קני המנורה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(←‏קישורים חיצונים: חנוכיה זה המצאה של הציונות..)
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(118 גרסאות ביניים של 32 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{לעריכה}}
[[קובץ:המנורה האמת.jpg|שמאל|ממוזער|220px|חנוכיה, הבנויה בדוגמת מנורת המקדש, על פי שיחות הרבי]]
בשבת פרשת מטות מסעי תשמ"ב, הרבי הקדיש ביאור נרחב ביותר לבאר כיצד היו קני המנורה בבית המקדש, כאשר הרבי בגאונות מדהימה, בשיחה בו הרבי צולל לאורכה ולרוחבה של הלכה, ומוכיח בבירור, כי מוכרח להיות שקני המנורה היו באלכסון, כפי שמשמע מרש"י, ומציור הרמב"ם שהתגלה באותה תקופה, שצייר בכוונה תחילה את מנורת בית המקדש כאשר הקנים היו באלכסון. באותה שיחה הרבי גם ביאר ותירץ את כל הקושיות בנידון. כולל שאלות שנובעות מהעלם והסתר של הגלות גופא. 
[[קובץ:מנורה רמבם.jpg|שמאל|ממוזער|220px|המנורה המצוירת ביד החזקה להרמב"ם, בעלת קנים אלכסונים]]
[[קובץ:מ רמב''ם.jpg|ממוזער|הציור המקורי של הרמב"ם אודות צורתה הנכונה של המנורה שהייתה בבית המקדש]]
[[קובץ:Dura_Synagogue_ciborium.jpg|שמאל|ממוזער|220px|ציור מנורה בעלת קנים ישרים, התגלה בבית כנסת עתיק מתקופת התלמוד בדוּרָה אֶוּרוֹפּוֹס שבסוריה]]
 
'''קני ה[[מנורה]]''' ב[[בית המקדש]] יצאו מהקנה האמצעי שבמנורה{{הערה|הנקרא בלשון התורה "מנורה", מכיון שהוא החלק העיקרי שבמנורה המחזיק את כולה.}} באלכסון כלפי מעלה.
 
== צורת הקנים ==
 
ב[[שבת]] פרשת מטות מסעי [[תשמ"ב]], [[הרבי]] הקדיש ביאור נרחב ביותר לבאר כיצד היו '''קני ה[[מנורה]]''' ב[[בית המקדש]], כאשר הרבי מוכיח בבירור, כי מוכרח להיות שקני המנורה היו באלכסון, כפי שמשמע מ[[רש]], ומציור [[הרמב"ם]] שהתגלה באותה תקופה, שצייר בכוונה תחילה את מנורת [[בית המקדש]] כאשר הקנים היו באלכסון. באותה שיחה הרבי גם ביאר ותירץ את כל הקושיות בנידון.  
   
   
מעבר לביאור ההלכתי של קני המנורה, כדרכו של הרבי, היו גם השלכות מיידיות ומעשיות לדבר. הרבי ראה בשינוי ציורי המנורה שלב נוסף בניתוק עם ישראל מחשכת הגלות והשעבוד.  
מעבר לביאור ההלכתי של קני המנורה, כדרכו של הרבי, היו גם השלכות מיידיות ומעשיות לדבר. הרבי ראה בשינוי ציורי המנורה שלב נוסף בניתוק עם ישראל מחשכת ה[[גלות]] והשעבוד.  
   
   
נדמה שאין ביטוים חריפים כל כך מהרבי כלפי מנורות עם קנים עגולים, כפי שנאמרה הרבי באותה שיחה. הרבי קושר את המנורות העגולות לגלות וחושך, ומזכיר את ההשפלה והצער שנעשה ליהודים מאותו שער טיטוס הידוע לשמצה. גם כאן, נראה בבירור, כיצד הרבי מלך המשיח, בערב הגאולה, רוצה להצית את חומת הגלות, ולמחוק כל זכר לאותו עבר נוראי של טיטוס ימ"ש.  
הרבי קושר את המנורות העגולות לגלות וחושך, ומזכיר את ההשפלה והצער שנעשה ליהודים מאותו שער טיטוס הידוע לשמצה. גם כאן, נראה בבירור, כיצד [[הרבי]], בערב ה[[גאולה]], רוצה להצית את חומת הגלות, ולמחוק כל זכר לאותו עבר נוראי של טיטוס ימ"ש.  
 
כדי לקבל פרספקטיבה כיצד הרבי התייחס בחומרה רבה לציור מנורה ועשיית חנוכייה עגולה, כדאי לצטט את הדברים החריפים שהרבי מסיק בשיחה בנושא המנורה.
הרבי ביקש לצייר את המנורה של [[בית המקדש]] כפי ההלכה הצרופה כשהם קנים באלכסון דווקא. מעבר לכך הוסיף הרבי שגם [[חנוכיה|החנוכיות]] שעושים לימי ה[[חנוכה]] "כדאי לעשות קניהן באלכסון"{{הערה|[[ליקוטי שיחות]] חכ"א ע' 168. ובעוד מקומות}}, ואין בכך חשש לעבור על איסור יצירת כלי הדומה למנורת המקדש, כי ישנם שמונה קנים, ונוסף השמש.
 
