ישראל שמעון קלמנסון

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב קלמנסון בערב יום כיפור עם הרבי

Disambig RTL.svg.png המונח "ישראל שמעון קלמנסון" מפנה לכאן. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו ישראל שמעון קלמנסון (חבר ועד הנחות בלה"ק).

הרב ישראל שמעון קלמנסון (ט"ו שבט תרע"ד-א' אדר תשע"ב) היה חבר הצוות החינוכי בישיבת תומכי תמימים המרכזית 770. שימש בקודש שו"ב. זכה להיות השוחט של תרנגול הכפרות של הרבי בערב יום כיפור וכן זכה להכין יין עבור הרבי לקראת חג הפסח.

תולדות חיים[עריכה]

יושבים ב"זאל הקטן" ב-770; הרב דובער יוניק (מימין) - שוחט ומשב"ק של הרבי, הרב מרדכי מנטליק (באמצע) - ראש הישיבה ב-770 והרב ישראל שמעון קלמנסון (משמאל) - השוחט של תרנגול הכפרות של הרבי

נולד בט"ו בשבט תרד"ע לאביו ר' שניאור זלמן קלמנסון ולאמו מרת מנוחה בעיירה וויטבסק, ובשעת הברית נקרא על שם סבו ר' ישראל שמעון קלמנסון. בילדותו עברה המשפחה לפושקינה, פרבר של לנינגרד, שם החלה להתפתח קהילה חב"דית.

בחורף תרפ"ו נסע ללמוד בתומכי תמימים נעוועל ובהמשך נדד בין ישיבות תומכי תמימים המחתרתיות, ביניהם: תומכי תמימים קרמנצ'וג, תומכי תמימים פולוצק ותומכי תמימים אודסה עד לשנת תרצ"ב.

התחתן בי' כסלו תרצ"ו עם רעייתו מרת חיה שרה בתו של הרב משה גייסינסקי, שו"ב בקריביורוג. הזוג התגוררו בסמיכות לבית הוריו בפרבר פושקינה הסמוך ללנינגרד.

בזמן מלחמת העולם השנייה נדדו יחד עם משפחות חב"דיות נוספות מזרחה ושהו בקולחוז בורטיוק כשנתיים. בהמשך, עם קבלת הידיעות על התייסדות קהילה חב"דית משגשגת בסמרקנד, עברו להתגורר במקום.

לאחר סיום המלחמה באמצע שנת תש"ו נסע, יחד עם הרב מרדכי שוסטרמן למוסקבה ומשם ללמברג, ובט"ו אב תש"ו עברו את הגבול לפולין ובהמשך הגיעו למחנה העקורים בפוקינג, שם למד את מלאכת השחיטה וקיבל 'קבלה' מהרב אברהם אליהו פלוטקין והרב מענדל דוברוסקין. בפוקינג נולד לו בנו ר' שלום בער.

בשנת תש"ט עקר בהוראת אדמו"ר הריי"צ לניו יורק והתיישב בשכונת 'איסט סייד'. בתקופה שלאחר הסתלקות אדמו"ר הריי"צ התקשר הרב קלמנסון אל הרבי בכל נימי נפשו, ובתקופת קבלת הנשיאות היה חלק מניין מצומצם של חסידים שהתלוו לרב ירחמיאל בנימינסון, מזקני החסידים, שהקריא פ"נ עליון אדמו"ר הריי"צ, כדי ש'הרמ"ש' יתרצה לקבל עליו את עול הנשיאות.

בשנת תשי"ד קיבל את תפקיד השוחט של תרנגול הכפרות של הרבי. בזכות היותו השוחט זכה בכל פעם להיכנס ליחידות אחר כפרות. ביחידות זו הרבי היה מדבר עמו על ענייני שחיטה בכלל כמו גם על פרטים בשחיטת ליובאוויטש. בשנים מאוחרות יותר ביקש הרבי להניאו מלפרוש מעבודת השחיטה, ואמר לו פעם ביחידות "מקומך אל תנח". ביחידויות אלו גם קיבל ברכות אישיות לו ולבני המשפחה.

במשך השנים נהג הרבי לקחת ממנו יין (ללא סוכר) לקידוש ולליל הסדר. לאחר פטירת ר' יוחנן גורדון בתשכ"ט, קיבל את התפקיד 'המלקה' במנהג של ערב יום הכיפורים. באופן טבעי התנגד בתחילה למלא תפקיד זה, אך הרבי הורה למסור לו כי השחיטה תלויה במלקות, ואז לקח על עצמו את התפקיד.

היה חבר בצוות החינוכי בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770 ולימד תלמידים רבים את אומנות הזביחה, כמו גם אברכים מהכולל בקראון הייטס.

בשנותיו האחרונות מצב בריאותו התרופף וביום ראש חודש אדר תשע"ב נפטר בשיבה טובה. הלוויתו עברה מול 770.

משפחתו[עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכה]