פורטל:קראון הייטס
קראון הייטס (באנגלית: Crown Heights) היא שכונה ברובע ברוקלין בניו יורק שבארצות הברית, ממוקמת מזרחית לפרוספקט פארק. הרחוב הראשי בשכונה הוא רחוב איסטרן פארקווי. בקראון הייטס נמצאת קהילת חב"ד הגדולה בעולם עם מעל 2000 משפחות.
בעבר הייתה השכונה אחד הריכוזים היהודיים הגדולים בניו יורק. פעלו בה מאות בתי כנסת עשרות מקוואות, ישיבות ומוסדות יהודיים אחרים. גם חצרות רבות של אדמו"רים היו בשכונה. אולם בתחילת שנות הכ"פים החלה נהירה של אפריקאים-אמריקאים רבים לשכונה, ובעקבות זאת בריחה של יהודים רבים לשכונות אחרות, כמו בורו פארק וויליאמסבורג. השכונה התרוקנה ממרבית היהודים שהתגוררו בה, כשבמקביל קורא הרבי שליט"א לחסידיו שלא לעזוב את השכונה. הבריחה הגדולה גרמה להוזלת מחירי הדירות במחיר הפסד, מה שגרם לרבי לזעוק גם על הכסף היהודי שנשפך בלי חשבון. בהוראת הרבי נשארו חסידי חב"ד להתגורר בשכונה ולפעול להרחבתה שנית.
גבולות השכונה הם - רח' פארק פלאייס בצפון, רוצ'סטר אוועניו במזרח, ווינטרופ סטריט בדרום, ורוג'ערס עוועניו במערב.
בקראון הייטס גרים כיום, כעשרים אלף מחסידי חב"ד. לצידם אוכלוסייה של כמאה ושלושים אלף אפרו-אמריקאים.
השאלאש היה מבנה ארעי שנבנה משמאל לבניין 770 לצורך התפילות בימים הנוראים והתוועדויות של הרבי לאורך ימות השנה. בעבר שימש המקום לחניית אמבולנסים של המרפאה שפעלה בבניין קודם שנרכש על ידי אגודת חסידי חב"ד, ולאחר שמספר החסידים גדל ונוצר לחץ גדול בזאל הקטן הוחלט על בנייתו משמאל ל-770.
בשנים הראשונות השאלאש לא תוחזק כהוגן והשהות במקום נהפכה לעתים לבלתי נסבלת. בסוף שנת תשי"ט החלו בשיפוצים מאסיביים למבנה, אמו אותו לגשם, לרוח ולקור וגדרו אותו מצידיו הפונים לרחובות איסטרן פארקווי ויוניון. כתקרה מתחו ברזנט שבחג הסוכות הוחלף לסכך. בהמשך הותקנו חלונות אוורור ב"תקרה", נוספה בימה מתקפלת ששימשה את הרבי בעת ההתוועדויות, ומאחורי הבימה הותקן חלון הפונה לרחוב יוניון, בו הבחורים יכלו לעמוד ולצפות במהלך ההתוועדות. לאחר זמן קצר הורה הרבי לסגור את החלון.
בחורף תשכ"ה נקנה בניין מספר 788 שמשמאל ל-770, ובאלול תשכ"ז החלו עבודות הכשרה במרתף הבניין להפיכתו ל"זאל הגדול".
- עד לבריחה הגדולה מקראון הייטס נקראה קראון הייטס ירושלים דאמריקה בעקבות ההיתישבות היהודית הגדולה והפצת המעינות בה.
נבחרי הפורטל: 770 - איסטרן פארקווי - מהומות קראון הייטס - מוזיאון הילדים היהודי - פרזידנט 1304 - איצ'ה שפרינגר - ג'ימי גוראריה - דוד רסקין - מיכאל טייטלבוים - יהודה קלמן מרלו
אִיסְטֶרְן פַּארְקְוֵויי (באנגלית: Eastern Parkway) היא השדרה המרכזית העוברת ברובע ברוקלין של ניו יורק והרחוב המרכזי בשכונת איסטרן פארקוויי. הרחוב מתחיל ב"גרנד פלאזה" וב"פרוספקט פארק" ומסתיים בבית הקברות אברגרינס (Cemetery of the Evergreens).
