פורטל:קראון הייטס/ערך נבחר/גלריה

אוסף ערכים נבחרים של פורטל קראון הייטס

לעריכת תקצירי הערכים לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".

1

התגודדות סביב המקווה ביום הראשון לסגירתו
התגודדות סביב המקווה ביום הראשון לסגירתו

מקווה יוניון היה המקווה טהרה לגברים המרכזי בשכונה, ומידי יום טבלו בו למעלה מאלף איש. השירות במקווה היה חינם וההוצאות מומנו מכיסו הפרטי של הרב ג'ימי גוראריה. בצוואה שכתב לפני פטירתו דרש מיורשיו להמשיך לממן את הוצאות המקווה משך שנה מיום פטירתו. זמן קצר לאחר ה'יארצייט' הראשון נסגר המקווה לראשונה לתקופה קצרה, עד לפתיחתו מחדש בהשתדלות עסקני השכונה.

היו ניסיונות למכור את המקווה לבית הכנסת ובית המדרש 770, וכשזה כשל החלו לגבות מחיר עבור הכניסה. לאחר תקופה קצרה גם נסיון זה לא צלח והמקווה נסגר סופית, כשבמקביל נפתח מקווה ישראל.

2

הרבי בכניסתו להתוועדות י"ט כסליו בשאלאש
הרבי בכניסתו להתוועדות י"ט כסליו בשאלאש

השאלאש היה מבנה ארעי שנבנה משמאל לבניין 770 לצורך התפילות בימים הנוראים והתוועדויות של הרבי לאורך ימות השנה. בעבר שימש המקום לחניית אמבולנסים של המרפאה שפעלה בבניין קודם שנרכש על ידי אגודת חסידי חב"ד, ולאחר שמספר החסידים גדל ונוצר לחץ גדול בזאל הקטן הוחלט על בנייתו משמאל ל-770.

בשנים הראשונות השאלאש לא תוחזק כהוגן והשהות במקום נהפכה לעתים לבלתי נסבלת. בסוף שנת תשי"ט החלו בשיפוצים מאסיביים למבנה, אמו אותו לגשם, לרוח ולקור וגדרו אותו מצידיו הפונים לרחובות איסטרן פארקווי ויוניון. כתקרה מתחו ברזנט שבחג הסוכות הוחלף לסכך. בהמשך הותקנו חלונות אוורור ב"תקרה", נוספה בימה מתקפלת ששימשה את הרבי בעת ההתוועדויות, ומאחורי הבימה הותקן חלון הפונה לרחוב יוניון, בו הבחורים יכלו לעמוד ולצפות במהלך ההתוועדות. לאחר זמן קצר הורה הרבי לסגור את החלון.

בחורף תשכ"ה נקנה בניין מספר 788 שמשמאל ל-770, ובאלול תשכ"ז החלו עבודות הכשרה במרתף הבניין להפיכתו ל"זאל הגדול".

3

בנין המוזיאון


מוזיאון הילדים היהודי (או בשמו הנפוץ: מוזיאון צבאות השם) הינו מוזיאון ילדים יהודי בארצות הברית הוא הגדול ביותר בעולם בתחומו. המוזיאון הוקם בשנת תשס"ד (2004) על ידי ארגון צבאות השם והוא מיועד לילדים מכל הדתות והרקעים כדי לקבל נקודת מבט חיובית ומודעות למורשת היהודית, טיפוח סובלנות והבנה. המוזיאון נמצא ברחוב איסטרן פארקווי שבשכונת קראון הייטס בברוקלין ניו יורק.

המוזיאון הוקם לעילוי נשמת הת' ארי הלברשטם שנרצח על ידי טרוריסט בגשר ברוקלין בהיותו בן 16 שנה. את המוזיאון מנהל ר' ירחמיאל בנימינסון, מנהל ארגון צבאות השם.

בניית המוזיאון ארכה מספר שנים, במהלכו נערכו ארבעה דינרים לגיוס הכספים בהשתתפות סנטורים, רבנים, אישי ציבור ונדיבים. סך עלות המוזיאון הסתכם ב-40 מליון דולר. פינה ממוצעת ברחבי המוזיאון עלתה 50 אלף דולר. הבניין כולל 6 קומות וקומת מרתף.

