הבדלים בין גרסאות בדף "משה אורנשטיין"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(ביטול גרסה 441966 של 37.60.47.101 (שיחה))
תגית: ביטול
שורה 5: שורה 5:
  
 
==תולדות חיים==
 
==תולדות חיים==
נולד בכתמוז תשכ"ט לאביו עורך דין הרב מאיר אורנשטיין.
+
נולד ב[[כבתמוז]] [[תשכ"ט]] לאביו עורך דין ר' מאיר אורנשטיין.
בצעירותו למד בת"ת תורת אמת ובת"ת חב"ד בבני ברק, בישיבה קטנה למד בישיבת תות"ל לוד, לאחריה למד כשנה בישיבת "בית הר"מ" בנחלת הר חב"ד, לאחר מכן המשיך בישיבת תות"ל כפ"ח. התחבב מאוד על ראשי הישיבה, ובמיוחד על המשפיע ר' מענדל פוטרפס ע"ה, והיה לבן בית אצלו. באותן שנים קיים חילופי מכתבים, פלפולי תורה המיוסדים על תורת הרבי, עם הגאון ר' שלמה זלמן אויערבך זצ"ל, כאשר הגאון לא מסתיר את התפעלותו הגדולה בפני בני משפחתו הקרובה (עפ"י עדות אחיינו הר"ר אברהם רוחמקין).
+
בצעירותו למד ב[[תלמוד תורה תורת אמת]] ובבני ברק, לאחר מכן למד בישיבה קטנה [[תומכי תמימים לוד]], לאחריה למד כשנה בישיבת "[[בית הר"מ]]" ב[[נחלת הר חב"ד]]. לאחר מכן המשיך בישיבת [[תומכי תמימים כפר חב"ד]]. באותן שנים קיים חילופי מכתבים, פלפולי תורה המיוסדים על תורת הרבי, עם הגאון ר' [[שלמה זלמן אויערבך]], שהתפעל ממנו{{הערה|עפ"י עדות אחיינו הר"ר אברהם רוחמקין}}.
בשנת תשמ"ט נסע ללמוד אצל הרבי במסגרת שנת הקבוצה (השנה התארכה לכדי 4 שנים). היה אז בין הבודדים שזכו להיכנס מידי יום לכל שלושת התפילות שהתקיימו בביתו הקדוש של הרבי. נהג אז לפרסם מידי שבוע פלפול בליקוטי שיחות החדש שי"ל, וכן כתב יומן מהנעשה על פני תקופה בבית חיינו.  
+
 
בשנת תנש"א נשלח ע"י הרבי לעיר חרסון שבאוקראינה, שם פעל רבות עם חבירו הרב מאיר אשכנזי (רבה של כפר חב"ד), ואף ייסד שם סניף ישיבת תומכי תמימים, ישיבה שהניבה מספר בעלי תשובה.  
+
בשנת [[תשמ"ט]] נסע ללמוד אצל הרבי במסגרת שנת ה[[קבוצה]]{{הערה|השנה התארכה לכדי 4 שנים}}. היה אז בין הבודדים שזכו להיכנס מידי יום לכל שלושת התפילות שהתקיימו בביתו הקדוש של הרבי. נהג אז לפרסם מידי שבוע פלפול בליקוטי שיחות החדש שי"ל, וכן כתב יומן מהנעשה על פני תקופה בבית חיינו.  
באותה שנה אף הדפיס ספר חידושים וביאורים על מסכת גיטין; שיחות של הרבי על מסכת גיטין, עם ביאורים ופלפולים שלו בשיחות הרבי. הספר זכה לברכתו הקדושה של הרבי.  
+
 