"הציור הרגיל של המנורה ששת הקנים הם חצאי קשת הוא על פי השערה חיקוי מציור המנורה אשר לא יהודים ציירו ברומי ועל שער הנצחון של טיטוס ימ"ש.
עם זאת, הרבי כתב שבמקרה הדוחק על ציור המנורה בעיגול אפשר לוותר, כיון שכמה מגדולי ישראל חלקו על הרמב"ם עוד בזמנו, בשונה מציור [[לוחות מרובעות]] שצריך להקפיד על כך בכל התוקף{{הערה|1=[https://files.anash.org/uploads/2020/08/%D7%9C%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%98-%D7%9E%D7%A2%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%95%D7%93%D7%A9-%D7%AA%D7%A9%D7%9E%D7%92.pdf ליקוט מענות קודש תשמ"ג, אות פו].}}.
 
כשטיטוס הרשע החריב את בית המקדש, ציוה לקחת את בית המקדש ולהביאם לרומי ו"לכבודו" של הרשע בנו ברומי "שער נצחון" הנושא את שמו: שער טיטוס. על שער זה ציירו את נשיאת כלי המקדש השבויים ובתוכם את המנורה  - ובציור המנורה שעל שער טיטוס, ששת הקנים הם כחצאי קשת."
==הסערה בעקבות השיחה==
 
הרבי ממשיך לבאר עד כמה העניין נעשה לרומם את רומי ולהשפיל את עם ישראל.
אלפי ה[[שליחות|שלוחים]] ורבבות [[חסיד]]י [[חב"ד]], החלו מאז להקפיד על חנוכיות בעלות קנים מלוכסנים, כדי לעקר מהשורש כל ביטוי של חנוכיות וציורי מנורה עגולים, שלפי דברי הרבי בהמשך השיחה זהו עניין הקשור גם ל[[עבודה זרה]].  
 
