הבדלים בין גרסאות בדף "חנוך העניך רפפורט"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(33 גרסאות ביניים של 12 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב '''חנוך העניך רפפורט''' ([[י"ח תשרי]] [[תרפ"ב]]-[[כ"ה טבת]] [[תשמ"ג]]) היה מאנשי מסירות הנפש ברוסיה הקומוניסטית, מנהל סניף ישיבת [[תומכי תמימים קורסק]], ממייסדי ופעילי בית הכנסת חב"ד בשכונת פאג"י בירושלים, ומאנשי מפעל הקליטה לעולי רוסיה בירושלים.
+
[[קובץ:חנוך העניך רפופורט.jpeg|250px|ממוזער|שמאל|הרב חנוך העניך רפופורט]]
 +
הרב '''חנוך העניך רפופורט''' ([[י"ח תשרי]] [[תרפ"ב]] - [[כ"ה טבת]] [[תשמ"ג]]) היה מאנשי מסירות הנפש ב[[רוסיה הקומוניסטית]], מנהל סניף ישיבת [[תומכי תמימים קורסק]], ממייסדי ופעילי [[בית הכנסת]] חב"ד בשכונת פאג"י ב[[ירושלים]], ומאנשי מפעל הקליטה לעולי [[רוסיה]] בירושלים.
  
 
==תולדות חיים==
 
==תולדות חיים==
נולד ב[[י"ח תשרי]] [[תרפ"ב]] בעיירה פיריאסלוב שבפלך [[קייב]] לאביו ר' מאיר זאב רפפורט. אביו ששימש כשוחט העיירה היה חסיד פולין, וסבו מצד אמו היה החסיד החב"די ר' אברהם גוטניק שהתנה קודם החתונה שהוא מסכים לשידוך בתנאי שהילדים יגודלו כחסידי חב"ד.
+
נולד ב[[י"ח תשרי]] [[תרפ"ב]] ב[[עיירה]] פיריאסלוב שבפלך [[קייב]] לאביו ר' מאיר זאב רפופורט ולאמו מרת לאה. אביו ששימש כשוחט ה[[עיירה]] היה חסיד פולין, וסבו מצד אמו היה החסיד החב"די ר' אברהם גוטניק שהתנה קודם החתונה שהוא מסכים לשידוך בתנאי שהילדים יגודלו כחסידי חב"ד.
  
 
בילדותו הוכרח ללמוד בבית הספר הממשלתי אך נעדר ממנו בשבתות ובחגים תוך העלמת עין של מנהל בית הספר שהכיר את האבא מילדותו.
 
בילדותו הוכרח ללמוד בבית הספר הממשלתי אך נעדר ממנו בשבתות ובחגים תוך העלמת עין של מנהל בית הספר שהכיר את האבא מילדותו.
  
כאשר גברו התנכלויותיהם של אנשי [[ק.ג.ב.|המשטרה החשאית]], עברה משפחת רפפורט בשנת [[תרצ"א]] לעיר [[קייב]], שם יכל להתחמק מעיני השלטונות והחל ללמוד במחתרת עם יהודי בר אוריין שכיהן לפני המהפכה הקומוניסטית כראש ישיבה.
+
כאשר גברו התנכלויותיהם של אנשי [[ק.ג.ב.|המשטרה החשאית]], עברה משפחת רפופורט בשנת [[תרצ"א]] לעיר [[קייב]], שם יכל להתחמק מעיני השלטונות והחל ללמוד במחתרת עם יהודי בר אוריין שכיהן לפני המהפכה הקומוניסטית כראש ישיבה.
  
בשנת [[תרצ"ה]] החל את לימודיו בסניפי ישיבות תומכי תמימים. בתחילה למד בסניף הישיבה בברדיצ'וב, ולאחר מכן נדד לז'יטומיר ולקלינצי.
+
בשנת [[תרצ"ה]] החל את לימודיו בסניפי ישיבות תומכי תמימים. בתחילה למד בסניף הישיבה בברדיטשוב, ולאחר מכן נדד לז'יטומיר ולקלינצי.
  
