788 איסטרן פארקווי: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 56: שורה 56:
==שריפה בבנין==
==שריפה בבנין==
[[קובץ:שריפה בבנין 788.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מראה הבניין לאחר השריפה]]
[[קובץ:שריפה בבנין 788.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מראה הבניין לאחר השריפה]]
באור ליום חמישי [[כ"א בטבת]] [[תשמ"ג]], פרצה [[שריפה]] מסתורית בבית הדפוס של [[ועד להפצת שיחות]] הממוקם בבניין, ומכיון שהשריפה פרצה בשעת לילה מאוחרת מכבי האש קיבלו דיווח מאוחר על השריפה, ועד שהם הצליחו להשתלט על הלהבות, כילתה האש את כל מכונות הדפוס.
באור ליום חמישי [[כ"א בטבת]] [[תשמ"ג]], פרצה [[שריפה]] מסתורית בבית הדפוס של [[ועד להפצת שיחות]] הממוקם בבניין, ומכיון שהשריפה פרצה בשעת לילה מאוחרת מכבי האש קיבלו דיווח מאוחר על השריפה, ועד שהם הצליחו להשתלט על הלהבות, כילתה האש את כל מכונות הדפוס, אך באורך פלא אלפי העתקים מהליקוט השבועי שהיו מונחים על מכונת ההדפסה שנשרפה כליל, לא שלטה בהם האש כלל.


כאשר הודיעו לרבי על מה שהתרחש, השיב הרבי: "יהי רצון שיקויים בהם מאמר קדושי עליון (שאחרי [[שריפה]] מתעשרים) המפורסם וכו' ויבשרו טוב בטוב הנראה והנגלה ובפרט מהצלחתם רבה בהפצת המעינות חוצה וכו'".
כאשר הודיעו לרבי על מה שהתרחש, השיב הרבי: "יהי רצון שיקויים בהם מאמר קדושי עליון (שאחרי [[שריפה]] מתעשרים) המפורסם וכו' ויבשרו טוב בטוב הנראה והנגלה ובפרט מהצלחתם רבה בהפצת המעינות חוצה וכו'".


ב[[התוועדות]] שהתקיימה ב[[שבת]] שלאחר מכן, הרבי קישר את השריפה עם העיכוב בבניית ה[[מקווה טהרה]] החדש לנשים, שהובטח על ידי מספר עסקנים בשכונת [[קראון הייטס]], דבר שגרם למספר נשים להיפצע בעקבות טבילה במקווה מסוכן הנתון בתהליכי בנייה{{הערה|הקטע הרלוונטי מהשיחה: "ישנו עניין עליו אני זועק עליו כבר יותר ממאה פעמים ואחת. כבר שלוש שנים שאני מדבר בקשר לבניית המקווה, ולפועל, עושים אסיפות וטוחנים את העניין שוב ושוב, אבל לסיים בפועל את בניית המקווה - לא סיימו.
ב[[התוועדות]] שהתקיימה ב[[שבת]] שלאחר מכן, הרבי קישר את השריפה עם עיכוב בבניית [[מקווה טהרה]] חדש לנשים, שהובטח על ידי מספר עסקנים בשכונת [[קראון הייטס]], שעוד לפני שבנו את המקווה החדשה מיהר א' העסקנים להרוס את המבנה שסביב המקווה הישנה, ולאחר מכן בניית המקווה החדשה התעכבה למעלה משנתיים, דבר שגרם למספר נשים להיפצע בעקבות טבילה במקווה מסוכן הנתון בתהליכי בנייה.
 
{{הערה|הקטע הרלוונטי מהשיחה: "ישנו עניין עליו אני זועק עליו כבר יותר ממאה פעמים ואחת. כבר שלוש שנים שאני מדבר בקשר לבניית המקווה, ולפועל, עושים אסיפות וטוחנים את העניין שוב ושוב, אבל לסיים בפועל את בניית המקווה - לא סיימו.


