שיחת השבוע

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף ВОСХОЖДЕНИЕ)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצד שמאל למעלה: שער הגיליון הראשון. צד שמאל למטה שער גיליון מס' 1500. מצד ימין שער הגיליון בעיצוב הנוכחי

שיחת השבוע הוא עלון שבועי המופץ לכבוד שבת בבתי הכנסת ברחבי הארץ. הגיליון עוסק בפרשת השבוע, בהשקפה חסידית על נושאים אקטואליים, מופיע בו, מדי שבוע, מאמר עיוני במשנת חב"ד, סיפור שבועי, סיפור אישי במסגרת המדור "חיים יהודיים", מדור הלכה שבועי, ועוד.

יוצא לאור על ידי צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש. עורך העלון הוא הרב מנחם ברוד, דובר צעירי אגודת חב"ד לשעבר.

היסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]

העלון הראשון הופיע בי"ט כסלו שנת תשמ"ז. לפניו יצא גיליון ניסיון. מבנה העלון לא השתנה כמעט במהלך השנים (על המבנה ראו להלן). העלון יוצא גם ברוסית (ВОСХОЖДЕНИЕ - התעלות), בצרפתית (LA PARACHA DE LA SEMAINE - פרשת השבוע) באנגלית (Living Jewish - חיים יהודיים), עם תוכן שונה ועורכים אחרים. בעבר העלון היה מודפס גם בספרדית (Enseñanza semanal - הוראה שבועית) אך חדלו מלהוציאו[1].

העלון בתרגום לצרפתית רוסית ואנגלית

העלון מופץ בבתי כנסת על ידי מנויים ועל ידי בתי חב"ד מקומיים. הוא בין העלונים התורניים הנפוצים והפופולריים ביותר. כמו כן הוא מודפס גם בארצות הברית.

הגיליון ה-1000 צויין בחגיגיות רבה באדר תשס"ו. גם הגיליון ה-500 צוין בגיליון מיוחד עם מספר גבוה מהרגיל של עמודים. בכל מפנה כזה נערך שינוי עיצובי ותוכני קל; בגיליון ה-1000 הוחלף המדור 'דרך החסידות' ב'חיי צדיקים', ולראשונה נכתבו שמות כותבי המדורים בראשיהם.

העלון מופץ בכ-180,000 עותקים. רוב העותקים נרכשים על ידי בתי חב"ד מצעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש. בחלק מהערים הקטנות יותר, ניתנת אפשרות של התאמה אישית לצורכי העיר, וכך ניתן להוסיף פרסומות מקומיות, שם הסניף המקומי וכדומה (העלון עצמו מצולם עם העריכות החדשות במכונת צילום רגילה).

בתחילת חודש שבט תשפ"ב שונו פני העלון, בעיצוב מחדש ובתוספת מדורים נוספים, וכן העלון אוחד יחד עם העלון ממתק לשבת וכולל שני עמודים לילדים.

התייחסויות מהרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

בגיליון שיחת השבוע שיצא לאור לשבת פרשת וארא תשמ"ח[2] נכתב במדור 'חיים יהודיים' על סיפור התקרבותו של הרב אהרן שפירא לחב"ד מחסידות בעלז כשתחת תמונתו נכתב: "מבלז לחב"ד". בבטאון חוג המתנגדים חגגו על ביטוי זה והביאו מכך ראיה שליובאוויטש חפצים גם בהפיכת כל הציבור החסידי לחסידי חב"ד ולא רק את הליטאים. משבאו הדברים לשולחנו של הרבי היתה התגובה: "הם צודקים, ושבפעם הבאה יזהרו"[3] כשהרבי מבקש למסור זאת לר' מנחם ברוד ולר' אהרון דוב הלפרין[4].

בי"ב אדר ראשון תשמ"ט ענה הרבי על דו"ח שכתב ר' יוסף יצחק אהרונוב מההכנות למבצע פורים, בצירוף דוגמאות של אריזת משלוח מנות וכן עלון "שיחת השבוע" לפרשת תצוה "ראיתי ותשואות חן. ויהא בהצלחה רבה ומרבין בשמחה. אזכיר על הציון"[5].

