משתמש:שמואל חיים/ניסיון ההתנקשות ברבי

ניסיון ההתנקשות ברבי הוא ניסיון פיגוע של אש"ף ב770 - מרכז חב"ד העולמי, על מנת להתנקש בחייו של הרבי בחודש ניסן תש"נ. הפיגוע נמנע, אולם מאז הועמד הרבי ברשימת המבוקשים של ארגוני טרור בעולם, והוא אובטח על ידי השב"כ והאף. בי. איי. מקובל לקשר את הפיגוע הירי בת' ארי הלברשטאם בניסיון להתנקש בחייו של הרבי.

רקע

  ערך מורחב – התרגיל המסריח

בשנת תש"נ, בעקבות סירובו של ראש הממשלה דאז יצחק שמיר להצעת ג'יימס בייקר, מזכיר המדינה של ארצות הברית, למשא ומתן עם הפלסטינים אודות יהודה שומרון ורצועת עזה, החליט מר שמעון פרס להפיל את ממשלת שמיר על ידי הצבעת אי אמון של 61 ח"כים ולהקים ממשלת שמאל צרה בראשותו. לאחר ההצבעה, קיבל פרס את המנדט לידיו מידי הנשיא, והחל בגששים להרכבת הממשלה.

פרס הצליח להרכיב קואליציה של 61 המורכבת ממפלגת אגודת ישראל, שעליה נמנו חברי הכנסת אליעזר מזרחי ואברהם ורידגר, שברגע האחרון החליטו להימנע מלהימנות על הממשלה, וזאת על פי דברי הרבי למר עודד בן עמי מספר ימים קודם לכן, בו' ניסן[1]. בעקבות כך, הופלה הממשלה, ויצחק שמיר הממשיך לכהן כראש הממשלה.

מעורבתו של הרבי בהפלת הממשלה, שאילו הייתה קמה הייתה נותנת לגיטימציה למסירת שטחים לידי ארגוני הטרור, עוררה את זעמם של חברי ארגון הטרור האש"ף שהחליטו לסמן את הרבי ברשימת המבוקשים לחיסול מידי[2].

ניסיון ראשוני

בכ"ח ניסן תש"נ כשעתיים קודם תפילת המנחה ב770 התקשר ראש הממשלה יצחק שמיר למזכירו של הרבי בנימין קליין, על מנת לדווח על כך שאש"ף מתכנן לבצע בזמן הקרוב התנקשות ברבי. זמן קצר לאחר מכן הגיעו שני קצינים בכירים ממשטרת מנהטן למזכיר ר' לייבל גרונר על מנת לדווח לו על הידיעה שהגיעה גם אליהם. המזכירים מסרו את הידיעה לרבי, שלאחר תפילת מנחה מסר שיחה לחסידים על כך שקיבל עדכון על מספר פיגועים שהולכים להתרחש על ידי ארגון אש"ף במספר מיקומים בעולם, מבלי להזכיר את 770 כאחד מהיעדים, וביקש מהקהל לומר שלושה מזמורי תהילים ולתת לצדקה תשלום שלושה סעודות במקום תענית. על פי בקשת הרבי פורסמו הדברים בעיתונות הכללית. בסופו של דבר אכן לא התרחש דבר, והפיגוע נמנע[3].

אבטחה סביב הרבי

על אף שהפיגוע המתכונן של אש"ף נמנע, עדיין עמדה סכנה סביב ביטחונו של הרבי. מספר חודשים לאחר מכן התקבלה ידיעה במזכירות הרבי, כי הרבי הוא המבוקש הבא שלארגון הטרור הגי'אהד האסלאמי לאחר מאיר כהנא שנרצח בי"ח בחשוון תנש"א, ויתכן שעל ידי ארגוני טרור נוספים[4].

משטרת ניו יורק וארגון הביון של ארצות הברית אף. בי. איי. דרש אבטחה צמודה סביב הרבי לשמירה על ביטחונו. לייבל גרונר שכר שני אנשי אבטחה מקצועיים ששמרו סביב חדרו של הרבי בשעות הלילה, אך בעקבות העלויות הרבות, הם הוחלפו בנער חסון מעוזריו האישיים של לייבל. בנוסף לכך רכב משטרתי היה מגיע פעם בשעתיים על לסקור את המקום. שני אנשי שב"כ לשעבר הציעו את שירותם, על ניהול מערך האבטחה. בנוסף לכך חנתה מכונית משטרתית בצד לבניין ה770.

לדרישת המשטרה, האולם הגדול נבדק לפני כל תפילה והתוועדות על ידי חברת אברכים ובחורים שנשכרו לשם כך. בנוסף לכך הוצב גלאי מתכתות בסמוך לכניסה ל770 בשעות החלוקת דולרים, בשל הצבתו הבולטת של הגלאי, הוחלט להסירו ובמקום כך הסתובבו במקום שני סוכני אף.בי.איי., גבר ואישה, שזיהו דמויות חשודות[5].

לקראת חודש החגים תשרי של שנת תשנ"ב, בצירוף מהומות קראון הייטס שהגבירו את החשש לפגיעה ברבי, והאבטחה הוחמרה, הועלתה הצעה להציב זכוכית ממגונת סביב בימתו של הרבי בזאל הגדול, אך הרבי שלל את ההצעה[6].

פיגוע הירי בארי הלברשטאם

  ערך מורחב – ארי הלברשטאם

בי"ח באדר תשנ"ד בוצע פיגוע ירי על ידי מחבל ערבי בשם ראשיד במכונית שליותה את הרבי לבית הרפואה. מספר בחורים נפגעו אנושות, ואחד הבחורים, ארי הלברשטם, נפטר כתוצאה מכך. בחקירתו של הרוצח התברר, שתכנן תחילה לפגוע ברבי עצמו כנקמה על אירוע הירי הגדול בפורים תשנ"ד שערך ברוך גולדשטיין במערת המכפלה. המחבל קישר בין ברוך גולדשטיין לרבי לאחר שקרא בעיתונות ששם אמו של גולדשטיין לפני נישואיה היה שניאורסאהן. האדם היחיד שהכיר באותה תקופה שנשא שם זהה היה הרב שניאורסאהן מברוקלין.

הסופר בנימין ליפקין הציע תיאוריית קשר, לפיה המחבל נשלח כחלק מחוליית הטרור על שנועדה לפגוע ברבי, כחלק משרשרת הניסיונות שכשלו.

לקריאה נוספת

  • בנימין ליפקין, על הכוונת - בספרו סוקר ניסיונות ההתנקשות והאבטחה שהוצמדה בעקבות כך לרבי, וכך תיאוריית הקשר המקשרת בין פיגוע הירי בת' ארי הלברשטאם לניסיון ההתנקשות ברבי, תשנ"ח.

הערות שוליים

  1. "מה דעת הרבי על המצב שאין ממשלה?" • צפו באתר  
  2. ליפקין, עמ' 101.
  3. השיחה הדרמטית על אש"ף שברק'ה העביר לכלי התקשורת  
  4. ליפקין, עמ' 108.
  5. ליפקין, פרק "אבטחה היסטרית".
  6. ליפקין, עמ' 146 - 147.