הרב יקותיאל מנחם ראפ (ט' אב תש"ח - י"ב תמוז תשע"ה) היה מנהל בית חב"ד שדה התעופה JFK שבניו-יורק, יו"ר ועד המחנכים, משגיח ומשפיע בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770, וחבר המטה העולמי להבאת המשיח והמטה העולמי להצלת העם והארץ יו"ר מטה שירה וזמרה.

הרב קותי ראפ מנצח על ריקודי השמחה ב-770

תולדות חיים

נולד ביישוב 'יסודות' בט' מנחם אב תש"ח להוריו ציפורה ושרגא ראפ.

למד בצעירותו בישיבה הליטאית "קול תורה" בירושלים, והתקרב לחסידות בעקבות שיעורים בספר התניא שנמסרו על ידי הרב יוסף צבי סגל, ראש כולל צמח צדק (ירושלים)[1]. לאחר מכן עבר ללמוד בישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד והיה לאחד ממושפעיו של הרב שלמה חיים קסלמן.

בשנת תשכ"ח נסע ללמוד בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770 במסגרת שנת ה'קבוצה'.

 
הרב ראפ בהתוועדות סיום הרמב"ם ב770
 
הרב ראפ אחראי על משלוח המצות מהרבי לארץ הקודש

פעילות ציבורית

עוד בהיותו בחור החל לעסוק בפעילות 'מבצעים' עם חברי אל-על בשדה התעופה JFK על-שם קנדי. מאז, בזכות קשריו הענפים הביא אורחים ואישים מכובדים רבים אל הרבי לחלוקת דולרים ובהזדמנויות נוספות.

עקב פעילותו נותר הרב ראפ בחצר הרבי ולא חזר לארץ בסיום שנת ה'קבוצה', והוא התמנה על ידי הרב דוד רסקין מנהל הישיבה והרב מרדכי מנטליק ראש הישיבה להיות משגיח על נוכחות הבחורים בסדרי הישיבה, והמשיך בתפקיד זה גם לאחר חתונתו כשעם השנים הוטלו עליו גם תפקידי השפעה על הבחורים.

בשנת תשד"מ התבקש על ידי הרב חיים מרדכי אייזיק חודקוב להקים את 'ועד המחנכים' שתפקידו יהיה לכנס את מחנכי ומשפיעי חב"ד בהגיעם ל770 לחודש החגים, ובכל אסיפה כזו יהיו החלטות טובות בנוגע לחינוך הבחורים שיוגשו כדו"ח לרבי.

ביוזמת הועד, מתקיים בכל שנה בחודש תשרי כינוס לתלמידי התמימים הנמצאים ב-770 ובו מדברים הרבנים והמשפיעים בפני הבחורים כיצד עליהם להתנהג כ'תמימים' הלומדים בישיבה של הרבי. כינוס זה נקרא בשם "כינוס התמימים העולמי". על פי הוראת הרבי, מידי שנה בסיום הכינוס חילק הרב ראפ 'משקה' למשתתפים.

עמד בראש "מטה שירה וזמרה לקבלת פני משיח", שדואג בכל יומא דפגרא ובימי חודש אדר לארגן ריקודי שמחה בליווי תזמורת ב-770, זאת לאור מענותיו של הרבי בהם עודד עריכת ריקודים בקשר עם הגאולה ולאור שיחת של הרבי משבת פרשת כי תצא תשמ"ח אודות הצורך ב"שמחה בטהרתה" מזה שמשיח מגיע וששמחה זו היא הדבר שיביא את הגאולה.

נמנה לאורך כל השנים על המשתתפים הקבועים בסיומי הרמב"ם ב-770 הנערכים על ידי הרב מנחם נחום גרליצקי[2] כשבשנים הראשונות אף נוטל חלק מרכזי בהנחיית הסיומים. בכל סיום היה מדבר ומראה את הקשר של ההלכות הנלמדים עם הזמן, עם פרשת השבוע וגם עם התאריך והתקופה בשנה, וכן מסביר מה ההוראות שאפשר ללמוד, כל זה בדרך הנגלה, החסידות והעבודה ולרוב על פי מאמרי חסידות של הרביים ושיחות הרבי. במענה לשאלתו האם כדאי לפרסם הדברים ולהדפיסם בספר כשמצרף למכתב גם חלק ממה שנאמר בסיומים השיב הרבי[3] בחיוב - לפרסם את הדברים ולהדפיסם כספר[4]. הדברים נדפסו מידי שבוע בעלון שהוציא לאור בשם "תקות מנחם" על המשקל של שמו - יקותיאל מנחם. חלק גדול מתוכן עלונים אלו נדפס בספריו 'תקוות מנחם'.

שימש כחבר הנהלת "המטה העולמי להצלת העם והארץ" בראשות הרב שלום דובער וולפא, ווזם מאבקים רבים לשלימות ארץ הקודש ואף עורר על כך בכל הזדמנות.

בשעות אחר הצהריים של י"ב תמוז תשע"ה נדרס על ידי אפרו-אמריקאי, ולאחר שעה קלה הלך לעולמו, והוא בן שישים ושבע שנים. הלוויתו התקיימה למחרת והוא נטמן בחלקת חב"ד בבית העלמין מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק.

בהלוויה הוכרז כי בנו יוסף יצחק ימלא את מקומו בניהול בית חב"ד בשדה התעופה[5].

מטה שירה וזמרה ממשיך לארגן ריקודי שמחה ב-770.

כמו כן העלון "תקוות מנחם" ממשיך לצאת מזמן לזמן על ידי תלמידו שניאור זלמן ציק והרב יוסף יצחק שגלוב בעידודה של הרבנית ראפ.

משפחתו

  • זוגתו מרת פייגי.
ילדיו
  • חיה מושקא, אשת ר' יוסף חיים מוסקוביץ', קראון הייטס.
  • הרב יוסף יצחק ראפ, מנהל בית חב"ד בשדה התעופה. קראון הייטס.
אחיותיו
  • אחותו, רחל לאה, אשת הרב חיים ברויער, מנהל ישיבת תפארת בחורים, תפרח.
  • אחותו, אסתר, אשת הרב שלמה פרוביין, ד"ר לתנ"ך, ירושלים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הכרטיס שמילא לספר החסידים מתקופה זו.
  2. על פי הידודים רבים שקיבל הרב גרליצקי על כך מהרבי
  3. בשלהי תמוז תשנ"ג
  4. יומן "בית משיח - 770"
  5. בהלוויה הוכרז: בנו של הרב ראפ ימלא מקומו בשליחות -