כאשר נעצרו תלמידי הישיבה בברדיצו'ב בי"ט כסלו תרצ"ח, הצטרף לר' [[מיכאל טייטלבוים]] על מנת להציל אותם, תוך שהוא מכניס את עצמו בסכנת נפשות ממשית.
+
כאשר נעצרו תלמידי הישיבה בברדיטשוב ב[[י"ט כסלו - חג הגאולה|י"ט כסלו]] תרצ"ח, הצטרף לר' [[מיכאל טייטלבוים]] על מנת להציל אותם, תוך שהוא מכניס את עצמו בסכנת נפשות ממשית.
  
בהיותו בגיל 17, בשנת [[תרצ"ט]], מונה על ידי ראש הוועד של תומכי תמימים הרב [[יונה פולטובר]] לנהל את סניף ישיבת [[תומכי תמימים קורסק]] ושימש בתפקיד כשנה וחצי עד שבי"ז אב ת"ש פשטו אנשי המשטרה החשאית על כל הבתים בעיר שהיו קשורים לישיבה על מנת לתפוס את כל תלמידי הישיבה ומנהליה, אך ר' העניך ניצל בנס כאשר הבחין באנשי השמטרה לפני שנכנס לביתו והספיק להימלט. הוא הצליח להגיע עד קייב והתחבא שם בבית אחותו, אך כעבור זמן קצר הצליח הק.ג.ב לגלות את מחבואו ועצר אותו.
+
בהיותו בגיל 17, בשנת [[תרצ"ט]], מונה על ידי ראש הוועד של תומכי תמימים הרב [[יונה פולטובר]] לנהל את סניף ישיבת [[תומכי תמימים קורסק]] ושימש בתפקיד כשנה וחצי עד שבי"ז אב [[ת"ש]] פשטו אנשי [[המשטרה החשאית]] על כל הבתים בעיר שהיו קשורים לישיבה על מנת לתפוס את כל תלמידי הישיבה ומנהליה, אך ר' העניך ניצל בנס כאשר הבחין באנשי השמטרה לפני שנכנס לביתו והספיק להימלט. הוא הצליח להגיע עד קייב והתחבא שם בבית אחותו, אך כעבור זמן קצר הצליח הק.ג.ב לגלות את מחבואו ועצר אותו.
  
 
הוא הושב לקורוסק ונחקר יחד עם שאר העצורים הקשורים לישיבה במשך כתשעה חודשים, ובסיומם הורשע ונידון לעשר שנות מאסר.
 
הוא הושב לקורוסק ונחקר יחד עם שאר העצורים הקשורים לישיבה במשך כתשעה חודשים, ובסיומם הורשע ונידון לעשר שנות מאסר.
  
הוא הובל בקרון משא יחד עם אלפי אסירים לווארקאטא שבסיביר, ועל האסירים הוטל לעבוד בחפירת בורות לעמקי האדמה על מנת שיוכלו להפיק פחם ממעמקי האדמה. העבודה המפרכת נמשכה 12 שעות ברציפות מידי יום ללא ימי מנוחה.
+
הוא הובל בקרון משא יחד עם אלפי אסירים לווארקאטא שב[[סיביר]], ועל האסירים הוטל לעבוד בחפירת בורות לעמקי האדמה על מנת שיוכלו להפיק פחם ממעמקי האדמה. העבודה המפרכת נמשכה 12 שעות ברציפות מידי יום ללא ימי מנוחה.
  
כעבור שנה של עבודה מאומצת נפל למשכב ושכב קרוב לחצי שנה בבית החולים של המחנה, ולאחרי ששוחרר קיבל עבודה קלה יותר בקטיפת סלק בקולוחוז שם נותר חצי שנה ולאחריה הועבר למחנה נוסף שם הכיר ידיד ששיבץ אותו בעבודה קלה, אך זה נמשך זמן קצר בלבד והוא הועבר שוב למחנה אחר והועסק בעבודות שונות חלקם קשות ומפרכות, וכאשר התערער מצבו הבריאותי, קיבל עבודות קלות יותר.
+
כעבור שנה של עבודה מאומצת נפל למשכב ושכב קרוב לחצי שנה בבית הרפואה של המחנה, ולאחרי ששוחרר קיבל עבודה קלה יותר בקטיפת סלק בקולוחוז שם נותר חצי שנה ולאחריה הועבר למחנה נוסף שם הכיר ידיד ששיבץ אותו בעבודה קלה, אך זה נמשך זמן קצר בלבד והוא הועבר שוב למחנה אחר והועסק בעבודות שונות חלקם קשות ומפרכות, וכאשר התערער מצבו הבריאותי, קיבל עבודות קלות יותר.
  
