קראון הייטס
קראון הייטס (אנגלית: Crown Heights) היא שכונה ברובע ברוקלין בניו יורק שבארצות הברית, ממוקמת מזרחית לפרוספקט פארק. הרחוב הראשי בשכונה הינו רחוב איסטרען פארקווי.
קראון הייטס הייתה בעבר אחד הריכוזים היהודיים הגדולים בניו יורק. פעלו בה מאות בתי כנסת עשרות מקוואות, ישיבות ומוסדות יהודיים אחרים. גם חצרות רבות של אדמו"רים היו בשכונה בינהם האדמו"ר מבאבוב. אולם בתש"כ החלה נהירה של אפריקאים-אמריקאים רבים לשכונה, ובעקבות זאת הביאו איתם פשע ועוני מה שגרם ליהודים רבים שלא משתייכים לחסידות חב"ד לעזוב ולמכור את בתיהם בזול לגוים. הרבי קבע עמדה חד משמעית נגד עזיבת השכונה, הרבי זעק על כך שהיהודים שעוזבים גורמים להפסדים רבים ליהודים האחרים שנשארים בשכונה, ובעקבות זאת נשארו חסידי חב"ד בשכונה ולא עזבו עד עצם היום הזה.
גבולות השכונה הם - רח' פארק פלאייס בצפון, רוצ'סטר אוועניו במזרח, ווינטרופ סטריט בדרום, ורוג'ערס עוועניו במערב.
בקראון הייטס גרים כיום, עשרת אלפים חסידי חב"ד. לצידם אוכלוסייה של כמאה ושלושים אלף אפרו-אמריקאים.
מרכז חב"ד העולמי
ערך מורחב – 770 איסטרן פארקווי |
בשנת ת"ש בזמן שהרבי הריי"ץ התגורר בבית מלון בשכונת מנהטן חיפשו מעון לבית רבינו מחוץ לניו יורק למשל הציעו לרבי הקודם וילה במתנה בבאלטימאר, אך הרבי סירב באומרו בתוך עמי אנכי יושב , לאחר חיפושים לבנין שיענה לכל הדרישות לבית רבי מצאו את בניין 770 איסטערן פארקוואי שהיה קליניקה פרטית של רופא יהודי הבניין התאים לכל הדרישות כיוו שהיה לו מעלית שזה היה נדיר בבית פרטי הבניין עלה $30,000 שזה היה סכום רב בזמנו, הבניין נבנה בשנת תר"צ. כיום בקראון הייטס, ממוקם 770 - מרכז חב"ד העולמי, ביתו של הרבי מלך המשיח שליט"א שסביבו מתרכזים חיי השכונה ותנועת חב"ד בעולם כולו. 770 הוא גם בית מדרשו של הרבי.
מהומות קראון הייטס
ערך מורחב – מהומות קראון הייטס |
בשנת תנש"א התפתחו מהומות בין השחורים לחסידים, שזכו לכינוי "מהומות קראון הייטס" או "פוגרום קראון הייטס".
בחודש אלול תנש"א, רכב מפמלייתו של הרבי, מובל על ידי רכב משטרתי לא מסומן, עבר באור אדום או כתום, במהירות הנעה בין 40 ל-100 קמ"ש, על פי גרסאות שונות. הרכב נכנס לצומת ופגע ברכב אחר, ונהג הרכב הנפגע, שאיבד שליטה על רכבו, דרס ופצע שני ילדים קטנים שחורים, גבין ואנג׳לה קטו, שניהם בני שבע. במקום האירוע התאספו צופים מקומיים והחלו בקריאות גנאי לעבר השוטרים והחסידים. אמבולנס יהודי פרטי (בשם "הצלה") הגיע למקום והשוטרים הורו לו לפנות את הנהג החסיד הפצוע. כמה דקות לאחר מכן הגיע אמבולנסים עירוניים לפנות את הילדים הקטנים, ושעות ספורות אחר כך מת הילד גבין מפצעיו.
