ארגון הפנסאים: הבדלים בין גרסאות בדף
חסיד של הרבי (שיחה | תרומות) (לפחות זה.. זה פשוט בושה שאף אחד לא יודע את זה) |
(←כפר חב"ד: אני מבין היטב את הזעם, אבל מה לעשות שאנחנו באנציקלופדיה ויש לכתוב עם מקורות לכל דבר?) |
||
שורה 10: | שורה 10: | ||
הארגון הוקם ב[[חשוון]] [[תש"ע]] על ידי תלמידי ישיבת [[תומכי תמימים כפר חב"ד]] ופעל בשם 'צבאות השם' במתכונת שבועית עם ילדי כפר חב"ד. עיקר הפעילות היה לימוד ב[[חברותא|חברותות]] של ילדים עם בחורי ה[[ישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד|ישיבה]]. | הארגון הוקם ב[[חשוון]] [[תש"ע]] על ידי תלמידי ישיבת [[תומכי תמימים כפר חב"ד]] ופעל בשם 'צבאות השם' במתכונת שבועית עם ילדי כפר חב"ד. עיקר הפעילות היה לימוד ב[[חברותא|חברותות]] של ילדים עם בחורי ה[[ישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד|ישיבה]]. | ||
הארגון הוקם כחצי שנה לאחר הקמת ארגון לילדים בשם 'עוגן', שפעל גם הוא עם ילדי [[כפר חב"ד]] והיה בעל אוריינטציה משיחיסטית ברורה. פנסאים (שנקרא באותם ימים 'צבאות השם כפר חב"ד') הוקם כדי לערוך פעילות לילדי [[כפר חב"ד]] ללא מאפיינים משיחיסטים. פעילות שני הארגונים: 'עוגן' ו'צבאות ה' (פנסאים), עוררה מחלוקת ותחרותיות בין ילדי כפר חב"ד, שהתפרצה באופן פומבי ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] [[תשע"א]], ב-2 תהלוכות מתופפים ועוד. בעקבות כך הורה רבו של [[כפר חב"ד]] באותם ימים הרב מרדכי שמואל אשכנזי על סגירת שני הארגונים והקמת פעילות מאוחדת לילדי [[כפר חב"ד]] שתנוהל על ידי ועד כפר חב"ד. בעקבות הדברים חדל ארגון 'עוגן' מלפעול ואילו ארגון 'צבאות ה' כפר חב"ד' המשיך לפעול במתכונת שונה | הארגון הוקם כחצי שנה לאחר הקמת ארגון לילדים בשם 'עוגן', שפעל גם הוא עם ילדי [[כפר חב"ד]] והיה בעל אוריינטציה משיחיסטית ברורה. פנסאים (שנקרא באותם ימים 'צבאות השם כפר חב"ד') הוקם כדי לערוך פעילות לילדי [[כפר חב"ד]] ללא מאפיינים משיחיסטים. פעילות שני הארגונים: 'עוגן' ו'צבאות ה' (פנסאים), עוררה מחלוקת ותחרותיות בין ילדי כפר חב"ד, שהתפרצה באופן פומבי ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] [[תשע"א]], ב-2 תהלוכות מתופפים ועוד. בעקבות כך הורה רבו של [[כפר חב"ד]] באותם ימים הרב מרדכי שמואל אשכנזי על סגירת שני הארגונים והקמת פעילות מאוחדת לילדי [[כפר חב"ד]] שתנוהל על ידי ועד כפר חב"ד. בעקבות הדברים חדל ארגון 'עוגן' מלפעול ואילו ארגון 'צבאות ה' כפר חב"ד' המשיך לפעול במתכונת שונה, ולאחר מכן אף לכתוב זיע"א במודעות הרשמיות שלו, דבר שהווה הפרה בוטה של ההסכם של הארגון עם "עוגן" וצפצוף על התנאים של הרב אשכנזי{{מקור}}. שם הארגון שונה לפנסאים וכעבור זמן הוא עבר לפעול באופן ארצי. | ||
===פעילות ארצית ועולמית=== | ===פעילות ארצית ועולמית=== |
גרסה מ־15:40, 19 בפברואר 2021
המונח "הפנסאים" מפנה לכאן. לערך העוסק בבטאון היוצא לאור על ידי מרכז ההפצה ממש, ראו בטאון הפנסאים.
ארגון הפנסאים הוא ארגון שנוי במחלוקת[1], הפועל עם ילדי הקהילה החב"דית בארץ ובעולם. לארגון 30 סניפים, והוא מקיים כנסים, שבתונים, וכן מחלקת הוצאה לאור. דגש מיוחד בפעילותו מושם על עידוד הילדים ללימוד תורה. משפיע הארגון הוא הרב זלמן גופין[2]. ממייסדי הארגון הוא יושב ראש ועד כפר חב"ד ר' שמעון רבינוביץ.