"נוסף לזה שציור המנורה שעל שער טיטוס אינו מדוייק כלל הרי זה נעשה כמובן, כדי להראות ולבטא את השליטה והממשלה של רומי על היהודים ר"ל, עד שחקקו שם בכמה מקומות את התיבות "יודעא קפוטא" (יהודים שבויים), והיו זמנים שבהם היו מכריחים יהודים לבוא להשער שיראו את הכתוב ורשום שם, בכדי להשפילם וכו' וכו'."
זעקת שבר
הרבי, כפי שציינו, רואה בכך לא רק בעיה הלכתית טהורה ,שציור קני מנורה בדמות חצאי קשת אינה על פי הלכה אלא גם הזדהות עם טיטוס וכל ההשפלות שיהודים עברו באותה גלות -  ההיפך ממה שמסמלת המנורה - . כדאי מאד לשים לב לדברים של הרבי בהמשך לכך:
" נמצא שציור קני המנורה  כחצאי קשת, צריך להביא לזעקת שבר – נוסף על זה וגם זה עיקר שזהו היפך רש"י והרמב"ם וכו' – גם מפני שזה נותן הסכם מסוים וכו' ר"ל להציור שעל שער טיטוס שנעשה כדי לצער יהודים ולהשפילם"
"תמורת זה שציור המנורה צריך להזכיר ליהודי ולעוררו שתפקידו הוא להיות "לאור גויים".. עושים את צורת המנורה באופן המזכיר את ההיפך ממש – שרומי ניצחה את היהודים, רחמנא ליצלן!"
דומה כי אין מילים חריפות יותר מכך כדי לבטא את הסלידה העמוקה של הרבי מלך המשיח מאותם אלו הממשיכים לצייר מנורות ולעשות חנוכיות, שהם חיקוי לאותה מנורה משער טיטוס.
בעלי חוש חסידי, ראו בכך שהרבי מיישר דרך למלך המשיח, כדי להוריד מעם ישראל עוד שכבה גלותית, הקשורה לחורבן בבית שני, כאשר בהשגחה פרטית מופלאה התגלה כתב ידו של הרמב"ם שצייר את המנורה בדווקא כאשר הקנים מאוכלסין, וכפי שהעיד בנו שהציור הוא בדווקא שהקנים באלכסון.
הרבי מלך המשיח, מבקש לצייר את המנורה של בית המקדש כפי ההלכה הצרופה כשהם קנים באלכסון דווקא. מעבר לכך הוסיף הרבי שגם החנוכיות שעושים לימי החנוכה "כדאי לעשות קניהן באלכסון", ואין בכך חשש שדומה למנורת המקדש, כי ישנם שמונה קנים.
אלפי השלוחים ורבבות חסידי חב"ד, החלו מאז להקפיד על חנוכיות בעלות קנים מאוכלסין, כדי לעקר מהשורש כל ביטוי של חנוכיות וציורי מנורה עגולים, שלפי דברי הרבי בהמשך השיחה זהו עניין הקשור גם לעבודה זרה!!!.  
באלפי ערים בעולם, קני החנוכיות מאולכסנות או מרובעות, וכמובן הרחקה ביותר מחנוכיות עגולות. הרבי אומר שהיות והחנוכיה מסמלת את המנורה בבית המקדש הזהירות בנושא זה צריכה להיות גם על חנוכיות.
באלפי ערים בעולם, קני החנוכיות מאולכסנות או מרובעות, וכמובן הרחקה ביותר מחנוכיות עגולות. הרבי אומר שהיות והחנוכיה מסמלת את המנורה בבית המקדש הזהירות בנושא זה צריכה להיות גם על חנוכיות.
כמו תמיד, הדברים של הרבי, עוררו סערה לא קטנה. רבים לא הבינו את העניין עליו נלחם הרבי. מחקרים רבים התמקדו בעניין הזה. הרבי מלך המשיח בכבודו ובעצמו התייחס לכך באחד מחלוקות הדולרים כאשר עבר לפניו, הרב שלום שטיינברג, עם "החומש המבואר" אותו הוציא לאור, ופתח לרבי במקום בו צייר את המנורה בקני אלכסון. הרבי העיר בחיוך ואמר לו: "מסתמא אתה יודע שהרעישו סביבי על זה".
ואכן באותו זמן, רבים, שלא התעמקו בעניין, לא הבינו על מה המלחמה של הרבי מלך המשיח. כיום 23 שנים אחרי, רואים מהפך מעניין, במחקרים ובספרות התורנית המתייחסת למנורה בשער טיטוס, שרובם ככולם מטילים ספקות בעניין, ומגיעים למסקנה שהיא אינה החנוכייה שהייתה בבית המקדש, או לחילופין היא הייתה מנורה אחרת שלא שימשה להדלקה בבית המקדש.
אם עד לפני עשרות שנים, המנורה מ'שער טיטוס' ההתייחסות אליה הייתה, לצערנו,  כהלכה למשה מסיני, גם בקרב חוגים של יראי ה', הרי כיום רובם ככולם של המחקרים סותרים ומפריכים את ציור המנורה שעל שער טיטוס, חלק מתמקדים בפרטים אחרים הלקוחים מאותה מנורה, (כמו לגבי רגלי המנורה) אבל הצד השווה בין המחקרים, שהפסיקו להתייחס לאותה מנורה כדבר מקודש.
אחת הדוגמאות לשאלות שהופנו לרבי בנושא המנורות היה של הרב הגאון הרב  ראובן ברים מח"ס פורים המשולש ועוד, שכתב לרבי מכתב ארוך ומנומק בנושא המנורה, ומנסה להביא ראיות שחלק מהפוסקים כן היו בעד מנורות עגולות. אבל מעניין לראות את כתיבתו בנושא זה, ועד כמה הטעות השתרשה במשך שנים בין תלמידי חכמים.  את מכתבו הוא פותח לרבי: "שיחת כ"ק הטהורה בביאור קני המנורה, של המנורה הקדושה וקניה ששה לשיטת רש"י פרשן-דתא ולהרמב"ם אליבא דהלכתא, אשר הייתה כנעלמה, ונתגלתה בליקוטי שיחות פרשת תרומה, היו לי למשיבת נפש ולמאירת עיניים"
הרב ברים ממשיך לכתוב לרבי בהמשך מכתבו, כי גם תלמידי חכמים מופלגים לא שמו לב שלשיטת רש"י הקנים במנורה היו באלכסון. הוא מספר בהמשך ממכתבו לרבי שבכיתתו בתלמוד תורה, בו מלמד כבר 28 שנים, לאחר שהתעמק והתייגע בזכות תלמידיו בנושא בגדי המשכן וכליו, הוא צייר את המנורה באלכסון לפי פירוש רש"י: "למרות שרבים וכן שלמים לא הייתה דעתם נוחה מזה, ועד הזמן האחרון היו מתפלאים על האלכסון, ואף כשהראיתי מפורשות ברש"י לא נחה דעתם, כי צורת המנורה בחצי עגול נחקק כל כך במוח עד שאפילו תלמידי חכמים לא שמו לב  למילת אלכסון שברש"י. (ציור כתב יד הרמב"ם לא נודע אז..)"
המכתב הזה מלמד, יותר מאלף עדים עד כמה הייתה הבורות המדהימה, ועד כמה "הגלות העגולה" נחקקה בליבותיהם ומוחותיהם גם של תלמידי חכמים.
מי שזכור לטוב בעקירת הנושא של 'מנורת טיטוס', הוא הרב יוסף קאפח ז"ל שחשף את ציור מהמנורה של הרמב"ם,  ובהערותיו על פירוש המשניות להרמב"ם כותב "ולא כפי הציור הנפוץ שהועתק משער טיטוס, וכבר הוכח שהוא מזוייף שהרי בבריתא איתא שיש לה רגליים, ובציור הנפוץ יושבת על בסיס רחב ועוד ועוד סתירות".
הרבי מלך המשיח, שתורתו בהירה ועמוקה ורחבה מיני ים, אף ניסה לבאר מהיכן השתרשה הטעות בשער טיטוס. הרבי מסיק שמדובר במנורה אחרת שהיה בה דמיון מסוים למנורת בית המקדש. ולפי דברי הרבי לאחר שלמנורת בית המקדש הייתה חשיבות היו רגילים לעשות מנורות בתבנית הדומה לבית המקדש, ובפרט עובדי העבודה זרה, עשו זאת לעבודה זרה שלהם, ומנורת טיטוס זה אחת מאותם מנורות של העבודה זרה, ולכן יש עליה ציורי דרקון של עבודה זרה.
מחקר מעניין ומעמיק יש לאמן המפורסם יעקב אגם, מי שבנה את תבנית "החנוכייה הגדולה בעולם" של חב"ד במנהטן. במחקרו הוא מציין דבר מדהים שגם מבחינה אומנותית, האמנות היהודית בנויה על קוים ישרים או אלכסוניים, כמו מגן דוד אדום וכו'. ודווקא האמנות הנוצרית בנויה על עיגולים, מהנ שאכן מאשש גם מבחינה אומנותית את דבריו של הרבי.
ההוכחות שהרבי הביא על ההשפלה שבהם הייתה מכוונת בניית שער טיטוס, בנוסף לאי הדיוקים של הציורים על שער טיטוס, הוא שעל אותו שער מצויירים דרקונים שהם עבודה זרה של ממש. דבר מעניין נוסף שמציינים בספרי מחקרים שבכלל 'שער טיטוס', משם נלקחה המנורה העגולה, נבנתה שנים רבות לאחר הניצחון, ואף לאחר מותו של טיטוס עצמו, כך שכל מי שמנסה לבנות על דיוק משער זה על אמיתות החנוכייה נכונה לו אכזבה. באחד מהמאמרים שפרסם על כך הרב גרינוולד בקובץ 'מאור ישראל', הוא מציין קינה מעניינת על חורבן הבית שמציינת שהמנורה נפלה ונשברה כאשר ניסו לקחת אותה לשבי וזה היה בגדר נס. מה שמסביר, אולי, מדוע המנורה לא עומדת על הרגליים בשער טיטוס, כפי שאכן הייתה בבית המקדש, וזו ראיה נוספת,  שאי אפשר לסמוך כלל וכלל על הציור משער זה, שמלא באי דיוקים וסתירות. 
בכלל שיטתו הייחודית של הרבי,"אסתכל באורייתא וברא עלמא", שאנו מסתכלים על הבריאה דרך התורה, ולא כפי שיש המנסים למצוא סימוכין מהמדע ולהתאים את התורה למציאתו הנראית לעיניהם, כפי שהם מבינים אותה. גם בנושאי המנורה, שיטתו של הרבי היא ברורה וחדה. גם אם מוצאים במקומות נוספים ציורי מנורות עגולות, עדיין זה לא אומר דבר וחצי דבר, ולא משנה את ההכרעה הברורה של רש"י והרמב"ם.
בדיוק כפי שהרבי התנגד בתוקף להדפיס את "המגילות הגנוזות" שנמצאו בישראל בחפירות לפני עשרות שנים על  ידי משה דיין,  כאשר שם יש סתירה בכמה דברים למה שמודפס כיום בתנ"ך.  או בדברים אחרים שנופלים לכארוה שאלות על מה שנהוג כיום. הדברים הם לא ראיה מבחינה הלכתית.  ואם יש שאלות, הרי את סימני השאלה יש לשים על המדע, שתמיד בסופו של דבר, נופלים בהם ספקות ומגיעים למסקנות הפוכות ושונות.
דבר מעניין הוא שכאשר בחרו את סמל המדינה שהוקמה בתש"ח, בחרו את ציור המנורה דווקא מ'שער טיטוס' (יאה מאד למי שממשיכים את סמל החורבן..) לפי מחקרו המעמיק של דניאל שפרבר, מי שהתנגד לכך בתוקף רב, היה הראשי הראשי הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצ"ל, שטען כי מדובר בהשפלת כבוד ישראל שלוקחים סמל ממנורת טיטוס, וטענה נוספת שהעלה הרב הרצוג, כבר בשעתו, כי ציור המנורה אינה מדויקת כלל וכלל. וכך כותב הרב הרצוג: "לא טוב עושה ממשלתנו היום הזה, שהיא בחרה דווקא את תמונת המנורה שבקשת טיטוס אשר כנראה בה חלו בה ידי זרים ושאינה כולה על טהרת הקודש."