עם השלמת מסלול לימודיו והסמכתו לרבנות ע"י הגאון רבי שמחה עלברג והגאון מדרבצין זצ"ל, נשא את מרת נחמה דינה בת הרב חיים בנציון וישצקי.
+
בשנת [[תנש"א]] נשלח על ידי [[הרבי]] לעיר חרסון שבאוקראינה, שם פעל רבות עם חבירו הרב [[מאיר אשכנזי (כפר חב"ד)|מאיר אשכנזי]], רבה של [[כפר חב"ד]], ואף ייסד שם סניף ישיבת תומכי תמימים, ישיבה שהניבה מספר בעלי תשובה.  
בשנת תשנ"ד נקרא ע"י השליח לעיר נתניה הרב מנחם וולפא לעמוד בראש ישיבת תות"ל נתניה ומאז עומד בראשה ונחשב לאחד מראשי הישיבות המבוקשות והמובילות בארץ.  
+
 
שיעוריו מפורסמים בעומקם, בדקותם ובמקוריותם. כל שיעוריו מיוסדים על תורתו הקדושה של הרבי (ליקוטי שיחות, אגרות קודש וכדומה). כמומוסר באופן סדיר שיעורים נפלאים וייחודיים בספר "היום יום" ובספר הגדה של פסח של הרבי, כאשר הוא מעמיק ומדייק ומוצא פנינים יקרים עד להפליא.  
+
באותה שנה אף הדפיס ספר חידושים וביאורים על [[מסכת גיטין]], הכולל שיחות של הרבי על מסכת גיטין, עם ביאורים ופלפולים שלו בשיחות הרבי. הספר זכה לברכתו הקדושה של הרבי.  
חולל מהפיכה חשיבתית באופן הנחלת דרכי הלימוד, כאשר במבצעי הלימוד בתוככי הישיבה שם דגש עיקרי על הבנה והעמקה ולא כ"כ על כמות, וכך במקום מבצעי לימוד של עשרות ומאות דפי גמרא, יזם מבצעי לימוד עיוניים, על מנת לטעת בתלמידים יסודות חשיבה לימודית והעמקה (כגון בספרי ליקוטי שיחות, אתוון דאורייתא, לקח טוב, שב שמעתתא וכדומה).
+
 
 +
עם השלמת מסלול לימודיו והסמכתו לרבנות על ידי רבי שמחה עלברג והגאון מדרבצין, נשא את מרת נחמה דינה בת הרב חיים בנציון וישצקי.
 +
===פעילות ציבורית===
 +
בשנת [[תשנ"ד]] נקרא על ידי השליח לעיר נתניה הרב [[מנחם וולפא]] לעמוד בראש ישיבת [[תומכי תמימים נתניה]], ומאז עומד בראשה.
 +
 +
שיעוריו מיוסדים על תורתו של הרבי. כמו כן, מוסר באופן סדיר שיעורים נפלאים וייחודיים בספר [[היום יום]] ובספר הגדה של פסח של הרבי.
 +
 
 
נודע גם בזכות התוועדויותיו המרתקות, כשהמפורסמת שבהן היא ההתוועדות הגדולה בה' טבת, אליה מגיעים בדרך כלל בוגרים רבים. מידי ליל שבת מתוועד עם תלמידיו משיעור א' בביתו.
 
נודע גם בזכות התוועדויותיו המרתקות, כשהמפורסמת שבהן היא ההתוועדות הגדולה בה' טבת, אליה מגיעים בדרך כלל בוגרים רבים. מידי ליל שבת מתוועד עם תלמידיו משיעור א' בביתו.
בשנת תשע"ג נקלעה הישיבה לחובות אדירים (מיליונים) והישיבה הייתה בסכנת סגירה, אז התבקש הרב אורנשטיין ליטול על עצמו את ניהול הצד הגשמי (בנוסף על ניהולו הרוחני). בתוך פרק זמן קצר  הישיבה עלתה על דרך המלך. מני אז ואילך צועדת הישיבה קדימה ללא הפסקה. הישיבה עברה למשכנה הקבוע. בתחילה היו בה כיתות לימוד בלבד ואולם חדר אוכל, מבנה שנבנה ע"י משרד החינוך, באמצעות לובי נמרץ שהפעיל במשרד זה, ומאמצים שעשו ראשי המוסדות בעיר, במקביל, מול גורמי העירייה. לאחר מכן נבנה 'זאל' גדול ממדים ומרשים, ובשנים אחרונות נבנתה הפנימייה בשלושה שלבים. כיום נחשבת הישיבה לאחת הישיבות הטובות ביותר אף בצד הגשמי.  
+
 
