חיים שלום סגל (עפולה)
הרב חיים שלום סגל (יליד שנת תשי"א, 1951) הינו שליח הרבי לעפולה, גבאי 'בית הכנסת חב"ד - בעלי מלאכה' בעיר, וחבר מקהלת אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש.
תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]
הרב חיים שלום סגל נולד בד' טבת תשי"א לר' מרדכי זלמן ובלומה, בירושלים.
בצעירותו למד בישיבות חסידיות בירושלים, ובהמשך למד בישיבה חסידית ברחובות[1] ולאחר מכן עבר ללמוד בישיבת תומכי תמימים בלוד, שם התחנך אצל המשפיע החסידי הרב שלמה חיים קסלמן.
בשנת תשל"א נסע יחד עם חברי כיתתו לשנת ה'קבוצה' בחצר הרבי בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770, ובמהלך השנה זכה להיכנס לרבי ליחידות במסיכות ליום הולדתו, בו' טבת, כשבמהלך היחידות תבע ממנו הרבי להוסיף יותר בלימוד התורה נגלה וחסידות. באותה שנה נמנה גם עם חברי המניין שנכנסו לומר תהילים על יד מיטתה של הרבנית נחמה דינה בדירתו של אדמו"ר הריי"צ, בין הפטירה ללוויה.
לאחר חתונתו עם רעייתו מרת חדוה שהתקיימה בכ' מנחם אב תשל"ב, התיישב בתענך, שם סייע להתפתחות בית הספר החב"די האזורי, שפעל תחת הנהלת 'רשת אהלי יוסף יצחק' ופתח את בית חב"ד הראשון בארץ בעפולה בסיוע של הרב יצחק ידגר.
לאחר מספר שנים ביקש מהרבי רשות לעבור לעפולה, ולאחר שקיבל את ברכתו למעבר, המשיך לפעול כשליח הרבי בעפולה. בתשמ"ב אחיו הצעיר, הרב שלמה סגל עבר לעפולה בשליחות הרבי ופיתח את בית חב"ד הראשון באזור עמק יזרעאל.
גם אחרי ג' תמוז המשיך בפירסום האמונה הטהורה בנצחיות חייו של הרבי מלך המשיח שליט"א והתגשמות נבואת הגאולה, ואף השתתף בכינוסי גאולה ומשיח שהתקיימו בשנת תשנ"ה על ידי הרב זמרוני ציק.
עסקנות ציבורית[עריכה | עריכת קוד מקור]
עם חתונתו התיישב יחד עם רעייתו בתענ"ך, ורעייתו עסקה בבית ספר חב"ד בתענ"ך. והוא עסק בהפצת המעיינות.
מרכז את השידורים משיחות הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]
בין פעולותיו הייתה ההתעסקות בשידורים של הרבי לאנ"ש בתענ"ך שהיו מתרכזים בביתו בכל עת שהה שידור מהרבי, וכן אנ"ש מרחבי הצפון.
לאחר מכן כאשר העתיק דירתו לעפולה, הקים מעין חדר שידורים בביתו, והי' אחראי על העברת קו השידור שהגיע מבית מדרשו של הרבי ב 770 לרחבי ארץ הקודש (יחד עם ידידו ר' אליעזר ליכטשטיין שהיה המרכז הראשי של השידורים בארץ הקודש).
כמו כן עסק בהפצת הקונטרסים השיחות והמאמרים שהיו מגיעים מחצר הרבי.
מרכז את תשובות הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]
עם התפתחותה של חסידות חב"ד למימדיה הנוכחיים, לא היה אפשרי להשיב לכל השואלים מכתבים מפורטים על שאלותיהם, ובשנות המ"מים הפסיק הרבי (בכללות) לשלוח מענות מפורטים על שאלות שנשלחו אליו, והיה עונה ב'מענות' קצרות.
בכל אזור בארץ היה חסיד אחד שהחזיק בביתו מכשיר פקס, והיה עומד בקשר טלפוני תדיר עם מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א בניו יורק, והיה שולח את שאלותיהם של האנשים, והרבי היה שולח דרכו את התשובות.
בשנים אלו, מכשיר הפאקס העיקרי באזור הצפון היה בביתו של הרב סגל, וכל שאלותיהם של החסידים והמקורבים והתשובות שהרבי השיב להם היו עוברות תחת ידיו, והוא זכה לחזות במופתים גלויים[2].
מקהלת חסידי חב"ד[עריכה | עריכת קוד מקור]
עם הקמתה של מקהלת חסידי חב"ד, נבחר ליטול חלק בהקמת המקהלה, ובכינוסים הרשמיים של צעירי חב"ד מנגן יחד עם חברי המקהלה.
גבאי בית הכנסת חב"ד בעפולה[עריכה | עריכת קוד מקור]
במקביל לעבודתו בהפצת יהדות בעיר, ובעשרות ביקורי בית שקיים מידי יום, הובילו פעולותיו של הרב סגל לפעול לביסוס המנין החב"די בבית כנסת 'בעלי מלאכה' במרכז העיר עפולה, שהיה באותן שנים שמם. תחילה שימש כחזן בית הכנסת בשבתות ובימים הנוראים, בהמשך השתלב בהנהלת בית הכנסת עד שנבחר על ידי מקימי בית כנסת למלאכה לשמש כגבאי הרשמי של בית הכנסת.
עם השנים, הפך בית כנסת זה לבית התפילה המרכזי בעפולה, ההומה ממתפללים ומלומדים בכל שעות היממה, ומפיץ את אורה של חסידות חב"ד לכל תושבי העיר. בשנת תשע"ג עבר בית הכנסת שיפוץ והרחבה יסודית.
משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]
- חתניו
- הרב אליהו וולף - שליח הרבי, מוסדות 'אור אבנר', מוסקבה.
- הרב מנחם מענדל מיכאל סופר - מרצה ומחנך, מגדל העמק.
- הרב משה רייבין - שליח הרבי במיאמי, פלורידה.
- בניו
- יוסף יצחק סגל - קרית מלאכי.
- מנחם מענדל סגל - כפר חב"ד.
לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]
- הפקס מהרבי הגיע[3] - כתבה המסקרת את אלפי התשובות שעברו דרך מכשיר הפקס שבביתו במשך למעלה מעשור שנים, שבועון כפר חב"ד ג' תמוז תשע"ו
קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]
- הרב סגל מתארח במדור מילה של חסיד, ט"ז שבט תשע"ד (הקישור אינו פעיל, ז' איייר תשפ"ג)
- כשמשרדו של הרב מאיר יהודה גץ הפך ל'חדר השידורים' בכותל י' שבט תשפ"א
הערות שוליים
- ↑ כשהרבי סימן לרב אריה לוין לעשות ברחובות סביבה חב"דית
- ↑ בשנת תש"ע שלח את מכשיר הפאקס הישן שבביתו לחברה המתמחה בשחזור חומרים, והצליחו לשחזר את רוב דפי הפאקס שנפלטו מהמכשיר במהלך השנים.
- ↑ החסיד שבאמצעותו הועברו אלפי מכתבים מהרבי בראיון מיוחד - באתר א' תמוז תשע"ו - חלק מהכתבה בשבועון כפר חב"ד.