באחד מהמחקרים בנושא זה נכתב כי הרב הרצוג ז"ל מעלה את ההשערה כי בשעה שהעבירו (הרומאים) את המנורה בים נשבר הבסיס שלה ונפל לים והרומאים שיחזרו את המנורה מדעתם. (מתאים למסקנתו של הרבי מה"מ) כך שבהחלט המנורה משער טיטוס אינה ראיה. השערה זו גם נסמכה על ידי חוקרי מטבעות שונים. דבר נוסף שהרב הרצוג מתמקד שאי אפשר כלל להסתמך על המנורה הזאת כי יש בה ציורי עבודה זרה, ואפילו אם רק יש חשש צריך להשליכה לים, ולא להשתמש בה ובצורתה.  
דברי הרבי, עוררו סערה ברחכי העולם. רבים לא הבינו את העניין עליו נלחם הרבי. מחקרים רבים התמקדו בעניין הזה. [[הרבי]] בעצמו התייחס לכך באחד מ[[חלוקת דולרים|חלוקות הדולרים]] כאשר עבר לפניו, הרב שלום שטיינברג, עם "החומש המבואר" אותו הוציא לאור, ופתח לרבי במקום בו צייר את המנורה בקני אלכסון. הרבי העיר בחיוך ואמר לו: "מסתמא אתה יודע שהרעישו סביבי על זה"{{הערה|[[בית משיח (שבועון)|בית משיח]], עיתון מס' 1241}}.
 
