דליה רוטמן

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרת גניה שניאורסון (במרכז) עם בתה, מרת דליה רוטמן (מימין) והרב שלמה מיידנצ'יק (משמאל).
מרת דליה (מימין) בשיחה עם מר שז"ר (משמאל) ור' שלמה מיידנצ'יק (באמצע), מאחורי שז"ר מוסתר חלקית, עומד הרב בערל בוימגארטען

דליה רוטמן (ילידת שנת תש"ה) היא אחיינית של הרבי (בתם של ר' ישראל אריה לייב וגניה שניאורסון).

תולדות חיים

נולדה בכ' בחשוון תש"ה כבתם היחידה של ר' ישראל אריה לייב וגניה שניאורסון בבגרותה עבדה במכון וייצמן למדע ברחובות והתגוררה באיזור זה. בח' כסלו תשל"ג, נישאה לאבנר רוטמן. הרבי הורה לר' אפרים וולף לדאוג שהחתונה תהיה "חסידישע חתונה" [=חתונה חסידית] ועל כן השתתפו בחתונה מנין מאנ"ש[1] ונשותיהם ושמחו ושימחו. החתונה הייתה חתונה חסידית ובחופה ניגנו את ניגון ד' בבות, ואחר כך ערכו סעודת שבע ברכות[2].

לזוג נולדו שני ילדים: הבכור, אריאל[3], נולד כ"ד באלול תשל"ה והשני, דניאל יהושע, נולד בז' באדר תשל"ח. כשנולד הבן הבכור אריאל שהתה בוושינגטון די סי, והרבי דאג לשלוח מוהל יחד עם עוד כמה חסידים נבחרים שישתתפו בברית מטעמו. בין החסידים שנבחרו לכך היה הרב שלמה מיידנצ'יק ששהה אז בחצרות קדשנו[4] ועימו שלחה הרבנית חיה מושקא אוכל לאירוע. כשחזרו התעניין הרבי על הנעשה[5][6]. לאחר שלושים יום לרגל פדיון הבן הרבי שלח את הרב נחום רפאל כהן ועוד על מנת לערוך פדיון הבן כשהרבי שולח עימו את הכסף לתשלום חמשת הסלעים בהם פדה האב את בנו התינוק מידי הרב כהן[7] את הברית של הבן השני, דניאל יהושע, ערך המוהל הרב חיים עוזר מרינובסקי. במכתב הנושא את התאריך כ"ה אדר ראשון תשמ"א, לקראת יום ההולדת השלוש של דניאל יהושע, כתב הרבי לאבנר ודליה מכתב בן מעתיק את הוראות הרבי הריי"ץ על גזיזת השערות וההנהגה מאז ואילך, כשהרבי מוסיף ומברך ש"יהי רצון מהשם יתברך שיגדלוהו ואת אריאל שי' לתורה ולחופה ולמעשים טוביםמתוך הרחבה"[8].

מרת דליה הייתה בקשר מתמיד עם דודה, הרבי. בשנת תשל"ג שהתה לצורך לימודיה בוושינגטון והרבי ארגן, באמצעות השליח הרב שרגא פייביש זלמנוב, שיעבירו לה מצות שמורות לחג הפסח. היא הייתה מבקרת עם ילדיה בביתם של הרבי והרבנית בניו יורק והרבי היה יוצא לקבלה ומסייע לה בהכנסת המזוודות לבית. במהלך הביקורים אצל הדודים הייתה ישנה בבית הרבי והרבנית בקומה השלישית, שהייתה רחבה וגדולה. בעלה, אבנר רוטמן, עסק בפיתוח תרופות. פעם, נסע לניו יורק, וישן בביתו של הרבי. הוא סיפר לאחמ"כ כי הרבי היה יושב עד שעות הבוקר המוקדמות בחדרו ועובד, ישן שעות ספורות, וקם מוקדם בבוקר ליום חדש. הוא סיפר גם כי היה מתייעץ עם הרבי בעניינים מקצועיים, פיתוח תרופות ועוד[9]. באחד מביקוריה הביאה את הרבי ל-770 במכונית-ספורט (Porsche) אדומה שהייתה ברשותה[10]. לקראת י"א ניסן תשל"ב בעת שנכנס הרב שלמה מיידנצ'יק ליחידות מסר לו הרבי הגדה של פסח למסור למרת דליה[11].

בשטר מכירת חמץ מציין הרבי למכירה גם את החמץ שבביתה (לצד נכסים שונים של הרבי)[9].

בשנת תשמ"ה התבקש הרב נפתלי ליפסקר (מהרב אפרים וולף, שקיבלה מהרב בנימין קליין, שככל הנראה הגיע מהרבי) שיקבע שיעור שבועי ביהדות עם בניה של גב' רוטמן, בביתם שברחובות. הגב' רוטמן נהנתה מהשיעור ואף עודדה אותו שימשיך, במתכונת ידידותית. כשהרב ליפסקר דיווח על כך לרבי, נענה שינהג לפי המצב באותו הזמן שלומד איתם.