במשך ארבעה ימים מיום התאונה נחשפו יהודי השכונה לתקיפות מצד בני נוער ואספסוף זועם. באחד המקרים נדקר ונהרג בידי אספסוף יענקל רוזנבאום (29), סטודנט אוסטרלי, שעשה אז מחקר בנ״י לקראת דוקטורט בהיסטוריה. לפני מותו הספיק רוזנבאום למסור את זהות תוקפו, למריק נלסון. חבר מושבעים זיכה את נלסון מאשמת רצח, אך לאחר שתדלנות של הקהילה היהודית וגורמים נוספים, נשפט נלסון בבית משפט פדרלי והואשם בפגיעה בזכויות האזרחיות של רוזנבאום, וקיבל עונש של 19.5 שנים בכלא. אדם נוסף הואשם בכך שהסית את נלסון.
בהמשך, נקלע לאספסוף זועם רוכב אופנוע לא יהודי בן 67 בשם אנטוני גרזיולי, לאחר שאיבד את דרכו בשכונה. גרזיולי הוכה ונדקר בכל חלקי גופו ומת במקום. ככל הנראה הטעו זקנו ולבושו השחור את התוקפים, שסברו כי הוא יהודי חסידי. במהלך האירועים דווח על 188 תקיפות של יהודים, בתוכם כמה פציעות חמורות. כמו כן הוצתו שריפות ונבזזו חנויות של יהודים כשהאירועים יצאו מכלל שליטה.
שכונת קראון הייטס בהסתכלות חסידית
- 'קראון הייטס' -בעברית 'מרומי/פנימיות הכתר'- שוכנת ב'שערי רומי' -בעיר ניו יורק, רומא המודרנית של ימינו בפי אומות העולם. במדינת ניו יורק, שכינויה הרשמי הוא מדינת האימפריה/אמפייר סטייט. העיר ניו יורק היא מרכז העצבים הכלכלי והפוליטי האמריקאי (והבינלאומי) בפרוזדור הצפוני מזרחי של ארה"ב, שטח הנמתח מוושינגטון די. סי. לבוסטון. ברובע ברוקלין ששמו הפחות מפורסם הוא 'קינגס' -רובע המלכים- כמו רובע 'קווינס' הסמוך.
- ביתו של הרבי נמצא ברחוב פרזידנט (=הנשיא).
- 770 - שכדברי הרבי זו גימטריא של 'בית משיח'- שוכן בפינת הרחובות 'איסט-ערן'-מזרחי, ו'קינגסטון'-אבן המלך.
- 770 - שכדברי הרבי זו גם גימטריא של 'פרצת' ו'צרפת' שוכן באיסטערן פארקווי (Eastern Parkway) הבנוי על פי דגם השאנז אליזה בפריז, בקצהו יש העתק של שער הניצחון הצרפתי והגנים הבוטאניים.
- השכונות הסובבות אותה היו בשנים מסויימות מהנחשלות ביותר בעיר, סטטיסטית. אחד מסימניו של מלך המשיח הוא "יתיב ביני עניי".
כשהגיע אדמו"ר הריי"צ לשכונה, היתה קראון הייטס שכונה מעורבת, יהודית ברובה, ובה יהודים מכל הסוגים ואף חצרות חסידיות שונות, אך בשנות ה50 המאוחרות עם הרחבתם של חוקי ה- Social welfare (Section 8, Food Stamps etc שהרבי עזר וכיוון לכינון חלקם לעזרה לעניים, ניו יורק היתה לעיר הכדאית ביותר לנתמכי העזרה הציבורית, ואוכלוסיה זו, השחורה ברובה, היגרה ונהרה בהמוניה ממדינות הדרום ומרחבי ארה"ב לעיר ניו יורק, והתרכזה במספר שכונות ובהם קראון הייטס והיהודים החלו לעזוב את השכונה, מחוץ לחסידי חב"ד שכפי שאמר הרבי לא יעזבו את המקום שבו בחר אדמו"ר הריי"צ, ו'כאן ציווה ה' את הברכה'.