הנהיג כמה וכמה עניינים חשובים בעולם הישיבות החב"די; הקפדה על שלוש שעות לימוד חסידות מידי יום כפי שנקבע ע"י רבותינו נשיאנו. מעולם לא התחיל היום ללא סדר חסידות (גם לאחר לילה של התוועדות וכדומה. ככל הנראה, זו הישיבה היחידה בה כך הדבר. כל בחור מסיים לשנן בע"פ י"ב פרקי תניא (עם הקדמת המלקט) על בוריים, במהלך שיעור ב'.
+
בשנת [[תשע"ג]] נקלעה הישיבה לחובות אדירים והישיבה הייתה בסכנת סגירה, אז התבקש הרב אורנשטיין ליטול על עצמו את ניהול הצד הגשמי.
בו' תשרי נוסעים כל בחורי הישיבה לציון הרבנית חנה, ובי"ג אייר נוסעים כל הבחורים לציון של ר' ישראל אריה לייב.  
+
 
יזם פרויקטים חינוכיים מקוריים. המפורסם ביניהם הוא המבצע תורה המקורי והמהפכני ששם את הדגש על עיון וחשיבה, ודורש מהתלמידים יגיעה והעמקה. התגמול על כך רב. משתתפי המבצע (בדרך כלל כחמישים תלמידים) משתתפים במסעות ייחודיים ביותר, כגון: מסע בעקבות ערי ילדותו של הרבי בערי ניקולייב ודנייפרופטרובסק, מסע בעקבות חתונת הרבי והרבנית בריגה ובורשה, מסע בעקבות גלותו של אבי הרבי, הרה"ק רבי לוי יצחק באלמא אטא וצ'יאלי הנידחת, ועוד ועוד. לכל המסעות הללו קודם תחקיר מעמיק בשיתוף התלמידים, ובמהלך המסעות השונים נחשפו לראשונה עשרות מקומות חשובים ביותר לחסידי חב"ד.
+
ב[[ו' תשרי]] נוסעים כל בחורי הישיבה לציון הרבנית חנה, וב[[י"ג אייר]] נוסעים כל הבחורים לציון של ר' [[ישראל אריה לייב שניאורסהון]].  
 +
 
 +
יזם פרויקטים חינוכיים מקוריים, שהמפורסם ביניהם הוא המבצע תורה המקורי והמהפכני ששם את הדגש על עיון וחשיבה, ודורש מהתלמידים יגיעה והעמקה.  
 +
 
 
כמו כן ייסד מיני ישיבת קיץ על פני שבוע ימים בזמן הלימודים, באתר נופש קסום, משולב בתוכניות ייחודיות ומרתקות. ייסד יום הורים שנתי.
 
כמו כן ייסד מיני ישיבת קיץ על פני שבוע ימים בזמן הלימודים, באתר נופש קסום, משולב בתוכניות ייחודיות ומרתקות. ייסד יום הורים שנתי.
בשונה מישיבות קטנות שמוציאות לאור רק חוברות הערות לימודיות, מוציאה הישיבה ספרי פלפולים. בשנים האחרונות הישיבה הוציאה לאור את "סדרת המלכים": ספרי פלפולים עבי כרס של התלמידים; כמו"כ לפני כל תחילת סוגיה מוציאה הישיבה דף עזר ומראי מקומות על מנת להקל על התלמיד להכין את הסוגייה, ולמקד אותו באילו נושאים כדאי להתמקד בסוגיה.
+
 
לאחר התפשטות מגפת הקורונה, בשנת תש"פ, היה החלוץ הראשון מראשי הישיבות בארץ שפתח את הישיבה לפי הנחיות משרד הבריאות בברכת והסכמת בית דין רבני חב"ד בארץ הקודש.
 
מתנגד נחרץ ללימודי ליב"ה. פרסם מאמרים בנושא. למרות שהדבר כרוך בהפסד של תקציב גבוה מהמדינה, לא מתחשב ונוטל על עצמו את ההפסד התקציבי, קורא לכל ראשי ישיבות חב"ד ללכת בעקבותיו.
 
ידוע בלהט מיוחד להביא ספרים וחפצים וכתי"ק לרבי. משקיע לשם כך מאמצים וכוחות רבים בגופו ובממונו. זכה, עוד בימי בחרותו להתייחסויות נדירות והדרכות מהרבי בנושא. במרוצת השנים זכה להביא ספרים וכתבי יד חשובים ביותר מגדולי ישראל מהדורות הקודמים, ואף ספרי חסידות בכתב יד (ביכאל'ך) רבים, מהם אף ביכל שלם בגוף כתב יד קודש אדמו"ר האמצעי וכתי"ק אדמו"ר הצמח צדק שלא הודפסו אף פעם.
 
 
משמש גם כרב בית הכנסת האשכנזי 'ישורון' וקהילת חב"ד בשכונת דורא נתניה. מוסר שם מערך שיעורים. במשך השנים שיפץ את בית הכנסת ובנה מקווה לצידו.  
 
משמש גם כרב בית הכנסת האשכנזי 'ישורון' וקהילת חב"ד בשכונת דורא נתניה. מוסר שם מערך שיעורים. במשך השנים שיפץ את בית הכנסת ובנה מקווה לצידו.  
מרצה וסופר. במרוצת השנים פרסם מאות רבות של מאמרי הגות וסיפורים מעוררי השראה על הרבי. רבים ממאמריו פורסמו בשבועון 'כפר חב"ד'. סיפוריו (כמו אף המבוא לספריו אלו) הפכו להיות נכסי צאן ברזל של תחום הספרות על הרבי. ספרו 'אבא' יצא כבר לאור ביותר מעשר מהדורות ונמצא בעבודת תרגום למספר שפות.  
+
מרצה וסופר. במרוצת השנים פרסם מאות רבות של מאמרי הגות וסיפורים מעוררי השראה על הרבי. רבים ממאמריו פורסמו בשבועון 'כפר חב"ד'. ספרו 'אבא' יצא כבר לאור ביותר מעשר מהדורות ונמצא בעבודת תרגום למספר שפות.
  
 
===משפחתו===
 
===משפחתו===

גרסה מ־19:40, 28 בדצמבר 2020

הרב משה אורנשטיין

הרב משה אורנשטיין (יליד שנת תשכ"ט, 1969) הינו ראש ישיבת תומכי תמימים נתניה. בנוסף לתפקידו כראש ישיבה, מכהן כרב בית הכנסת וקהילת 'ישורון' בשכונת דורא בעיר נתניה, וכסופר חסידי.

תולדות חיים

נולד בכ"ח בתמוז תשכ"ט לאביו עורך דין ר' מאיר אורנשטיין. בצעירותו למד בתלמוד תורה תורת אמת ובבני ברק, לאחר מכן למד בישיבה קטנה תומכי תמימים לוד, לאחריה למד כשנה בישיבת "בית הר"מ" בנחלת הר חב"ד. לאחר מכן המשיך בישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד. באותן שנים קיים חילופי מכתבים, פלפולי תורה המיוסדים על תורת הרבי, עם הגאון ר' שלמה זלמן אויערבך, שהתפעל ממנו[1].

בשנת תשמ"ט נסע ללמוד אצל הרבי במסגרת שנת הקבוצה[2]. היה אז בין הבודדים שזכו להיכנס מידי יום לכל שלושת התפילות שהתקיימו בביתו הקדוש של הרבי. נהג אז לפרסם מידי שבוע פלפול בליקוטי שיחות החדש שי"ל, וכן כתב יומן מהנעשה על פני תקופה בבית חיינו.