בראשית שנת תש"נ הגיעה ל-770 ונכנסה לחדרו של הרבי יחד עם בניה. בין הדברים, אמר הרבי באותה פגישה לאחד הבנים שכדאי לו ללמוד את השפה הרוסית[12]. במהלך פגישה זו נעמד הרבי לתמונה יחד עימם כשהמצלם הוא המזכיר הרב בנימין קליין[13].

בא' סיון תש"נ סיפר המזכיר הרב בנימין קליין לרבי שר' יוסף יצחק גוטניק ביקר אצל דליה ובעלה אבנר ושיחק שחמט עם בנם דניאל ואף נתן להם את החוברת המפוארת על חנוכה. רבי שאל מי ניצח במשחק השחמט והמזכיר השיב שנדמה לו שלא גמרו את המשחק. אחר כך הוסיף המזכיר שהם עברו על הספר והרבי שאל: איזה? הספר דשנת הארבעים, האם הוא השאיר את זה? המזכיר השיב בחיוב והרבי היה נראה שבע רצון[14].

בג' סיון תש"נ עבר אחד חלוקת דולרים ואמר שעזר במשך שנים רבות בעבודתה של דליה, וכן עוזר הרבה לבעלה בעסקיו. תגובתו של הרבי הייתה: "תודה רבה בעד העבר, ובטח אתה יכול לעזור להם גם עתה, כיון שיש לך כל הקשרים הצריכים לזה - הדרושים לזה. ויהי רצון שמתוך שמחה וטוב לבב תבשר טוב ע"י עניניך הפרטיים, ולפעול עניינים של תורה עם כל בני ובנות ישראל"[15].

הרב מנחם מענדל גלוכובסקי, רב קהילת חב"ד ברחובות והרב אלימלך שחר, מבקרים את גב' רוטמן פעמיים בשנה: לפני סוכות ובערב פסח, ומעניקים לה סט ארבעת המינים ומצות שמורות. הרב גלוכובסקי מספר כי קיבל בזמנו מסר מהרב שלמה מיידנצ'יק לדאוג שאנ"ש ברחובות לא יטרידו אותה, בהיותה האחיינית של הרבי. לאחר פטירת אימה, מרת גניה, פנתה גברת רוטמן לרב גלוכובסקי וביקשה לארגן מניין בימי ה'שבעה' בביתה[9].

בג' תמוז תשנ"ד הצטרפה לנסיעה לניו יורק שאורגנה על ידי צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש.

משפחתה

  • בנה, אריאל רוטמן
  • בנה, דניאל יהושע רוטמן

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הרב וולף, הרב בן ציון שניאורסון, הרב נחום גולדשמיד, הרב בן ציון שם טוב, הרב זלמן לוין, הרב מאיר פריימן, הרב שלמה מיידנצ'יק, הרב משה אשכנזי הרב מאיר פריימן, ועוד
  2. תשורה וולף, ו' ניסן תשע"ו ע' 148
  3. נקרא על שם סבו ר' ישראל אריה ליב
  4. הרבי ביקש ממנו שלא ישכח לקחת גם את בתו הילדה
  5. הרבי התעניין גם כיצד התנהגה בתו של הרב מיידנצ'יק בברית
  6. הקטר של חב"ד ע' 272
  7. הרב כהן ע"ה בפדיון הבן לנכד אחיו של הרבי
  8. אגרות קודש חל"ג ע' קיט
  9. 9.0 9.1 9.2 הגב' דליה רוטמן מספרת על "דוד מנחם".
  10. נראה על ידי חסידים מזדמנים שציפו מחוץ ל-770 לרבי. כמו כן מרת דליה גם סיפרה זאת לרב שמחה בונים סילבר.
  11. וכן למר זלמן שז"ר. הרבי אף הביא לו שני הגדות לו ולבתו הבכורה
  12. תשורה גולדשמיד-חן תשפ"ב ע' 118. למעשה העניין לא יצא אל הפועל באותה תקופה. כמה שנים לאחר מכן, במסגרת שירותו במדינת ישראל, הוא הוצרך לנסוע למוסקבה בשליחות מטעם המדינה. כתנאי קודם למעשה הוא נדרש ללמוד את השפה הרוסית, ולכן שליחות זו התעכבה עד ללימודו את השפה. אז הוא התבטא, שלו הוא היה לומד את השפה הרוסית בגיל צעיר יותר לפני מספר שנים בעת שהרבי הציע לו זאת, הרי שהלימוד היה מגיע לו יותר בקלות, וכן שהעיכוב בתפקידו היה נמנע.
  13. מפי ר' ברוך כהנא
  14. דברי משיח תש"נ ח"ד ע' 367
  15. דברי משיח תש"נ ח"ד ע' 259