ארגונים ומוסדות ציבור בקראון הייטס
בית דין
ערך מורחב – בית דין צדק קראון הייטס |
הרבנים של השכונה 'הרב אברהם אזדבא' הרב יעקב שווי' ו'הרב יוסף ברוין' מפקחים על ענייניה הרוחניים של השכונה. הרב אזדבא מנהל את מערכת הכשרות של הCHK המכשיר מפעלי מזון ובנוסף מפקח על הכשרות של חנויות מאפיות ומסעדות בשכונה.
ועד הקהל
ערך מורחב – ועד הקהל |
את תושבי השכונה מייצג ועד הקהל של השכונה המונה בין ארבעה לשבעה חברים. הוועד פועל לטובת הציבור באפיקים רבים, כגון: שמירה על קשר עם ראשי העיריה ועזרה בעת הצורך למוסדות ציבור וליחידים. טיפול בבעיות הגירה לתושבים חדשים וטיפול בבעיות כלליות של השכונה. הוועד גם התערב ועזר בהתפשטות מחלות מדבקות בשכונה בהנחיית ד"ר אליהו רוזן.
ארגוני חסד
- הצלה - המפעיל סניף עצמאי של הארגון שמרכזו בשכונת בורו פארק. ברשות המתנדבים בקראון הייטס יש שלושה אמבולנסים חדישים, אשר שתיים מהם חונים באופן קבוע בכביש השירות הצמוד ל770. את הארגון ייסד ומנהל הרב אברהם ביסטריצקי.
- שמירה - ארגון מתנדבים הפועל לבטחון השכונה, הארגון הוקם בשנת תשכ"א ע"י הרב שמואל סריג' בשם 'מכבים'. מאוחר יותר, בשנת תשל"ג, החליף הארגון את שמו, ונכנס למסגרת ועד הקהל. הארגון מסייע גם בתאונות דרכים, קשישים וילדים אבודים ותיאום עם משטרת ניו-יורק בדרגי השטח.
- שפרה ופועה - העוזר ליולדות ולמשפחתם.
- חסדי ברכה - הפועל עם משפחות וילדים במצוקה.
- חברת ביקור חולים - המבקר מאושפזים יהודיים בבתי הרפואה בניו-יורק.
- פר"י - השומר על קשר עם משפחות ניצולי שואה.
- יד ועזר - ארוחות חמות –למשפחות- במצב חירום זמני (לאחר לידה, תקופת אישפוז, ימי אבלות, מצבי חירום). הארגון נתייסד ע"י הרב יוסף יצחק הולצמן, הרב -ומנהל בית חב"ד- דמרכז הרפואי סוני דאונסטייט שבברוקלין ניו יורק.
- חברת שמחת שבת ויום טוב עזרה למשפחות נצרכות נתייסד ע"י שמשון סטאק.
- תן יד - עזרה לחתונות.
- שמחת חתן וכלה.
- כולל חב"ד הרב משה דוכמן.
- אהבת חסד - העוזר בצרכים רפואיים. הארגון מטפל ביהודים דלי אמצעים הזקוקים לטיפול רפואי, ומתעסק גם בייעוץ והכוונה, זימון תורים, שירות מתורגמנים ואוכל כשר למאושפזים. הארגון גם מקיים מדי כמה חודשים ימי התרמת דם המוניים.
מוסדות חינוך
- ישיבת חב"ד המרכזית - הישיבה המרכזית של חב"ד. התמימים בישיבה לומדים ומתפללים ב-770. הישיבה קמה ביום בוא הרבי הריי"צ לארצות הברית, שעות מספר לאחר שהגיע, כינס בבית המלון אסיפה ובה הכריז על הקמת הישיבה. ראש הישיבה הוא הרב שניאור זלמן לבקובסקי שגם מעניק תעודת סמיכה לרבנות לתלמידי הישיבה שנבחנו אצלו.
