משתמש:חסיד של הרבי/קהילות חב"ד בארץ ובעולם: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 69: שורה 69:
====קהילת חב"ד בברינוא====
====קהילת חב"ד בברינוא====
===קהילות חב"ד בבריטניה===
===קהילות חב"ד בבריטניה===
לפני מלחמת העולם השנייה הנוכחות היחידה בליובאוויטש בבריטניה הייתה בצורת מספר בתי כנסת שהיו להם אסוציאציה עם חב"ד-ליובאוויטש. שניים היו במנצ'סטר ואחד היה ברחוב אולד טאסל במזרח לונדון. היה גם בית מדרש בגבעת סטמפורד, מנוהל על ידי חסיד מליובאוויטש, הרב בנימינסון. דמות מובילה במלגה לא רשמית זו הייתה מר סולומון פרין.
בשנת 1948 שלח האדמו"ר הקודם מליובאוויטש, הרב יוסף יצחק שניאורסון, את חסידו המסור הרב בנציון שמטוב ללונדון במטרה לארגן נוכחות של חב"ד-ליובאוויטש במטרה לחזק את החינוך היהודי ברחבי בריטניה.
הפעילות גדלה. בשנת 1959 נרכש בניין בסטמפורד היל - עד מהרה לחידוש ובנייתו מחדש. נוסדו בתי הספר לחטיבות ביניים ולבנות של ליובאוויטש. בית הספר הבנים הבכיר, שנפתח בשנת 1963, היה ממוקם בקינגסלי דרך, בפרבר גן המפסטד. פרויקטים אחרים כללו שיעורים ומפגשים קבועים שאורגנו על ידי ארגון נוער ליובאוויטש, עבודות בקמפוס המנוהלת על ידי מועצת ליובאוויטש לאוניברסיטאות ומכללות, חינוך מבוגרים, ארגון הנשים מליובאוויטש, פרסומים, מחנות יום ילדים ומחנות לילה, ול"ג בעומר תהלוכות. בשנת 1967, כאשר ל"ג בעומר נפלה ביום ראשון, לקחו חלק במצעד יותר מאלף ילדים שהגיעו משלושים מרכזים שונים ברחבי לונדון.
לפני [[השואה]] בקושי והיו [[חסידות חב"ד|חסידי חב"ד]] בבריטניה, הנוכחות החב"דית בבריטניה הסתכמה בשני בתי כנסת חב"ד בלבד במנצ'סטר, ובית כנסת חב"ד אחד בלונדון. (כמו כן היה עוד בית כנסת שנוהל ע"י חסיד חב"ד, אך מתפלליו לא היו חב"דניקים).
לאחר [[השואה]] בשנת [[תש"ט]] שלח [[אדמו"ר הריי"ץ]] את ר' [[בן ציון שם טוב]] לחזק את ההתיישבות החב"דית ברחבי בריטניה, ותוך כדי לחזק את החינוך היהודי במדינה.
בשנת [[תשי"ט]] נרכש מבנה בשכונה היהודית בלונדון "סטמפורד היל" ועד מהרה הוקם נהיה ל[[בית ליובאוויטש לונדון|מרכז חב"ד בבריטניה]]. בנתיים נוסדו ברחבי בריטניה תלמוד תורה חב"ד, בית ספר בנות, בית ספר יסודי לבנים (נפתח בערך בשנת [[תשכ"ג]]),. כמו כן חב"ד בלונדון המשיך לצמוח ולפרוח כאשר התווספו עוד ועוד שיעורי תורה וחסידותל ברחבי לונדון, נפתח ארגון "נוער חב"ד" בבריטניה - ארגון שנותן מענה לסטודנטים יהודים ברחבי בריטניה כולה, [[נשי ובנות חב"ד אנגליה]], ואז גם התחילה מסורת של תהלוכות ל"ג בעומר.
====קהילת חב"ד בלונדון====
====קהילת חב"ד בלונדון====
[[קובץ:בית ליובאויטש.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מתחם [[בית ליובאוויטש לונדון|בית ליובאוויטש]] בלונדון]]
[[קובץ:בית ליובאויטש.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מתחם [[בית ליובאוויטש לונדון|בית ליובאוויטש]] בלונדון]]
לפני [[השואה]] בקושי והיו [[חסידות חב"ד|חסידי חב"ד]] בלונדון, הנוכחות החב"דית בלונדון הסתכמה בבית כנסת חב"ד אחד בלבד, ועוד בית כנסת אחר שנוהל ע"י הרב בנימינסון - חסיד חב"ד, אך מתפלליו לרוב לא היו חסידי חב"ד.
====קהילת חב"ד במנצ'סטר====
לפני [[השואה]] בקושי והיו חסידי חב"ד במנצ'סטר, הנוכחות החב"דית במנצ'סטר הסתכמה איפה בשני בתי כנסת חב"ד בלבד.


