הבדלים בין גרסאות בדף "עולם היצירה"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שוחזר מעריכה של 204.45.133.74 (שיחה) לעריכה האחרונה של Sh12)
שורה 9: שורה 9:
  
 
בעולם זה שורים ה[[מידות]] של עולם האצילות, כמאמר ה[[תיקוני זוהר|תיקונים]] ,"[[שית ספירין מקננן ביצירה]]". עולם זה בכללותו נקרא בשם "[[עולם המלאכים]]", שבו שורים המלאכים העובדים את בוראם באהבה ויראה טבעיים.
 
בעולם זה שורים ה[[מידות]] של עולם האצילות, כמאמר ה[[תיקוני זוהר|תיקונים]] ,"[[שית ספירין מקננן ביצירה]]". עולם זה בכללותו נקרא בשם "[[עולם המלאכים]]", שבו שורים המלאכים העובדים את בוראם באהבה ויראה טבעיים.
 
каббала.Раби Акива –каббалист, особый мудрец поколения/тана /
 
 
 
Прежде всего, кто такой рабби Акива?
 
 
====================================
 
 
Это действительно великий мудрец всех времен, через которого передана нам вся Тора. Один из его учеников написал Вавилонский Талмуд, а второй, рабби Шимон, написал книгу «Зоар». От рабби Акивы пришла к нам вся Тора, как открытая, так и тайная.
 
 
И действительно, все, о чем Бааль Сулам говорит нам, начиная со слов «рабби Акива сказал...», он, как правило, говорит об общих законах, управляющих всем миром, всей реальностью, поэтому, когда написано: «рабби Акива сказал...», нам стоит к этому прислушаться, - говорится об общем законе природы.
 
 
Как все миры, так и мы сами, как задолго до нашего появления на свет, так и в наше время, а также и тогда, когда мы покинем этот мир, перейдя в какую-то иную форму существования, - все подчиняется тем законам природы, о которых говорит рабби Акива. В своих высказываниях он описывает всю реальность.
 
 
Вопрос: Как, например, в выражении «Возлюби ближнего как самого себя»?
 
 
Да, и это общий закон всей нашей реальности.
 
 
Раб­би Аки­ва говорит, что все да­но под за­лог, и ло­вуш­ка рас­став­ле­на на всю жизнь. Ма­га­зин от­крыт, и ла­воч­ник да­ет в долг. И кни­га от­кры­та, и пишет ру­ка. И ка­ж­дый, кто за­хо­чет взять взай­мы, пусть при­дет и возь­мет. Но сбор­щи­ки на­ло­гов воз­вра­ща­ют­ся изо дня в день, и взи­ма­ет­ся пла­та с человека, осоз­на­ет он это или нет. И есть им на что опи­рать­ся. И су­дья вершит пра­во­су­дие, и все под­го­тов­ле­но к тра­пе­зе.
 
 
Мы видим, что, по сути, в одном предложении он передает все условия той реальности, в которой мы находимся. Все дается в кредит, не просто так, и ловушка расставлена на всю жизнь, все предначертано заранее, и не надо искать ничего другого. Как мы говорим, в Рош аШана человеку предписано все на весь год. Тогда для чего стараться, прилагать усилия, быть плохим или хорошим?
 
 
И здесь, подобное отношение к жизни: все дано под залог, и ловушка расставлена на всю жизнь. Магазин открыт, то есть, отношение, вроде бы, простое ко всем, но лавочник следит, - то есть существует какой-то хозяин, который наблюдает за всеми и всех контролирует. Книга открыта – то есть хозяином ведется учет, и пишет рука – ничего не делается просто так, а, очевидно, в соответствии с отношением покупателей к Хозяину.
 
 
И каждый, кто хочет взять взаймы, пусть придет и возьмет, – то есть, если человек хочет, он может взять, но сборщики налогов возвращаются изо дня в день – есть работники в магазине, которые требуют оплату, и взимается плата с человека, осознает он это или нет. Это уже не очень понятно, но, тем не менее, должны платить. И это то, что мы видим.
 
 
И есть им на что опираться, – очевидно, в соответствии с тем, что записано, они требуют, и взимают оплату, силой, добром или злом, но получают оплату. И судья вершит правосудие – вероятно, это так, в соответствии с общим законом. И все готово к трапезе – это уже совершенно не понятно - что имеется в виду под трапезой, и что исправлено и подготовлено.
 
 
Но, опять же, если сказал рабби Акива, как объясняет Бааль Сулам, это предложение описывает нам всю реальность, Высшую силу, которая управляет нами, ведет нас через тысячи поколений к какой-то цели.
 
 
Миш­на не­да­ром ос­та­ва­лась скры­та от нас, не да­вая да­же ма­ло­го на­ме­ка на раз­гад­ку, и это го­во­рит нам о том, что есть в ней без­дон­ная глу­би­на, ко­то­рую еще пред­сто­ит по­стичь. Од­на­ко она пре­крас­но разъ­яс­ня­ет­ся на ос­но­ва­нии тех зна­ний, ко­то­рые мы об­ре­ли ра­нее.
 