- אהלי תורה - רשת המוסדות אהלי תורה הם מוסד הלימודים הגדול ביותר בשכונה. הרשת מפעילה תלמוד תורה בו לומדים לימודי קודש בלבד. ישיבה קטנה וישיבה גדולה. רוב השלוחים בעולם הם בוגרי מוסדות אוהלי תורה. המוסד קם בשנת תשט"ו בעקבות התוועדות של הרבי בה הרבי התבטא שצריך להיות חינוך על טהרת הקודש ללא לימודי חול. מקים המוסד הוא הרב מיכאל טייטלבוים שגם ניהל אותו שנים רבות במסירות נפש. אחרי פטירתו התמנה הרב יוסף רוזנפלד למנהל המוסד. יו"ר ההנהלה הרוחנית הוא המשפיע הרב נחמן שפירא שמכהן גם כראש הועד להפצת שיחות.
- 'כל הנערים' 'עול מיי צ'ילדרען' מכינה לחיידר פורד סט.
מוסדות לבנים.
- אוהלי תורה 667 איסטערן פארקוואי וישיבה קטנה 417 טרוי (בנוסף יש עוד בניין מכינה ב407 E52 בשכונת איסט פלטבוש) .
- הדר התורה ישיבה קטנה ב 824 איסטערן פארקוואי.
- אור מנחם 1737 פרזידנט.
- ישיבת מרדכי מאיר (חנוך לנער לשעבר) ישיבה קטנה 870 איסטערן פארקוואי.
- דרכי מנחם ישיבה קטנה 438 רוטלאנד ראוד.
- ישיבת וויען ישיבה קטנה 612 מייפל סט.
- לובוויטשער ישיבה חיידר 510 קראון סט.
- תומכי תמימים - חובבי תורה 885 איסטערן פארקוואי.
מוסדות לבנות.
- בית חיה מושקא קראון הייטס קארול פינת טרוי.
- בנות מנחם איסט ניו יורק פינת טרוי.
- בית רבקה 470 לעפערץ ו310 קראון.
- מכון חנה 556 קראון ובניין הפנמייה בפרזידנט.
מוסדות שליחות בקראון הייטס
- מרכז לעניני חינוך - גוף האחראי על כל פעילות ה'שלוחים' והפצת המעיינות העניפה של חב"ד בעולם. יו"ר הארגון הרשמי הוא הרבי שליט"א שהתמנה ע"פ הוראתו של הרבי הריי"צ. המנהל הנוכחי הינו המזכיר הרב שלום מענדל סימפסון.
- צעירי אגודת חב"ד ארצות הברית - ארגון המאחד את כל שלוחי חב"ד בארצות הברית ומסייע להם. הארגון הוקם בשנת תשט"ו ע"י הרבי. כיו"ר הארגון עמד הרב דוד רסקין. כמנהל הארגון מכהן הרב שמואל מנחם מענדל בוטמן
- מחנה ישראל - ארגון שהוקם ע"י הרבי הריי"צ ומטרתו להשפיע ולחזק יהודים בענייני תורה ומצוות. הארגון מפעיל את חברה משניות בעל פה, חברת תהילים העולמית ומארגן מידי שנה את חלוקת הש"ס המרכזית בי"ט כסלו. הארגון הוקם בשנת תש"א. בארגון חברים כל מי שרשם את עצמו. החברות בארגון היא ללא עלות כספית. כל יהודי שומר תורה ומצוות יכול להירשם. הרבי מינה מספר חברים לארגון, מהם נותרו בחיים כיום הרב אברהם שם טוב ור' חיים יהודה קרינסקי.
- משרד השלוחים - שלוחים אופיס - הרב משה שם טוב.
- מרכז השלוחים - הרב משה קוטלרסקי.
מוסדות נוספים הפועלים בשכונה
- קה"ת - בית ההוצאה לאור המרכזי של חב"ד והוצאת ספרים היהודית הגדולה בעולם. שם הארגון הוא שנת [תק"ה], שנת הלידה של אדמו"ר הזקן מייסד חסידות חב"ד. ההוצאה קמה בשנת [תש"ב] ע"י הרבי הריי"צ. לקה"ת קיימים מספר סניפים בעולם, המוציאים את ספרי קה"ת במגוון שפות.
