ניגון לברכת כהנים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "אדמו"ר האמצעי " ב־"אדמו"ר האמצעי ")
(הגהה)
 
(14 גרסאות ביניים של 6 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:כז;.jpg|left|thumb|250px|תווי הניגון]]את ה'''ניגון לברכת כהנים''' חיברו חברי המקהלה (הקאפעליע - ב[[אידיש]]) של [[אדמו"ר האמצעי]] על-פי בקשתו לחבר [[ניגון]] מיוחד ל"נשיאת כפיים".  
[[קובץ:כז;.jpg|שמאל|ממוזער|250px|תווי הניגון]]
[[קובץ:ברכת_כהנים_פריד.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הזמר [[אברהם פריד]] מנגן את ניגון חב"ד לברכת כהנים במעמד ה'טלטון' שנערך לטובת מרכז חב"ד ב[[קליפורניה]]]]
'''ניגון [[ברכת כהנים]]''' הינו ניגון המקובל בין חסידי חב"ד לברכת כהנים הנאמרת על הדוכן בחגים ובמועדים. הניגון הולחן על ידי [[מקהלת חסידי אדמו"ר האמצעי]]. על פי המסורת, זהו הניגון אותו ניגנו הכהנים ב[[בית המקדש]] כשבירכו את בני ישראל על גבי הדוכן.


חברי המקהלה חיברו מספר ניגונים שלא מצאו חן בעיני [[אדמו"ר האמצעי]] עד לניגון שלפנינו שעל זה אמר: "בניגון זה ישנם תנועות של [[מרירות]] ו[[שמחה]] בעניין של תקווה".
חברי המקהלה חיברו מספר [[ניגונים]] שלא מצאו חן בעיני [[אדמו"ר האמצעי]] עד לניגון שלפנינו שעל זה אמר: "בניגון זה ישנם תנועות של [[מרירות]] ו[[שמחה]] בעניין של תקווה".


היה תקופה בימי [[אדמו"ר הצמח צדק]] (בעיקר בשנים [[ת"ר]] - [[תר"ג]]) שהיו מלשינויות ומסירות שגרמו להפסיק לנגן ניגון זה אך ברבות הימים חזרו לנגנו. כיום מנגנים ניגון זה בכל בתי כנסיות [[חב"ד]] ברחבי תבל ובראשם בבית מדרשו של [[הרבי]] [[מלך המשיח]] - [[770]].
היה תקופה בימי [[אדמו"ר הצמח צדק]] (בעיקר בשנים [[ת"ר]] - [[תר"ג]]) שהיו מלשינויות ומסירות שגרמו להפסיק לנגן ניגון זה אך ברבות הימים חזרו לנגנו. כיום מנגנים ניגון זה בכל בתי כנסיות [[חב"ד]] ברחבי תבל ובראשם בבית מדרשו של [[הרבי]] נשי"ד.
 
בקרב חסידי חב"ד נשמרה המסורה מדורי דורות שמקובל שניגון זה ניגנו הכהנים ב[[בית המקדש]] בעת שעלו על הדוכן לברך את [[ברכת כהנים]]. עם זאת [[אדמו"ר הריי"צ]] התבטא פעם כי יש יסוד לכך שניגון זה הוא תנועה של רבי, והוא חובר על ידי [[אדמו"ר הזקן]].
ואין זה סתירה בהתאם לידוע כי אף ניגון [[ד' בבות]] שחובר על ידו אף בזאת נשמרה המסורה מדורי דורות מה שניגנו אותה הלויים בבית המקדש אם כי לא ברור מתי{{מקור}}.
 
[[אדמו"ר הריי"צ]] מבאר{{הערה|שיחת ליל [[שמחת תורה]] [[תרצ"ט]], נדפס ב[[ספר השיחות אדמו"ר הריי"צ]] תרצ"ו-ת"ש, עמוד 307.}} שהניגון מסמל את ההעלאה של [[נשמה|נשמות]] ישראל כלפי מעלה, והמשכת השפע האלוקי כלפי מטה.
 
בכל פסוק ופסוק הניגון מתחיל בתנועה העולה כלפי מעלה, ולאחר מכן ממשיכה ויורדת כלפי מטה. בעת אמירת תיבות שם ה', לא מנגנים כלל.