אחת השאלות הנפוצות, שנשאלו לאחר השיחה של הרבי, שרובם של הציורים שמצאו ובעתיקות היו מנורות עגולות, וגם בסידורי המקובלים היו ציורים של מנורות עגולות. מעניין לציין כי פרט לדעה של בעל 'מעשה חושב' ובעל 'חכמת המשכן', שכותבים שזה היה עגול, אין עוד פוסק אחד כך.  
גם הרב [[חיים קנייבסקי]] כותב{{הערה|בביאורו לברייתא דמלאכת המשכן עמוד כח בהערה בסוף העמוד.}}: "בכל הציורים מצוייר קני המנורה עגולים, וכנראה שהוא טעות, שרש"י בחומש כתב שהיו באלכסון, ושמעתי שכבר העירו בזה". ובספרו דרך חכמה: "אחד הילך ואחד הילך- באלכסון ולא בעיגול". וכן כתב ב'ציון ההלכה': "רש"י בחומש, וכן הוא בציור המיוחס לרבנו, וכ"כ בתשובות הריב"ש סימן ת"י, ודלא כהמציירים בעיגול".
 
== הפעולות בעקבות שיחת הרבי ==
בעקבות שיחתו של הרבי החליפו ב[[חנוכה]] [[תשמ"ג]] בהדלקת הנר השישי גם את החנוכיה המרכזית שמדליקים בה בפני הרבי ב[[בית רבינו שבבבל]]. עוד באותה השיחה בה עורר הרבי אודות צורת קני המנורה, הזכיר את העובדה ש"ישנם מנורות של [[חנוכה]] עשויות בצורת חצי קשת, ועד שגם החנוכיה של "[[770]]" היא בצורת חצי קשת", פועלם של הרב [[חיים ניסלביץ]] והרב זלמן שארף הביאו לשינוי החנוכיה ומלוי רצונו של הרבי{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=44661 מחקר בנושא]}}.


ויתרה מזה, הרבי מציין שאותו פוסק כותב שהמנורות עגולות על סמך הבנה בדברי הרמב"ם עצמו. אולם לאחר שהתגלה כתב יד הרמב"ם בעצמו, הרי ברור הדבר שגם הם עצמם היו מסכימים וקובעים שלכולי עלמא הקנים היו ישרים ולא עגולים.  הרבי גם קישר את נושא בעיית המנורה  לאותה שאלה ידועה בגמרא שהיה בציץ כיצד היה כתוב "קודש לה'", האם בשורה אחת או בשני שורות. ר' יהושע אמר ש"ראיתיה ברומי" והייתה במצנפת קודש לה' בשני שורות, אולם חכמים לא קבלו ממנו. לכאורה הרי מדובר בעדות ראיה של ממש, ולמה לא קבלו. הרבי מסביר שהדברים פשוטים. כי מדבר שראה ר' יהושע ברומי אי אפשר להביא דבר להלכה למעשה. כי מי אמר שזה היה הציץ המקורי, אולי זה היה ציץ שפסלו אותו ולא היה בשימוש, וכל שכן לגבי הציור משער טיטוס שאין להביא ראיה מזה.  
כאשר עורר הרבי בנושא זה, שאלו את הרבי האם יש להחליף את ה[[דמי חנוכה]]{{הערה|שהיו אז מטבע של 10 אגורות}}, מכיוון שהיו בהם ציור של מנורה עגולה, למטבעות אחדות. בתגובה כתב להם הרבי, שאפשר לנסות לשנות זאת, אך לא להתעקש על כך היות ויש בזה כמה דעות שונות.