באחד הימים כאשר עסק בחציבת אבנים, התגלגלה מההר אבן גדולה ושברה את ידו ורגלו והוא נותר שנה וחצי מיוסר בבית החולים המאולתר שהוקם במקום, ולמרות כל הטיפולי נותר נכה ברגלו.
+
באחד הימים כאשר עסק בחציבת אבנים, התגלגלה מההר אבן גדולה ושברה את ידו ורגלו והוא נותר שנה וחצי מיוסר בבית המרפא המאולתר שהוקם במקום, ולמרות כל הטיפולים נותר נכה ברגלו.
  
משלא יכל לעבוד בעבודה פיזית, נשלח למרגלן שבקזחסטאן לעבוד כמנהל חשבונות, וכשנודע לו שב[[טשקנט]] פועלת קהילה יהודית עבר להתגורר שם עם מסמכים מזוייפים, ונורת שם עד שנת [[תשי"א]] אז נסע לקייב ונותר שרק הוא ושני אחיו נותרו לפליטה ואילו שאר בני משפחתו נרצחו במהלך [[השואה]] על ידי הנאצים בבאבי-ייאר.
+
משלא יכל לעבוד בעבודה פיזית, נשלח למרגלן שבקזחסטן לעבוד כמנהל חשבונות, וכשנודע לו שב[[טשקנט]] פועלת קהילה יהודית עבר להתגורר שם עם מסמכים מזוייפים, ונורת שם עד שנת [[תשי"א]] אז נסע לקייב ונותר שרק הוא ושני אחיו נותרו לפליטה ואילו שאר בני משפחתו נרצחו במהלך [[השואה]] על ידי הנאצים בבאבי-ייאר.
  
מקייב המשיך בנסיעותיו, וכשהגיע לביתם של משפחת גרינברג בפרברי מוסקבה, שידך אותו ר' [[אהרן חזן]] עם חנה סודברג, שהייתה יתומה מאביה כבר מילדותה ושהתה במקום יחד עם אחותה מרים והם נישאו בחודש אלול תשי"ב.
+
מקייב המשיך בנסיעותיו, וכשהגיע לביתם של משפחת גרינברג בפרברי מוסקבה, שידך אותו ר' [[אהרן חזן]] עם חנה סודברג, שהייתה יתומה מאביה כבר מילדותה ושהתה במקום יחד עם אחותה מרים והם נישאו ב[[חודש אלול]] תשי"ב.
  
 
===בארץ הקודש===
 
===בארץ הקודש===
 
{{פסקה חסרה}}
 
{{פסקה חסרה}}
לאחר שעלה לארץ הקודש התיישב ב[[ירושלים]] ונמנה על מייסדי בית הכנסת החב"די בשכונת פאג"י ועל ראשי פעיליו, ונהג לחזור ברבים חסידות בקביעות בבית כנסת זה.
+
בכסלו תשל"ב עלה לארץ הקודש התיישב ב[[ירושלים]], והתקבל למנהל חשבונות של אגודת ישראל ברשות הרב מנחם פרוש, בנוסף עמוד בראש עשרות גמחים שנוהלו על ידי אגודת ישראל.
 +
 
 +
נסע לחודש תשרי תשל"ג לראשונה לרבי.
 +
 
 +
ונמנה על מייסדי [[בית הכנסת]] החב"די בשכונת פאג"י ועל ראשי פעיליו, ונהג לחזור ברבים חסידות בקביעות בבית כנסת זה.
  
 
נפטר ב[[כ"ה טבת]] [[תשמ"ג]] ונטמן ב[[בית העלמין הר הזיתים]].
 
נפטר ב[[כ"ה טבת]] [[תשמ"ג]] ונטמן ב[[בית העלמין הר הזיתים]].
שורה 34: שורה 39:
 
==משפחתו==
 
==משפחתו==
 
*אחיו, הרב [[אברהם רפופורט]] - לונדון, אנגליה.
 
