770 כפר חב"ד
בית אגודת חסידי חב"ד - 770, כפר חב"ד הוא העתק מדוייק של בית מדרשו של הרבי בשכונת קראון הייטס שבברוקלין שהוקם - בהוראתו הישירה של הרבי - בשנת תשמ"ו. לאורך ימות השנה מבקרים בבניין עשרות אלפי נערים, תיירים ואישי ציבור, המקבלים הסבר ממצה על חסידות חב"ד ומתפללים בהעתק של חדר הרבי הנמצא בבניין.
בנוסף, פועלים במקום משרדי שבועון כפר חב"ד, וסניף קה"ת ארץ הקודש.
הקמת הבניין[עריכה | עריכת קוד מקור]
בי"ד תמוז תשמ"ה, הודיע הרבי על בקשתו כי יבנה בארץ הקודש בנין של אגודת חסידי חב"ד - ושהבנין יבנה בכפר חב"ד.
לקראת חודש תשרי ה'תשמ"ו, נסע לחצרות קדשינו חבר וועד כפר חב"ד, ר' גרשון סודקביץ’, והוא, בלי ידע מוקדם בהנדסה ובאדריכלות, ביחד עם עוד בחור, מדד את ההיקף החיצוני של 770.
בחודש כסליו תשמ"ו, קיבלו אישור ממשרד הפנים בארץ, להקמת הבניין.
הנחת אבן הפינה[עריכה | עריכת קוד מקור]
חצי שנה לאחר הוראת הרבי להקמת הבניין, נערך ביום שלישי שהוכפל בו כי טוב, כ"ו בטבת תשמ"ו, המעמד המרגש של הנחת אבן הפינה ל'בית אגודת חסידי חב"ד, אהל יוסף יצחק ליובאוויטש', בהשתתפות אלפים מחסידי חב"ד.
עשרה ימים קודם לכן, בעיצומה של התוועדות שבת קודש פרשת ויחי, ט"ז טבת תשמ"ו, נתן הרבי בקבוק 'משקה' להרה"ח ר' אריה לייב קפלן, יושב ראש ארגון הגג של מוסדות חב"ד בארץ הקודש והשליח הראשי לעיה"ק צפת, והורה לו שיחלק מה'משקה' לקהל הנוכחים במעמד הקרוב של הנחת אבן הפינה בכפר חב"ד.
המשך הבניה[עריכה | עריכת קוד מקור]
הבניה התקדמה בעצלתיים, ובהתוועדות של ל"ג בעומר תשמ"ו דיבר הרבי על כך שהתחילו את הבניה אך עוד לא סיימו. באותה הזדמנות הרבי אף הורה לסיים את כל הבנין עד י"ב תמוז תשמ"ו. הבקשה התקבלה בארץ הקודש ללא כל הכנה מוקדמת, ולאחר שסיימו רק את בניית השלד, כאשר אף אחד מהעוסקים בבניה אינו מאמין שהדבר אכן אפשרי לגמור את עבודות הבניה תוך פחות מחודשיים את כל הבניה, ובפרט כשמדובר בהעתק מדוייק של בנין מרוחק מעבר לים, ובשימוש בחומרים שאינם בנמצא[1].
למרות התחזיות השליליות, החלו עשרות עובדים להשתתף בבניית הבניין מסביב לשעון במשך כל שעות היממה[2], כשלצורך העניין התגייס האדריכל הראשי של הבניה הרב מרדכי גורליק שהתמסר לענין בכל נפשו, קבלן העבודה מר דוד מררי, מנהל המפעל החסיד ר' גרשון סודקביץ, ממונה הבטיחות האדריכל זאב גכטמן וקבלן עבודות האלומיניום מר רמי בונה.
נגד כל התחזיות, הפלא אירע וסיימו את הבניה בזמן. חנוכת הבית התקיימה באור לט"ו תמוז תשמ"ו. באור לט"ו תמוז ובמוצאי ט"ו תמוז התקיימה יחידות לאורחים לאלו שהגיעו לבקר בחצר הרבי בימים הסמוכים לחג הגאולה י"ב-י"ג תמוז, ובמהלך היחידות הרבי דיבר על חגיגת חנוכת הבית המתקיימת בכפר חב"ד.