וכפי שהזכרנו קודם את המגילות הגנוזות. היו גם תפילין שמצאו שהיו שונות ממה שאנו מניחים היום, האם זה יסתור את ההלכה כי ככה מצאו הארכיאולוגים? המדע אינה יכולה לסתור להלכה. ובפרט כאשר מזמן לזמן המדע מתקרבת ומבינה שלא בדיוק מה שנראה ממבט ראשון כהחלטי הוא אכן כך, וכפי שכיום רבים וטובים שינו את יחסם לנושאי  האמינות של המנורה וכלי המקדש החקוקה על שער טיטוס.
במשך השנים מאז שיחתו של הרבי, חסידי חב"ד הפיצו זאת ופעלו לשנות במקומות שונים (כולל בסמלים שונים) את קני המנורה{{הערה|כגון סמל [[הרבנות הראשית לישראל]], והסמל של הרבנות הצבאית.}}.
בספר 'מן המשכן אל המקדש בירושלים' של הרב ישראל אריאל, הוא מביא על הספקות שהתגלו על המנורה של 'שער טיטו'ס, בעיקר שעל אותה מנורה יש צורות דרקון של עבודה זרה. דרקון, למי שאינו יודע, זה סוג  'חיה' שבמשנת עבודה זרה שנו חכמים: 'המוצא כלים ועליהם צורת חמה, צורת לבנה, צורת
דרקון- יוליכם לים המלח'. כלומר, הדרקון נחשב לסמלה המובהק של עבודה זרה. הרב אריאל אומר ואומר כי "מסקנת החוקרים כיום היא, שהמנורה בשער טיטוס הוא אכן מנורה מהמקדש בירושלים לרומא, עם זאת הייתה זו מנורה חליפית למנורה העיקרית  ששימשה במקדש". מתאים ביותר לתירוץ של הרבי. 
יש לציין כי לגבי ציור המנורה, עלתה בעבר שאלה לרבי לגבי דמי חנוכה שקיבלו חייל צה"ל מהרבי מלך המשיח במטבע של עשר אגורות, כאשר מאחוריה חרוט מנורה עגולה. הרבי כתב בתשובה (תוכן) שאפשר לנסות לשנות אך לא להתעקש על כך היות ויש בזה כמה דעות שונות.
מנורה לבית המקדש באלכסון
בהשגחה פרטית, מכון המקדש, בנה לפני עשור שנים את החנוכיה לבית המקדש, דווקא על פי שיטת הרמב"ם כאשר הקנים באלכסון. החנוכיה עשויה מכסף, וכשרה לעבודת המקדש.  הרב מנחם מקובר מספר כי המנורה נבנתה בהדרכתו של הרב יעקב פישר זצ"ל מהעדה החרדית. ואכן,  הכהן הגדול בבניין בית המקדש במהרה בימינו אמן, יוכל להדליק ולהטיב את הנרות על מנורה עם קני אלכסון, כמבואר ברש"י וברמב"ם. הרב מנחם מקובר שדש רבות בנושאי המנורה אומר, כי גם לפי שיטת הרמב"ם חנוכיות עגולות לא מעכבות לדינא. הרבי, הוא ואמר, דיבר על הדיוק ההלכתי שבדבר, וגם בנושא החיקוי של מנורת טיטוס שמדובר בהשפלת כבוד ישראל. דבר מעניין מציין הרב מקובר, כי ההבדל בין העגול לישר, הוא גם בענייני הנהגת העולם. העגול מסמל את טבע העולם, ואילו הישר מסמל את הנהגת העולם שלמעלה מדרך הטבע. ברור הדבר שמעבר לעניין ההלכתי הרבי בהחלט פתח כאן עניין חדש לגמרי של גאולה, של הנהגה ניסית בדרך העולם. 
אין ספק חנוכיות חב"ד בכל רחבי העולם העשויות עם קנים מאוכלסין, לפי הוראת הרבי, הם הפצה נרחבת ביותר של שיטת הרבי. הרבי מציין באותה שיחת קודש של פרשת מטות מסעי תשמ"ב, שאין בעיה שהחנוכיה נעשית כפי מנורת בית המקדש בצורתה,  לאחר שיש בה שמונה קנים ולא שבעה, כפי שהיה במנורת בית המקדש, הרי אין את בעיית צורת המנורה של בית המקדש.
על חטא העיגול...  


יש לציין את החוברת המעניינת "על חטא העיגול" שיצא לאור על ידי בית חב"ד בנחלת הר חב"ד, באותה תקופה, בה הרבי אמר את השחיה והסביר את חומר העניין של חטא העיגול של המנורה ולוחות הברית, כפי שיטתו הבהירה של הרבי.
==לקריאה נוספת==
'''המאבק על צורת קני המנורה''', {{שבועון בית משיח}} גליון כ"ח כסלו תשפ"א עמוד 38
רובו של העולם התורני גורס כיום כדברי הרבי אודות המנורה, מעניין לציין שיעור מיוחד שמסר הרב אלעזר בלרנד ראש ישיבת שובו בנים בשנת תש"ס, שגם קובע שאין לקבוע דבר מהתבליט של שער טיטוס לגבי הקנים העגולים.  "ולכן קראו ליוסף משיתא שהוא היה כבר שר גדול בצבא והוא היה יהודי לכן שלחו אותו ואמרו לו שאם יכנס פנימה הוא יכול להוציא משם מה שהוא רוצה והדבר שיעלה בידו זה יהיה שלו, אז הוא נכנס והוציא משם מנורה של זהב. למעשה זו לא היתה המנורה של משה רבינו ולא מהעשר מנורות של שלמה המלך שבהם הדליקו הכהנים את הנרות כי את זה וכן כל שאר הדברים החשובים כמו ארון העדות וכיוצא הכל החביאו עמוק עמוק בתוך האדמה מאות מטרים בעומק, אלא זו היתה סתם מנורה שהיתה בבית המקדש כי היו שם הרבה מנורות שהיו מנדבים לבית המקדש, ולכן באמת אין שום ראיה מהתבליט שישנו על שער הניצחון של טיטוס לגבי צורת המנורה האמיתית כי זה לא המנורה שהיתה אז בזמן שלמה המלך אלא סתם מנורה על כל פנים."  


