בנימין נתניהו

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ראש הממשלה התשיעי של מדינת ישראל מר בנימין נתניהו משוחח עם הרבי בראש חודש, א' בכסלו תנש"א–1990, הרבי מעוררו לזרז ולקרב את ביאת המשיח
בנימין נתניהו בכנס לציון 30 שנה ל'מבצע אנטבה' בתל אביב בישיבת חב"ד ברמת אביב (תמוז תשס"ו) 2006
בנימין נתניהו בחתונה אצל ידידו הטנקיסט הרב שמריה הראל כשהוא חבוש לראשו בכיפת יחי
הרב עדין שטיינזלץ מחבר התלמוד הבבלי המנוקד והמבואר עם בנימין נתניהו בשיחה ידידותית

בנימין נתניהו[1] (מכונה ביבי נתניהו, יליד שנת תש"י, 1949), הוא יו"ר האופוזיציה, וראש ממשלת ישראל המיועד. החל משנת תשס"ה מכהן כיו"ר תנועת הליכוד.

תולדות חיים

נולד בכ"ח תשרי תש"י להוריו פרופסור בן ציון נתניהו ורעייתו צילה (משפחת נתניהו הינם לווים ושם המשפחה המקורי מלקובסקי).

במשך השנים שימש כשגריר ישראל באו"ם, אז היה בקשר מיוחד עם הרבי כמו שיורחב להלן. שימש גם כשר בממשלות ישראל השונות ויו"ר האופוזיציה, וכקצין בכיר בסיירת מטכ"ל בצה"ל.

את דרכו הציבורית החל כדיפלומט זוטר. בשנת תשמ"ד נבחר לכהן מטעם מדינת ישראל כשגריר ישראל באו"ם, וכיהן בתפקידו זה עד שנת תשמ"ח.

בשנת תשנ"ו התמודד לראשות הממשלה מול שמעון פרס וביקר אצל הרב יצחק כדורי זקן המקובלים בביתו בירושלים לבקש ברכתו והבטיח לו שיהיה ראש הממשלה הבא, כמו כן רבים מחסידות חב"ד התגייסו להצלחתו, בתקווה שיפעל למען שלימות העם והארץ, וזאת בהוראת בית דין רבני חב"ד ובפעילות צעירי אגודת חב"ד בראשותו של הרב יוסף יצחק אהרונוב. הסיסמא איתה הריצו חסידי חב"ד את קמפיין הבחירות, נוסחה ונהגתה על ידי ר' מנחם ברוד ונשאה את הסלוגן "נתניהו - זה טוב ליהודים"[2].

אך מנגד היו אלו שזעקו "נתניהו לא טוב ליהודים" כגון הרב זמרוני זליג ציק, הרב שלום בער וולפא, הרב מרדכי שמואל אשכנזי והרב שלמה מיידנצ'יק שהתנגדו נחרצות למהלך מכיוון שלא סמכו על נתניהו שיעמוד בדיבור (כפי שבאמת היה) וכן מכיוון שאסור לחב"ד להיות פוליטית.

זמן קצר לאחר שעלה על כסא הממשלה הוא בגד בתנועת חב"ד, והמשיך במסירת שטחים שהחלו קודמיו (הסכמי "וואי") ובעקבות כך הכריזו רבני חב"ד על התנערותם המוחלטת מתמיכה במפלגתו[3]. בשנת תשס"ה התפטר אריאל שרון מתפקידו כיושב ראש מפלגת הליכוד לטובת הקמת מפלגת קדימה, ונתניהו החליף אותו בהנהגת המפלגה.

בשנת תשס"ט נבחר שוב לראש ממשלה מטעם מפלגת הליכוד, ולקראת הבחירות שהתקיימו בשנת תשע"ג רץ ברשימה מאוחדת יחד עם מפלגתו של חבר הכנסת אביגדור ליברמן, תחת השם "הליכוד ביתנו", ונבחר שוב לכהונת ראש הממשלה, והקים את הקואליציה בשיתוף עם מפלגתו של יאיר לפיד ונפתלי בנט. בשנת תשע"ה בבחירות לכנסת העשרים התמודד נתניהו כנגד מפלגת העבודה בראשות בוז'י יצחק הרצוג, לבסוף הוביל נתניהו את מפלגת הליכוד לניצחון וזכייה ב-30 מנדטים. בבחירות לכנסת העשרים ואחד בתשע"ט התמודד מול מפלגת כחול לבן בראשות בני גנץ, וגבר בפער קולות קטן על גנץ שקיבל 35 מנדטים. אך לאחר כישלון בהרכבת הקואליציה, הוביל לבחירות חוזרות שאז הביא את הליכוד ל-32 מנדטים ולאחר כישלון בהרכבת הקואליציה בפעם השנייה ברציפות הוביל לבחירות שלישיות, וגם בהן ניצח עם 36 מנדטים, אך התאחד עם בני גנץ והקים 'ממשלת אחדות'. באלול תש"פ חתם הסכמי שלום תמורת שלום עם איחוד האמירויות וממלכת בחריין, ובתשרי תשפ"א חתם הסכם עם סודן, ובטבת תשפ"א השיג הסכם נוסף עם מרוקו.