ביום שישי י"ב אדר תש"נ יצא הרבי לנסיעה לאוהל כשבידו שבועון כפר חב"ד וגיליון שיחת השבוע[6]. גם כשחזר הרבי מהאוהל ל-770 החזיק בידיו את כפר חב"ד ושיחת השבוע כשהם מקופלים[7].

בעקבות התוועדות שבת פרשת שופטים תנש"א עסק מאמר המערכת בגליון שיצא לאור בשבוע שלאחרי זה[8] בתמורות המתחוללות בעולם, המעידות שהגאולה מתקרבת והולכת. בתוך המאמר, תחת הכותרת "יש נביא בדור", נכתב, כי ראינו שוב ושוב שהרבי ניבא את כל המאורעות הגדולים שהתחוללו בדור הזה, ובכלל זה דברים שאמר בשנתיים האחרונות, והדבר מגלה ש"יש נביא בדורנו". לכן ודאי שעלינו להאמין לנבואה העיקרית "שאנו עומדים ממש על סף הגאולה, ותיכף ומיד ממש 'הנה זה (משיח) בא'". זמן מה אחר כך התקשר מזכירו של הרבי הרב יהודה לייב גרונר ואמר שהרבי קרא את המאמר והגיב (בכעין תרעומת מחד אך מאידך לא היה הדבר נשמע כגערה): "מה הם כותבים?! וכי דיברתי על עצמי?! והלוא דיברתי על חותני!...". בתגובה השיב הרב גרונר לרבי שכאשר חסידים שומעים שהרבי אומר דברים על הרבי הקודם, הם אומרים זאת על הרבי...[9]. הרבי לא השיב על הטענה והדבר הובן אצל המזכיר שהרבי סבר וקיבל[10]. יש המספרים שהרבי אף עשה בידו תנועת ביטול במשמעות של: "נו, שיהיה כך" למשמע דברי הרב גרונר הללו[11].

לאחד שעבר בחלוקת הדולרים של ז' שבט תשנ"ב ונתן לרבי גליון שיחת השבוע שיצא לאור בצרפתית נתן הרבי דולר נוסף באמרו "בשורות טובות, הצלחה רבה"[12].

שיחת החג[עריכה | עריכת קוד מקור]

תצלום הגליון המחודש הראשון

"שיחת החג" הוא גליון מבית שיחת השבוע, היוצא לרגל חגים ותאריכים חסידיים המכיל רעיונות מעובדים מתורתו של הרבי על מהותו של החג, ומדורים נוספים סביב אישים וספרים השייכים לחג.

העלון החל לצאת לרגל חג הפורים של שנת תשס"א כהוא מכיל שיחה מעובדת של הרבי בלבד בעריכת הרב זלמן רודרמן, וחולק בעיקר בריכוזים החרדיים ובבתי חב"ד. תוכן הגיליונות אוגד לספר "אלה הם מועדי", שיצא לאור בשנת תשע"ב.

לאחר הפסקה של שתים עשרה שנים מהוצאת הגליון (מל"ג בעומר תשס"ה), לקראת חג הפסח תשע"ז חודשה הופעתו של הגליון להפצה בסעודות משיח במתכונת מחודש, בה נוספו בנוסף לשיחה המעובדת של הרבי מדורים וספים על בסיס מדורי שיחת השבוע, כמו מאמר מערכת בנושא החג בעמוד השער של הגליון, שאלות ותשובות בנושאי החג, שיחה מעובדת נוספת על השיחה הראשית בסגנון מקוצר יותר, סיפור בנושא החג, ועוד[13].