אירוע "חנוכת הבית" למוזיאון נערך בחג החנוכה תשס"ה בהשתתפות מאות אנשי עסקים ופוליטיקה, ביניהם מנכ"ל בנק נורט פורק, נשיא רובע ברוקלין מרטי מרקוביץ', מנהיג מועצת ניו יורק (speaker of the city council) גיפורד מילר, ראש עיריית ניו יורק לשעבר רודולף ג'וליאני, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג והסנטורית הילרי קלינטון.

רחבת הכניסה למוזיאון מרוצפת באריחי אספלט משושים, והנהלת המוזיאון מנציחה את התורמים העומדים לצד המוזיאון בתמיכה כספית על ידי קביעת אריחים צבעוניים ברצפת הרחבה עם שמם וציור ייחודי לכל אריח. המטרה הסופית של מנהלי המוזיאון היא החלפת כל אריחי האספלט באריחים ייחודים שיעניקו לרחבה מראה לא שגרתי.

בפינת הרחוב ישנו מוצג של סביבון ענק. על הקיר המחפה את חזית הבניין פרוסה תמונה המורכבת מפסיפס של מאות תמונות של ילדים. מאות התמונות יחד מייצרים תמונת ענק של ארי הלברשטם שעל שמו נבנה המוזיאון. בהבטה מרחוק ניתן לראות רק את פני הילד ואילו מקרוב, מתגלה עולם שלם של תמונות ילדים מכל העדות והגילאיים.

המוצגים במוזיאון עצמו הותאמו במיוחד לעולמם של הילדים, הכולל סקרנות, רצון לגעת, לבדוק, ולפתוח כל דבר. כל המוצגים נועדו שהילדים יעלו עליהם, יגעו, ילחצו ויחושו. במוצגים משולבים משחקי מחשב וסרטי וידאו להעצמת החוויה.

את בניין המוזיאון תכנן הארכיטקט צ'רלס גאוטמיי.

בקומת הקרקע יש לובי מפואר, עמדת קבלה, מסעדה בשרית (מענדי'ס) ומסעדה חלבית (שוקולודה). בעבר פעלה גם חנות לממכר מוצרי צבאות השם.

בכניסה למוזיאון, לצד עמדת התשלום והמזכירות, ישנם מכונות אטרקציה מיוחדות, כשהילדים מכניסים מטבע סנט משלהם מצידה האחד של המכונה, והיא מוציאה את אותו מטבע מצידה השני של המכונה עם הטבעה של סמל המוזיאון או של סמל ארגון צבאות ה' העולמי.

במוזיאון יש (לא כולל קומת קרקע) שישה קומות ומפלס תחתון.

בשנת תשע"ג ערך המוזיאון דינר חגיגי בהשתתפות ראשי עיריית ניו-יורק, כשלצורך החגיגה נחסם רחוב קינגסטון והוקם לרוחב הכביש אוהל אירועים ענק שהשתרע לכל אורך הבלאק הסמוך לבניין המוזיאון.

במבנה המוזיאון נמצאים משרדי ארגון צבאות השם בניו יורק. בעבר פעלה בקומת הכניסה חנות לממכר מוצרי צבאות ה' ומוצרי יהדות לילדים. כיום פועלות שם מסעדה בשרית בשם 'מענדי'ס' ומסעדה חלבית בשם 'שוקולדה'.

בשבתות וחגים פועל בית כנסת בקומת המרתף של המוזיאון. בקומה השניה נמצא אולם כנסים מפואר לאירועים קטנים כמו חגיגת בר מצווה וווארט.

הרישום לכינוס השלוחים וכינוס השלוחות נערך מידי שנה בלובי המוזיאון. בחלק מהשנים אף הסדנאות המתקיימות לשלוחים נערכו במוזיאון. בקיץ לקראת עונת הקעמפים נערכים במוזיאון סדנאות למנהלי הקעמפים ולצוות החינוכי בקעמפ בארגון צבאות השם העולמי.

בג' באייר תשס"ו (2006) זכה המוזיאון בפרס הבניה הממשלתי לאומנות ותרבות באירוע הענקת הפרס נכחו קרוב ל-600 אנשי ציבור, ובהשתתפות נשיא לשכת המסחר מר קן אדמס.