בכסלו תשפ"א התפרקה הממשלה, ובבחירות שנערכו קיבלה מפלגת הליכוד 31 מנדטים, לאחר הבחירות הוטל תפקיד הרכבת הממשלה על נתניהו, אולם מכיוון שלא הצליח להשיג 61 חברי כנסת שתומכים בו, המנדט עבר ליאיר לפיד שהקים בג' תמוז ממשלה יחד עם נפתלי בנט, ונתניהו עבר לכהן כיו"ר האופוזציה[4]. לאחר כשנה התפרקה הממשלה, ובבחירות שנערכו זכה גוש הימין בראשותו לרוב.

נתניהו הוא ראש הממשלה הישראלי שכיהן בתפקידו במשך התקופה הארוכה ביותר.

קשריו עם הרבי וחב"ד

מר בנימין נתניהו מאזין לתקיעת שופר על ידי הרב מנחם מענדל בליניצקי

נתניהו ביקר אצל הרבי מספר פעמים, בזכות ידידותו הקרובה עם הרב שמריהו הראל, ששירת תחת פיקודו בסיירת מטכ"ל.

הפעם הראשונה הייתה במעמד ההקפות בשמחת תורה תשמ"ה[5], בעת שכיהן כשגריר ישראל באו"ם. נתניהו אמר אז לרבי "באתי לראותך", והרבי ענה לו "רק לראות, לא לדבר?" ודיבר איתו כארבעים דקות... במהלך הדברים אמר לו הרבי "אתה הולך לבית של שקרים, תזכור ששם, במקום חשוך לגמרי, אם תדליק נר אחד קטן, כולם יראו אותו".[6]. נתניהו מזכיר את פגישה זו ומספר עליה בהזדמנויות רבות, ביניהם בעת נאום באו"ם, בעת כהונתו כראש ממשלה, ובשיחה עם כתבים לאחר נאום שנה קודם לכן.‏

ביום שישי כ"ד שבט תשמ"ח הגיע יחד עם הרב דוד נחשון ואיש העסקים ר' אברהם טאוב לתפילת מנחה וניחום אבלים בביתו של הרבי. כשניגש נתניהו אל הרבי עלה חיוך על פניו הקדושות כשהייתה זו הפעם ראשונה בה נראה הרבי מחייך מאז הסתלקות הרבנית חיה מושקא[7].

בב' אייר תשמ"ח לאחר נאום שנתן באו"ם, הרבי שבחו וברכו שיוכל להשפיע על אחרים, ולהתחיל ב"קשוט עצמך". מר נתניהו אמר לרבי תודה על החיזוק הנפשי שהוא נותן לו ולכל עם ישראל, והבטיח שימשיך בדיוק בקו הזה אותו החל להוליך. הרבי הגיב שהוא עדיין בתחילת המלאכה. הרבי חיזקו להמשיך לעמוד על המשמר לטובת התורה בכנסת מול 119 אנשים, ולא להבהל כיון שהקב"ה בצד הזה. כמו כן בירכו הרבי בהתאם לשם משפחתו "שתהיה נתינה של הקב"ה"[8].

עם סיום תפקידו באו"ם שיגר לרבי מכתב תודה על העידוד והסיוע הרב שהעניק לו במהלך מילוי תפקידו באו"ם ומברך את הרבי ב"שנים רבות נוספות של השפעה רוחנית נעלה"[9]. בתגובה לכך שיגר אליו הרבי אגרת בה מכנה את נתניהו בתארים נדירים: "העוסק בצורכי ציבור, רב פעלים, כולל ובמיוחד ההגנה על עניני ארץ ישראל ועם ישראל באו"ם". במכתב מודה לו הרבי על ברכתו ומברכו "שתהא עלייתו ארצה – עליה בכל המובנים ולהמשיך בניצול כשרונות שלו והאפשרויות ובכיוון האמור במיוחד"".

נתניהו ביקר אצל הרבי גם בר"ח כסלו תנש"א, והרבי העניק לו ברכה "בכל העניינים". הרבי אף עורר אותו לפעול למען ביאת המשיח כשמדגיש שעל העשייה להיות "מתוך שמחה וטוב לבב" מכיוון שאצל חסידים מקפידים שכל העניינים ייעשו מתוך שמחה[10]. לאחר הולדת בנו יאיר שיגר לו הרבי מכתב ברכה בו הוסיף בכתב יד קודשו: "ויאיר מזלם"[11].

בשנת תשנ"ג חתם יחד עוד 60 חברי כנסת על המכתב, בו הם מכריזים על הרבי כמלך המשיח ומתפללים להחלמתו והתגלותו[12].