החגיגה עצמה שולבה במסיבת השנתית ה-19 של בר המצווה לילדי גיבורי צה"ל שנפלו במערכה על הגנת ארץ ישראל, ועל פי הערכות המשטרה השתתפו בחגיגה בכפר חב"ד למעלה מעשרים וחמישה אלף איש. מנחה האירוע היה הרב נפתלי רוט, והנואמים היו הרב ישראל לייבוב יו"ר צא"ח שהקריא את מברקו של הרבי לחוגגים, הרב מרדכי שמואל אשכנזי רבו של כפר חב"ד, יו"ר הועד הרב מנחם לרר, תת אלוף בני דקל, שגריר ארצות הברית בישראל מר תומס פיקרינג, ראש הממשלה ושר החוץ מר יצחק שמיר, השר אברהם ורדיגר והרב הראשי הרב מרדכי אליהו שאף כובד בקביעת המזוזה.
התוכניות[עריכה | עריכת קוד מקור]
כשהתחילו בהכנות לבניין גילו כי התוכניות של הבניין המקורי בניו יורק - נעלמו. או אז החליטו לשלוח את ה"אדריכל החסידי מנחל'ה" לניו יורק כדי שיראה את הבניין ויפיק תוכניות חדשות, הרבי הסכים לאדריכל - (מרדכי מנשה גורליק) להסתובב בכל פינה ב-770, לצלם ולהפיק תוכניות חדשות, ואכן בעזרת אחיינו - הת' זלמן גורליק[3] ששהה אז ב'קבוצה', הסתובב בכל פינה ב-770 והפיק תוכניות חדשות ומדויקות של המבנה.
התייחסות מהרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]
הרבי התבטא, כי "כשיבוא זמן וירצו להיזכר ברגעי היחידות כאן, כשהדבר לא יתאפשר עוד, יוכלו להיכנס אל הבית בכפר חב"ד ולהיזכר באותם רגעים"[4]
העברת הבניין ליו"ר אגו"ח החדש[עריכה | עריכת קוד מקור]
בשנת תש"נ הורה הרבי להרכיב מחדש את הנהלת אגודת חסידי חב"ד. לתפקיד יו"ר אגודת חסידי חב"ד מונה הרב שלמה מיידנצ'יק. וזכה לקבל את ברכת הרבי. הרבי הורה להעביר לרב מיידנצ'יק את מפתחות 770 בית אגו"ח בכפר חב"ד. ומאז הרב מיידנצ'יק ניהל את 770 ביד רמה, מינה את ר' מאיר פרידמן לקבל אורחים ותיירים ובהמשך את בנו ר' ישראל מיידנצ'יק.
הבניין כיום[עריכה | עריכת קוד מקור]
בניין זה מהווה חלק אינטגרלי מהסיור בכפר חב"ד, ולאורך ימות השנה מבקרים בבניין עשרות אלפי נערים, תיירים ואישי ציבור, המקבלים הסבר ממצה על חסידות חב"ד ומתפללים בהעתק חדר היחידות של הרבי הנמצא בבניין, אך עם זאת רבים מחסידי חב"ד נוהגים שלא להכנס לחדר הרבי.
בבניין מתקיים מדי ליל שישי התוועדות חסידית עד לאור הבוקר עם משפיעים ושלוחים מרחבי העולם, מארגן ההתוועדות הוא ר' יוסף יצחק לידר מראשון לציון.
בשבתות נערכים במקום התוועדויות, משפיע בית הכנסת עד לפטירתו היה הרב מיכה שטיינמץ, כיום משפיע בית הכנסת הוא הרב אליהו אברהם קירשנבאום.
כיש מחסידי חב"ד הנוהגים לערוך בחצר הבניין את טקסי חופה, לעיתים נערך טקס החופה במקום על אף שסעודת הנישואין מתקיימת במקום מרוחק יותר כגון בכפר חב"ד ב'.