*אחיו, הרב [[אברהם רפופורט]] - לונדון, אנגליה.
*אחיו, ר' [[יחיאל מיכל רפפורט]]
+
*אחיו, ר' [[יחיאל מיכל רפופורט]]
 
*בתו מרת לאה, רעיית ר' [[אליעזר שלמה חסקינד]]
 
*בתו מרת לאה, רעיית ר' [[אליעזר שלמה חסקינד]]
*בנו, ר' זאב וואלף (וועלוועל) רפפורט
+
*בנו, ר' [[זאב רפופורט|נחום זאב (וועלוול) רפופורט]] - רב קהילת הרוסים בירושלים, מתרגם, וראש הכולל במארינה רושצ'ה במוסקבה
 
*בתו מרת אסתר, רעיית ר' יוסף יצחק קליין
 
*בתו מרת אסתר, רעיית ר' יוסף יצחק קליין
 +
 +
==לקריאה נוספת==
 +
*שניאור ברגר, '''והיו לאות ולמופת''', תולדות חייו של ר' חנוך העניך רפופורט, [[תשפ"ב]]
  
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
 
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/Chaskind-Swerdlov%20-%20Kislev%2014%205767.pdf תפארת בנים אבותם]''', [[תשורה]] מנישואי משפחת חסקינד
 
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/Chaskind-Swerdlov%20-%20Kislev%2014%205767.pdf תפארת בנים אבותם]''', [[תשורה]] מנישואי משפחת חסקינד
 +
 +
==לקריאה נוספת==
 +
*'''החסיד שכופף את חוקרי הק.ג.ב.''', שבועון [[כפר חב"ד]] גליון 659
  
 
{{מיון רגיל:רפפורט, חנוך העניך}}
 
{{מיון רגיל:רפפורט, חנוך העניך}}
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
+
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:קהילת חב"ד ירושלים: אישים]]
+
[[קטגוריה:אישים בירושלים]]
 
[[קטגוריה:אישים הטמונים בהר הזיתים]]
 
[[קטגוריה:אישים הטמונים בהר הזיתים]]
 +
[[קטגוריה:חסידים שנאסרו בברית המועצות]]
 +
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשמ"ג]]

גרסה אחרונה מ־13:29, 3 בדצמבר 2023

הרב חנוך העניך רפופורט

הרב חנוך העניך רפופורט (י"ח תשרי תרפ"ב - כ"ה טבת תשמ"ג) היה מאנשי מסירות הנפש ברוסיה הקומוניסטית, מנהל סניף ישיבת תומכי תמימים קורסק, ממייסדי ופעילי בית הכנסת חב"ד בשכונת פאג"י בירושלים, ומאנשי מפעל הקליטה לעולי רוסיה בירושלים.

תולדות חיים[עריכה]

נולד בי"ח תשרי תרפ"ב בעיירה פיריאסלוב שבפלך קייב לאביו ר' מאיר זאב רפופורט ולאמו מרת לאה. אביו ששימש כשוחט העיירה היה חסיד פולין, וסבו מצד אמו היה החסיד החב"די ר' אברהם גוטניק שהתנה קודם החתונה שהוא מסכים לשידוך בתנאי שהילדים יגודלו כחסידי חב"ד.

בילדותו הוכרח ללמוד בבית הספר הממשלתי אך נעדר ממנו בשבתות ובחגים תוך העלמת עין של מנהל בית הספר שהכיר את האבא מילדותו.

כאשר גברו התנכלויותיהם של אנשי המשטרה החשאית, עברה משפחת רפופורט בשנת תרצ"א לעיר קייב, שם יכל להתחמק מעיני השלטונות והחל ללמוד במחתרת עם יהודי בר אוריין שכיהן לפני המהפכה הקומוניסטית כראש ישיבה.

בשנת תרצ"ה החל את לימודיו בסניפי ישיבות תומכי תמימים. בתחילה למד בסניף הישיבה בברדיטשוב, ולאחר מכן נדד לז'יטומיר ולקלינצי.

כאשר נעצרו תלמידי הישיבה בברדיטשוב בי"ט כסלו תרצ"ח, הצטרף לר' מיכאל טייטלבוים על מנת להציל אותם, תוך שהוא מכניס את עצמו בסכנת נפשות ממשית.

בהיותו בגיל 17, בשנת תרצ"ט, מונה על ידי ראש הוועד של תומכי תמימים הרב יונה פולטובר לנהל את סניף ישיבת תומכי תמימים קורסק ושימש בתפקיד כשנה וחצי עד שבי"ז אב ת"ש פשטו אנשי המשטרה החשאית על כל הבתים בעיר שהיו קשורים לישיבה על מנת לתפוס את כל תלמידי הישיבה ומנהליה, אך ר' העניך ניצל בנס כאשר הבחין באנשי השמטרה לפני שנכנס לביתו והספיק להימלט. הוא הצליח להגיע עד קייב והתחבא שם בבית אחותו, אך כעבור זמן קצר הצליח הק.ג.ב לגלות את מחבואו ועצר אותו.

הוא הושב לקורוסק ונחקר יחד עם שאר העצורים הקשורים לישיבה במשך כתשעה חודשים, ובסיומם הורשע ונידון לעשר שנות מאסר.

הוא הובל בקרון משא יחד עם אלפי אסירים לווארקאטא שבסיביר, ועל האסירים הוטל לעבוד בחפירת בורות לעמקי האדמה על מנת שיוכלו להפיק פחם ממעמקי האדמה. העבודה המפרכת נמשכה 12 שעות ברציפות מידי יום ללא ימי מנוחה.

כעבור שנה של עבודה מאומצת נפל למשכב ושכב קרוב לחצי שנה בבית הרפואה של המחנה, ולאחרי ששוחרר קיבל עבודה קלה יותר בקטיפת סלק בקולוחוז שם נותר חצי שנה ולאחריה הועבר למחנה נוסף שם הכיר ידיד ששיבץ אותו בעבודה קלה, אך זה נמשך זמן קצר בלבד והוא הועבר שוב למחנה אחר והועסק בעבודות שונות חלקם קשות ומפרכות, וכאשר התערער מצבו הבריאותי, קיבל עבודות קלות יותר.

באחד הימים כאשר עסק בחציבת אבנים, התגלגלה מההר אבן גדולה ושברה את ידו ורגלו והוא נותר שנה וחצי מיוסר בבית המרפא המאולתר שהוקם במקום, ולמרות כל הטיפולים נותר נכה ברגלו.

משלא יכל לעבוד בעבודה פיזית, נשלח למרגלן שבקזחסטן לעבוד כמנהל חשבונות, וכשנודע לו שבטשקנט פועלת קהילה יהודית עבר להתגורר שם עם מסמכים מזוייפים, ונורת שם עד שנת תשי"א אז נסע לקייב ונותר שרק הוא ושני אחיו נותרו לפליטה ואילו שאר בני משפחתו נרצחו במהלך השואה על ידי הנאצים בבאבי-ייאר.

מקייב המשיך בנסיעותיו, וכשהגיע לביתם של משפחת גרינברג בפרברי מוסקבה, שידך אותו ר' אהרן חזן עם חנה סודברג, שהייתה יתומה מאביה כבר מילדותה ושהתה במקום יחד עם אחותה מרים והם נישאו בחודש אלול תשי"ב.

בארץ הקודש[עריכה]

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

בכסלו תשל"ב עלה לארץ הקודש התיישב בירושלים, והתקבל למנהל חשבונות של אגודת ישראל ברשות הרב מנחם פרוש, בנוסף עמוד בראש עשרות גמחים שנוהלו על ידי אגודת ישראל.

נסע לחודש תשרי תשל"ג לראשונה לרבי.

ונמנה על מייסדי בית הכנסת החב"די בשכונת פאג"י ועל ראשי פעיליו, ונהג לחזור ברבים חסידות בקביעות בבית כנסת זה.

נפטר בכ"ה טבת תשמ"ג ונטמן בבית העלמין הר הזיתים.

משפחתו[עריכה]

לקריאה נוספת[עריכה]

  • שניאור ברגר, והיו לאות ולמופת, תולדות חייו של ר' חנוך העניך רפופורט, תשפ"ב

קישורים חיצוניים[עריכה]

לקריאה נוספת[עריכה]

  • החסיד שכופף את חוקרי הק.ג.ב., שבועון כפר חב"ד גליון 659