מבצע מזוזה הוא אחד מעשרת המבצעים עליהם הכריז הרבי, על המבצע הכריז הרבי בשנת תשל"ד.

מבצעי הרבי
עשרת המבצעים
תפילין · תורה · מזוזה · צדקה · בית מלא ספרים · נש"ק · כשרות · טהרת המשפחה · חינוך · אהבת ישראל
מבצעים שונים
מסיבות שבת · שופר · לולב · חנוכה · פורים · מצה · והשיב לב אבות על בנים · ל"ג בעומר · עשרת הדברות · אות בספר התורה לילדי ישראל · אות בספר תורה הכללי . אות בספר תורה לחיילי צה"ל · הקהל · משיח · יום הולדת · הקהלת קהילות · הדפסת התניא · עידוד הילודה
קביעת מזוזה במסגרת מבצע מזוזה

מאז תחילת המבצע, עורר הרבי פעמים רבות על קביעת מזוזות כשרות בכל בית יהודי ועל בדיקתם מעת לעת, והזכיר בקשר לכך את דברי חז"ל שלמזוזה יש סגולה לשמור ולהגן על היהודי ועל ביתו ורכושו בכל זמן ועת.

היסטורית המבצע

הוכרז על ידי הרבי בשנת תשל"ד[1], אותה שנה בה הוכרזו המבצעים "מבצע תורה", "מבצע צדקה", "מבצע בית מלא ספרים", "מבצע כשרות האכילה והשתיה" ו"מבצע נרות שבת קודש (נש"ק)".

מטרת מבצע זה היא להשתדל שלכל חדר בבית יהודי תהיה מזוזה כשרה, השומרת את כל מי שנמצא בבית, ומגינה על היהודי בכל מקום שהוא הולך ונמצא, כפי ההבטחה הכתובה בתהלים "ה' ישמור צאתך ובואך מעתה ועד עולם".

שמירה והצלה

הרבי אמר כי אסונות רבים היו נמנעים אם מבצע מזוזה היה קיים לפני עשרים שנה.

לפי התלמוד, המזוזה שומרת על הבית ועל אנשיו, גם כאשר הם יוצאים מן מהבית[2]. הרבי פרסם מעלה זו של המזוזה[3], ונימק זאת בכך שהתלמוד עצמו מדגיש את יכולת השמירה של המזוזה[4].

אסון מעלות

 
פליאר על מבצע מזוזה מבית חב"ד כפר סבא

לאחר הפיגוע במעלות בכ"ג אייר תשל"ד במהלכו השתלטו קבוצת פלסטינים על ילדי בית ספר מצפת שלנו ביישוב והפכו אותם לבני ערובה ורצחו אותם לאחר נסיון חילוץ כושל של צה"ל, הורה הרבי לבדוק את המזוזות במוסד הלימודי בצפת, והתברר כי מספר המזוזות הפסולות שנמצאו תואם למספר ההרוגים, וכשהתפרסם על הרוגים נוספים, ביקש הרבי לבדוק שוב, וגילו עוד מזוזות פסולות, כמספר הנרצחים בפיגוע.

הרבי התייחס למאורע זה, וביקש לעורר על בדיקת המזוזות וכשרותם בקשר עם ההתעוררות במבצע מזוזה[5]: "עסקתי בלהט בענין מבצע מזוזה. דחפו אותי ולא נתנו לי מרגוע מלתבוע ולדבר על מזוזה, אני בעצמי לא יודע למה כו', ועכשיו ראו איך שכל מאורע הזה היה קשור במצות מזוזה".


הערות שוליים

  1. הרבי מליובאוויטש, ‏שיחות קודש חלק א' עמ' 322, ברוקלין תשמ"ו - אתר HebrewBooks  
  2. טור והשו"ע, יורה דעה סימן רפ"ה
  3. תורת מנחם - התוועדויות תשד"מ חלק ג' עמ' 1809
  4. תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה יא א; מסכת מנחות לג ב בתחילת העמוד
  5. שיחת שבת פרשת בהר בחוקותי תשל"ד, שיחות קודש חלק ב' עמוד 126.