שיחתו של הרבי הביאה גם  לשינוי החנוכייה המרכזית שמדליקים בפני הרבי מלך המשיח בבית רבינו שבבבל. הרבי כפי הכלל מה שהוא מצווה לאחרים הוא עושה בעצמו. באותה שיחה שהרבי עורר על המנורה, הזכיר על כך:  
== קישורים חיצונים ==
ש"ישנם מנורות של חנוכה עשויות בצורת חצי קשת, ועד שגם החנוכיה של "770" היא בצורת חצי קשת", ואכן זכה הרב חיים ניסלביץ מי שכיום מכהן כמשפיע בישיבה קטנה תורת אמת להביא לשינוי החנוכיה ובכך למלאות את הרצון הק' של הרבי.  
*[http://old2.ih.chabad.info/newvideo/video.php?id=735 אמנים מגישים לרבי מנורה בצורתו המקורית]. {{וידאו}}
   
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=48684 מחקר בנושא]. {{אינפו}}
בחנוכה תשמ"ג, החל מהנר השישי, החלו להדליק בבית מדרשו של הרבי מלך המשיח, חנוכיה בעל קנים באלכסון. גם כאן, כמו בדברים עקרוניים וחשובים התמימים – חיליי בית דוד – הם אלו שדאגו שהוראתו של הרבי תתבצע, ולרבי שליט"א יהיה נחת רוח.
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=43216 כתבה בעיתון הארץ]. {{אינפו}}
*[http://www.col.org.il/show_news.rtx?artID=48380 מכתב של הרב ברים לרבי בנושא] באתר [[חב"ד און ליין]]
* {{קישור חבד און ליין|93848|התגלית ההיסטורית של חריטת המנורה: הרב פרץ בלוי עושה סדר||כ"ח כסלו תשע"ו}}
*'''[http://chabad.info/video/kids/%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%9B%D7%99%D7%A6%D7%93-%D7%A0%D7%A8%D7%90%D7%AA%D7%94-%D7%94%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%91%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A7%D7%93%D7%A9/ כיצד נראתה המנורה בבית המקדש?] {{*}} [http://chabad.info/video/kids/%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%A4%D7%92%D7%95%D7%A9-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%A8%D7%94-2-%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%94%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A2%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%94/ למה הגביעים של המנורה הפוכים?]''' {{וידפו}}
*'''[https://col.org.il/news/122496 נחשף כת"י תימני בן 500 שנה - וכך מצויירים בו קני המנורה]''' {{COL}}
* מאמריו של הרב נחום גרינוואלד: "קני המנורה כיצד היו?". קובץ אור ישראל, קובץ יח, טבת תש"ס, עמ' קמ ואילך (בו מפריך את כל הטענות נגד שיטת הרמב"ם בצורת המנורה).   
'''"הרמב"ם והמנהג ביחס לקני המנורה"''', קובץ אור ישראל, קובץ כב, טבת תשס"א, עמ' קצד ואילך (בו מפריך טענות נוספות שכתב פלוני נגד דעת הרמב"ם).
*[http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=13843&CategoryID=2230 קני המנורה שבבית-המקדש ומנורת  החנוכה ב-770] באתר {{חב"ד}}.
*[https://chabad.info/special/954460/#comment-113427 כתב יד מנורת הרמב"ם המקורי] {{אינפו}}


[[קטגוריה:ערכים חב"דים]]
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:כלי המקדש]]
[[קטגוריה:הלכה]]
[[קטגוריה:חנוכה]]
{{בית המקדש}}

גרסה אחרונה מ־19:20, 20 ביוני 2024

חנוכיה, הבנויה בדוגמת מנורת המקדש, על פי שיחות הרבי
המנורה המצוירת ביד החזקה להרמב"ם, בעלת קנים אלכסונים
הציור המקורי של הרמב"ם אודות צורתה הנכונה של המנורה שהייתה בבית המקדש
ציור מנורה בעלת קנים ישרים, התגלה בבית כנסת עתיק מתקופת התלמוד בדוּרָה אֶוּרוֹפּוֹס שבסוריה

קני המנורה בבית המקדש יצאו מהקנה האמצעי שבמנורה[1] באלכסון כלפי מעלה.

צורת הקנים[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשבת פרשת מטות מסעי תשמ"ב, הרבי הקדיש ביאור נרחב ביותר לבאר כיצד היו קני המנורה בבית המקדש, כאשר הרבי מוכיח בבירור, כי מוכרח להיות שקני המנורה היו באלכסון, כפי שמשמע מרש"י, ומציור הרמב"ם שהתגלה באותה תקופה, שצייר בכוונה תחילה את מנורת בית המקדש כאשר הקנים היו באלכסון. באותה שיחה הרבי גם ביאר ותירץ את כל הקושיות בנידון.

מעבר לביאור ההלכתי של קני המנורה, כדרכו של הרבי, היו גם השלכות מיידיות ומעשיות לדבר. הרבי ראה בשינוי ציורי המנורה שלב נוסף בניתוק עם ישראל מחשכת הגלות והשעבוד.

