הפיגוע בבית חב"ד מומבאי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:הולצברג.jpg
השלוחים שנרצחו: הרב גבריאל הולצברג ורעייתו רבקה

בית חב"ד בומביי הינו בית חב"ד בעיר בומביי שבהודו. בעיר ישנה קהילה יהודית קטנה, אנשי עסקים ומטיילים, איתם פועלים השלוחים במקום בפעילויות בלתי פוסקות.

עד סוף חודש חשוון בשנת תשס"ט, פעלו במקום הרב גבריאל הולצברג ורעייתו רבקה הי"ד, עד שנרצחו על ידי טרוריסטים בסוף החודש, בפיגוע קטלני שהתקיים בעיר, בו נרצחו גם מספר יהודים שהיו בבית חב"ד בזמן ההתקפה.

בית חב"ד בניהולו של הזוג הולצברג

בית חב"ד בעיר החל לפעול בשנת תשס"ד, אז הגיעו למקום הרב גבריאל הולצברג ורעייתו רבקה, שהחלו לפעול במקום עם היהודים הרבים הנמצאים במקום לענייני מסחר ולטיולים, לצד תושבים יהודים הגרים במקום. בשנת תשס"ח עבר ה'בית חב"ד' למקום חדש, בן חמש קומות, בו יש בית כנסת, מקווה, חדר אוכל וחדרים מרווחים להשכרה.

הפצת היהדות והחסידות בבית חב"ד

  • ספריה תורנית גדולה
  • התוועדויות תדירות
  • סעודות שבת עם משתתפים רבים
  • אירועים מפוארים במועדים וחגים
  • אירוח כיד המלך, גם ללינה
  • סיוע ליהודים במצוקה, בגלל איבוד מסמכים, סיוע משפטי ועוד.
  • עזרה מיוחדת למשגיחי כשרות השוהים במקום תקופה ארוכה
  • יד לאסירים יהודיים
  • שחיטה כשרה
  • שיעורי יהדות וחסידות
  • פעילות עניפה עם הקהילה המקומית
  • ועוד פעולות רבות.

רצח השלוחים

ביום רביעי, כ"ח חשוון תשס"ט, נכנסו טרוריסטים לבית חב"ד ותפסו את יושבי הבית כבני ערובה. הטרוריסטים שהו בבית עד ליום שישי א' כסלו, אז נהרגו על ידי יחידת קומנדו של צבא הודו. במהלך היומיים בהם שהו הטרוריסטים בבנין, נרצחו השלוחים - הרב גבריאל הולצברג ורעייתו רבקה, ועוד יהודים ששהו במקום: בן-ציון קרומן, לייבוש טייטלבאום, יוכבד אורפז ונורמה שוורצבלט-רבינוביץ'.

בנם של השלוחים, הילד משה הולצברג, ניצל על ידי המטפלת שלו, סנדרה סמואל (תושבת המקום) שברחה איתו מהבית ביום השני לשהות הטרוריסטים במקום, ובכך הצילה את חייו.

תמונת הרבי ששרדה

בזמן שהות הטרוריסטים בבנין, ספג הבנין אין ספור יריות ופיצוצים. חלק גדול מבית השלוחים נהרס מבפנים, אך לתמונת הרבי שהייתה במרכז הדירה לא קרה דבר.

הד תקשורתי

ההד התקשורתי לאירוע היה עצום, בכל כלי התקשורת בעולם כולו, דיברו וסיפרו על בני הזוג הולצברג, ועל מסירותם וגבורתם בשליחות במדינה פרימיטיבית שכזו, ולמרות כל הקשיים במקום, והקשיים האישיים הנוראיים שחוו בחייהם, המשיכו לפעול ללא לאות. השלוחים הולצברג קידשו את ה' בחייהם ובפטירתם.

המשך השליחות

גוטניק עם הרב הולצברג מסייר בבית חב"ד יחד עם מהנדסים במטרה לשקמו

לאחר הפיגוע, הודיע הרב משה קוטלרסקי ש'קרן משפחת ראהר' תסבסד בניית בית חב"ד חדש במקום, לאור הנזקים הרבים ולעילוי נשמתם של השלוחים במקום.


באדר תשס"ט נסעו הרב יוסף יצחק גוטניק והרב נחמן הולצברג לסייר בבית חב"ד. גוטניק הביא עימו מהנדסים שיסיירו בבית חב"ד על מנת להכין תוכניות לשקמו.

לאחר הרצח, נסע הרב שלום דובער גולדברג, המשמש כשליח הרבי בעיר גואה שבהודו, לשליחות בבומביי עד שיגיע למקום שליח קבוע. הרב יעקב דוד לייטר, גיסו של הרב הולצברג היה אמור לכהן כשליח אך קיבל "חותמת שחורה". כיום מנהלים את בית חב"ד באופן זמני התמימים יוסי בנדט ולייבל כהנוב.

הלוויות

הלוויה של הזוג הולצברג בכפר חב"ד

הלוויה של הזוג הולצברג החלה בכפר חב"ד ביום שלישי ה' כסלו תשס"ט, בשעות הצהריים, בנוכחותם של אלפי משתתפים מכל גווני הציבור.

מכפר חב"ד המשיך מסע הלוויה לקבורה בהר הזיתים שבירושלים.

ביום הלוויה (יום שלישי) אמור היה להתבצע פינוי בית יהודי בחברון, אך בעקבות מכתב ששלח הרב נחמן הולצברג - אביו של הנרצח - לראש הממשלה, בו הוא ביקש לעצור את הפינוי, נדחה הפינוי לתאריך אחר.

פעולות לזכרם

קישורים חיצוניים