פורטל:חגים ומועדים

גרסה מ־12:04, 17 באוגוסט 2015 מאת הנחה (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{פורטל בעבודה}} {{פורטל:חגים ומועדים/מסגרת מעוצבת עליונה|<big>פורטל {{שם הדף}}</big>|{{שם הדף המל...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
נרות שבת

יום השבת הנו היום השביעי בשבוע, ביום זה מצווים עם ישראל במצוות עשה לשבות ממלאכה, ובמצוות לא תעשה שלא לעשות בו מלאכה. מלאכות אלו האסורות למדו חז"ל בדרך הדרש שהם המלאכות שנעשו בעת בניית המשכן נוסף עליהם מלאכות מדרבנן כמוקצה וגזירות נוספות מחשש שיבוא לידי מלאכה דאורייתא. כמו כן ישנו מצווה לכבד את יום השבת בבגדים מכובדים ולענגו במאכל ומשתה כפי היכולת.

טעם המצווה הוא שבשעה שברא הקב"ה את העולם בראו בששה ימים וביום השביעי - "וישבות ביום השביעי מכל מלאכתו אשר עשה", שלאחר ששת ימי הבריאה נח הקב"ה כביכול ממלאכתו. כמו כן נצטווינו אנו בתורה ש"וביום השביעי תשבות" וכן "לא תעשה כל מלאכה".

בקבלה ובחסידות מבואר כי אכן ביום השבת ישנה עליית העולמות שהאור והחיות שמחייה במשך השבוע את העולם מתעלה ביום השבת לשרשה ומקורה. ועל שם זה נקראת השבת בשם 'שבת' אותיות 'תשב', שענינה הוא שיבת האורות למקומם.

כמו כן מבואר שבימי החול עבודת האדם היא בעבודת הבירורים וכן הוא גם בספירות שספירת המלכות יורדת לעולמות בי"ע לברר את הניצוצות, משאין כן יום השבת שאין עניינה בירורים אלא שבה מתעלים הניצוצות שהובררו בעבודת הבירורים בימות החול להיכלל באצילות עצמה.

הבדלה ברכת ההבדלה תיקנו אנשי כנסת הגדולה לברכה בכל מוצאי שבת להבדיל בין יום השבת לבין ימי החול ברכת ההבדלה נאמרת פעמים (בנוסחאות שונות) פעם בתפילת ערבית בברכת חונן הדעת ופעם השנייה בברכה על הכוס.

יחד עם ברכת ההבדלה על הכוס מוסיפים לברך ברכה על בשמים להשיב הנפש מצערה על סילוק הנשמה היתירה וכן מברכים על מאור האש שאדם הראשון שנברא ביום השישי המציא את האש במוצאי שבת.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
רשימת הערכים המבוקשים
*פורטל:חגים ומועדים - פתוח לעריכה.

שבת

תבנית המלאכות: