חסידות ערלוי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חב"ד וגדולי ישראל
חב"ד ובנותיה
חסידות חב"ד ליובאוויטש
חסידות סטרשלה   ●   התפצלות חסידות חב"ד (תרכ"ו)חב"ד קאפוסטחב"ד ליאדיחב"ד ניעז'ין   ●   חסידות אוורוטש
חצרות רוסיה ליטא ואוקראינה
ברסלבטולנאסלוניםסקוויראפינסק קרליןצ'רנובילקרליןצ'רקסרחמסטריבקארוז'יןצ'ורטקובסקוליא
חצרות גליציה
באבובצאנזמחנובקהפשברסקבעלזנדבורנאביטשינאקרטשניףזוטשקא
חצרות פולין ווואהלין
אמשינובגורזוויהללעלובסטרופקובראדזיןביאלאפשיסחאאוז'רוב
חצרות הונגריה ורומניה
פאפאויז'ניץסאטמארערלוי
חצרות ארץ ישראל ומרוקו
שומרי אמונים  •  אשלג  •  אבוחצירא
גאב"ד ערלוי מגיה את החלטות כינוס עמותת הרבנים "פיקוח נפש"
חסידות ערלוי, בחתונת נכד האדמו"ר

שושלת ערלוי הינה שושלת רבנים, צאצאיו של החתם סופר.

החתם סופר היה חתנו של הגאון רבי עקיבא איגר, שנפגש עם אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי והיה עמהם בידידות גדולה והערצה הדדית, ואף למד את ספר התניא.

החתם סופר עצמו היה מקורב לתנועת החסידות, בשל היותו תלמידו של רבי פנחס הורביץ בעל ההפלאה, ורבי נתן אדלר, תלמידו של בעל ההפלאה. הוא אף מזכיר בספרו חתם סופר את ספר התניא.

את כסא הרבנות בעיר פרשבורג, בה הוא כיהן כרב, המשיך לאחר פטירתו רבי אברהם שמואל בנימין סופר, בעל הכתב סופר, שנודע מאוד בזכות גאונותו המפליאה וספריו שו"ת כתב סופר, וכתב סופר על מסכת גיטין.

נכדו של הכתב סופר היה רבי משה סופר, מח"ס היד משה ורבה של ערלוי. הוא נודע בשיטתו על שלימות הארץ, וסבר כי על כל ארץ ישראל להיות ביד יהודים בדווקא.

הוא אביו של האדמו"ר מערלוי הנוכחי רבי יוחנן סופר, הממשיך את מלחמתו למען שלימות הארץ, ומקורב ביותר לרבי.

למרתו שבמקורה ערלוי הינה קהילה הונגרית שאינה משתייכת לתנועת החסידות אם כי נחשבת מאוהדיה, למרות זאת בדור האחרון מתפתחת קהילת ערלוי לתנועה חסידית, ובבתי מדרשותיו של ערלוי ברחבי העולם, כמו בשכונת גבעת משה בירושלים, בני ברק, ביתר, ואלעד, מתפללים בנוסח ספרד. רק בישיבה שבקטמון, שם היא מרכז החסידות ומקום משכנו של האדמו"ר עצמו, מתפללים נוסח אשכנז כמנהג אבותיו.

האדמו"ר וחסידיו אף לבוש במלבושים חסידיים. חלק גדול מקהילת ערלוי הינה מבתים חסידיים, וחלקם ממשפחות מהונגריה. הוא עצמו הסתופף בצילם של אדמור"ים חסידיים, כמו רבי אהרן רוקח מבעלזא שבהוראתו המפורשת שוכנת הישיבה בקטמון, וכמו רבי יעקב יוסף טברסקי מסקווירא שבעקבות מנהגו נהוג גם בערלוי לומר את התהילים בשבת לפני התפילה. האדמו"ר עצמו אף עורך שולחנות בימי ההילולא של רבותיו אלו.

חשובי יוצאי קהילת ערלוי מתפללים בבית מדרשו של האדמו"ר מערליו ונמנים על קהילתו. הרה"ג רבי משה פרקש שליט"א, נחשב לאחד מחשובי הקהילה וחבר מכון חתם סופר להוצאת ספרי החתם סופר. הוא ביקר אצל הרבי, ובביקוריו אף מסר לרבי דרישות שלום מרבו, גאב"ד ערלוי.

רבי משולם שלום ויינברגר

רבי משולם שלום וויינברגר שליט"א, ידוע בכינוי "הטשאבער רב". בית מדרשו (בביתו) ברחוב אהלי יוסף בירושלים. מקורב לרבי יוחנן סופר מערלוי, ואף מתפלל לפני העמוד בבית מדרשו בראש השנה ויוהכ"פ, עקב קולו הנעים. לאחרונה חלה בלבו באמצע תפילתו לפני העמוד בבית מדרשו של האדמו"ר מערלוי, אך בחסדי השי"ת חזר לאיתנו.

ביקר אצל הרבי בשנת תש"ן בחלוקת הדולרים, וקיבל את ברכת הרבי "יאריך ימים על ממלכתו". הרב סיפר לרבי כי בספר של זקנו הרב מטשאבא כתב מאמר על תפילין בעניינים שעורר הרבי. הרבי אמר לו שיכתוב גם כן על הענין של "עד מתי". רבי שלום סיפר לרבי כי הינו רואה את שיחותיו הקדושות מדי שבוע. הרבי שאלו אם רואה רק מהעמוד החיצוני או גם מהעמודים הפנימיים, ורבי שלום השיב כי לומד את השיחה כל שבוע עד תומה.

משפחת האדמו"ר

בניו של האדמו"ר מנהיגים את החסידות כיום בתפוצותיה. בכור בניו של האדמו"ר, הוא רבי משה סופר, מתגורר בלונדון שם פתח בית מדרש לקהילת ערלוי. רבי משה סופר הינו רבה הרשמי של קהילת ערלוי, ומשמש גם כרבה של קהילת ערלוי בביתר, המונה בית מדרש גדול ותלמוד תורה. רבי אברהם שמואל בנימין, משמש כראש הישיבה. רבי שמעון סופר, שימש בעבר כמנכ"ל המוסדות. רבי עקיבא סופר, חתנו של בן רבי יצחק יעקב ווייס, משמש כרב הקהילה בבני ברק. רבי אהרן סופר משמש כרב החסידות באלעד. רבי זלמן סופר מתגורר בארה"ב, ומחבר ספרים חשובים.

קישורים חיצונים