 
27 января 2004 года
 
 
статья "мир" /комментирует р.М.Лайтман/
 
 
Дополнительная информация
 
 
 
Из 24000 учеников Раби Акивы остались пять, которых он продолжал взращивать. Один из них написал Гмару, другой (раби Шимон бар-Йохай) Зоар... ..и они против пяти букв: АХДаТа"М - и это милосердие. И они существовали в мире и распространяли Тору среди многих. Это:
 
 
раби Меир, и раби Йеhуда, и раби Элъазар бен-Шамоа, и раби Шимон, и раби Нехемья.
 
 
  
 
==ענינו==
 
==ענינו==
שורה 59: שורה 16:
  
 
לעומת זאת, ביחס ל[[עולם העשיה]], שהוא עולם הנמוך ביותר מבין עולמות [[אבי"ע]], עולם היצירה הוא עדיי בבחינה של. עולם היצירה הוא התגלות של מה שהיה בהעלם ב[[עולם הבריאה]], לעומת [[עולם העשיה]] שהוא התהוות של דבר חיצוני ומחודש. משום כך, עולם הבריאה הוא בבחינה של [[מחשבה]], לעומת עולם היצירה שהוא בבחינה של [[דיבור]], והרי המחשבה מגיעה לידי גילוי והתבטאות ב[[דיבור]], אולם רחוק הוא הדבר מ[[מעשה]], שהוא כנגד [[עולם העשיה]] שהוא בגדר של התהוות דבר חדש לגמרי.
 
לעומת זאת, ביחס ל[[עולם העשיה]], שהוא עולם הנמוך ביותר מבין עולמות [[אבי"ע]], עולם היצירה הוא עדיי בבחינה של. עולם היצירה הוא התגלות של מה שהיה בהעלם ב[[עולם הבריאה]], לעומת [[עולם העשיה]] שהוא התהוות של דבר חיצוני ומחודש. משום כך, עולם הבריאה הוא בבחינה של [[מחשבה]], לעומת עולם היצירה שהוא בבחינה של [[דיבור]], והרי המחשבה מגיעה לידי גילוי והתבטאות ב[[דיבור]], אולם רחוק הוא הדבר מ[[מעשה]], שהוא כנגד [[עולם העשיה]] שהוא בגדר של התהוות דבר חדש לגמרי.
 
+
 
==התהוותו והתגלויות בו==
 
==התהוותו והתגלויות בו==
 
[[מלכות דמלכות]] של עולם ה[[בריאה]] נעשה [[עתיק יומין]] לעולם היצירה. עולם היצירה נוצר מ[[עולם הבריאה]] בדרך של [[יש מיש]] לעומת התהוות עולם ה[[בריאה]] מעולם האצילות שנעשה באופן של [[יש מאין]]
 
[[מלכות דמלכות]] של עולם ה[[בריאה]] נעשה [[עתיק יומין]] לעולם היצירה. עולם היצירה נוצר מ[[עולם הבריאה]] בדרך של [[יש מיש]] לעומת התהוות עולם ה[[בריאה]] מעולם האצילות שנעשה באופן של [[יש מאין]]

גרסה מ־04:29, 23 בינואר 2011

עולמות אבי"ע
עולם האצילות
כתר עליון · עתיק יומין · אריך אנפין · אבא עילאה מקנן באצילות · אבא עילאה · אמא עילאה · זעיר אנפין · מלכות דאצילות · אדם העליון · חשמל · פרסא
עולם הבריאה
אמא עילאה מקננא בבריאה · שרפים · מט"ט · י"ב בקר · מרכבה
עולם היצירה
מלאכים · חיות הקודש · סנד"ל
עולם העשייה
עולם העשייה הרוחני · אופנים · גלגלים · עולם העשייה הגשמי

עולם היצירה הוא העולם השלישי מבין ארבעת עולמות אבי"ע: אצילות, בריאה, יצירה ועשיה.

עולם היצירה הוא השני מבין העולמות הנפרדים עולמות בי"ע, והוא נמוך יותר מן עולם הבריאה וגבוה יותר מן עולם העשיה.

עולם היצירה נוצר מן עולם הבריאה באופן של יש מיש. בניגוד לעולם הבריאה הנמשך מן עולם האצילות בחינה של יש מאין, ועדיין נרגש בו מקורו, הרי שבעולם היצירה, והרי הוא גילוי חדש והתגשמות חדשה.

עולם זה ממוקם מעל עולם העשיה שהוא העולם הנמוך והמגושם ביותר.

בעולם זה שורים המידות של עולם האצילות, כמאמר התיקונים ,"שית ספירין מקננן ביצירה". עולם זה בכללותו נקרא בשם "עולם המלאכים", שבו שורים המלאכים העובדים את בוראם באהבה ויראה טבעיים.

