הבדלים בין גרסאות בדף "מכונית"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "תהילים" ב־"תהלים")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
מ (החלפת טקסט – "([בלהמ])ישוב" ב־"$1יישוב")
שורה 15: שורה 15:
 
בשנת [[תנש"א]] התריע [[הרבי]] על הפירצה בה נשים ובנות נוסעים עם נהג גבר במונית (טעקסי) בה עוברים לפעמים על איסור ד[[אורייתא]] של יחוד. שהרי בשעה שהמונית עוברת במקומות שוממים שאין שם אנשים, נחשבת שהיית הגבר והאשה במונית לאיסור יחוד, הכרוך בעונש חמור.
 
בשנת [[תנש"א]] התריע [[הרבי]] על הפירצה בה נשים ובנות נוסעים עם נהג גבר במונית (טעקסי) בה עוברים לפעמים על איסור ד[[אורייתא]] של יחוד. שהרי בשעה שהמונית עוברת במקומות שוממים שאין שם אנשים, נחשבת שהיית הגבר והאשה במונית לאיסור יחוד, הכרוך בעונש חמור.
  
גדולי הפוסקים מתייחסים לנושא{{הערה|1=[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=919&hilite=cf615a7c-739e-473b-88cf-28138fa81446&st=%u05d9%u05d7%u05d5%u05d3&pgnum=148 שו"ת אגרות משה חלק ה' סימן פ"ב], ועוד}} וקובעים כי אם נוסעים במקום שאין עוברים בו רבים, עוברים על איסור יחוד. לא זאת בלבד, אלא פוסקים אלו קובעים כי יש להחמיר גם בדרך שעוברים בה רבים, אם הוא באופן שקשה לראות מבעד לחלון את הנעשה במונית. בשעת הדחק יש להקל באופן האחרון, אך אין שום היתר לנסוע עם נהג מונית גבר במקומות מרוחקים מישוב בני אדם.
+
גדולי הפוסקים מתייחסים לנושא{{הערה|1=[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=919&hilite=cf615a7c-739e-473b-88cf-28138fa81446&st=%u05d9%u05d7%u05d5%u05d3&pgnum=148 שו"ת אגרות משה חלק ה' סימן פ"ב], ועוד}} וקובעים כי אם נוסעים במקום שאין עוברים בו רבים, עוברים על איסור יחוד. לא זאת בלבד, אלא פוסקים אלו קובעים כי יש להחמיר גם בדרך שעוברים בה רבים, אם הוא באופן שקשה לראות מבעד לחלון את הנעשה במונית. בשעת הדחק יש להקל באופן האחרון, אך אין שום היתר לנסוע עם נהג מונית גבר במקומות מרוחקים מיישוב בני אדם.
  
 
===הנפקת רישיון===
 
===הנפקת רישיון===

גרסה מ־07:25, 6 בספטמבר 2020

מכונית היא כלי רכב ממונע המשמש להובלת אנשים או מטען.

הרבי יוצא מרכבו מסוג "קאדילאק שחורה" כשברקע טנק מבצעים.

דינים והנהגות הנוגעים לנסיעה במכונית

ברכת הגומל

בכמה מקהילות הספרדים נהוג שבכל פעם בה נוסעים עם הרכב נסיעה משמעותית מחוץ לעיר, מברכים ברכת הגומל, משום הדין שהדרכים בחזקת סכנה[1].

תפילת הדרך

היוצא מחוץ לעיר למרחק של פרסה[2] בדרך שאינה מיושבת, עליו לומר את נוסח "תפילת הדרך" בשם ומלכות. ולכתחילא יאמרו בפרסה הראשונה.

דין תפילה ברכב

הנוהג ברכבו אסור לו להתפלל תוך כדי נהיגה, ואף אם יפספס זמן תפילה מפני שנהג חייב להיות מרוכז בנהיגה שלא יבוא ח"ו לסכנת נפשות[3].

דיני ייחוד

בשנת תנש"א התריע הרבי על הפירצה בה נשים ובנות נוסעים עם נהג גבר במונית (טעקסי) בה עוברים לפעמים על איסור דאורייתא של יחוד. שהרי בשעה שהמונית עוברת במקומות שוממים שאין שם אנשים, נחשבת שהיית הגבר והאשה במונית לאיסור יחוד, הכרוך בעונש חמור.