היסטוריה
שם הארגון
שם הארגון שאוב מפתגמו של אדמו"ר הרש"ב "חסיד הוא פנסאי"[3], והסלוגן המלווה את פעילותו הוא "מאירים את העולם על ידי לימוד התורה".
כפר חב"ד
הארגון הוקם בחשוון תש"ע על ידי תלמידי ישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד ופעל בשם 'צבאות השם' במתכונת שבועית עם ילדי כפר חב"ד. עיקר הפעילות היה לימוד בחברותות של ילדים עם בחורי הישיבה.
הארגון הוקם כחצי שנה לאחר הקמת ארגון לילדים בשם 'עוגן', שפעל גם הוא עם ילדי כפר חב"ד והיה בעל אוריינטציה משיחיסטית ברורה. פנסאים (שנקרא באותם ימים 'צבאות השם כפר חב"ד') הוקם כדי לערוך פעילות לילדי כפר חב"ד ללא מאפיינים משיחיסטים. פעילות שני הארגונים: 'עוגן' ו'צבאות ה' (פנסאים), עוררה מחלוקת ותחרותיות בין ילדי כפר חב"ד, שהתפרצה באופן פומבי בתהלוכת ל"ג בעומר תשע"א, ב-2 תהלוכות מתופפים ועוד. בעקבות כך הורה רבו של כפר חב"ד באותם ימים הרב מרדכי שמואל אשכנזי על סגירת שני הארגונים והקמת פעילות מאוחדת לילדי כפר חב"ד שתנוהל על ידי ועד כפר חב"ד. בעקבות הדברים חדל ארגון 'עוגן' מלפעול ואילו ארגון 'צבאות ה' כפר חב"ד' המשיך לפעול במתכונת שונה, ולאחר מכן אף לכתוב זיע"א במודעות הרשמיות שלו, דבר שהווה הפרה בוטה של ההסכם של הארגון עם "עוגן" וצפצוף על התנאים של הרב אשכנזי[דרוש מקור]. שם הארגון שונה לפנסאים וכעבור זמן הוא עבר לפעול באופן ארצי.
פעילות ארצית ועולמית
בשנת תשע"ב החל הארגון לפעול מחוץ לתחומי כפר חב"ד[4].
נכון לשנת תשע"ז, מקיים הארגון פעילות דו-שבועית ב-30 סניפים ברחבי הארץ, ומפעיל מערך נרחב של הוצאה לאור של חוברות לימוד ועלונים שבועיים, וכן כינוסים ארציים לילדי חב"ד. ההשתתפות בפעילות מותנית בתשלום, והארגון מסונף לרשת 'מועדוניות נוער חב"ד'.
בנוסף, עומד הארגון בקשר גם עם ילדי השלוחים ברחבי העולם ומקיים כנסים ווירטואליים לילדים אלו.
בשנת תשע"ו חנך הארגון מבנה של קבע בבית שז"ר שבמרכז כפר חב"ד[5].
פעולות ומיזמים
מגזין וידאו
בשנת תשע"ד החל הארגון בהפקת מגזין וידאו חודשי בשם 'מ'זאגט לחיים' בהפקת ובהשתתפות השחקן החב"די ר' מיכאל וייגל ובהשתתפות שחקנים מקצועיים נוספים. במגזין מופיעים קטעי וידאו מהרבי, לצד סרט עלילתי המתפרסם בהמשכים.
שליחות בפמגוסטה
הסדרה "שליחות בפמגוסטה" היא סדרת וידאו בת ארבע חלקים שפורסמה במסגרת 'מ'זאגט לחיים'. עלילת הסדרה עוסקת באברך חבד"י שיוצא לשליחות באי פמגוסטה שבקפריסין ובסוכן מוסד שמואשם בהעברת מידע לאויב. הסדרה פורסמה החל משנת תשע"ח עד חנוכה תשע"ט, והופקה על ידי שלמה חיים ריבקין.
מקהלת הפנסאים
כבר בשנותיו הראשונות של הארגון הוקמה מקהלה המלווה את פעילות הארגון. המקהלה מופיעה בכנסי הארגון ובכנסים כלל חב"דיים[6], וכן מוציאה מזמן לזמן שיר חדש[7].
בשנת תשע"ה יצא לאור הדיסק הראשון של המקהלה, נכון לשנת תשע"ט הוציאה המקהלה 4 דיסקים.