====קהילת חב"ד במנצ'סטר====
===קהילות חב"ד ברוסיה ואוקראינה===
===קהילות חב"ד ברוסיה ואוקראינה===
====קהילת חב"ד במוסקבה====
====קהילת חב"ד במוסקבה====

גרסה מ־20:24, 14 ביוני 2020

קהילות חב"ד בארץ ובעולם הינם ריכוזי האכלוס העיקריים של חסידי חב"ד ברחבי העולם. קהילות חב"ד מתחלקים בעיקר לשלוש סוגים: קהילות חב"ד בישראל, קהילות חב"ד בארה"ב וקנדה, וקהילות חב"ד באירופה ושאר העולם.

קהילות חב"ד בארה"ק

כפר חב"ד

בית אגו"ח -770 בכפר חב"ד

כפר חב"ד בירת חסידי חב"ד בארה"ק: כפר חב"ד הוקם בשנת תש"ט ע"י עולי "הבריחה הגדולה" מרוסיה, שעלו לארה"ק ובברכתו ובהוראתו של כ"ק אדמו"ר הריי"ץ נ"ע הקימו את הכפר החב"די. בכפר ממוקמים מוסדות חב"ד המרכזיים בארה"ק, ביניהם ניתן למנות את אגודת חסידי חב"ד בארה"ק - הגוף המרכזי של חב"ד ליובאוויטש בישראל, צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש - הזרוע המבצעת של אגו"ח, רשת אהלי יוסף יצחק - רשת חינוך חב"ד בישראל, סניף קה"ת בארץ הקודש (ממוקם במרתף 770 כפר חב"ד). כמו כן ממוקמים בכפר משרדיהם של עוד עשרות ארגונים חב"דים אחרים, ביניהם ניתן למנות את משרדי התאחדות החסידים, מטה משיח, מכון לוי יצחק, משרדי הפנסאים (בסמוך לצא"ח). וכן משרדיהם של העיתונים החבד"ים בית משיח, ושבועון כפר חב"ד ממוקמים במרכז הכפר. גם ההתוועדויות המרכזיות בארה"ק מתקיימים בכפר חב"ד (בדרך כלל בבית מנחם).