גדולי הפוסקים מתייחסים לנושא[4] וקובעים כי אם נוסעים במקום שאין עוברים בו רבים, עוברים על איסור יחוד. לא זאת בלבד, אלא פוסקים אלו קובעים כי יש להחמיר גם בדרך שעוברים בה רבים, אם הוא באופן שקשה לראות מבעד לחלון את הנעשה במונית. בשעת הדחק יש להקל באופן האחרון, אך אין שום היתר לנסוע עם נהג מונית גבר במקומות מרוחקים מיישוב בני אדם.

הנפקת רישיון

פעמים רבות כאשר נשאל הרבי אודות הנפקת רישיון, השיב בהסתייגות[5], שלל את הרעיון[6], או שהפנה את השואל לרב מורה הוראה[7], כאשר בחלק מהפעמים ציין הרבי במפורש שהסיבה להסתייגות היא בשל הסכנה הטמונה בכך, כשאפשר להסתדר באופנים אחרים.

עם זאת, היו פעמים שהרבי השיב בחיוב.

עבור בחורי ישיבה - שלל הרבי את הרעיון מכל וכל[8], אך כאשר בחור כבר עשה רישיון, התייחס לכך הרבי בסלחנות[9].

גם לאחר קבלת הרישיון, אירע שהרבי הפנה את השואל לקבל היתר מרב מורה הוראה חסיד חב"ד - על מנת להשתמש בו בפועל[10].

עצות והוראות הרבי למכונית

מענה הרבי בגוף כתב יד קודש: כדאי שיהיו בקאַר [= במכונית] שלו סידור תהלים תניא וגם קופת צדקה

ידועה הוראת הרבי להחזיק ברכב חת"ת וקופת צדקה ולפרסם זאת[11].

באגרות קודש[12] מורה הרבי לאחד שכתב בנוגע לתאונה שאירעה לו שיחזיק ברכבו סידור תהלים תניא וכן חוברות בעניני יהדות, ויחפש הזדמנויות לתת מהם לאנשים איתם נפגש וכשעוצר מדי פעם יקרא בתהלים או ילמד בחוברות ועל ידי כך תיעשה נסיעתו שליחות של מצווה, שעל שלוחי מצווה נאמר שאינם ניזוקים.

כמו כן ידוע[13] שהרבי הורה לאנשים פרטיים לשים מזוזה ברכב לשמירה, הגנה והצלה.

רכב חדש

כאשר חסידים התייעצו עם הרבי בנוגע לרכישת מכונית חדשה, הדריך הרבי שאכן יש מעלה במכונית חדשה, אך עדיף לרכוש רכב משומש במצב טוב ולא חדש ממש, היות ואין הבדל מהותי בטיב הרכב, בעוד מחירו נמוך באופן משמעותי[14].

רכבו של הרבי

הרבי יוצא מרכבו בדרכו ל-770, כאשר ברקע חונה טנק חדש המצטרף לניידות חב"ד בארץ הקודש, כשבידו שקית ובה פ"נים בהם בקשות של יהודים מכל העולם שיתפלל עבורם, כשהמזכיר הרב בנימין קליין פותח עבורו את הדלת, תשמ"א

במשך שנים ארוכות הרבי כמעט ולא יצא משכונת קראון הייטס, ובשל כך לא היה צורך ברכב צמוד שישרת את צרכי בית הרב, וכאשר התעורר צורך בנסיעה, היו משתמשים במכוניתו של אחד המזכירים, או של אחד החסידים שהחזיק ברשות מכונית.

כאשר החל הרבי לנסוע באופן תדיר יותר ל'אוהל', החל הרבי להשתמש בקביעות במכונית מסוג קאדילק[15], שהלכה והתבלתה עם השנים.

בתחילת שנות המ"מים הציע הגביר יוסף קוטנר לרכוש מכונית נוספת לשימוש הרבי, למקרה בה המכונית האחרת תתקלקל ותצטרך להיות בתיקון, ולאחר שהתקבלה הסכמתו של הרבי, נרכשה מכונית קאדילק נוספת בצבע שחור[16], בה נהג המזכיר הרב בנימין קליין[17].

בשנת תשמ"ו ביקשו החסידים להחליף את מכוניתו של הרבי לרכב חדיש יותר, אך הרבי סירב שוב ושוב. במהלך השנה רכש הרב שניאור זלמן גוראריה רכב מאותה חברת ייצור של הרכב הוותיק בו השתמש הרבי, ובפורים קטן[18] העמיד אותה מחוץ ל-770 בזמן בו הרבי היה אמור לנסוע לאוהל, מתוך מחשבה שכאשר הרבי יראה כבר את הרכב החדש, לא יסרב להכנס ולנסוע בו, אך בפועל כאשר יצא הרבי מ-770, סירב להיכנס לרכב בהזכירו את דברי חז"ל "שונא מתנות יחיה"[19], והמתין עד שיחזירו את הרכב הקודם.