רשת מחנות קיץ
לאחר הקמת רשת מחנות קיץ על ידי צבאות השם בישראל הוחלט בארגון הפנסאים בשנת תשע"ה על הקמת רשת נפרדת עבור הקייטנות ומחנות הקיץ המזוהות איתם ובראשם גן ישראל ארץ הקודש וגן ישראל חיילי הרבי וכן קייטנות נוספות בחלק מהערים בארץ. בדומה לרשת מחנות הקיץ המקבילה, מקבלים החיילים המאוגדים תחת הרשת חולצה בצבע תואם, נערכים עבור כולם חוברת לימודים אחידה, החיילים שרים המנון אחיד, ועוד.
בשנת תשע"ו הוקמה 'קרן לילדי אנ"ש', במסגרתה כל אחד מהתורמים לקרן זכאי להנחות ברשת מחנות הקיץ שמטעם הארגון. לפי הפרסומים מטעם הקרן, בשנה הראשונה לפעילותה נאסף תקציב של למעלה מ-800,000 ש"ח, וקרוב לאלפיים ילדים קיבלו סיוע משמעותי של הנחות כספיות מטעמה.
הפקות
פנסאים צעירים
העלון השבועי של הארגון נקרא בשם פנסאים צעירים (בעבר נקרא העלון בשם ּאיך בין א לאמטערנעצ'יק) והוא החל לצאת לאור בשנת תש"ע. העלון עבר גלגולים שונים וכיום הוא כולל 16 עמודי צבע, המודפסים על דף כרומו ומחולקים לילדי הארגון מידי שבוע בצירוף למערכת שבועון כפר חב"ד.
מגזין מיוחד
לקראת חג הסוכות תשע"ה החל הארגון להפיק מגזין בשם אבוקות של אור בו מופיעים כתבות וסיפורים לילדים[8]. לקראת חג הפסח תשע"ו יצא מגזין דומה בשם "אפיקומן"[9].
שבת פנסאים
מדי שנה בסביבות חודש שבט נערכת "שבת פנסאים" בשבת זו החיילים הפנסאים נפגשים עם חבריהם מערים אחרות ועושים פעילויות מהנות בחרבי העיר בה נערכת השבת, השבת הראשונה נערכה בעיר לוד ומאז היא נערכת בכפר חב"ד.
פעילות ארצית עם ילדי חב"ד
ארגון הפנסאים פועל ב-30 ערים (נכון לשנת תשע"ז). במהלך הפעילות הילדים לומדים במשך 45 דקות מתוך ספר לימוד בהוצאת הפנסאים (ראה בהרחבה להלן) ולאחר מכן מקבלים חטיף, נקודות לקנייה בסניף יודאיקה כפר חב"ד ומגוון פרסים יקרי ערך.
במהלך שנת הלימוד מקיימים הפנסאים שלושה כנסים עיקריים, בחנוכה, י"א ניסן וג' תמוז, לאחר הכנסים נפתחת חנות "יודאיקה" לציבור הילדים, הרוכשים מתנות ופרסים באמצעות הנקודות.
מגזין לימודים
בחודש כסלו תשע"ו הופק לראשונה מגזין לימודים בשם 'הכא במאי עסקינן' בו מופיע סיפור בהמשכים, סקירה מצולמת של סניפי הארגון ברחבי הארץ, וחידושי תורה פרי עטם של ילדי הארגון[10].
ספרים
- ספרי לימוד
- ברכות הנהנין.
- להביא לימות המשיח - סוגיות בעניני גאולה ומשיח.
- הלכות שבת.
- הלכות פסח.
- הלכות תפילה.
- כללי
- שיחו בכל נפלאותיו - ביוגרפיה על הרבי לילדים.
- סיפור למופת.
- כל השביעין חביבין.
- טועמים גאולה.
- ללמוד וללמד.
ביקורת
גאולה ומשיח
פעולות הארגון שנויות במחלוקת, עקב ההתעלמות העקבית בפעילויות וההוצאות לאור של הארגון מבשורת הגאולה ומזהותו של הרבי כמלך המשיח.
שימוש בשם ובסמל צבאות ה'
ביקורת פומבית נמתחה מטעם ארגון צבאות ה' בישראל על ידי יו"ר התנועה הרב דוד נחשון, על השימוש שעושים הפנסאים בשם ובסמל 'צבאות השם' ללא רשות, ואף תוך התנגשות והתחרות בתנועת הנוער הארצית. טענתם היא, שארגון צבאות ה' בראשות הרב נחשון פועל עם ילדים ברחבי הארץ מאז ייסוד התנועה בברכת ובעידוד הרבי, ולכן אין להשתמש בשם צבאות ה' בלא רשותם[11].