בשנת תנש"א נשלח על ידי הרבי לעיר חרסון שבאוקראינה, שם פעל רבות עם חבירו הרב מאיר אשכנזי, רבה של כפר חב"ד, ואף ייסד שם סניף ישיבת תומכי תמימים, ישיבה שהניבה מספר בעלי תשובה.

באותה שנה אף הדפיס ספר חידושים וביאורים על מסכת גיטין, הכולל שיחות של הרבי על מסכת גיטין, עם ביאורים ופלפולים שלו בשיחות הרבי. הספר זכה לברכתו הקדושה של הרבי.

עם השלמת מסלול לימודיו והסמכתו לרבנות על ידי רבי שמחה עלברג והגאון מדרבצין, נשא את מרת נחמה דינה בת הרב חיים בנציון וישצקי.

פעילות ציבורית

בשנת תשנ"ד נקרא על ידי השליח לעיר נתניה הרב מנחם וולפא לעמוד בראש ישיבת תומכי תמימים נתניה, ומאז עומד בראשה.

שיעוריו מיוסדים על תורתו של הרבי. כמו כן, מוסר באופן סדיר שיעורים נפלאים וייחודיים בספר היום יום ובספר הגדה של פסח של הרבי.

נודע גם בזכות התוועדויותיו המרתקות, כשהמפורסמת שבהן היא ההתוועדות הגדולה בה' טבת, אליה מגיעים בדרך כלל בוגרים רבים. מידי ליל שבת מתוועד עם תלמידיו משיעור א' בביתו.

בשנת תשע"ג נקלעה הישיבה לחובות אדירים והישיבה הייתה בסכנת סגירה, אז התבקש הרב אורנשטיין ליטול על עצמו את ניהול הצד הגשמי.

בו' תשרי נוסעים כל בחורי הישיבה לציון הרבנית חנה, ובי"ג אייר נוסעים כל הבחורים לציון של ר' ישראל אריה לייב שניאורסהון.

יזם פרויקטים חינוכיים מקוריים, שהמפורסם ביניהם הוא המבצע תורה המקורי והמהפכני ששם את הדגש על עיון וחשיבה, ודורש מהתלמידים יגיעה והעמקה.

כמו כן ייסד מיני ישיבת קיץ על פני שבוע ימים בזמן הלימודים, באתר נופש קסום, משולב בתוכניות ייחודיות ומרתקות. ייסד יום הורים שנתי.

משמש גם כרב בית הכנסת האשכנזי 'ישורון' וקהילת חב"ד בשכונת דורא נתניה. מוסר שם מערך שיעורים. במשך השנים שיפץ את בית הכנסת ובנה מקווה לצידו. מרצה וסופר. במרוצת השנים פרסם מאות רבות של מאמרי הגות וסיפורים מעוררי השראה על הרבי. רבים ממאמריו פורסמו בשבועון 'כפר חב"ד'. ספרו 'אבא' יצא כבר לאור ביותר מעשר מהדורות ונמצא בעבודת תרגום למספר שפות.

משפחתו

  • חתנו, ר' מנחם מענדל גורליק - משפיע בתומכי תמימים אור יהודה
  • בנו, ר' אברהם אורנשטיין
  • בנו, ר' מנחם מענדל אורנשטיין, כפר חב"ד
  • בנו, הת' אהרון ישראל אורנשטיין - מנהל גשמי בתומכי תמימים נתניה

ספריו

  • חידושים וביאורים על מסכת גיטין - שיחות הרבי על הדפים הנלמדים בישיבה עם הערות ופלפולים על השיחות
  • האמונה השלמה - ספר מענה לספר 'יתבררו ויתלבנו' של הרב יחזקאל סופר
  • רבות מופתי - סיפורים על הרבי
  • אבא - סיפורים על הרבי

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. עפ"י עדות אחיינו הר"ר אברהם רוחמקין
  2. השנה התארכה לכדי 4 שנים