4

הצלה קראון הייטס (באנגלית: Hatzalah crown Heights) הוא ארגון ההצלה היהודי של שכונת קראון הייטס. הארגון הוא סניף ארגוני של 'הצלה' בשכונת בורו פארק המפעיל את מוקד הצלה המרכזי של ניו-יורק. את הארגון מנהל הרב אברהם ביסטריצקי.

הארגון הוקם על ידי הרב יהודה לייב ביסטריצקי בעקבות מקרה טראגי שהתרחש בשכונת קראון הייטס בשנת תשל"ז. יהודי צעיר תושב השכונה, לקה בהתקף לב חמור בביתו בצהרי יום שישי בעיצומם של ההכנות לשבת. המשפחה הזעיקה אמבולנס באמצעות שיחת טלפון למוקד החירום העירוני. עם זאת, הרבה דקות יקרות חלפו והצעיר הלך לעולמו. חברי הקהילה היו משוכנעים שבמקרה והצוות הרפואי היה מגיע מוקדם יותר, היהודי היה שורד. בעקבות מקרה זה הוחלט לרכוש אמבולנס חדש המוקדש אך ורק לחברי הקהילה בקראון הייטס.

ארגון הצלה קראון הייטס הוא עמותה שלא למטרות ריווח ואינו מקבל תמיכה ממשלתית או עירונית ומתקיים מתרומות בלבד. הצלה פועל בהתנדבות מלאה ונותן שירות רפואי לכל דורש ללא תשלום. מחמת כך הוא מטפל גם באזרחי חוץ שאינם מבוטחים רפואית.

במשך השנים, עם גידול אוכלוסיית השכונה, התפתח הארגון מאוד. כיום פעילים בארגון כ-30 מתנדבים הזמינים יומם ולילה בתורניות לטובת מקרי חירום. המתנדבים מפעילים חמישה אמבולנסים חדישים. שניים מהם חונים בקביעות על יד 770. הארגון מעביר קורסים להכשרת חובשים, ומפיץ הוראות זהירות ובטיחות בגני ילדים, בתי ספר ובתים פרטיים מרובי ילדים. במהלך השנים הוכר 'הצלה' בתור ארגון ההצלה הטוב ביותר בניו-יורק. במקרים מסוימים התקבלו בקשות דחופות מהתושבים שאינם יהודים בשכונה לקבלת טיפול דחוף דווקא ממתנדבי 'הצלה'.

מבין הדברים שהרבי הביע את תמיכתו באירגון ההצלה היו השיחות המיוחדות שנאמרו לרגל סעודת ה"מלוה מלכה" שנערכה אחת בשנה לגיוס תרומות לקיום הארגון. באחת התוועדויות הרבי דיבר על החשיבות של שמירה על גוף בריא, וכי על האמבולנס של 'הצלה' לחנות מול 770, כתזכורת לכל הבאים לטפל בבריאותם. הרבי גם התבטא פעם שחשיבותו של העניין עוד יותר, שכשבאיו של 770 רואים את האמבולנס יוצא ממקומו, ידעו אשר עליהם להגיד פרק תהלים לטובת החולה.


5

מוסדות אהלי תורה - אהלי מנחם הממוקמים בשכונת קראון הייטס הוקמו על-פי הוראתו של הרבי בשמחת תורה תשט"ו, המוסדות מונים ישיבות, תלמוד תורה, וגני ילדים שבהם לומדים למעלה מ3,000 תלמידים. מוסד אהלי תורה הוא מוסד החינוך החב"די הגדול בעולם.

סמל המוסדות

את המוסד הקים ר' מיכאל טייטלבוים בשכונת קראון הייטס. הבנין המרכזי של אהלי תורה שוכן בפינת הרחובות איסטערן פארקויי וברוקלין בקרבת מקום ל770, בבנין ענק שהיה שייך לטמפל הקונסרבטיבי של קראון הייטס. בנין נוסף השייך למוסד שוכן בפינת הרחובות מונטגומורי וטרוי (במרכז השכונה), בעבר שימש בנין זה אף לישיבה גדולה, ולאחר שקבעו מקומם בבנין שברחוב איסטערן פארקויי, שימש את התלמידים הלומדים ב'ישיבה קטנה' אשר בראשה עמד הרב זושא וילהלם (עד כשנה לפני פטירתו בשנת תשפ"ב), ולקראת שנת הלימודים תשפ"ב עברה הישיבה קטנה אל מבנה חדש מחוץ לשכונת קראון הייטס, ובבנין כיום לומדים תלמידי כיתה ח'. בנוסף לכך ישנם גני ילדים הפזורים ברחבי השכונה. כאחראי על ההנהלה הגשמית של המוסדות כיהן הרב יוסף רוזנפלד (עד פטירתו בשנת תשפ"ב), לצד ההנהלה רוחנית אותה הקים הרב טייטלבוים שמינה את המשפיע הרב נחמן שפירא להיות אחראי על כך.