לאחר שכל זה לא עזר - אירע מקרה לא טוב עם אחת הנשים, ואף על פי כן - לא נגע ולא פגע! אחר-כך אירע מקרה דומה עם אשה שנייה, ולא נגע ולא פגע! גם כאשר אירע מקרה כזה עם אשה שלישית - לא נגע ולא פגע!
לאחר שכל זה לא עזר - אירע מקרה לא טוב עם אחת הנשים, ואף על פי כן - לא נגע ולא פגע! אחר-כך אירע מקרה דומה עם אשה שנייה, ולא נגע ולא פגע! גם כאשר אירע מקרה כזה עם אשה שלישית - לא נגע ולא פגע!


אחר כך פרצה [[שריפה]] גדולה רחמנא ליצלן, ואף על פי כן... לא נגע ולא פגע!"}}.
אחר כך פרצה [[שריפה]] גדולה רחמנא ליצלן, ואף על פי כן... לא נגע ולא פגע!"}}.
==שימושים נוספים בבניין==
==שימושים נוספים בבניין==
[[קובץ:770 לג בעומר.jpg|שמאל|ממוזער|250px|חזית בניין 788 (משמאל ל-770) מעוטרת בכרזות ושלטים בעת [[תהלוכת ל"ג בעומר]] תשמ"ז]]
[[קובץ:770 לג בעומר.jpg|שמאל|ממוזער|250px|חזית בניין 788 (משמאל ל-770) מעוטרת בכרזות ושלטים בעת [[תהלוכת ל"ג בעומר]] תשמ"ז]]

גרסה מ־18:10, 12 במאי 2021

הבניין

בניין המשרדים 784-788 איסטרן פארקווי הינו בניין המשרדים בן ארבע קומות הממוקם צמוד ל-770, בו מרוכזים רוב המשרדים של תנועת חב"ד, ובמרתפו שוכן הזאל הגדול המשמש לתפילות ולהתוועדויות עם הרבי.

בעבר, פעלו משם גם הועד להפצת שיחות וכן היה להם במקום בית דפוס שנועד לאפשר הוצאה לאור מהירה של קונטרסים וחוברות על פי בקשתו של הרבי, ולספק את הצורך בהדפסה בשעות ובזמנים לא נוחים.

הארגונים הפועלים מבניין משרדים זה כיום: מרכז לעניני חינוך, jem, ועד הנחות בלה"ק, ועד שיחות באנגלית, דפוס עזרא, ועד תלמידי התמימים העולמי, ועוד.

היסטוריית הבניין

בניין 788 מפוצל במקורו ל-2 בנינים נפרדים, כשהצד הימני שלו הצמוד ל-770 נושא את מספר 784, והשמאלי את מספר 788.

עד שנת תשכ"ה שימש הבניין כמבנה מגורים רגיל, ואיכלס משפחות ממוצא אפרו-אמריקאי.

בחורף שנת תשכ"ה נקנו המבנים. הקניה התבצעה על ידי ר' אהרון קליין שאף השתתף חלקית במימון הרכישה. שאר הכסף הגיע מהרבי עצמו, שלא רצה שותפים ובעלים נוספים על 770.

יוזמת הרכישה הגיעה על ידי ר' אהרן קליין שנכנס לרבי ליחידות והעלה את הצעתו להרחיב את 770 עד לרחוב קינגסטון. הרבי שאל: "אתה בטוח שנצטרך כזה בית הכנסת גדול?!" ר' אהרן ענה לרבי בביטחון: "יצטרכו עוד גדול מזה" והרבי הסכים.

הבניינים נרשמו על שמו הפרטי של ר' אהרן ולא על שם ועד הבניין שעסק בפועל בהרחבת 770. בסיום ההרחבה הועברה הבעלות למרכז לעניני חינוך.

לאחר פינוי הדיירים יישרו את הקומה הראשונה של בניין 784 הצמוד ל-‏770 משמאלו ובבניין הימני (788) שכנו באופן זמני בחורי הישיבה ומשפחות שונות מאנ"ש.