במהלך השנים צמח הכפר ושגשג, והפך במהרה לבירתו של כ"ק אדמו"ר שליט"א מה"מ בארה"ק. מהתיישבות של 70 משפ', בית כנסת אחד, ותלמוד תורה אחד בייסוד בכפר - צמח הכפר ושגשג למעלה מהמשוער. נכון לשנת תש"פ מונה אכלוסיית הכפר למעלה מאלפיים משפ' (כולם חסידי חב"ד), למעלה מ18 בתי כנסת, 6 מקוואות, שלוש מוסדות לימוד לבנים (תלמוד תורה, אהלי תורה, וחדר ליובאוויטש). חמש מוסדות לימוד לבנות (בית רבקה צעירות, בית רבקה בוגרות, מכללה וסמינר בבית רבקה כפ"ח ב', ובית חיה מושקא). כמו כן בכפר למעלה מעשרים ושתיים גני ילדים, בית ספר למלאכה, ישיבת אהלי תמימים, וישיבת תות"ל המרכזית, ו'להבדיל' אף עשרות חנויות ועסקים פרטיים מפוזרים לאורכו ולרוחבו של הכפר, בין העסקים: סופרים, מסעדות, חנויות ביגוד, משחתת עופות, יודאיקה, חנות הספרים של קה"ת, חנות צבאות השם, ועוד עשרות עסקים פרטיים.. בכפר ממוקמים ארבעה אולמות אירועים: אולם הפנסאים, אולם התלמוד תורה, אוהל אירועים בכפר חב"ד, ואולם השמחות בכפר חב"ד ב' (בשתיים האחרונים מקיימים רוב חסידי חב"ד בארה"ק את חתונותיהם). בכפר אף ממוקמים מתחמי בילוי כמו בריכת שחייה, פארק 770, מתנ"ס, ולמעלה מ10 גני משחקים שמפוזרים בשכונות הכפר. . בכפר יש את הקהילה החב"דית הגדולה בישראל, והשנייה בגודלה בעולם לאחר קראון הייטס.

לכפר חב"ד יש הסכם עיר תאומה עם שכונת קראון הייטס.

קהילת חב"ד בקרית מלאכי

קהילת חב"ד בקריית מלאכי היא הקהילה השנייה בגודלה בארה"ק. נכון לתש"פ גרים בעיר למעלה מ1,000 מש' אנ"ש המתגוררים בעיקר בשכונת נחלת הר חב"ד ונחלת מנחם.

  • נחלת הר חב"ד: שכונת נחלת הר חב"ד נוסדה בברכתו של הרבי בשנת תשכ"ט בשביל למצוא פתרון לעולים החדשים שיוכלו להתגורר יחדיו.
  • נחלת מנחם:
  • בשאר העיר:

שיכון חב"ד בלוד

קהילת חב"ד בצפת

  • גבעת שושנה
  • שכונת כנען
  • שאר העיר

קהילת חב"ד בירושלים

קהילת חב"ד בביתר עילית

קהילת חב"ד ברחובות

שאר המקומות עם קהילות חב"ד בארה"ק

קהילות חב"ד בארה"ב וקנדה

קהילת חב"ד בקראון הייטס

חזית בנין 'מרכז חב"ד העולמי - 770'

קהילת חב"ד בקראון הייטס "כאן צווה ה' את הברכה": קהילת חב"ד בקראון הייטס התחילה עוד לפני הגעתו של אדמו"ר הריי"ץ לארה"ב, אז הקהילה עוד לא הייתה קהילה גדולה כו"כ. כאשר אדמו"ר הריי"ץ הגיע לחופי ארה"ב, ובמיוחד לאחר שקבע את ביתו באופן סופי ב770 (לימים מרכז חב"ד העולמי) החלה הגירה גדולה של חסידי חב"ד להסתופף סביב אדמו"ר הריי"ץ. הגירת החסידים לשכונה צברה תאוצה במיוחד לאחר קבלת הנשיאות של הרבי שליט"א, ומאז היא פורחת ומשגשגת. קהילת חב"ד בקראון הייטס מונה נכון לשנת תש"פ למעלה מעשרים וחמש אלף נפשות שבהם כ5,000 מש' אנ"ש כ"י. הקהילה החב"דית בשכונה היא קהילת חב"ד הגדולה בעולם. קראון הייטס היא שכונה מאוד פעילה ומהווה "עיר בירה" ו"מרכז העצבים" החב"די בעולם, בקראון הייטס יש עשרות ארגונים ומוסדות, למעלה מ60 בתי כנסת (!), 16 מקוואות, ו'להבדיל' גם עשרות חנויות ומסעדות העומדות לרשות התושבים לאורך כל שעות היממה.