6

ארגון אש"ל הכנסת אורחים הוקם במטרה לספק לאלפי אורחים הפוקדים את חצר הרבי מלך המשיח את צרכיהם הגשמיים והרוחניים.

בשנת תשמ"ז לקראת תשרי תשמ"ח הוקם וועד הכנסת אורחים על ידי ועד הקהל קראון הייטס בראשות הרב ירוסלבסקי, בוועד השתתפו אברכים נמרצים מהשכונה שסייעו לרב ירוסלבסקי בארגון מקומות לינה לאורחים. אחרי פטירתו של הרב ירוסלבסקי בחודש שבט תשנ"ד הארגון לא היה פעיל, עד להתחדשותו בחודש אלול תשנ"ד לקראת חודש החגים תשנ"ה, על ידי הרב שלמה הלפרן, הרב שניאור זלמן הרצל והרב מנחם מענדל הנדל. כיום פועל הארגון בחודש תשרי בהיקף גדול, והוא מנוהל על ידי תמימים, תחת מרכז חב"ד העולמי לקבלת פני משיח.

בנוסף לצד הגשמי, אש"ל דואג גם לצד הרוחני. כך שבחודש תשרי נערכים התוועדויות, שיעורי גאולה ומשיח, כינוסים, הרצאות, הוצאה לאור של אש"ל, ועוד.

7

כולל־אברכים שעל ידי מזכירות כ"ק אדמו״ר שליט"א, או כולל מנחם הוא הכולל המרכזי של חסידי חב"ד והוא בקראון הייטס ומסונף ומנוהל על ידי חברי המזכירות של הרבי, והאברכים שלומדים בכולל מקבלים את המלגות מקופת המזכירות.

הכולל הוקם בשנת תשכ"ב בהוראתו הישירה של הרבי, ובראשו הועמד הרב אברהם זושא זיסקינד שכיהן כראש הכולל במשך חמש שנים עד לפטירתו הטראגית בראש חודש ניסן תשכ"ז. עם הקמת הכולל הרבי נתן הסכמתו לקרא לכולל "כולל מנחם", והוא מהמוסדות הראשונים שנקראו בשם הרבי, ובאישורו. אבל משום מה לא התפרסם ולא נקרא כן בפועל עד לסוף שנת תשנ"ד שאז התחילו הוסיפו את השם "כולל מנחם" לשם שנקרא עד אז "כולל שע"י מזכירות כ״ק אדמו"ר שליט"א". הממונה מטעם מזכירות הרבי על הכולל היה הרב בנימין קליין.

במשך השנים הוציאו חברי הכולל ביטאון תורני בשם "קובץ דברי תורה". לכולל אברכים ישנו סניף הפועל בקהילת חב"ד במונטריאול, כאשר לאורך כל השנים האברכים שלמדו בכולל במונטריאול קיבלו את המשכורת שלהם ממזכירות הרבי.

ראש הכולל כיום הוא הרב אברהם יוסף הלר, מרבני חב"ד בשכונה.

8

כולל תפארת זקנים לוי יצחק 770, הינו כחלק מרשת כולל תפארת זקנים לוי יצחק שהקים הרבי על שם אביו בתש"מ עבור יהודים מבוגרים. ומנוהל מאז שנת תשמ"ג על ידי הרב מנחם גרליצקי. הכולל פועל ב-770, ותחת הגבאים.

