רפאל נוריאל
רפאל נוריאל (ה'ת"ש - י"ט סיון תש"פ) היה צייר בעל שם עולמי ממוצא פרסי, שזכה לצייר את הרבי ולקבל מהרבי הערכה על ציוריו המדוייקים. הושפע עמוקות מדמותו של הרבי, והשתמש בכשרונו להפצת יהדות בתערוכות הציורים שקיים.
תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]
נולד בשנת ה'ת"ש בעיר טאבריז, בירת חבל אזרבייג'אן שבאיראן, למשפחה בעלת לב חם למסורת ישראל, אך לא ניהלה אורח חיים של שמירת תורה ומצוות. אביו היה צורף מפורסם שקיים קשרי מסחר עם משפחת המלוכה ואף הכין כתר מלכות ותכשיטים למלכה.
במהלך ביקור בישראל בשנות נערותו, הכיר את אשתו והתחתן, ולאחר תקופת מגורים באיראן בה פתח סטודיו לציור, עברו להתגורר בלונדון ומשם עברו להתגורר בצרפת[1].
כבר בגיל שמונה החל לצייר, במשך השנים התמחה באומנות הציור וזכה להערכה רבה. צייר את משפחת המלוכה הפרסית, את מזכיר המדינה של ארה"ב מר הנרי קיסינג'ר, ודמויות בולטות נוספות.
כשגדלו ילדיו, החל לבקר מזמן לזמן בבית הכנסת בשביל לשמר את החינוך היהודי, ובשנת תשמ"ג בעקבות קושי של בתו שלא החלה לדבר עד גיל חמש, הלך והתחזק הקשר שלו עם שלוחי הרבי בצרפת, ובאופן ניסי לאחר קבלת ברכה מהרבי החלה הבת לדבר, ובתור הבעת תודה על כך ניגש לצייר את הרבי, והרגיש קושי לבטא את הרבי באמצעות הציור וחש צורך להתחזק מבחינה רוחנית כדי להצליח לבטא זאת, ולאחר תקופה של התחזקות בקיום תורה ומצוות ניגש שוב לצייר את הרבי.
בי"ג תמוז תשד"מ המתין לרבי בבוקר בעת שהרבי הגיע ל-770 והעניק לרבי את הציור הגדול, והרבי מייד העיר לו על צורת האצבעות השלובות[2], והביע את הערכתו על הציור באומרו שהציור טוב מאוד, אפילו יותר מהאורגינל.
בהזדמנות נוספת בה העניק לרבי ציור אחר בה נראה הרבי לצד חמיו אדמו"ר הריי"צ, קרא לו הרבי לחזור ואמר לו: 'אל תשכח שאתה צריך לגדול'.
במשך השנים עבר להתגורר בלונדון בסמיכות לישיבת חב"ד המקומית והחל לגייס את כשרונו להפצת יהדות באמצעות ציורי אומנות אותם הוא מציג בתערוכות השונות שלו.
נפטר בשיבה טובה בגיל 80 בי"ט סיון תש"פ ונטמן בבית העלמין בהר הזיתים בירושלים.
לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]
- אמנות יהודית בדור השביעי - מוסף חג הפסח תשפ"ג, עורך: מנחם זיגלבוים. מסכת הקשרים של הרבי עם האמנים הפופולריים: ר' הענדל ליברמן, ז'אק ליפשיץ, מיכל שוורץ, ר' ברוך נחשון, ר' יעקב אגם, ר' זלמן קליימן, ר' מיכאל מוצ'ניק, רפאל נוריאל, ר' חיים שרף ר' אליעזר טיפנברון ועוד.
- יותר יפה מהאורגינל, סיפורו של הצייר רפאל נוריאל, שבועון כפר חב"ד גליון 1863 עמוד 55
קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]
- יותר טוב מהמקור
- לצבוע דברים טובים , עובר לפני הרבי בחלוקת דולרים, כ"ד מנחם אב תשמ"ח
- האמנות שבהפצת יהדות, בראיון לחברת המדיה החב"דית jem
- הרבי לצייר: היכן אתה בציור שלך? ● וידאו
- כשמכחול פוגש נשמה כללית, בעיתון 'קרוב אליך'
- רפואה גשמית, וגם רוחנית
- הרבי על הציור שלי: "טוב יותר מהמקור", בתוך שבועון 'משפחה'
- האמן רפאל נוריאל מספר את סיפורו האישי (אנגלית)
- סיפורו של צייר אומן (אנגלית)
הערות שוליים
- ↑ מספר שנים קודם המהפכה השניה, אחיו של ראש ממשלת איראן שנמנה על תלמידיו בסטודיו לציור שפתח, המליץ לו לעזוב את המדינה היות שהולכת לפרוץ מהפכה.
- ↑ בכתבי האריז"ל נכתב, שאסור לשלב את אצבעות יד ימין ויד שמאל, המרמזות למידות העליונות חסד וגבורה ואין לערבם. ענין זה מובא להלכה בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן הלכות תפילה סימן צ"א סעיף ו': "טוב ליזהר שלא לחבוק אצבעותיו בעת שלום כי בזה מוריד דין על עצמו".