בית כנסת אהבת אחים צמח צדק

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חזית בית הכנסת 'אהבת אחים 'בית אליהו' צמח צדק', במיקומו הנוכחי (צילום: מפות גוגל)

בית הכנסת 'בית אליהו' אהבת אחים צמח צדק, הוא בית כנסת חב"די בבורו פארק שהתייסד בשנת תרפ"ט, וזכה שאדמו"ר הריי"צ יתארח בו בשעת מסעו הראשון לארצות הברית.

בית כנסת זה היה אחד ממרכזי הפעילות החב"דית, והתפללו בו דמויות בולטות בין חסידי חב"ד בדור האחרון.

היסטוריה[עריכה]

בחודש ניסן תרפ"ח בחרה קהילת אנ"ש בבורו פארק את הרב אליהו ייאכיל סימפסון כרב הקהילה.

זמן קצר לאחר בחירתו, החל לפעול להקמת מבנה ראוי עבור בית הכנסת חב"ד בשכונה, ובשנת תרפ"ט הושלמה בנייתו של 'בית הכנסת אהבת אחים צמח צדק', מבנה בעל 2 קומות אשר קומתו הראשונה הוקדשה עבור בית הכנסת, והקומה השניה - עבור מגורי משפחת הרב סימפסון.

זמן קצר לאחר שהושלמה הבנייה, הגיע אדמו"ר הריי"צ לארצות הברית במהלך מסעו הראשון לארה"ב, ועל פי הצעת הרב סימפסון שימש הבית החדש כמעון האירוח של הרבי שחנך את השימוש בו.

בשנת תרצ"ד פרצה שריפה במבנה בית הכנסת, והרב סימפסון סיכן את נפשו כדי להציל את שלושת ספרי התורה, אף שהכבאים לא הרשו את כניסתו, הוא המתין לרגע שהם לא ישימו לב וחמק לתוך בית הכנסת והצליח להציל את הספרים.

בעקבות השריפה, עבר בית הכנסת עם ביתו הפרטי לשדרה ה-15 בין הרחובות 42 ו-43, וכעבור כשנתיים ומחצה עבר לרחוב ה-46, משכן הקבע בו פועל בית הכנסת עד היום.

בחודש כסלו תש"ב נוסד בבית הכנסת הסניף הראשון של בית רבקה בארצות הברית, ובהמשך גם פעל במקום סניף של חדרי תורה תמימה ליובאוויטש.

בין מתפללי בית הכנסת נמנו הרב משה דובער ריבקין, הרב יצחק דובער אושפאל, הרב שמואל זלמנוב, ועוד.

בתהלוכה שנערכה בחגים, היה בית הכנסת המרכז ממנו היו מתפצלים החסידים לבתי הכנסת בשכונה, ולשם היו מתאספים בסיום, עורכים קידוש ושבים יחד ל-770.

לאחר פטירתו של הרב סימפסון, התווסף על שמו השם 'בית אליהו' לשם בית הכנסת.

לקריאה נוספת[עריכה]

  • שניאור ברגר, חסיד נאמן, עמוד 45