- ספריית ליובאוויטש - ספריה זאת הינה מהספריות היהודיות החשובות בעולם. בספרייה מאוחסנים כ-250,000 ספרים, ביניהם ספרים עתיקים מאוד. כתבי יד. חפצי קודש מנשיאי חב"ד והחסידות הכללית, ארכיון של קטעי עיתונות הקשורים לחב"ד, ועוד. לספריה גם קיים אולם תצוגה, בו מוצגים פריטים מסויימים. הספרן הראשי בספריה כיום הוא ר' שלום דובער לוין.
- אגודת חסידי חב"ד - גוף האמור לייצג את חב"ד, לרכז את השלוחים ולדאוג להרחבתה וביסוסה של ספריית ליובאוויטש. ע"פ תקנון האגודה, כל מספר שנים צריכים להיערך בחירות בקרב ראשי האגודה לתפקיד היו"ר, בשנים האחרונות לא נערכו בחירות.
- מוזיאון צבאות השם - מוזיאון צבאות השם הינו מוזיאון ילדים גדול ומשוכלל. המוזיאון מיועד לילדים יהודים, והוא נמצא בשכונת קראון הייטס בברוקלין (Eastern Parkway), ומופעל על ידי ארגון הילדים צבאות השם. המוזיאון, המיועד לילדים יהודיים דוברי אנגלית, מצויד בכל מיטב המיכשור האלקטרוני החדיש, ומעניק את חוויית היהדות בצורה מהנה ומושכת.
- אשל אברהם ושרה - "הכנסת אורחים" אכסנייה המארחת את אורחי המלך באש"ל מלא ע"י הרב מנחם מענדל הענדל.
בתי כנסת
- 770
- בית הכנסת בית בנימין - ע"ש ר' בנימין לוין מנעוול נוסד בט' אדר תש"ס. גבאי בית הכנסת ר' לימא מינקוביץ' 680 מונטגומרי סט.
- בית שמואל - ע"ש הרה"ח ר' מולע ע"ה מוצ'קין. מנהל ביהכ"נ הוא ר' משה פינסון גבאי ר' דוד פרקש הרב הוא ר' יוסף יצחק ג'ייקאבסאן, בבייסמנט של חובבי תורה.
- אגודת ישראל 465 קראון סט. - ביהכ"נ של הנגיד החסידי ר' שלום דובער דרייזין.
- כתב סופר 652 אמפייר - רב ביהכ"נ הוא הרב ניסן מנגל.
- בית אליעזר יצחק מעל מקווה מאיר - ע"ש הרה"ח ר' אליעזר יצחק ליווי. מנהל ביהכ"נ הוא הרב דן יואל ליווי וכגבאי משמש הרב קלמן ויינפלד 394 קינגסטון עוו.
- בית הכנסת "מנחם נחום" קראון סט.
- ביהכ"נ 'אהבת אחים' "אמפייר שטיבל" - בעבר שימש שם הרב ליפמאן שפירא כרב עד לפטירתו.
- בית הכנסת "שיין שול" של הרב שיין.
- בית הכנסת 'געצעל שול' ע"ש ר' געצל רובאשקין, 1414 פרזידנט כניסה מקינגסטון.
- בית הכנסת 'אנשי לובאוו' קהל חסידים "באומגרטין שול" משפיע הרב יהודה לייב גרונר 1640 קארול סט. פינת טרוי.
- בית הכנסת "רעים אהובים" הרב משה קליין.
- בית הכנסת פרנקל'ס שול פרזידנט סט.
- בית הכנסת 'אנשי רובאשאוו' גלרנטר'ס שול, 681 קראון סט.
- בית הכנסת "בית המדרש פיוו עיגטי קראון סטריט".
- מניין הכולל מוקדם בשלום סנטר.
- בית כנסת 'די שול' 483 אלבני עוו. בשלום סענטר גבאי לוי סיוואלד, הרב לוי קפלן.
- בית הכנסת "אליהו נחום" 672 לעפרטס עוו.
