זלמן יפה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח "זלמן יפה" מפנה לכאן. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו זלמן יפה (פירושונים).

ר' זלמן בשנותיו האחרונות
ר' זלמן עובר לפני הרבי בחלוקת דולרים. הרבי נראה פונה אל המצלמה בעקבות בקשתו של ר' זלמן מהרבי כי מכריו התלוננו על כך שבכל התמונות שלו עם הרבי הרבי נראה בפרופיל ולא בצורה חזיתית

הרב שניאור זלמן יפה (תרע"ג - כ"ז אלול תש"ס) היה עסקן חסידי בעל רגש חם שזכה להתקשר אל הרבי ולהפוך לחסיד נלהב באמצעות קירובים מיוחדים שקיבל מהרבי.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

ר' זלמן נואם בכינוס תורה בימי התשלומין של חג השבועות בזאל הגדול ב-770. לצידו עומד מארגן הכינוס ראש ישיבת תומכי תמימים המרכזית הרב מרדכי מענטליק

נולד במנצ'סטר שבאנגליה בח' אדר ראשון תרע"ג לאביו ר' זאב חב"ד ולאמו גולדה רבקה[1] למשפחת יפה, ונקרא על שם סבו מצד אביו הרב שניאור זלמן דב יפה.

אמו, הייתה ילידת העיירה ראקשיק ואביה היה חסיד של אדמו"ר המהר"ש ואדמו"ר הרש"ב. אחיותיה המבוגרות השתקעו בארצות הברית בסביבות שנת תרס"ג והיא עלתה לאמריקה בעקבותיהם והתגוררה בסמיכות אליהן במנצ'סטר שבאנגליה, שם הכירה את בעלה ר' זאב והם נישאו בשנת תר"ע.

הקשר עם רבותינו נשיאינו התחדש בעקבות מפגש של בני המשפחה עם השד"ר החב"די ר' בן ציון שם טוב שעורר את בני המשפחה להתכתב עם אדמו"ר הריי"צ ולחדש את הקשר שלהם עם חסידות חב"ד.

בשנת תרצ"ט נשא את רעייתו מרת רייזל (רוזלין) שהפכה להיות יד ימינו וליוותה אותו בשנים מאוחרות יותר בפעילויות הציבוריות שניהל באנגליה בשליחותו של הרבי.

התקשרותו לרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרבי נעצר לדבר עם ר' זלמן בחזית הכניסה ל-770 באחת מההזדמנויות הרבות בהן ביקר בחצר הרבי

בי"ג סיוון תשי"ח נקלע עם משפחתו לתאונת דרכים קטלנית בה נפגע בנו גדליה שנפטר באופן טראגי, והרבי שלח אל בני הזוג מכתב תנחומים על פטירת בנם הצעיר בטרם עת.

לאחר שהחלימו מהפציעה הקשה, החליטו ר' זלמן וזוגתו לנסוע לרבי, ובחודשי החורף של שנת תשי"ט הגיעו לרבי לראשונה ונכנסו אל הרבי ליחידות ארוכה במהלכה קיבלו עידוד ונחמה, וישבו בחדר הרבי במשך שעות רבות באופן חריג במיוחד.

יחידות זו היוותה נקודת ציון ראשונה בקשר המתמשך של ר' זלמן עם הרבי במהלכו הרעיף עליו הרבי קירובים רבים ונדירים, כאשר ר' זלמן מצידו מתקדם באופן עיקבי בחייו החסידיים האישיים, והופך לשליח של הרבי ופעיל חב"די במקום מגוריו, עד שהרבי נהג לכנותו בחיבה "מר מנצ'סטר".

ר' זלמן מצידו השתדל לגרום לרבי לשמוח ולחייך כמה שיותר, והיה נוהג לדווח לרבי באופן תדיר ועיקבי על פעולותיו, להעניק לרבי מתנות, ולמצוא תחבולות שונות להוסיף לרבי שמחה ולגרום לו נחת רוח. הרבי חיבב אותו מאוד, והרבנית העידה פעם ששאלה את הרבי מדוע חזר שמח מ-770 והרבי אמר לה שר' זלמן היה אצלו ביחידות ודיברו במשך שעה.

לאורך שנות חייו, נהג ר' זלמן להתכתב רבות עם הרבי בנושאים שונים, ומהתכתובת העניפה פורסמו קרוב לשלוש מאות מכתבים (באנגלית).

כמו כן נהג ר' זלמן לתעד באופן פרטני על גבי הכתב את ביקוריו בחצר הרבי, ויומניו האישיים נודעים כמדוייקים ואמינים, והם מתייחדים בלחלוחית חסידית יוצאת דופן.