ענינו

עולם היצירה הוא העולם השני מבין שלושת עולמות בי"ע, שענינם הוא ירידת וצמצום האור המתקבל מן עולם האצילות, בו שורה אור אין סוף ומתאחד עימו באחדות גמורה, עד התהוות עולם העשיה שהוא עולם התחתון שאין תחתון ממנו, הקרוב למדור החיצונים והקליפות.

בפרטות, עולם הבריאה הוא העולם הראשון התהווה כעולם נפרד, ביחס לעולם האצילות שהוא באחדות גמורה. לאחר ההתהוות של עולם הבריאה בבחינה של יש מאין מן עולם האצילות, יורד האור עוד עד להתהוות של עולם היצירה, שהוא בחינה של יש מיש. ההבדל בין עולם הבריאה לעולם היצירה הוא כי עולם הבריאה מתהווה ישירות מן עולם האצילות, ולכן נרגש בו מקורו, עד שנקרא הוא בשם עולם הכסא, שהוא בבחינת כלי לגילוי של האורות של עולם האצילות. לעומת זאת, עולם היצירה הוא שלב נוסף בצמצום האור שכן כיוון שהוא נוצר מן עולם הבריאה הרי שאין נרגש בו מקורו.

לעומת זאת, ביחס לעולם העשיה, שהוא עולם הנמוך ביותר מבין עולמות אבי"ע, עולם היצירה הוא עדיי בבחינה של. עולם היצירה הוא התגלות של מה שהיה בהעלם בעולם הבריאה, לעומת עולם העשיה שהוא התהוות של דבר חיצוני ומחודש. משום כך, עולם הבריאה הוא בבחינה של מחשבה, לעומת עולם היצירה שהוא בבחינה של דיבור, והרי המחשבה מגיעה לידי גילוי והתבטאות בדיבור, אולם רחוק הוא הדבר ממעשה, שהוא כנגד עולם העשיה שהוא בגדר של התהוות דבר חדש לגמרי.

התהוותו והתגלויות בו

מלכות דמלכות של עולם הבריאה נעשה עתיק יומין לעולם היצירה. עולם היצירה נוצר מעולם הבריאה בדרך של יש מיש לעומת התהוות עולם הבריאה מעולם האצילות שנעשה באופן של יש מאין

בעולם היצירה ישנם עשר ספירות שהם כוחות אלוקיים נעלים יותר מבעולם העשיה ומהם נבראו המלאכים סתם וחיות הקודש. בעולם היצירה ישנה גם כן קליפת נוגה שהיא חציה טוב וחציה רע, לעומת עולם העשיה שהיא רובו רע.

עשר ספירות של עולם היצירה

עשר הספירות של עולם היצירה הם בבחינת מציאות, מה מלכות דאצילות מתלבשת בעולם היצירה במט"ט הנקרא שרו של עולם. ו' קצוות של עולם היצירה נקרא בחינת סנד"ל ועליו נאמר ברייתות של שיעור קומה. השגת התנאים בעלי רוח הקודש שנכנסו לפרדס היה בעולם היצירה, לעומת הנביאים שהשיגו בעולם הבריאה.

הנהגת העולם בארץ ישראל היא על פי ו' קצוות של עולם הבריאה, אך בחו"ל היא על פי ו' קצוות של עולם העשיה.

נשמות ומלאכים של עולם היצירה

מבחינת התגלות הספירות של עולם האצילות בעולמות אבי"ע, נאמר כי "שית ספירין מקננין ביצירה", כלומר כי ששת המידות של עולם האצילות שורות בעולם היצירה. משום כך, ענינו של עולם היצירה ושל הנשמות והמלאכים של עולם היצירה היא עבודה בבחינת המידות, כלומר עבודה במידות טבעיים. משום כך עולם היצירה בכללותו נקרא בשם "עולם המלאכים", שכן העבודה בדחילו ורחימו טבעיים היא עיקר עבודתם של המלאכים, ולכן עיקר מקום המלאכים הוא בעולם זה.

המלאכים של עולם היצירה נקראים בשם חיות. ענינם הוא עבודת בבחינת המידות, ולכן יש בהם התפעלות ושינוי, וכמו שנאמר "והחיות רצוא ושוב", שעבודם היא ברצוא ושוב. ואף שכתוב בחיו "בעמדם תרפינה כנפיהם", מכל מקום עמידה זו היא מצד הגילוי של בחינת ממעל לרקיע, שנמשך בהם הארת אור מהמוחין, אבל מצד עצמם יש בהם שינויים.

הנשמות של עולם היצירה נקראות בשם שור הברנקראות בשם נוני ימא, לעומת נשמות של עולם היצירה שנקראות בשם שור הבר.

מלאכים של עולם היצירה מתהווים מזיווג זעיר אנפין ומלכות של עולם הבריאה.

קליפת נוגה של עולם היצירה

קליפת נוגה של עולם היצירה היא חציה טוב וחציה רע.