בהתוועדות הסמוכה הזכיר הרבי את המאורע, והסביר שזה שסירב לא נובע משיעבוד הרצונות, אלא משום שדבר זה כלל לא נצרך לו, ובפרט שעם המכונית הישנה פעלו הרבה דברים חשובים[20].

בשנת תשנ"א נגנב רכבו של הרבי, ומאז החל הרבי לנסוע ברכבו הפרטי של המזכיר הרב בנימין קליין, שהיה אף הוא תוצרת של אותה חברה[21].

הטנקים

הטנקים בארץ הקודש
Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – טנק מבצעים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הרב יצחק יוסף, ילקוט יוסף (קיצור שולחן ערוך), עמוד תל"ד סעיף ט"ז
  2. 3.840 ק"מ, 2.385 מיל.
  3. בשם הרב שלמה זלמן אוירבך, פסקי תשובות לסימן צ"ד סעיף ח'.
  4. שו"ת אגרות משה חלק ה' סימן פ"ב, ועוד
  5. כך לדוגמא השיב הרבי לאמא ששאלה אודות לימודי נהיגה: "את הזמן שחשבת לנצל ללימוד נהיגה תקדישי לגדל את ילדייך לתורה, לחופה ולמעשים טובים" ([://www.flash-view.com/pub/ebooks/07dc95be2d/COL_06.pdf מגזין COL גליון 6 עמוד 12]), ובמקרה אחר השיב בחיוך, וזמן קצר לאחר מכן השואל עבר תאונת דרכים (תשורה קורנט עמוד 29).
  6. לדוגמא: 100 פניני רבי, עמוד 41, 2 מענות לרב משה ניסן אזימוב, שהיה צריך את הרישיון באופן יום-יומי עבור עבודתו בשדה השליחות.
  7. תשורה קרמר עמוד 26.
  8. כך לדוגמא השיב הרבי לבחור ששאל אודות רישיון: "אם להנהיג את עצמך עוד לא למדת - כיצד הינך רוצה ללמוד להנהיג רכב?", ואפילו כאשר היה הדבר נצרך עבור התעסקות במבצעים, השיב הרבי לבחור: "מה לך לערב את התאוות שלך בענינים שלי" ([://www.flash-view.com/pub/ebooks/07dc95be2d/COL_06.pdf מגזין COL גליון 6 עמוד 12]).
  9. כך לדוגמא היה בנוגע לבחורים רבים שהסיעו את הרבי בשנים הראשונות לנשיאות, וכך היה עם בחור שכתב לרבי אודות כשלונו בטסט: "אל תדאג, כי הרבה פעמים מכשילים את האדם הצעיר בפעם הראשונה כדי להוציא ממנו את הפראות" ([://www.flash-view.com/pub/ebooks/07dc95be2d/COL_06.pdf מגזין COL גליון 6 עמוד 12]).
  10. ליקוט מענות קודש תשמ"ג, אות פח.
  11. המענה המפורסם נכתב לר' אפרים בלניצקי, נהגו האישי של הרב שלמה מיידנצ'יק. מענות בסגנון דומה: תשובות וביאורים עמוד 41 ועמוד 387. שבועון כפר חב"ד גליון 692. בהמשך לבקשת הרבי לפרסם הוראה זו, יצאו צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש במבצע פרסום חוצות רחב היקף תחת הסלוגן: "תאונות דרכים - ישמור אלוקים".
  12. כרך י"ג ע' שצד
  13. מפי השמועה - הרב יקותיאל ראפ
  14. אגרות קודש חלק י"ב עמוד רכ. חלק י"א עמוד נב. מקדש מלך חלק ג' עמוד סז.
  15. בצבע אפור. שנת ייצור - 1973.
  16. שנת ייצור 1980.
  17. קוטנר: כך רכשתי לרבי את הרכב - COL.
  18. תיאור מפורט של המאורע, במדור 'ניצוצות מבית חיינו' באתר COL.
  19. משלי פרק ט"ו פסוק כ"ז
  20. התוועדויות תשמ"ו חלק ג' שבת פרשת קדושים עמוד 267.
  21. שנת ייצור 1991.