מעמד ברכת התמימים (המכונה גם כן ברכת הבנים) הינו מעמד מרטיט מהמיוחדים במשך השנה, ובו מברך הרבי את כל התמימים (האברכים הנשואים לא מורשים להיכנס). מעמד זה מתקיים סמוך לזמן הדלקת נרות של היום הקדוש יום כיפור, וסיבתו נעוצה במנהג ישראל (שהובא להלכה) שבערב יום הכיפורים מברך האב את בניו.

הרבי מברך את בניו התמימים

היסטוריה

בשנת תשי"ב קרא הרבי לתלמידי הישיבה לחדרו, וכשהתאספו התמימים ליד חדרו של הרבי, יצא אליהם הרבי ואמר: "אזוי ווי איר לערנט דאך אין דעם רבינ'ס ישיבה, איר זייט דאך דעם רבינ'ס קינדער" (מאחר שהנכם לומדים בישיבה של הרבי, אתם הרי בניו של הרבי) וקראם לחדרו ובירכם ב"ברכת הבנים". בשנים הבאות התאספו התמימים שוב ליד חדרו של הרבי וזכו להכנס ולזכות לברכתו.

 
איור של יחיאל אופנר ממעמד ברכת התמימים

במשך השנים התרבה מספר התמימים ולא היה מקום לכך בחדרו של הרבי ומשום כך התאספו הבחורים בגן עדן התחתון ולאחר מכן גם ב'הול', והרבי יצא וברכם.

ברבות השנים, כשמספר התמימים הלך וגדל ובפרט בתקופת החגים - אז שוהים אצל הרבי מאות רבות של בחורים, עבר המעמד לזאל הקטן בו התאספו הבחורים (אשר ברובם שמרו את מקומותיהם מספר שעות לפני כן) בזאל ובמבואותיו ובשעה היעודה יוצא הרבי לבוש ב'קיטל' ועטוף בטלית ומברכם.

בשנת תשנ"ב, עקב מזג האויר הלוהט הועלתה תכנית להעביר את המעמד לזאל הגדול, אולם לפועל בירך הרבי את התמימים בזאל הקטן, ושם נקבע מקום המעמד.

תיאור המעמד

עם דמדומי חמה נכנס הרבי אל בית המדרש המלא בתלמידי התמימים, מכסה את פניו הק' בשולי טליתו ופותח בנוסח 'ברכת כוהנים' (בתוספת הפסוק שלפני ואחרי). לאחר מכן מאריך בשיחה, הנמשכת בדרך כלל כחמש עד עשר דקות. (בשנת תשמ"א, לא היו פניו של הרבי מכוסות ובשנת תשנ"ב לא החזיק את הטלית בידיו אבל במהלך הברכה[1] נענע בראשו וטליתו כיסתה את פניו הק').

מאז הסתלקות הרבנית בשנת תשמ"ח, החל הרבי להדליק בעצמו את נרות החג ומאז לא מוצב מיקרופון ליד. באחת השנים ניסו להציב מול הרבי מיקרופון אך הרבי בבואו לסטנדר סימן להזיזו.

מעמדים מיוחדים

  • בשנת תשנ"ג נכללה ברכת התמימים בתוך הברכה הכללית, בה ישב הרבי במרפסת וסקר את הקהל בפרטיות.
  • בשנות תשנ"ד-תשנ"ה זכו התמימים לעבור זה אחר זה בפני הרבי, במעין יחידות.

גם כיום שאיננו זוכים לראות את הרבי בעיני בשר ממשיך להתקיים מעמד זה בו מברך הרבי את בניו התמימים מידי שנה.

קישורים חיצוניים


יום הכיפורים
ערב יום כיפור
כפרות · לעקאח · קרעפאלאך · מלקות · קיטל · ברכת הבנים · ברכת התמימים
סדר התפילות
כל נדרי · ערבית · שחרית · תפילת יזכור · מוסף · סדר עבודה · אלה אזכרה · מפטיר יונה · תפילת נעילה · המארש · לשנה הבאה בירושלים · קדיש בימים נוראים · קריאת התורה · אבינו מלכינו · מוצאי יום כיפור
ענינים כלליים
אחת בשנה · עצמו של יום מכפר · להחיותם ברעב · בשם השם
קרבנות היום
הקטרת הקטורת בקודש הקודשים · פר ושעיר של יום הכיפורים · שעיר לעזאזל · העבודה במקדש ביום כיפור
ניגונים ליום כיפור
ונסלח · יעלה תחנוננו · דרכך אלוקינו · כי הנה כחומר · כי אנו עמך (א) · כי אנו עמך (ב) · רחמנא דעני · אבינו מלכנו · מכלכל חיים · האדרת והאמונה (צרפת והב') · ניגון טעמים · ניגון קודם קדיש מוסף · ניגון קדיש (ברדיצ'וב) · והכהנים · כאהל הנמתח · היום תאמצנו · אתה הבדלת · שובו שובו · מארש נפוליאון

הערות שוליים

  1. במילים "הנשיא הוא הכל".