תקיפת הכור הגרעיני בעיראק

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הידיעה בעיתונות על הצלחת המבצע

תקיפת הכור הגרעיני בעיראק בוצעה על ידי חיל האוויר של צה"ל במבצע שכונה בשם "מבצע אופרה" ו"מבצע תמוז", בה' בסיוון, ערב חג השבועות תשמ"א. הכור בעיראק שכונה בשם "תמוז 17", היווה איום ממשי על קיומה של מדינת ישראל, ותקיפתו והפצצתו הסיר את האיום והסיכון. תקיפת הכור לוותה בסיכונים רבים לכישלונו של המבצע, וצלח לבסוף אודות פעולותיו השממיות של הרבי שקדמו לו.

תקיפת הכור[עריכה]

הכור פותח בעיראק בעזרתה של ממשלת צרפת וברית המועצות, שממינו את התפתחותו. הקמתו של הכור על ידי מנהיג עיראק באותה תקופה, סאדם חוסיין, נועדה למעשה על מנת להשמיד את מדינת ישראל. הידיעה על דבר בנייתו של הכור הגיע לידי ממשלת ישראל לערך בשנת תשל"ח שהחלה לתכנן מבצע צבאי על מנת להשמידו.

המבצע נתקל בהתנגדויות רבות מצד אנשי מערכת הביטחון, מחשש לכשל יחסים עם ממשלת ארצות הברית, ובנוסף ההנחה בין המעורבים במבצע הייתה, שהוא לא יובל להשמדתו הסופית של הכור אלא רק לעיכוב משמעותי. תאריך המבצע נבחר בה' בסיוון תשמ"א, ערב חג השבועות.

חיל האוויר השתמשו במטוסים חדשנים שנרכשו ממשלת ארצות הברית, למרות שהם תוצפתו על ידי משקיפנים אמריקאניים שדאגו לכך שישראל לא משתמשת במטוסים למטרות שמנוגדות לעמדת ארצות הברית, הצליח חיל האוויר לתרגל בהם את המבצע ללא ידיעת ארצות הברית. המטוסים שיצאו למבצע, טסו בגובה נמוך על מנת שלא יזוהו על ידי המכ"ם של עיראק, במהלך הטיסה הם טסו מעל היכטה של מלך ירדן, שזיהה את המטוסים עם הצבא הישראלי ומיהר לדווח על כך לסאדם חוסיין, אך השדר לא הועבר לו.

המבצע צלח בהצלחה, והכור העיראקי הושמד כליל, והטייסים שהשתתפו בו חזרו בשלום ללא פגיעות והתקפות מצד הצבא העיראקי. מדינות רבות ביקרו את ישראל על ביצוע המבצע, בהם ממשלת ארצות הברית. מאוחר יותר, במהלך מלחמת המפרץ הודתה ארצות הברית לישראל על כך שהמבצע הסיר איום ממשי על מדינת ישראל.

פעולותיו של הרבי[עריכה]

ההתיחסות הראשונית של הרבי לקיומו של הכור הייתה בשיחה שאמר שבועיים לפני המבצע:"מצב העולם הוא באופן כזה, שיכול לבוא משוגע אחד… ובלחיצת כפתור יכול לגרום להרס וחורבן בכל העולם כולו! … ורק בחסדי ה' לא קורה דבר כזה שאותו משוגע ילחץ על הכפתור ויגרום הרס וחורבן… ולכאורה נשאלת השאלה: "למה עשה ה' ככה?! והתשובה: ירידה צורך עלייה – כדי שבני ישראל יתעוררו, ויוסיפו בכל הענינים דתורה ומצוות"[1].

במהלך חודש אייר, מסר הרבי לר' מנחם לרר שטרות דולרים לחלוקה עבור קציני צה"ל.

בימים שקדמו למבצע הורה הרבי מספר הוראות ופעולות שממיות, כך בשבת מברכים של חודש סיוון ביקש הרבי לקבוע בראש חודש סיוון תענית שעות בהקשר ל"אי יציבות בעולם", ולהוסיף בתורה, גמ"ח וצדקה. בנוסף הורה הרבי לערוך כינוסי ילדים החל מראש חודש סיוון בכותל המערבי, קבר רחל ומערכת המכפלה. הדברים פורסמו למחרת במנשר מיוחד.

לקראת חג השבועות, הורה הרבי לפעול בהבאת ילדים לשמוע עשרת הדברות, והוסיף הוראה מיוחדת: לרשום מספר ילדים רב לאות בספר התורה של ילדי ישראל עד לחג. ההוראה התקבלה בישראל, וחסידי חב"ד החלו לפעול במהירות בקיום ההוראה, שהתברר למעשה כפעולה שממית להצלחת המבצע שהסתיים בניסים רבים.

לאחר המבצע אמר הרבי ביחידות כי ארצות הברית שמחה מפעולת ישראל במבצע, אך חוששת להראות את שמחתה בעולם[2].

לקריאה נוספת[עריכה]

  • שי גפן, פעולות שממיות להצלחת מבצע תמוז בלהבות, בתוך שבועון בית משיח, גיליון מס' 324, עמ' 38 - 41, 45.

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. שיחת י"ט אייר תשמ"א.
  2. יחידות מט' סיוון תשמ"א. קובץ פניני העשור, חלק א', עמ' 15.