השימוש בבניין

קומת המרתף והראשונה

אולם בית הכנסת לאחר ההרחבה
ה'זאל הגדול' בהתוועדות של הרבי לאחר הרחבה נוספת

בחודש אלול שנת תשכ"ז החלה העבודה להכשרת מרתף בניין 784 לשמש כבית כנסת, אך הפועלים לא הצליחו להתקדם בקצב מספק והיה נדמה שלא יוכלו בחודש תשרי של אותה שנה להשתמש במרתף המורחב, אך ביוזמתם של מספר בחורים הסתיימה העבודה בערב חג הסוכות של שנת תשכ"ח[1], וברגעים האחרונים שקודם החג הספיקו לפנות את השיריים של עבודות ההרחבה ולהעביר את ארון הקודש ובימת הרבי לקדמת המרתף, וכאשר הרבי נכנס לתפילה ראו שמחה גדולה על פניו.

בהרחבה השניה שהתקיימה בסוף שנת תשל"ג, במהלכה הוסרה ריצפת הקומה הראשונה של הבניין בחלק שמעל המרתף, על מנת ליצור חלל גבוה שיאפשר הקמת פירמידות בשעת ההתוועדויות, ויעניק שדה ראיה רחב יותר.

בשאר הקומה, נבנו מחיצות עם חלונות שקופים-אטומים, והיא הוסבה לעזרת נשים.

בנוסף לכך, בקומה הראשונה של הבניין ממוקם חדר המשמש את כולל תפארת זקנים בקראון הייטס כשהכניסה אליו היא מרחוב קינגסטון.

הקומה השניה

בקומה זו שוכן חדר, שנבנה על מנת לשמש חדר טיפולים עבור הרבי בשנים תשנ"ג-תשנ"ד, לצורך זה אף נבנתה מעלית מיוחדת שמחברת בין חדרו של הרבי (דרך המסדרון שליד משרדו של המזכיר הרב יהודה לייב גרונר) לחדר. למעשה הרבי לא השתמש בחדר טיפולים זה מעולם. כיום החדר משמש כחדר הישיבות של מרכז לענייני חינוך וארגונים נוספים השוכנים בבניין. בשבתות חדר זה משמש כבית כנסת פעיל, ונערכות בו התוועדויות במועדים חסידיים וכדומה. המקום מכונה חדר הועידות ("קאנפרענץ רום").

בקומה זו שוכנים המשרדים המרכזיים של מחנה ישראל, מרכז לענייני חינוך והוצאת ספרים קה"ת, מחנה גן ישראל והרב שלמה יהודה סגל.

בנוסף בקומה זו שוכנים משרדים רבים, ביניהם משרדו של הרב יהודה קרינסקי, הרב משה קוטלרסקי והרב יוסף ברוך פרידמן.

הרבי ביקר בקומה זו בחדר המכירות של קה"ת בשנת תשל"ט, בתערוכת התמונות של הצייר ר' ברוך נחשון, שהיו באותו מיקום מדוייק של המשרדים החדשים של הוצאת ספרים קה"ת. זו הפעם היחידה שהרבי ביקר בבנין זה.

הקומה השלישית

מעלתו של הבניין שהיה צמוד ל-770, איפשרה להקים במקום בית דפוס מקומי, ששימש לצורכי הדפסת תורתו של הרבי וכותרי דפוס שהודפסו בהוראתו בלבד. באותם שנים, הרבי הוציא את הגהותיו על השיחות ועל המאמרים בבוקרו של יום שישי, ובמהלך השעות המעטות שעד לכניסת השבת היו חברי המערכת צריכים להספיק לסדר את כל השיחה מחדש, ולהדפיס אותה במאות עותקים.

מכיון שלא היה בנמצא אף בית דפוס שהיה יכול לשרת באופן מיידי את צוות ההוצאה לאור של תורת הרבי, הוכשרה חצי מהקומה השלישית לשמש כבית דפוס, שפעל בבניין עד שנת תשס"ה.

שימושים נוספים בבית הדפוס היו כאשר הרבי התחיל לחלק קונטרסים בכמויות גדולות שמעולם לא היה ניתן לאמוד את המספרים מראש, ובמשך כל זמן החלוקה עמלו המדפיסים בקומה השלישית להדפיס חוברות נוספות, וכך במהלך החלוקה היו מעבירים ארגזים נוספים של קונטרסים טריים דרך החלון של עזרת נשים קינגסטון עד לסיום החלוקה.

כיום בקומה זו שוכנים, בין השאר, משרדי מרכז לענייני חינוך - מחלקה 302, שמהם מנוהלים פרוייקטים רבים כגון CTeens, Ckeeds, בית מדרש לשלוחים, מיי שליח, JNet, כינוס השלוחים העולמי וכינוס השלוחות העולמי ורבים נוספים.