לדעת ראשי הפנסאים[12], מעולם הרבי לא הפקיד את הפעילות של צבאות ה' בידיו של הרב נחשון. להיפך: הפעילות עם חיילי צבאות השם צריכה להיות מופקדת בידי ארגון הפנסאים בלבד, שכן הם פועלים בכפוף למוסד צא"ח[13].
בארגון צבאות ה' מציינים, שצעירי חב"ד מעולם לא פעלו בתחום 'צבאות השם', מלבד מספר חודשים בשנת תש"נ שלאחריהם הוציא בית דין רבני חב"ד בארץ הקודש הבהרה שפעילות צבאות השם בישראל היא תחת ניידות חב"ד[14],[15].
הנהלת הארגון
- ר' שמעון רבינוביץ.
- ר' אפרים רבינוביץ.
- ר' שלמה אזימוב.
- חברי הועד הרוחני של מגזין הוידאו
- הרב זאב קפלן - מנהל תלמוד תורה חב"ד קריית מלאכי.
- הרב מנחם הלפרין - מנהל 'אור החינוך'.
- הרב מנחם מינצברג - ר"מ בישיבת צעירי השלוחים.
- הרב פנחס מרטון - משלוחי הרבי בקריית ביאליק, חיפה.
- הרב בנימין וילהלם - משלוחי הרבי ברמת גן.
- הרב חיים זעליג אלטהויז - משפיע ומשגיח בתומכי תמימים לוד ושליח ברמלה.
ראו גם
לקריאה נוספת
- מבצעים, בפקודה!, בתוך מוסף 'המהפכנים' שבועון כפר חב"ד חג הסוכות תש"פ, עמוד 20
קישורים חיצוניים
- הרב נחשון: אין לאיש רשות להשתמש בשם צבאות ה', יו"ר ארגון צבאות ה' בארץ הקודש בתגובה לשימוש של הפנסאים בשם 'צבאות ה'
- מערכת שטורעם, "ונכבשה הארץ" - אלבום מרהיב מבית 'הפנסאים'. צפו - באתר שטורעם
- מערכת שטורעם, מאה גיליונות מאירים: 'פנסאים צעירים' חוגג מאה ● לקריאה - באתר שטורעם
- מאת יוסי כהן, והגדת לבנך: האיש שחולל מהפכה בקרב ילדי אנ"ש - באתר שטורעם
הערות שוליים
- ↑ ראו בפסקה ביקורת
- ↑ מערכת שטורעם, 'הפנסאים' - מתאחדים לע"נ הרב רייטשיק - באתר שטורעם
- ↑ פתגם זה התבאר באריכות על ידי הרבי בהתוועדות י"ב תמוז תשכ"ב.
- ↑ מערכת שטורעם, 'הפנסאים' משיק תנועת הנוער הארצית בערב יוקרתי - באתר שטורעם
- ↑ מערכת שטורעם, תנופה אדירה לפעילות צבאות ה' הארצית - באתר שטורעם
- ↑ מערכת שטורעם, מופע הפנסאים בעצרת הרבבה ■ וידאו מלא - באתר שטורעם
- ↑ לדוגמה: ניצב האב > הקליפ המרגש של ה"פנסאים" - באתר
- ↑ מערכת שטורעם, צפו בכותרות המגזין שכבש את בתי אנ"ש - באתר שטורעם
- ↑ שתי המגזינים יוצאים במקביל, אחד לפסח ואחד לסוכות
- ↑ מערכת שטורעם, הכא במאי עסקינן ■ העלון החדש של הפנסאים - באתר שטורעם
- ↑ הרב נחשון: אין לאיש רשות להשתמש בשם צבאות ה'.
- ↑ טענה זו הועלתה על ידם לראשונה בשנת תשע"ו. לפני כן נטען על ידם (בעל פה ובאופן בלתי רשמי) כי הרבי לא הפקיד את האחריות על צבאות השם בידי הרב נחשון בלבד, אלא הוא פעל בפעילות כזאת במסגרת פעילותו בניידות חב"ד, אך בעצם כל שליח או תלמוד תורה חב"די יכול להשתמש בשם ובסמל, ואף במסגרת הפעילות של צא"ח ניהל הרב נפתלי רוט את "מטה צבאות השם".
- ↑ מערכת שטורעם, תנופה אדירה לפעילות צבאות ה' הארצית - באתר שטורעם
- ↑ פסק הבי"ד
- ↑ הרב דוד נחשון, כך הקים הרבי את ארגון צבאות השם באה"ק, ג' באדר א' ה'תשע"ו