נסיעותיו לרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

תמונה שצולמה מתוך לובי הכניסה של 770 בה נצפה ר' זלמן משוחח עם הרבי

ביקוריו בחצר הרבי היו תכופים ביותר, והוא נהג לנסוע לרבי לפחות פעמיים בשנה. במיוחד הקפיד לנסוע לרבי בחודש סיון בו היה שוהה בחצר הרבי מחג השבועות ועד לאחר היארצייט של בנו גדליה. פעמים רבות היה הרב מרדכי מנטליק נוהג לכבד אותו לשאת דברים בכינוס תורה שנערך בימי התשלומין של החג.

בחודש תמוז תשכ"א ארגן מסע של 120 יהודים מאנגליה ששהו בחצר הרבי במשך שבועיים רצופים וזכו להתייחסות מיוחדת מהרבי. חברי הקבוצה נהנו מאוד מהביקור בחצר הרבי, ולקראת סיום המסע כתבו לו תעודת תודה והוקרה על מאמציו לארגון המסע עליה חתמו הנוסעים. בצעד נדיר הרבי הצטרף לחותמים ורשם את שמו בראש הרשימה[2].

על אף הלהט שלו להשפיע על כמה שיותר אנשים לנסוע לבקר בחצר הרבי, כאשר ניסה ללחוץ על אנשים לנסוע לרבי הורה לו הרבי בצורה חריפה וחד משמעית שאין להפעיל לחצים על מי שלא רוצה לבוא ולבקר מצד עצמו כיון שאין בכך כל תועלת[3].

פעילות ציבורית[עריכה | עריכת קוד מקור]

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

בשנת תשל"ג היה מהעסקנים שהיו אחראים לתרגומו של ספר התניא לשפה האנגלית ובמהלך העבודה זכה להיות איש הקשר שבירר אצל הרבי פרטים שונים בנוגע למלאכת התרגום. באחת השנים ארגן לטיסה מאורגנת מאנגליה לרבי, והרבי אף השתתף בפארבריינגען שהתקיים שהם הגיעו לארצות הברית בשעה 4:00.

שנותיו האחרונות[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תנש"א החל לגדל את זקנו, והדבר גרם לרבי נחת רוח מרובה. בפעם הבאה כאשר הגיע לבקר בחצר הרבי כאשר כבר זקנו היה מגודל, כתב לו הרבי במענה מיוחד: "להרב ר' שניאור זלמן יפה: כיון שראיתיו היום בסבר פנים יפות, מצורף בזה לחלק בעירו 50$"[4].

בהיותו בגיל 87 בכ"ז אלול תש"ס נפטר בשיבה טובה במנצ'סטר שבאנגליה, ונטמן במקום מגוריו.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

אחיו ר' משה אברהם יפה (נודע בכינוי מייג'ור יפה) היה פעיל ציבורי שכיהן בתפקידים שונים באנגליה, ביניהם כיהן כרב צבאי ראשי, נציגו של הרב הראשי לישראל הרב יצחק אייזיק הרצוג בבריטניה, חבר הנהלת הועד הציוני של יהודי מנצסטר, ועוד. עם ההכרזה על הקמתה של מדינת ישראל עלה ארצה השתכן בירושלים והתמנה לכהן בתפקידים ציבוריים שונים, והיה ממייסדי היכל שלמה ובית הכנסת הגדול בירושלים. אחותו, גב' איידל התחתנה עם הרב יחזקאל יהודא אונסדורפער,

ילדיו
  • אחיין, אלי יפה - חזן ומלחין ומנצח את מקהלת בבית הכנסת הגדול בירושלים.
  • בנו, ר' אברהם יוסף יפה
  • בתו מרת הינדה מלכה - רעייתו של שליח הרבי ללונדון הרב שמואל לו

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • תיעוד יחידויות ר' זלמן יפה - התמים גיליון נ"ב מוסף שבועון בית משיח, גיליון פסח תשפ"ד
  • Mr. Manchester (מר מנצ'סטר) - לקט מהתכתובות האישיות שניהל עם הרבי, תשס"ג (הוצאה ראשונה)
  • My Encounter With The Rebbe (המפגש שלי עם הרבי) - סדרה בת שלושה כרכים[5] המתעדת את רשמיו האישיים מביקוריו בחצר הרבי
  • ביקוריו של ר' זלמן יפה אצל הרבי במדור 'והבט פני משיחך' שבועון בית משיח י"ג סיון תש"פ עמוד 48

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. בת ר' שניאור זלמן איידלמן.
  2. צילום התעודה התפרסם במוסף 'משפחה חסידית' של שבועון כפר חב"ד, גליון 1176 עמוד 14.
  3. אגרות קודש חלק כז אגרת י'שמג, מכתב מתאריך ה' אדר תשל"ב.
  4. המענה נדפס בקובץ צדי"ק למלך חוברת שביעים עמוד 383.
  5. נכון לשנת תשפ"ד, מתוך עשרים ושש מחברות-יומן שרשם לעצמו