הקומה רביעית

בצידה החיצוני של הקומה הרביעית הפונה לרחוב קינגסטון שוכנים משרדי ועד הנחות בלה"ק. משרדים אלה עברו שיפוץ מאסיבי בשנת תשס"ז. ולצידם משרדי שיחות אין אינגליש, משרדי ועד תלמידי התמימים העולמי ומשרדי jem ומשרדי חב"ד.אורג אשר עברו שיפוץ מסיבי בשנת התשע"ז.

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

שריפה בבנין

מראה הבניין לאחר השריפה

באור ליום חמישי כ"א בטבת תשמ"ג, פרצה שריפה מסתורית בבית הדפוס של ועד להפצת שיחות הממוקם בבניין, ומכיון שהשריפה פרצה בשעת לילה מאוחרת מכבי האש קיבלו דיווח מאוחר על השריפה, ועד שהם הצליחו להשתלט על הלהבות, כילתה האש את כל מכונות הדפוס, אך באורך פלא אלפי העתקים מהליקוט השבועי שהיו מונחים על מכונת ההדפסה שנשרפה כליל, לא שלטה בהם האש כלל.

כאשר הודיעו לרבי על מה שהתרחש, השיב הרבי: "יהי רצון שיקויים בהם מאמר קדושי עליון (שאחרי שריפה מתעשרים) המפורסם וכו' ויבשרו טוב בטוב הנראה והנגלה ובפרט מהצלחתם רבה בהפצת המעינות חוצה וכו'".

בהתוועדות שהתקיימה בשבת שלאחר מכן, הרבי קישר את השריפה עם עיכוב בבניית מקווה טהרה חדש לנשים, שהובטח על ידי מספר עסקנים בשכונת קראון הייטס, שעוד לפני שבנו את המקווה החדשה מיהר א' העסקנים להרוס את המבנה שסביב המקווה הישנה, ולאחר מכן בניית המקווה החדשה התעכבה למעלה משנתיים, דבר שגרם למספר נשים להיפצע בעקבות טבילה במקווה מסוכן הנתון בתהליכי בנייה.

[2].

שימושים נוספים בבניין

חזית בניין 788 (משמאל ל-770) מעוטרת בכרזות ושלטים בעת תהלוכת ל"ג בעומר תשמ"ז
דגל משיח פרוס על הבנין

בעת מעמדי תהלוכות ל"ג בעומר הנערכים ברחוב איסטרן פארקווי, משמש הבניין כחזית ענק לתליית שלטים וכרזות הקשורות עם נושא התהלוכה, ולתליית י"ב הפסוקים. כך גם במעמדים וכינוסים שונים המתקיימים ברחבת 770, משמשת חזית הבנין כבסיס לתליית שלטים ודגלים גדולים.

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

  • ב. אלקנה, המרכז העולמי, בתוך בטאון 'כי קרוב' גליון 27, פרשת תולדות תש"פ


הערות שוליים

  1. הבחורים הסירו את עמודי התמיכה של הבניין, מה שהפועלים לא העזו לעשות בעצמם מבלי אישור של מהנדס. בעקבות כך, עד היום הבניין ממשיך לעמוד עד היום מבלי עמודי התמיכה שלו.
  2. הקטע הרלוונטי מהשיחה: "ישנו עניין עליו אני זועק עליו כבר יותר ממאה פעמים ואחת. כבר שלוש שנים שאני מדבר בקשר לבניית המקווה, ולפועל, עושים אסיפות וטוחנים את העניין שוב ושוב, אבל לסיים בפועל את בניית המקווה - לא סיימו. לאחר שכל זה לא עזר - אירע מקרה לא טוב עם אחת הנשים, ואף על פי כן - לא נגע ולא פגע! אחר-כך אירע מקרה דומה עם אשה שנייה, ולא נגע ולא פגע! גם כאשר אירע מקרה כזה עם אשה שלישית - לא נגע ולא פגע! אחר כך פרצה שריפה גדולה רחמנא ליצלן, ואף על פי כן... לא נגע ולא פגע!"