- בית הכנסת "בית לוי יצחק" שול 556 קראון סט. פינת אלבני.
- בית הכנסת "מעיינות" הרב סילווער.
- בית הכנס 'בית מנחם' 770 לעפרטס עוו, גבאי הרב אלי בטש, הרב נחמן יוסף טברסקי.
- בית הכנסת בכולל אברכים, הרב אברהם העלער.
- בית הכנסת מעל 770 במשרדים.
- בית הכנסת 770 בזאל הקטן.
- בית הכנסת 'איצ'קעס שטיבעל' ב"בית כנסת אהבת משה" 612 מייפל סט. גבאי ר' משה חאנין, הרב חיים פוגלמאן.
- בית הכנסת "עלייה שול" 527 איסט ניו יורק, הרב משה פייגלין משפיע הרב נטע שם טוב.
- בית הכנסת 'בית רבקה' 310 קראון סט. הרב משה בוגמילסקי.
- בית הכנסת 'דוד גרשון' 450 ניו יורק עוו פינת מלבון "נוסח אשכנז" הרב רובין.
- בית הכנסת מרוקאים מתחת לבית לוי יצחק 556 קראון סט הרב אבצן.
- בית הכנסת מרוקאים "חזן יצחק ביטון" 1433 פרזידנט סט. הרב טאבן-פור גבאי יוסף פינטו.
- בית הכנסת ספרדים "נימני" הרב נימני אמפאייר.
- בית הכנסת 'מנין אברכים' 647 מונטגומרי סט. הרב שמואל פעווזנר והרב שמעון האלינג'ר.
- בית הכנסת 'די בעש"ט' אמפייר בולעווארד. גבאי הרב קלאפמאן.
- בית הכנסת כל ישראל 603 סט ג'ונס פלייס. ליד פראנקלין עוו.
- בית הכנסת 'בית בנציון' 935 איסטערן פארקוואי. למטה (יאנג ישראל לשעבר).
- בית הכנסת חובבי תורה איסטערן פארקוואי למטה.
- בית הכנסת בית גבריאל אלבעני איסטערן פארקוואי .
- בית הכנסת "דוברי עברית" מד"ע 845 איסטערן פארקוואי, הרב גבריאל אביכזר.
- בית הכנסת 'יוסף חיים אלברט' בברוקדל הוספיטאל - 86 E49 סט. כניסה לשבת מרוטלאנד טשאפלין ר' מיכאל חזן משפיע ר' לוי גולדשטיין.
- מנין בית שמשון, 570 קראון סט. לובאוויטשער ישיבה, קומה שלישית.
- בית הכנסת 'אהבת ישראל' נוסח 'קרליבך' 330 אלבני עוו. הרב דננבוים.
- בית הכנסת 'ריינס שול' 'אוהלי תורה' 417 טרוי עוו .
- בית הכנסת טרוי עווניו ליד אוקיי.
- בית הכנסת חברת ש"ס 398 קינגסטון עוו. הרב מרדכי גורארי'.
- בית הכנסת 'אנשי נ.ע.ל.ם' סט ג'ונס וניו יורק.
- בית הכנסת 770 מונטגומרי, הרב דוד פישר.
- בית הכנסת 'נתן שול' אמפייר בולעווארד.
- מנין 549 מייפל ליל שבת ומוצאי שבת, גבאי לוי הלל וברוך מישולובין, הרב ישראל ג'ייקאבסון.
עיתון
בשנת תשמ"ז החל לצאות עיתון בשם "קראון הייטס" במטרה לשמש שופר הסברה לועד הקהל. בפועל יצאו רק שני גליונות.
כלכלה ותחבורה
קראון הייטס מרושתת באמצעי תחבורה. תחנת הרכבת התחתית 'קינגסטון אווניו' נמצאת צמוד ל-770. תחנה נוספת נמצאת ברחוב פריזנדט. קווי אוטובוסים עוברים ברחובות השונים.
ערים תאומות
לקראון הייטס הסכם עיר תאומה עם כפר חב"ד בישראל