בשכונה גם נמצאים כל המוסדות המרכזיים של תנועת חב"ד בעולם, ביניהם ניתן למנות את ישיבת תומכי תמימים המרכזית 770 - הישיבה המרכזית של חב"ד (התמימים בישיבה לומדים ומתפללים ב-770) , המרכז לענייני חינוך - הארגון שמאגד את כל שלוחי חב"ד בעולם, אגודת חסידי חב"ד העולמית - ארגון הגג של חב"ד ליובאוויטש, צעירי אגודת חב"ד המרכזית - הזרוע המבצעת של אגו"ח המרכזי, הוצאת ספרים קה"ת - הוצאת הספרים הרשמית של החסידות, ועד הנחות בלה"ק, ועד להפצת שיחות, ספריית ליובאוויטש, צבאות השם ניו יורק ועוד. חוץ מארגונים כלליים אלה, יש בקראון הייטס גם עשרות ארגונים שנותנים מענה לתושבי השכונה, ביניהם ניתן למנות את בית דין צדק קראון הייטס, את ועד הקהל, שומרים, חברת הצלה, ועוד.. בנוסף השכונה מתאפיינת בזכות מוסדות החינוך הרבים והמגוונים שקיימים בה - בשכונה יש 9 מוסדות לימוד לבנים, ו4 לבנות. עוד משהו שהשכונה מתאפיינת בו הם המספר הרב של החנויות והמסעדות שפרוסות לארכה ולרוחבה של השכונה (בעיקר ברח' קינגסטון, אך גם מעבר אליו), חנויות אלה עמוסות בעיקר בחודש תשרי בשל האורחים הממלאים אותם. קראון הייטס מהווה מוקד לעלייה לרגל עבור אלפי חסידי חב"ד ואף כאלה שאינם, במיוחד בחודש תשרי שבו השכונה מתאפיינת בהכנסת האורחים הרבה של התושבים, ולשם כך אף הקים הרב מנחם מענדל הנדל את ארגון אש"ל הכנסת אורחים שנותן מענה של לינה ואוכל עבור אלפי האורחים שבאים לשכונה לחודש החגים.

לקראון הייטס יש הסכם עיר תאומה עם כפר חב"ד בישראל, ועם העיר מונטריאול שבקנדה.

קהילת חב"ד בפלורידה

קהילת חב"ד בלאס אנג'לס

קהילת חב"ד בניו ג'רזי

קהילת חב"ד במונטריאול (קנדה)

התיישבות החסידים בעיר החלה כאשר קבוצת חסידים מרוסיה עלו על ספינה בדרכם לניו יורק, אך בדרך הספינה טעתה ובמקום להגיע לניו יורק - הגיעה למונטריאול.. לאחר מכן שלח אדמו"ר הריי"ץ קבוצת 'תמימים' שייסדה את ישיבת תומכי תמימים מונטריאול במטרה לחזק את ההתיישבות החב"דית במקום. במשך השנים גדלה הקהילה ופרחה, למעלה מ20 בתי כנסת של הקהילה ובתי חב"ד פזורים ברחבי העיר, לקהילה חיידר לבנים, בית ספר לבנות, שתי סמינרים, שתי שיבות קטנות, וישיבה גדולה. כמו כן בעיר מתחם גדול לקעמפ גן ישראל מונטריאול, המתחם ממוקם באזור הררי ונינוח, מתחם הקעמפ משתרע ע"פ כמה דונמים. נכון לשנת תש"פ מונה הקהילה למעלה מאלף משפ' כן ירבו[דרוש מקור].

קהילת חב"ד בטורנטו (קנדה)