הכולל נוסד בעקבות בקשתו של הרבי בהתוועדות כ' מנחם אב תש"מ, בהמשך להצעת הרבי בהתוועדות כתב הרבי: "הדגשתי שהצעתי רק כללית כיון שצריך להיות באופן שלב המשתתפים חפץ. ב) שכוונתי שהזקנים שעד עתה אין לומדים בקביעות יקבעו עתים בכל יום (ולא שהתכלית - הוספת מוסדות שאינם אלא אמצעים להתכלית). ג) היודע כמה "זקנים" וגם בשכונה זו... מסתובבים בכל יום כמה שעות - ואין יודעים איך למלאות הזמן?" בשעת אמירת השיחה, היה נוכח ב770 הרב שלום בער ברוד, שנמנה על קבוצת השלוחים לארץ הקודש, והחליט לקחת על עצמו את התפקיד.

הרבי עצמו העניק יחס מיוחד לחברי הכולל, ומסר פעמיים בשנה שיחות קודש בפני תלמידי כולל 'תפארת זקנים לוי יצחק' במסגרת כינוס מיוחד שהתקיים בזאל הגדול ב-770. כמו כן הרבי נתן בקבוקי משקה, כהשתתפות במלוה מלכה - דינר, לטובת הכולל.

בשעות הבוקר לימוד גמרא על ידי הרב נחמן הולצברג, ובשעות הערב מתקיים שיעור ברמב"ם ובשיחה של הרבי על ידי ר' יצחק מישולובין.

9

שגרת הלימודים בישיבה

ישיבת תומכי תמימים המרכזית (U.L.Y, United Lubavitcher Yeshiva, איחוד ישיבות ליובאוויטש היא ישיבת תומכי תמימים הפועלת בחצר הרבי ב-770 לתלמידים שסיימו את מסלול הלימודים בישיבה גדולה ומגיעים לשקוד על תלמודם בחצר הרבי. קרוב לתשעים אחוז מתלמידי ישיבות חב"ד ברחבי העולם לומדים בישיבה זו לפחות למשך תקופה של מספר חודשים לפני חתונתם, ורבים מהם עושים בישיבה זו את לימודי הסמיכה לרבנות (בעיקר תלמידי הישיבות בחוץ לארץ).

ישיבת תומכי תמימים הראשונה בארצות הברית נוסדה בט' אדר ב' ת"ש, היום בו הגיע אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית. חלק מהתלמידים הראשונים היו תלמידי "אחי תמימים" שלמדו חסידות אצל הרב ישראל דזייקובסון, כמה שנים קודם לכן. זו הסיבה שבתקופתה הראשונה של הישיבה, היא כונתה בשם "אחי תמימים". כתשעה חודשים התקיימו הלימודים באחד מבתי הכנסת החב"דיים שבברוקלין, ובחודש חשוון תש"א עברה הישיבה לבנין החדש - 770 איסטערן פארקווי, בחודש אדר תשל"ב עברה הישיבה בברכתו של הרבי לבנין ישיבת חובבי תורה, ובשנת תשנ"ג חזרה לבניין ב770 איסטערן פארקווי שם היא שוכנת עד עצם היום הזה.

תלמידי הישיבה זכו לאורך השנים ליחס מיוחד מהרבי, שהתבטא בעיקר בשנים שקודם הנשיאות ובשנים הראשונות שלאחר קבלת הנשיאות, כאשר דלתו של הרבי היתה פתוחה בפני התלמידים והוא העניק להם הדרכה וליווי אישי, והרעיף עליהם חיבה וקירוב.

נכון לשנת תשפ"ד מונה הישיבה כ-500 תלמידים, ובראשה עומד הרב שניאור זלמן לבקובסקי.

10

תפקידו של וועד הקהל בשכונת קראון הייטס הינו ניהול עניני שכונת המלך קראון הייטס, ייצוגם של היהודים תושבי השכונה מול העירייה וסיוע למוסדות ויחידים כאחד.

את חברי הוועד בוחר הציבור בבחירות הנערכות מידי שלוש שנים על פי תקנון מיוחד. האחריות על בחירת החברים בוועד הינה בידי ארגון הנציגים המורכב מנציג לכל בית כנסת בשכונה. זכות הבחירה הינה לכל יהודי נשוי, או רווק מעל גיל שלושים. בדרך כלל מתקיימות הבחירות לוועד ביחד עם הבחירות לגבאי 770. הרבי מייחס חשיבות עליונה לקיום הבחירות ואף במשך השנים אמר שתי שיחות קודש אודות החשיבות בקיום הבחירות וההשתפות בהן. כמו כן נתן הרבי שטר של מאה דולר כהשתתפות בבחירות.