מבנה העלון[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • מאמר ראשי - בעמוד הראשון יש מאמר ראשי אקטואלי (נכתב על ידי העורך מנחם ברוד) בזמנים מיוחדים (כמו י"ט כסלו) המאמר מיוחד לאותו אירוע.
  • יש חדש/ספרים - חדשות צעירי חב"ד, או לחלופין ספרים חדשים.
  • שולחן שבת - עיבוד של לוי שייקביץ לקטע מלקוטי שיחות או מאחד משאר ספריו של הרבי על פרשת השבוע.
  • מן המעיין - ליקוטי רעיונות מספרים ובעיקר מספרי חסידות, בעלונים הראשונים (עד סביבות העלון ה-500) המאמרים היו קשורים לפרשה, אך לא בהכרח קשורים זה לזה; מן העלון ה-500 השתנתה המגמה ובכל שבת המאמרים מתמקדים בנושא אחד. המדור כולל גם את אמרת השבוע - אנקדוטה (לרוב חסידית) עם מוסר השכל חריף, ואת פתגם חסידי, פתגמים מגדולי החסידות. את המדור כותב הרב אליעזר ברוד רבה של כרמי יוסף.
  • מעשה שהיה - לרוב זה סיפור חסידי, אך לעיתים הסיפור אינו קשור לחסידים, והוא עוסק במגוון נושאים כמאורעות מהשואה, מלחמות ישראל ועוד. במשך 14 שנה ערך את המדור ר' זלמן רודרמן, במשך 8 שנים החליף אותו ר' נחמיה קפלון, ובמשך 12 שנים החליף אותו לוי שייקביץ כיום עורך המדור הוא מנחם שייקביץ.
  • לומדים גאולה - מאמר על נושאים שונים בגאולה בעריכת ר' מנחם ברוד. בשנת תשפ"ב שונה שם המדור ל'גאולה-פדיה', והוא כולל כשני 'ערכים' בשבוע בעניני הגאולה.
  • חיים יהודיים - ראיון עם דמות מחיי העם היהודי בישראל; לעיתים מדובר בחוזר בתשובה ולעיתים במיזם תורני (כגון מפעל הש"ס). מדור זה נכתב בעבר על ידי ר' שניאור זלמן רודרמן, אחריו כתב אליעזר שולמן וכיום עורכו מנחם כהן (כפר חב"ד).
  • פינת ההלכה - פינת שאלה הלכתית ומקורות למנהגים, בעריכת הרב יוסף שמחה גינזבורג, רבה האזורי של עומר.
  • רציתי לשאול - במדור מוצגות שאלות בנושאים שונים, ותשובה מאת שליח הרבי המתארח במדור מידי שבוע.

הוצאות לאור[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • שולחן שבת - סדרה בת חמשת הכרכים המכילים שלוש עשרה רעיונות לכל פרשה מפרשות השבוע, מעובדים מתורתו של הרבי. הופיעו במקור במדור 'שולחן שבת' בעלון. כרך נוסף המקיף את כל מעגל השנה. בכרך הזה רק שלוש שיחות לכל פרשה ומועד.
  • צדיקים למופת - ספר המאגד בתוכו סיפורים נבחרים שהופיעו בגליונות "שיחת השבוע" במהלך השנים.
  • פינת ההלכה - סדרה בת שני כרכים, המלקטת בצורה מסודרת את תשובותיו ההלכתיות של הרב יוסף שמחה גינזבורג שנידונו בגליון במשך השנים (תשע"ג).

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. כיום יו"ל ע"י חב"ד ארגנטינה
  2. גיליון 57
  3. במקור (באידיש): "זיי האבן רעכט און אין די קומענדיקע מאל זאל מען היטן"
  4. מפי ר' מנחם ברוד - 'לקט סיפורים אודות נשיא דורנו כ"ק אדמו"ר שסופרו בישיבת בין הזמנים "צעירי ליובאוויטש" - י"א ניסן תשס"ג'
  5. ליקוט מענות קודש תשמ"ט, מענה נד
  6. לפי יומן חדשות 770 בית חיינו היה גיליון שיחת השבוע בתוך עיתון כפר חב"ד
  7. יומני חדשות 770 בית חיינו, פאקס א שיחה ושניאור זלמן הרצל
  8. גיליון 244
  9. מפי הרב מנחם ברוד במאמריו: "את השיחה של 'נביא הדור' הרבי לא אמר על עצמו" קישור שטורעם (הקישור אינו פעיל, ב' בחשוון ה'תשפ"ה), מאמר תגובה של ר' מנחם ברוד למאמרו של הרב משה אורנשטיין
  10. מפי בן משפחתו של הרב גרונר - הובא במאמרו של הרב משה אורנשטיין
  11. בחור מקבוצה תשנ"ב בתגובות על מאמרו של הרב משה אורנשטיין (תגובה 23) קישור שטורעם (הקישור אינו פעיל, ב' בחשוון ה'תשפ"ה)
  12. חדשות 770 בית חיינו גל' 123
  13. צעירי חב"ד: רבבות עלוני 'שיחת החג' הופצו לסעודות משיח