צעירי אגודת חב"ד בישראל

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מברשת לפסח.png ערך זה זקוק לעריכה: הסיבה לכך היא: תוכן לא ערוך.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
צעירי אגודת חב"ד.jpg
סמל ישן של הארגון, שהוגה על ידי הרבי
הסמל הישן

ארגון צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש נוסד בהוראת הרבי בשנת תשי"ב כמחלקת הצעירים באגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש. מטרת המחלקה היא לפעול למען הפצת היהדות בארץ הקודש.

היסטוריה

באגרת קודש מיום כ"ד סיון תשי"א ששלח הרבי לחברי אגודת חסידי חב"ד כתב: "לדעתי באה העת לארגן מחלקה מיוחדת בין הצעירים מאנ"ש והקרובים לרוח חב"ד". באותה איגרת מוסיף הרבי שמטרת ההקמה היא לחזק את אגודת חסידי חב"ד וכדי לפעול יותר בקרב הנוער הישראלי. האגודה הוקמה כבר בקיץ תשי"א, אך הוכרה רשמית במשרדי הממשלה בתשרי תשי"ב. כמה חודשים לאחר מכן, בהוראת הרבי, החל צא"ח לעבוד תחת פיקוחו של אגו"ח[1]. בחודשים הראשונים של פעילותה, פעלה האגודה בעזרת פעילי יד לאחים[דרוש מקור].

הרבי באגרותיו להנהלת צא"ח הדגיש את הצורך בעבודה מתוך אהבת ישראל[2]. בשנים הראשונות, התגלעו חילוקי דעות בין אגו"ח לצא"ח בנוגע לתחומי הפעילות של כל אחד. הרבי שלח מכתב לארגונים בו מביא את צערו מהמחלוקת, והגדיר את תחומי בפעילות של כל ארגון, באופן כזה שלא יפרצו מחלוקות[3].

הרבי הורה שכל הבתי חב"ד בארץ, יהיו כפופים תחת צא"ח[4]. בשנת תשמ"ט דרש ארגון הגג למוסדות חב"ד בארה"ק שניהול הבתי חב"ד יעבור אליו. בית דין רבני חב"ד הוציאו אז מכתב בו הם קובעים כי הניהול נתון בידי אהרונוב. ארגון הגג הגיש ערעור על כך, ובית דין החליט להקפיא את המכתב. מספר ימים לאחר מכן, קרא הרבי למזכירים בנימין קליין ויהודה לייב גרונר והתבטא בפניהם בחריפות על הערעור שהגיש ארגון הגג, ואמר שהניהול מסור בידי צא"ח. בקיץ תשנ"ב שאל הרב יצחק יהודה ירוסלבסקי האם דבריו של הרבי עדיין תקפים, והרבי השיב בחיוב[5].

הרבי עודד אברכים ובחורים רבים להשתתף בפעולות הארגון[6].

מטרתה

את מטרת האגודה קובע הרבי באופן ברור באגרותיו: "חיזוק היהדות וקירוב ליבן של ישראל לאביהן שבשמים".

מחלקותיה

אגף הסניפים

משרדי צעירי אגודת חב"ד בישראל בכפר חב"ד, (המבנה שמצד ימין שייך לפעילי חב"ד, האולם האמצעי שייך לפנסאים

בשנת תשמ"ו הורה הרבי על הקמת והרחבת בתי חב"ד בארץ הקודש.

יו"ר צעירי אגודת חב"ד הרב ישראל לייבוב מינה את הרב נחום כהן להקים ולבסס את אגף הסניפים בכל רחבי הארץ מדן ועד אילת.

מטרת האגף הוא האחריות על פתיחת סניפים חדשים ושלוחים לערי ישראל. ניהול ושירות לסניפים, היינו בתי חב"ד בארץ. במסגרת שירות זה, נערכים ימי עיון, נציגי צעירי חב"ד מבקרים בבתי חב"ד, מייעצים ומתווים דרך.

האחראי על אגף זה כיום הוא הרב נפתלי ליפסקר כשלצידו הרב דוד קורץ, שעומדים בקשר רציף עם השלוחים ומשתדלים לסייע להם במסגרת האפשרויות העומדות לרשותם.

מטה הרמב"ם היומי

מטה הרמב"ם היומי נוסד בשנת תשמ"ח עם סיום המחזור השלישי של הרמב"ם היומי - כהמשך לפעילות מטה חגיגות הרמב"ם. במטרה לארגן עשרות חגיגות סיום בכל רחבי הארץ - ובראשם הסיום המרכזי במעמד רבבות, ובמטרה להפיץ את בשורת לימוד הרמב"ם, חלוקת ספרי רמב"ם ומורי שיעורים, חלוקת עלוני הסברה בנושא, ועוד.

המטה מנוהל על ידי הרב נפתלי רוט והרב ישראל הלפרין.

מרכז חינוכי חסידותי

תמונה קבוצתית של המחנכים המשתתפים ב'כנס המחנכים' השנתי של "מרכז חינוכי חסידותי"

מרכז חינוכי חסידותי נוסד בירושלים בשנת תשמ"ח בברכת הרבי, על מנת לרכז את הפעילות של חב"ד בנושא חינוך - במסגרת "צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש", ובאישור מרכז לענייני חינוך.

בראש המרכז עומד הרב נפתלי רוט מאז היווסדו.

המרכז מקיים מידי שנה את 'כינוס המחנכים השנתי', בשיתוף רשת אהלי יוסף יצחק בארץ הקודש.

מכון ליובאוויטש

מכון ליובאוויטש נוסד בשנת תשל"ו, בראשות הרב אברהם מייזליש והרב דובער קרסיק. משנת תש"נ הוא באחריות צא"ח, בראשות ר' מנחם מענדל ברוד.

המכון הוציא לאור וערך ספרים וחוברות רבים, כ'ימות המשיח', 'ממעייני החסידות' ואת סדרת הספרים 'שולחן שבת'. הוא אף מוציא לאור את כתב העת השבועי 'התקשרות'.

שבת עם חב"ד

שבת עם חב"ד היה פרויקט שארגון צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש בתשל"ב לכבוד שנת השבעים לרבי - והסדר היה כך:

קבוצת חסידים היו נוסעים לקיבוצים (בתיאום עם המזכירות דהקיבוץ) או לעיירות (בתיאום עם המועצה), עורכים תפילה המונית, ואחר כך מתיישבים כולם להתוועדות מלאה בניגונים ודברי תורה. כך במשך כל השבת.

רבים התקרבו ליהדות ולחסידות על ידי שבתות אלו.

ילדי צ'רנוביל

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – ילדי צ'רנוביל

פרוייקט הבאת ילדי צ'רנוביל, החל על ידי אגודת חסידי חב"ד בראשות הרב שלמה מיידנצ'יק לאחר התקלה בשנת תשמ"ו בכור הגרעיני בצפון מערב אוקראינה שגרמה להתפשטות קרינה רדיואקטיבית שהעמידה בסכנה את תושבי האזור. הפרוייקט המשיך במסגרת צעירי אגודת חב"ד, ובמשך השנים הועלו במסגרתו מאות ילדים שנכנסו ללמוד במוסדות חינוך שהוקמו במיוחד בעבורם, כשפעילי הארגון דואגים ללוות אותם לכל אורך הדרך עד לנישואיהם.

בעבר הובאו קבוצות גדולות של ילדים בפרקי זמן קרובים, אך במשך הזמן התמעטה הפעילות בנושא זה, וכיום קצב ההעלאה של ילדי צ'רנוביל נע בקבוצות הכוללות בין עשר לעשרים ילדים, ומאורגנות בהפרשים של מעל לחצי שנה.

כמה מבוגרי צ'רנוביל, בנו בתים חסידיים חב"דיים, והשתלבו בקהילות החסידיות הפזורות בארץ. אחדים מהם אף הצטרפו לצבא השלוחים.

האגף לעליה וקליטה - חב"ד בעליה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – אגף עליה בצעירי חב"ד

בשנת תש"ן נפתח פרויקט חב"ד למען ילדי צ'רנוביל במסגרתו נקלטו בישראל ילדים יהודים מאזור צ'רנוביל. להקת כלייזמרים מטעם צעירי חב"ד הופיעה בפני עולים בישראל. על פעילות הלהקה והאגף ניצח הרב מאיר ורזוב במשך כמעט עשרים שנה. הרב ורזוב שר עם העולים והרצה בפניהם על הערכים הבסיסיים של היהדות, חגי ישראל, המשפחה היהודית ועוד. בשנת תשפ"ב עם פרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה פעל האגף בעזרה לעולים. משנת תשמ"ד מוציא האגף את העלון השבועי ברוסית "Восхождение" (ווסחוז'דניה).