בנוסף, פועלים במקום 'כולל אברכים' בראשות הרב שלום דובער לבקובסקי, משרדי מכון אוצרו של משיח, שבועון כפר חב"ד, וסניף קה"ת ארץ הקודש ושני האחרונים פועלים במקום תמורת תשלום שכירות לאגו"ח.
מנהל הבניין שהתמנה בברכתו של הרבי וכפי פס"ד הרבנים מתשס"ד[5] הוא הרב ישראל מיידנצ'יק. הרב יוסף יצחק אהרונוב הכריז שהמנהל הוא הרב מנחם לאטר - תושב כפר חב"ד. האחראי על הסיורים בבנין הוא הרב דניאל רוזנטל גיסו של הרב לאטר[6].
הקומה השלישית[עריכה | עריכת קוד מקור]
בקומה השלישית שוכנת הספרייה[7] שנבנתה בהוראה ישירה של הרבי[8].
לאחר משפט הספרים אמר הרבי ששניים מהספרים שנגנבו יוכנסו לספריה הנמצאת ב-770 בכפר חב"ד[דרוש מקור].
החל משנת תשפ"א מתקיים בקומה זו מניין תפילה בשם 'לאטר שול'.
בשבתות נערכים בקומה השניה של הבניין התוועדויות למתפלל המניין בקומה השלישית, משפיעי בית הכנסת הם הרבנים יהודה לייב לאטר ודוד אבא זלמנוב.
פארק 770[עריכה | עריכת קוד מקור]
בשנת תשע"ו נבנה מסביב לבית 770 - פארק הכולל מדשאות, עצים, שבילי הליכה וספסלים, שמו הוא "פארק 770" והוא נבנה על ידי ועד מקומי כפר חב"ד, ובסיוע "קרן קימת לישראל"[9].
קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]
- כך נבנה 770 בכפר חב"ד
- כך נערכו המדידות ב-770
- אינדקס התיירות מציע: ביקור ב'770' חוייה לכולם
- ב"ישרא-פוסט" מספר 770: סיפורו של 770 בברוקלין וכפר חב"ד
- הסיפורים שמאחורי בנין אגו"ח בארץ - ראיון
- התוועדות לציון 30 שנה לחנוכת בית אגו"ח בכפר חב"ד
- קטעים משיחות הרבי אודות '770' בכפר חב"ד
- הילדים של אז משחזרים: כך הנחנו אבן פינה ל-770 בכפר חב"ד, כ"ו טבת תש"פ
- 35 שנה לחנוכת 770: הוראות הרבי והפרוטוקולים נחשפים
- זושא וולף, נחלת נשיא הדור, בהוצאת גבאי ומתפללי בית הכנסת 770, תמוז תשפ"א
- הכטמן מגיש: בנין 770 בכפר חב"ד • תיעוד מרהיב
הערות שוליים
- ↑ את אבני הבנין ייצרו במפעל על פי הזמנה מיוחדת, וכן חומרים נוספים שהיו נצרכים לבניה הוזמנו באופן מיוחד.
- ↑ הרב זלמן הרצל שלמד בתומכי תמימים לוד באותה שנה, מספר כי בדרך חזרה ממבצע תפילין היו התמימים עוברים דרך כפר חב"ד, ומסייעים בבניית הבנין
- ↑ כיום כמנהל בית חב"ד המרכזי בבאר שבע.
- ↑ מפי הרב יצחק יהודה ירוסלבסקי ששמע מהרב בנימין גורודצקי ששמע מהרבי בתקופה בה הוא הורה על הקמת הבניין (כפר חב"ד ע' 638).
- ↑ פסק הבי"ד באתר COL
- ↑ תושב כפר חב"ד לשעבר המתגורר כיום בלוד
- ↑ פרסום ראשון: הספרייה החדשה בכפר-חב"ד ● תיעוד מיוחדבניית ספריית אגו"ח בכפר-חב"ד לקראת סיום ● תמונות
- ↑ שיחת ט"ו תמוז תשמ"ה
- ↑ פארק הרבי בכפר חב"ד ייחנך בקרוב