ידידותו וקשריו עם חסידי חב"ד נשמרו לאורך כל השנים, ואף לאחר בחירתו לראשות ממשלת ישראל בשנת תשע"ג, השתתף במספר פעילויות של חסידי חב"ד, ואף קיבל בלשכתו קבוצה של ילדי החינוך המיוחד שהגיעו מטעם מחלקת החינוך של אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש.

לקראת חג הפסח תשע"ד עשה סיור בכפר חב"ד וביקר במאפיית המצות. לאחר הסיור ישב עם הרב מרדכי שמואל אשכנזי ועסקנים חב"דים.

במהלך מסע הבחירות לכנסת ה-23, השתתף עם פמלייתו בהתוועדות חג הגאולה י"ט כסלו בכפר חב"ד, ביקור שסוקר בהרחבה בכלי התקשורת. במהלך דבריו שחזר את ביקורו הראשון אצל הרבי, והתבטא שראשי התיבות של 'מחל' (אותיות הליכוד בבחירות לכנסת) הוא "משיח חייב לבוא".

מתי טוכפלד מעניק משלוח מנות מיוחד לבנימין נתניהו מטעם ארגון ניידות חב"ד באה"ק

לקראת הבחירות של שנת תשפ"ג יצא לאור ספרו האוטוביוגרפי של נתניהו, "ביבי - סיפור חיי", ובו נתניהו מספר בפירוט על ביקוריו אצל הרבי ועל הברכות והעידודים שזכה לקבל מהרבי. [13] בספר מופיעה גם תמונתו עם הרבי בחלוקת הדולרים בשנת תנש"א. תוכן זה וכן התמונה מופיעים גם במהדורה האנגלית של הספר.

משפחתו

בשנת ה'תשל"ג (1972) התחתן לראשונה נתניהו בארצות הברית בעיר בוסטון עם ד"ר מרים מיקי וייצמן ממנה נולדה בתו הבכורה נועה רוט (הנשואה לרב דניאל רוט עסקן ותלמיד חכם), לאחר זמן התגרש ממנה, ונישא בשנית לגויה שעברה גיור קונסרבטיבי, ששמה פלאר קאטיס. גם ממנה התגרש, ונישא בשלישית לילידת ארץ ישראל שרה בן ארצי בת שמואל וחוה בן ארצי מקרית טבעון. מנישואין אלו נולדו לבנימין ושרה נתניהו שני ילדים, יאיר ואבנר.

רעייתו עובדת כפסיכולוגית במוסדות בית חנה ירושלים.

קישורים חיצוניים

הקודם:
שמעון פרס
ראש ממשלת ישראל
תשנ"ו - תשנ"ט
הבא:
אהוד ברק
הקודם:
אהוד אולמרט
ראש ממשלת ישראל
תשס"ט - תשפ"א
הבא:
נפתלי בנט


ראשי ממשלות ישראל
אהוד אולמרט | יגאל אלון (זמני) | לוי אשכול | מנחם בגין | דוד בן גוריון | נפתלי בנט | אהוד ברק | יאיר לפיד | גולדה מאיר | בנימין נתניהו (מכהן) | שמעון פרס | יצחק רבין | יצחק שמיר | אריאל שרון | משה שרת
(לפי סדר האל"ף בי"ת)

הערות שוליים

  1. הינו לוי מצד אם אביו משפחת סג"ל
  2. לצד זה, הושמע במהלך הקמפיין שירו של הזמר החב"די אברהם פריד שהולחן על ידי משה לאופר לכבוד היישוב "יד בנימין" אבל נלקח לטובת קמפיין הבחירות המילים (דברים לג, יב): לְבִנְיָמִ֣ן אָמַ֔ר יְדִ֣יד ה' יִשְׁכֹּ֥ן לָבֶ֖טַח עָלָ֑יו חֹפֵ֤ף עָלָיו֙ כׇּל־הַיּ֔וֹם וּבֵ֥ין כְּתֵפָ֖יו שָׁכֵֽן וגו'
  3. כשחב"ד הפילו את נתניהו, נאומו של הרב מרדכי שמואל אשכנזי קובץ וידאו.
  4. גאון יעקב: נאום הפרידה של נתניהו מראשות הממשלה ב.
  5. תיאור הביקור מאת עד נוסף שהיה חבר במשלחת.
  6. נתניהו מספר על שמחת תורה אצל הרבי חב"ד אינפו קובץ וידאו.
  7. נתניהו בניחום אבלים אצל הרבי, באתר חב"ד אינפו קובץ וידאו.
  8. חב"ד אינפו קובץ וידאו.
  9. מה כתב ראש הממשלה נתניהו לרבי כשעזב את האו"ם?
  10. בוידאו הנ"ל.
  11. ויאיר מזלם
  12. צילום הידיעה בעיתונות על חתימות החברי כנסת.
  13. עיי' בספר "ביבי - סיפור חיי" בעמודים 161-160, ובעמ' 173. בטעות נכתב שם שהפגישה של נתניהו בה הרבי אמר לו הייתה בהושענא רבה תשמ"ח. למעשה, פגישה זו הייתה בב' אייר תשמ"ח, כמוזכר לעיל.