כיום, האגף מפעיל למעלה מ־20 בתי חב"ד לדוברי רוסית ברחבי הארץ. בשנת תשע"ה ניהול האגף עבר לידי הרב לוי יצחק וגנר.

הוועדה לעניני גאולה ומשיח

לאור קריאתו של הרבי בשנת תשנ"א לעסוק בלימוד עניני גאולה ומשיח בפרט, ולהגביר את העיסוק בעניני הגאולה ככלל, הוקמה בג' תמוז תשס"ב הוועדה לעניני גאולה ומשיח שתפקידה לעורר ולסייע בהגברת המודעות והעיסוק בנושא בין השלוחים.

חברי הוועדה הם השליח הרב מנחם מענדל פרידמן, הרב יהודה דונין, הרב אריאל גורן והרב מנחם ברוד.

מנהל הפרוייקטים של הוועדה כיום הוא הרב שמואל אהרונסון.

הוועדה מוציאה לאור מדי פעם חוברות לימוד ועיון בענייני משיח וגאולה.

האגף לפרוייקטים מיוחדים

חב"ד בקמפוס

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – חב"ד בקמפוס

בשנת תשע"ב החל האגף לפרוייקטים מיוחדים ליזום הכשרת שלוחים צעירים לפעול עם סטודנטים במכללות אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה, ותוך שנים ספורות צירף האגף (בניהולו של הרב דוד קורץ) כ-30 אברכים למעגל השלוחים הפועלים באוניברסיטאות.

במהלך השנה מארגן האגף ימי עיון ארציים לשלוחים, כנסי תרבות ושבתונים, ומערך שיעורי לימוד ייחודי נושא מלגות.

פעילי חב"ד

בחודש אלול תשע"ג הודיעה הנהלת הארגון יחד עם מנחם מענדל דיסקין על מיזם חדש בשם פעילי חב"ד, שנועד להפוך כל אחד מחסידי חב"ד המתגוררים בארץ הקודש כשלוחים הפועלים תחת הנהלת השליח הראשי בעירם, עם מטרות מוגדרות כל אחד כפי האפשרויות והזמן העומדים לרשותו.

המיזם מציע שלושה מסלולי פעילות:

  • אזורי שליחות - הפעיל מקבל מהשליח הראשי בעירו אזור שליחות מוגדר בתוך העיר, עליו הוא מופקד, והוא אחראי לדאוג לתושבים המתגוררים בשטח זה לכל עניני היהדות, מעין בית חב"ד מקומי החולש על אזור ספציפי בתוך העיר.
  • מסלול משפחות - השליח הראשי מקשר את הפעיל עם משפחות ספציפיות איתם יעמוד בקשר אישי ויעסוק עמהם בשיעורי לימוד וסיפוק צרכי היהדות של המשפחות.
  • מסלול עצמאי - יד חופשית לפעיל למצוא בכוחות עצמו את המשפחות אליהם הוא מתחבר ואיתם הוא עומד בקשר, עם עדיפות ראשונה למכרים, שכנים, וידידי המשפחה הקרובה.

המטה הראשי של המיזם מפיק ערכות מיוחדות מידי חג, עם כמות מורחבת של חומרי עזר לפעילים שיסופקו במחיר מוזל במיוחד. כספתח לפעילות, הופק בטאון שנקרא בשם 'פעילי חב"ד', המרכז כתבות ומאמרי הגות של משפיעים ושלוחים מרחבי הארץ, הקוראים לחסידי חב"ד ברחבי הארץ להצטרף למיזם[7].

מצה לתלמיד

מצה לתלמיד

מצה לתלמיד הינו פרוייקט אותו ייסד הרב יצחק גנזבורג בשנת תשט"ו. במסגרת הפרוייקט מגיעים בכל שנה, עשרות אלפי ילדים לסיור בכפר חב"ד ללמוד ולחזות בתהליך אפיית המצות במאפייה המקומית. בהמשך צופים הילדים במצגת הקשורה לנושא. ולבסוף מקבל כל ילד 'כזית' מצה - תוצרת המאפייה.

באחד השנים ביקרה משלחת ממשרד החינוך בכפר חב"ד והשתתפה בסיור של 'מצה לתלמיד'. המשלחת התרשמה בצורה מיוחדת מהביקור ודאגה להמליץ ב'חוזר משרד החינוך' לכל מנהלי מוסדות החינוך בישראל, לבקר עם תלמידיהם במקום.

אתר צעירי אגודת חב"ד

אתר צעירי חב"ד (chabad.org.il) נוסד בשנת תשנ"ו במטרה להפיץ יהדות, תורה בפרט ותורת הרבי בכלל. כמו כן מדווח האתר על פעילות צעירי חב"ד ועוד פעולות חב"דיות.

באתר יש מאמרים רבים בנושאים מגוונים כמו: משנת החסידות, משיח וגאולה באור החסידות, הרבי, תולדות החסידות, מאמרי השקפה, שיעורי חסידות בפרשת השבוע, מאמרים בנושאי חגים, קטעי שיחות מהרבי בנושאי גאולה ומשיח, ועוד מאמרים מגוונים.

באתר ניתן לראות את עלוני 'התקשרות', 'שיחת השבוע' ו'צעירי חב"ד', ניתן לשאול שאלות את הרב או להגיב בפורום.

עורך האתר: שרון גושן. עורך תוכני: מנחם ברוד.

הרבנים המשיבים על שאלותיהם ההלכתיות של הגולשים: הרב ברוך שלמה בליז'ינסקי, הרב יוסי שטיינברג (שאלות בעניני כשרות), הרב יוסף שמחה גינזבורג, הרב יהושע ירחי והרב מנחם ברוד.

הנהלת הארגון

יושבי ראש

חברי האגודה שכיהנו במשך השנים

חברי האגודה כיום

הוצאה לאור

  • גליון "התקשרות" - שבועון היוצא לאור על ידי מכון ליובאוויטש שעל ידי צעירי אגודת חב"ד. הגיליון מכיל לקט מתורתו של הרבי על פרשת השבוע; בנושא הגאולה וביאת המשיח; הוראות, הלכות ומנהגי השבוע הנהוגים בחסידות חב"ד; תחקיר שבועי על התייחסות הרבי לנושא בהווי היהודי והחסידי, כמו גם הנהגות והתייחסויות של הרבי למגוון נושאים, בירור וליבון נושאים בהלכה ומנהג בקרב חסידי חב"ד.
  • תורתך שעשועי - שבועון לילדים שיצא לאור על ידי צעירי אגודת חב"ד בעריכת הרב נפתלי רוט עד שנת תשע"ב. השבועון היה מיועד לילדים בגילאי שש עד שלש-עשרה, והודפס בפורמט כרומו צבעוני. במקומו יוצא לאור עלון בשם "ממתק לשבת" שהוא המשך לעלון שיצא לאור על ידי בית חב"ד בבאר שבע.
  • ממתק לשבת - שבועון המופץ בקהילות חב"ד ובתי חב"ד ברחבי הארץ. הוקם על ידי בית חב"ד באר שבע בשנת תשס"ז. לאחר שעיתון הילדים תורתך שעשועי נסגר, העיתון ממתק לשבת החליפו והוצא בפריסה ארצית. בשנת תשפ"ב פסק העלון לצאת בנפרד והתאחד יחד עם עלון שיחת השבוע.

אלבומים

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

"אלבום צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש" הוא ספר הכולל סקירה ותמונות מפעילות צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש. במשך השנים יצאו לאור מספר אלבומים:

הפקות נוספות

  • הגדה של פסח לילדי ישראל[8].

לקריאה נוספת

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. אגרות קודש, כרך ה', עמ' רס"א.
  2. צא"ח בארץ הקודש, עמ' 93.
  3. אגרת קודש, כרך י"ט, עמ' קע"ב.
  4. צא"ח בארה"ק, עמ' 108.
  5. צעירי אגודת חסידי חב"ד, עמ' 114 - 116.
  6. צא"ח בארץ הקודש, עמ' 39.
  7. בטאון פעילי חב"ד, אלול תשע"ג - אתר col.
  8. הרב לאופר, טעמי ההגדה לילדי ישראל, סיפורה של ההגדה של פסח לילדים בהוצאת צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש, גליון התקשרות חג הפסח ה'תש"פ.