הרבי קושר את המנורות העגולות לגלות וחושך, ומזכיר את ההשפלה והצער שנעשה ליהודים מאותו שער טיטוס הידוע לשמצה. גם כאן, נראה בבירור, כיצד הרבי, בערב הגאולה, רוצה להצית את חומת הגלות, ולמחוק כל זכר לאותו עבר נוראי של טיטוס ימ"ש.

הרבי ביקש לצייר את המנורה של בית המקדש כפי ההלכה הצרופה כשהם קנים באלכסון דווקא. מעבר לכך הוסיף הרבי שגם החנוכיות שעושים לימי החנוכה "כדאי לעשות קניהן באלכסון"[2], ואין בכך חשש לעבור על איסור יצירת כלי הדומה למנורת המקדש, כי ישנם שמונה קנים, ונוסף השמש.

עם זאת, הרבי כתב שבמקרה הדוחק על ציור המנורה בעיגול אפשר לוותר, כיון שכמה מגדולי ישראל חלקו על הרמב"ם עוד בזמנו, בשונה מציור לוחות מרובעות שצריך להקפיד על כך בכל התוקף[3].

הסערה בעקבות השיחה[עריכה | עריכת קוד מקור]

אלפי השלוחים ורבבות חסידי חב"ד, החלו מאז להקפיד על חנוכיות בעלות קנים מלוכסנים, כדי לעקר מהשורש כל ביטוי של חנוכיות וציורי מנורה עגולים, שלפי דברי הרבי בהמשך השיחה זהו עניין הקשור גם לעבודה זרה.

באלפי ערים בעולם, קני החנוכיות מאולכסנות או מרובעות, וכמובן הרחקה ביותר מחנוכיות עגולות. הרבי אומר שהיות והחנוכיה מסמלת את המנורה בבית המקדש הזהירות בנושא זה צריכה להיות גם על חנוכיות.

דברי הרבי, עוררו סערה ברחכי העולם. רבים לא הבינו את העניין עליו נלחם הרבי. מחקרים רבים התמקדו בעניין הזה. הרבי בעצמו התייחס לכך באחד מחלוקות הדולרים כאשר עבר לפניו, הרב שלום שטיינברג, עם "החומש המבואר" אותו הוציא לאור, ופתח לרבי במקום בו צייר את המנורה בקני אלכסון. הרבי העיר בחיוך ואמר לו: "מסתמא אתה יודע שהרעישו סביבי על זה"[4].

גם הרב חיים קנייבסקי כותב[5]: "בכל הציורים מצוייר קני המנורה עגולים, וכנראה שהוא טעות, שרש"י בחומש כתב שהיו באלכסון, ושמעתי שכבר העירו בזה". ובספרו דרך חכמה: "אחד הילך ואחד הילך- באלכסון ולא בעיגול". וכן כתב ב'ציון ההלכה': "רש"י בחומש, וכן הוא בציור המיוחס לרבנו, וכ"כ בתשובות הריב"ש סימן ת"י, ודלא כהמציירים בעיגול".

הפעולות בעקבות שיחת הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

בעקבות שיחתו של הרבי החליפו בחנוכה תשמ"ג בהדלקת הנר השישי גם את החנוכיה המרכזית שמדליקים בה בפני הרבי בבית רבינו שבבבל. עוד באותה השיחה בה עורר הרבי אודות צורת קני המנורה, הזכיר את העובדה ש"ישנם מנורות של חנוכה עשויות בצורת חצי קשת, ועד שגם החנוכיה של "770" היא בצורת חצי קשת", פועלם של הרב חיים ניסלביץ והרב זלמן שארף הביאו לשינוי החנוכיה ומלוי רצונו של הרבי[6].

כאשר עורר הרבי בנושא זה, שאלו את הרבי האם יש להחליף את הדמי חנוכה[7], מכיוון שהיו בהם ציור של מנורה עגולה, למטבעות אחדות. בתגובה כתב להם הרבי, שאפשר לנסות לשנות זאת, אך לא להתעקש על כך היות ויש בזה כמה דעות שונות.

במשך השנים מאז שיחתו של הרבי, חסידי חב"ד הפיצו זאת ופעלו לשנות במקומות שונים (כולל בסמלים שונים) את קני המנורה[8].

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

המאבק על צורת קני המנורה, קישור לשבועון בית משיח גליון כ"ח כסלו תשפ"א עמוד 38

קישורים חיצונים[עריכה | עריכת קוד מקור]

"הרמב"ם והמנהג ביחס לקני המנורה", קובץ אור ישראל, קובץ כב, טבת תשס"א, עמ' קצד ואילך (בו מפריך טענות נוספות שכתב פלוני נגד דעת הרמב"ם).

הערות שוליים

  1. הנקרא בלשון התורה "מנורה", מכיון שהוא החלק העיקרי שבמנורה המחזיק את כולה.
  2. ליקוטי שיחות חכ"א ע' 168. ובעוד מקומות
  3. ליקוט מענות קודש תשמ"ג, אות פו.
  4. בית משיח, עיתון מס' 1241
  5. בביאורו לברייתא דמלאכת המשכן עמוד כח בהערה בסוף העמוד.
  6. מחקר בנושא
  7. שהיו אז מטבע של 10 אגורות
  8. כגון סמל הרבנות הראשית לישראל, והסמל של הרבנות הצבאית.