנכנס הרבי לחדר לאחר הקמת הקיר, שאל את המזכיר אליהו קווינט מה מטרתו של הקיר, והרב קווינט השיב שהיא נועדה להבדיל "בין קודש לחול", והרבי תיקן את דבריו בחיוך "בין קודש לקודש הקודשים".

בשנים הראשונות בהם היה עורך הרבי הריי"צ התוועדויות ואת תפילות הימים הנוראים בזאל הקטן, היו פותחים את שתי הדלתות הגדולות המחברות בין החדר לזאל, על מנת לאפשר השתתפות של מאות אנשים בתפילות. נוהג זה הופסק עם העברת משרדי המל"ח לחדר בשנת תש"ז[1].

בנוסף לחדר המזכירות הראשי בקומה הראשונה, לכמה מחברי המזכירות היו משרדים נפרדים בקומה זו, לרב חיים מרדכי אייזיק חודקוב בסוף מסדרון הקומה הראשונה, ומשרד לרב יהודה לייב גרונר בסוף גן עדן התחתון מעל החניה שנסתמה בצד ימין של 770. כן ישנו חדר המשמש כארכיון למזכירות, ששימש בעבר למשרדם של הרב שלמה אהרון קזרנובסקי והרב גרונר (שתיקתק שם את המכתבים שניסח לו הרבי) עד לבניית משרדו, אז הפך לחדר ארכיון בלבד. חלק מהעתק ממכתבי הרבי שנשמר במזכירות אוכסנו בחדר הארכיון עליו הופקד המזכיר הרב שלום מנחם מענדל סימפסון[2].

פעילות המזכירות[עריכה | עריכת קוד מקור]

מזכירי הרבי היו אחראים על סדרי הכניסה לחדר הרבי והשיבוץ בתור ליחידות, ולא היה ניתן להיכנס ללא רשותם.

הם היו המתווכים והמקשרים בין ראשי ממשלות שרצו להעביר מסרים חסויים לרבי, שהצנעה יפה להם. הם היו אנשי סוד, והיו שומרים על כל המידע שנחשפו לו.

המזכירים היו אחראים על הקלדת מכתבי הרבי ותשובותיו אל הפונים אליו. התפקיד היה מוטל בהתחלה בעיקר על הרב משה לייב רודשטיין לו היה הרבי מנסח את נוסח התשובה, אותה הוא היה מקליד לאחר מכן. לאחר פטירתו של הרב רודשטיין בשנת תשכ"ח צומצם בהדרגה היקף השימוש במענה בצורת מכתב. גם המכתבים שכן נשלחו מאז פטירת הרב רודשטיין - לא היה הרבי מכתיב את נוסח המכתב למזכיר שהיה אחראי על הקלדתו, אלא היה כותב את נוסח התשובה על גבי מכתבו של השואל.

כולל אברכים[עריכה | עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – כולל אברכים (קראון הייטס)

המזכירות הפעילה גם מוסדות שונים ופעילויות שונים שהופעלו על ידי הרבי בעצמו, כגון כולל אברכים שעל ידי מזכירות הרבי. על ידי הכולל יצאו במשך השנים ספרים וקובצים שונים. ערכו את הביאורים והמראי מקומות לספר ליקוטי תורה, הוציאו לאור את קובץ יגדיל תורה. בשנת תשנ"ד שונה שמו לכולל מנחם. ראש הכולל כיום הוא הרב יוסף אברהם הלר.

הממונה על הכולל מטעם המזכירות היה המזכיר הרב בנימין קליין.

חברי המזכירות[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרבי מברך את מזכיריו בערב חג הסוכות תשמ"ח, לאחר שהעניק להם פרטים מתוך סט ארבעת המינים על מנת שישלבו אותם בסט ארבעת המינים האישי שלהם מימין לשמאל: המזכירים - קרינסקי, קליין, סימפסון, גרונר.

בין המזכירים נמנו הרבנים:

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]


הערות שוליים

  1. עמודים 11-12
  2. ראו במפה. חדר המזכירות הראשי ממוספר כ-8, משרדו של הרב חדקוב ממוספר כ-38, ארכיון הרב סימפסון כ-21, וארכיון המזכירות ממוספר כ-35. משרדו של הרב גרונר לא מופיע במפה זו כיוון ונבנה לאחר סגירת החניה כהוספה לקומה.