ניגון זה הוא ניגון כ"ז ב[[ספר הניגונים]].
ניגון זה הוא ניגון כ"ז ב[[ספר הניגונים]].


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.770live.com/en770/nigunim/nigunPlay.asp?nigunId=Dovid_Hurwitz/027.rm&gif=027 לשמיעת הניגון מפי ר' דוד הורביץ]
*[https://chabadpedia.co.il/images/c/c8/%28%D7%9B%D7%96%29_%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%9B%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%9D_-_%D7%A7%D7%90%D7%A4%D7%A2%D7%9C%D7%99%D7%90.mp3 '''לשמיעת הניגון'''] מפי הבעל-מנגן ר' דוד הורביץ {{שמע}}
* [http://www.old2.ih.chabad.info/php/audio.php?action=playsong&id=446 לשמיעת הניגון בעיבודו של ר' אלאור ולנר]
* [http://old2.ih.chabad.info/php/audio.php?action=playsong&id=446 לשמיעת הניגון בעיבודו של ר' אלאור ולנר] {{שמע}}
* [http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=46840 לשמיעת הניגון] בביצוע [[אברהם פריד]] {{הערה|בחלק האחרון בשיר בביצוע אברהם פריד ישנה טעות, מכיון שעפ"י מנהגנו ה[[שליח ציבור|חזן]] מנגן פעמיים לפני "שלום", וכך נוהגים במנין [[הרבי]].}}. {{שמע}}
* לב לייבמן, '''[http://beismoshiachmagazine.org/katavot/2016/6/16/218487958692.html סיפורו של ניגון ברכת כהנים]''' {{בית משיח}} [[שבועון בית משיח]] פרשת בהעלותך תשע"ו
* לב לייבמן, '''[http://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:%D7%A0%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9F_%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%9B%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%9D.pdf ניגון ברכת כהנים]''' {{PDF}}
*[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/1025661 'ניגון ברכת כהנים'] באתר בית חב"ד {{בית חב"ד (אתר)}} {{שמע}}
*'''[https://chabadpedia.co.il/images/5/58/%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%9B%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%9D.mp3 לשמיעת הניגון]''' מאת הבעל-מנגן ר' זלמן ברונשטיין {{שמע}}


{{ניגוני רבו"נ}}
{{ניגוני רבו"נ}}
 
{{ניגוני חב"ד}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:ניגונים מיוחסים]]
[[קטגוריה:ניגונים מיוחסים]]
[[קטגוריה:ניגוני אדמו"ר האמצעי]]
[[קטגוריה:ניגוני אדמו"ר האמצעי]]

גרסה אחרונה מ־21:48, 10 באוקטובר 2024

תווי הניגון
הזמר אברהם פריד מנגן את ניגון חב"ד לברכת כהנים במעמד ה'טלטון' שנערך לטובת מרכז חב"ד בקליפורניה

ניגון ברכת כהנים הינו ניגון המקובל בין חסידי חב"ד לברכת כהנים הנאמרת על הדוכן בחגים ובמועדים. הניגון הולחן על ידי מקהלת חסידי אדמו"ר האמצעי. על פי המסורת, זהו הניגון אותו ניגנו הכהנים בבית המקדש כשבירכו את בני ישראל על גבי הדוכן.

חברי המקהלה חיברו מספר ניגונים שלא מצאו חן בעיני אדמו"ר האמצעי עד לניגון שלפנינו שעל זה אמר: "בניגון זה ישנם תנועות של מרירות ושמחה בעניין של תקווה".

היה תקופה בימי אדמו"ר הצמח צדק (בעיקר בשנים ת"ר - תר"ג) שהיו מלשינויות ומסירות שגרמו להפסיק לנגן ניגון זה אך ברבות הימים חזרו לנגנו. כיום מנגנים ניגון זה בכל בתי כנסיות חב"ד ברחבי תבל ובראשם בבית מדרשו של הרבי נשי"ד.

בקרב חסידי חב"ד נשמרה המסורה מדורי דורות שמקובל שניגון זה ניגנו הכהנים בבית המקדש בעת שעלו על הדוכן לברך את ברכת כהנים. עם זאת אדמו"ר הריי"צ התבטא פעם כי יש יסוד לכך שניגון זה הוא תנועה של רבי, והוא חובר על ידי אדמו"ר הזקן. ואין זה סתירה בהתאם לידוע כי אף ניגון ד' בבות שחובר על ידו אף בזאת נשמרה המסורה מדורי דורות מה שניגנו אותה הלויים בבית המקדש אם כי לא ברור מתי[דרוש מקור].