שאר מקומות עם קהילות חב"ד בארה"ב וקנדה

קהילות חב"ד באירופה ובשאר העולם

קהילות חב"ד בצרפת

קהילת חב"ד בפריז

קהילת חב"ד בברינוא

קהילות חב"ד בבריטניה

לפני מלחמת העולם השנייה הנוכחות היחידה בליובאוויטש בבריטניה הייתה בצורת מספר בתי כנסת שהיו להם אסוציאציה עם חב"ד-ליובאוויטש. שניים היו במנצ'סטר ואחד היה ברחוב אולד טאסל במזרח לונדון. היה גם בית מדרש בגבעת סטמפורד, מנוהל על ידי חסיד מליובאוויטש, הרב בנימינסון. דמות מובילה במלגה לא רשמית זו הייתה מר סולומון פרין. בשנת 1948 שלח האדמו"ר הקודם מליובאוויטש, הרב יוסף יצחק שניאורסון, את חסידו המסור הרב בנציון שמטוב ללונדון במטרה לארגן נוכחות של חב"ד-ליובאוויטש במטרה לחזק את החינוך היהודי ברחבי בריטניה. הפעילות גדלה. בשנת 1959 נרכש בניין בסטמפורד היל - עד מהרה לחידוש ובנייתו מחדש. נוסדו בתי הספר לחטיבות ביניים ולבנות של ליובאוויטש. בית הספר הבנים הבכיר, שנפתח בשנת 1963, היה ממוקם בקינגסלי דרך, בפרבר גן המפסטד. פרויקטים אחרים כללו שיעורים ומפגשים קבועים שאורגנו על ידי ארגון נוער ליובאוויטש, עבודות בקמפוס המנוהלת על ידי מועצת ליובאוויטש לאוניברסיטאות ומכללות, חינוך מבוגרים, ארגון הנשים מליובאוויטש, פרסומים, מחנות יום ילדים ומחנות לילה, ול"ג בעומר תהלוכות. בשנת 1967, כאשר ל"ג בעומר נפלה ביום ראשון, לקחו חלק במצעד יותר מאלף ילדים שהגיעו משלושים מרכזים שונים ברחבי לונדון.


לפני השואה בקושי והיו חסידי חב"ד בבריטניה, הנוכחות החב"דית בבריטניה הסתכמה בשני בתי כנסת חב"ד בלבד במנצ'סטר, ובית כנסת חב"ד אחד בלונדון. (כמו כן היה עוד בית כנסת שנוהל ע"י חסיד חב"ד, אך מתפלליו לא היו חב"דניקים).

לאחר השואה בשנת תש"ט שלח אדמו"ר הריי"ץ את ר' בן ציון שם טוב לחזק את ההתיישבות החב"דית ברחבי בריטניה, ותוך כדי לחזק את החינוך היהודי במדינה.

בשנת תשי"ט נרכש מבנה בשכונה היהודית בלונדון "סטמפורד היל" ועד מהרה הוקם נהיה למרכז חב"ד בבריטניה. בנתיים נוסדו ברחבי בריטניה תלמוד תורה חב"ד, בית ספר בנות, בית ספר יסודי לבנים (נפתח בערך בשנת תשכ"ג),. כמו כן חב"ד בלונדון המשיך לצמוח ולפרוח כאשר התווספו עוד ועוד שיעורי תורה וחסידותל ברחבי לונדון, נפתח ארגון "נוער חב"ד" בבריטניה - ארגון שנותן מענה לסטודנטים יהודים ברחבי בריטניה כולה, נשי ובנות חב"ד אנגליה, ואז גם התחילה מסורת של תהלוכות ל"ג בעומר.

קהילת חב"ד בלונדון

מתחם בית ליובאוויטש בלונדון

לפני השואה בקושי והיו חסידי חב"ד בלונדון, הנוכחות החב"דית בלונדון הסתכמה בבית כנסת חב"ד אחד בלבד, ועוד בית כנסת אחר שנוהל ע"י הרב בנימינסון - חסיד חב"ד, אך מתפלליו לרוב לא היו חסידי חב"ד.

קהילת חב"ד במנצ'סטר

לפני השואה בקושי והיו חסידי חב"ד במנצ'סטר, הנוכחות החב"דית במנצ'סטר הסתכמה איפה בשני בתי כנסת חב"ד בלבד.

קהילות חב"ד ברוסיה ואוקראינה

קהילת חב"ד במוסקבה

קהילת חב"ד בדנייפר

קהילות חב"ד בדרום אפריקה

קהילת חב"ד ביוהנסבורג

קהילות חב"ד בשאר אירופה והעולם

ראו גם