הרחוב מורכב משדרה רחבה ובה ששה נתיבי נסיעה בנוסף לכביש שרות (service) משני צידיה. במנהרה מתחת לשדרה עוברת הרכבת התחתית של העיר (Subway). עצים רבים לאורך הכביש מוקדשים לזכרם של חללים במלחמת העולם הראשונה. עיצוב הרחוב בנוי על פי דגם ה"שאנז אליזה" (בצרפתית: Avenue des Champs-Élysées) בפריז, אחד הרחובות המפורסמים ביותר בעולם, ובקצהו יש חיקוי לשער הניצחון.
הכביש נסלל בשנת תרכ"ו, והיה לכביש המהיר הראשון בעולם. הכביש מהווה חיבור בין פרברי העיר למרכזה.
מוסד הרבנים הרשמי של השכונה הוא הבית דין צדק קראון הייטס (מכונה ה"בד"צ") ומנהלים אותו שלושה רבנים נבחרי הציבור.
בית הדין בהרכב של שלושה הוקם בשנת תשמ"ו, כשעד לשנה זו כיהן רב בודד בתפקיד רב הקהילה. החל משנה זו הואצלה הסמכות ההלכתית וניהול ענייני השכונה על פי תורת ישראל על שלושה רבנים, הנבחרים במערכת בחירות ומכהנים עד לסוף ימיהם.
הרבי העניק לחברי בית הדין את מלוא הסמכות ההלכתית ודרש בכל תוקף לכבדם בכל במה ראויה, ומספר פעמים אף נמנע מלהשתתף בעצמו באירועים המוניים בשל אי הזמנתם של רבני השכונה.
נכון לשנת תשפ"א, משעת פטירת הרב אהרן יעקב שווי, משמשים בבית הדין שני חברים בלבד.
הרב אברהם אזדבא, רב שכונת קראון הייטס וחבר הבד"צ. למד בישיבת תומכי תמימים מונטריאול, נבחר לשמש כרב בשנת תשמ"ו יחד עם הרב יהודה קלמן מארלו. בעבר היה רב ושליח בדנמרק ואף מונה על ידי הרבי ל"בעל הבית" עליה. חבר הנהלת ישיבת תומכי תמימים המרכזית 770.
אחת הפסיקות הידועות של הרב אזדאבא היא בענין היתר שתית מים במדינת ניו יורק, למרות שישנם רבנים אחרים שאוסרים זאת, בעקבות תולעים העלולים להימצא במים.
קראון הייטס היא הקהילה החב"דית הגדולה ביותר בעולם, ומונה מעל 2000 משפחות ומעל 15,000 נפש.
תחילתה של ההתיישבות החב"דית בקראון הייטס החלה לפני מעל 70 שנה עם הגעת הרבי הריי"צ לאמריקה וקביעת מקום משכנו בבניין 770 איסטרן פארקווי. המשפחות הראשונות היו מורכבות מפסיפס של חסידים יוצאי רוסיה ואירופה שהגיעו יחד עם הרבי הריי"צ או מעט מלפניו, ומשפחות שהתקרבו לחסידות חב"ד בזכות פועלם של החסידים.
בשנים הראשונות היה מספר החסידים מועט, וכמעט נעלם בתוך האוכלוסיה והחרדית הגדולה שהתגוררה בשכונה באותם ימים. אך ברבות השנים תפס החלק החב"די בשכונה מקום מרכזי, דבר שהתעצם עם הבריחה הגדולה מקראון הייטס בתחילת שנות הכ"פים וההיאחזות החב"דית במקביל.
בגלל היות השכונה המקום בו מתגורר הרבי, מטבע הדברים זוכה השכונה לאכלס בתוכה מזקני ובחירי החסידים.
- כתבו ערכים מבוקשים בנושא קראון הייטס. ברשימה זו תוכלו גם להוסיף ערכים שלדעתכם חסרים.
- כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בנושא קראון הייטס שרק מחכים שירחיבו אותם.
- הוסיפו איורים ותמונות המצוינים בתמונות ואיורים מבוקשים.
- כתבו, שפרו ואתרו ערכים נבחרים, הוסיפו "תמונה נבחרת" או קטעים חדשים ל"הידעת?". ערכים נבחרים, תמונות נבחרות וקטעי הידעת? מוצגים דרך קבע בעמוד הראשי של הפורטל.
רשימת הערכים המבוקשים | |
---|---|
|
מצאו ערכים לשיפור בנושא קראון הייטס: לשכתוב • לעריכה • להשלמה • קצרמרים • חדשים • דורשי מקור • לפישוט • בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)