אדמו"ר הריי"צ מבאר[1] שהניגון מסמל את ההעלאה של נשמות ישראל כלפי מעלה, והמשכת השפע האלוקי כלפי מטה.

בכל פסוק ופסוק הניגון מתחיל בתנועה העולה כלפי מעלה, ולאחר מכן ממשיכה ויורדת כלפי מטה. בעת אמירת תיבות שם ה', לא מנגנים כלל.

ניגון זה הוא ניגון כ"ז בספר הניגונים.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

ניגוני חב"ד - ספר הניגונים
כרך א:
א · ב · ג · ד · ה · ו · ז · ח · ט · י · יא · יב · יג · יד · טו · טז · יז · יח · יט · כ · כא · כב · כג · כד · כה · כו · כז · כח · כט · ל · לא · לב · לג · לד · לה-לט · מ · מא · מב · מג · מד · מה · מו · מז · מח · מט · נ · נא · נב · נג · נד · נה · נו · נז · נח · נט ·ס · סא · סב · סג · סד · סה · סו · סז · סח · סט · ע · עא · עב · עג · עד-עו · עז · עח-פג · פד · פה-פז · פח · פט-צ · צא · צב · צג · צד-צו · צז · צח · צט · ק · קא · קב · קג · קד · קה · קו · קז · קח · קט · קי · קיא · קיב · קיג · קיד · קטו · קטז · קיז · קיח · קיט · קכ · קכא · קכב · קכג ·קכד · קכה-קכח · קכט · קל · קלא · קלב-קלג · קלד · קלה · קלו-קלח · קלט · קמ · קמא · קמב · קמג · קמד · קמה · קמו ·קמז · קמח-קנ · קנא · קנב · קנג-קנח · קנט · קס · קסא · קסב ·קסג · קסד-קסה · קסו · קסז-קסט · קע · קעא · קעב-קעה
כרך ב:
חלק א: קעו · קעז · קעח · קעט · קפ · קפא · קפב · קפג · קפד · קפה · קפו · קפז · קפח · קפט · קצ · קצא · קצב · קצג · קצד · קצה · קצו · קצז · קצח-קצט · ר ·רא · רב · רג · רד · רה · רו · רז-רט · רי חלק ב: ריא · ריב · ריג · ריד-רטו · רטז · ריז · ריח-ריט · רכ · רכא · רכב · רכג · רכד ·רכה · רכו · רכז · רכח · רכט · רל · רלא · רלב · רלג-רלד · רלה · רלו · רלז · רלח · רלט · רמ · רמא · רמב · רמג · רמד · רמה-רמו · רמז · רמח · רמט · רנ · רנא · רנב · רנג · רנד · רנה · רנו · רנז · רנח · רנט · רס · רסא · רסב · רסג · רסד · רסה · רסו · רסז · רסח · רסט-רעט · רפ · רפא-רפג · רפד · רפה-רצח · ש-שא · שב · שג ·שד · שה · שו · שז · שח-שט · שי · שיא · שיב · שיג · שיד · שטו · שטז · שיז ·שיח · שיט · שכ · שכא-שכב · שכג-שכד · שכה · שכו-שמ · שמא · שמב · שמג-שמד · שמה · שמו-שמז

ניגונים לפי קטגוריה: ניגוני רבותינו נשיאינו · ניגונים שהרבי לימד · ניגונים שחוברו לכבוד הרבי · ניגוני געגועים · ניגוני שמחה · ניגוני ריקוד · ניגוני נצחון · ניגוני תנועה · ניגונים לפי מוצא · ניגונים לפי שפות · ניגונים שלא נכללו בספר הניגונים · מסורת הנגינה

ניתן לראות את שם הניגון באמצעות ריחוף עם סמן העכבר על מספר הניגון

הערות שוליים

  1. שיחת ליל שמחת תורה תרצ"ט, נדפס בספר השיחות אדמו"ר הריי"צ תרצ"ו-ת"ש, עמוד 307.
  2. בחלק האחרון בשיר בביצוע אברהם פריד ישנה טעות, מכיון שעפ"י מנהגנו החזן מנגן פעמיים לפני "שלום", וכך נוהגים במנין הרבי.