חסידות ערלוי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־00:46, 30 בדצמבר 2024 מאת שיע בוט (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " " ב־" ")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יוחנן סופר, האדמו"ר מערלוי, אצל הרבי
האדמו"ר הנוכחי בכינוס שערי הוראה
חסידות ערלוי, בחתונת נכד האדמו"ר

שושלת ערלוי הינה שושלת רבנים, צאצאיו של החתם סופר.

החתם סופר היה חתנו של הגאון רבי עקיבא איגר, שנפגש עם אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי והיה עמהם בידידות גדולה והערצה הדדית, ואף למד את ספר התניא.

החתם סופר עצמו היה מקורב לתנועת החסידות, בשל היותו תלמידו של רבי פנחס הורביץ בעל ההפלאה, ורבי נתן אדלר, שהתנהג במנהגי חסידים, וכן היה תלמידו של רבי זלמן חסיד תלמיד הבעש"ט. הוא אף מזכיר בספרו תורת משה את ספר התניא.

את כסא הרבנות בעיר פרשבורג, בה הוא כיהן כרב, המשיך לאחר פטירתו רבי אברהם שמואל בנימין סופר, בעל הכתב סופר, שנודע מאוד בזכות גאונותו המפליאה וספריו שו"ת כתב סופר, וכתב סופר על מסכת גיטין.

נכדו של הכתב סופר היה רבי משה סופר, מח"ס יד סופר ודיין של ערלוי, תחת הנהגת אביו רבי שמעון סופר אב"ד הקהילה. בנו, רבי יוחנן סופר, ייסד את חסידות ערלוי במתכונתה הנוכחית, והיה ידוע בשיטתו על שלימות הארץ ופעולתיו ומלחמותיו הרבות בענין, וכן מלחמות אחרות בהם עמד לצד הרבי. כיום מנהיג את החסידות בנו רבי משה סופר.

למרות שבמקורה ערלוי הינה קהילה הונגרית שאינה משתייכת לתנועת החסידות אם כי נחשבת מאוהדיה, למרות זאת בדור האחרון מתפתחת קהילת ערלוי לתנועה חסידית, ומקפידים על טבילה במקווה. האדמו"ר וחסידיו אף לבוש במלבושים חסידיים. חלק גדול מקהילת ערלוי הינה מבתים הונגריים, וחלקם ממשפחות חסידיות. הוא עצמו הסתופף בצילם של אדמו"רים חסידיים, כמו רבי אהרן רוקח מבעלזא שבהוראתו המפורשת שוכנת הישיבה בקטמון, וכמו רבי יעקב יוסף טברסקי מסקווירא שבעקבות מנהגו נהוג גם בערלוי לומר את התהלים בשבת לפני התפילה.

חשובי יוצאי קהילת ערלוי מתפללים בבית מדרשו של האדמו"ר מערלוי ונמנים על קהילתו. רבי משה פרקש, נחשב לאחד מחשובי הקהילה וחבר מכון חתם סופר להוצאת ספרי החתם סופר. הוא ביקר אצל הרבי, ובביקוריו אף מסר לרבי דרישות שלום מרבו, גאב"ד ערלוי.

משפחת האדמו"ר

רבי משה סופר, בכור בניו של האדמו"ר הקודם, מונה על ידו להנהיג את הקהילה בארץ ובתפוצות. אחיו: רבי יעקב, משמש כרבה של קהילת ערלוי בביתר עילית, המונה בית מדרש גדול ותלמוד תורה. רבי אברהם שמואל בנימין, משמש כראש הישיבה. רבי שמעון סופר, בעבר שימש כמנכ"ל המוסדות, ובתקופה זו בנה בניינים והקים מפעלים רבים לתורה ותפילה, והבולטים בניהם התלמוד תורה הענק והמפואר בירושלים, בניינים בירושלים בבני ברק ובביתר, משמש היום כרב קהילת החסידים בשכונת בקעה בירושלים, וכיום רב ביהמ"ד תורת משה צפת. רבי עקיבא סופר, חתנו של בן רבי יצחק יעקב ווייס, משמש כרב הקהילה בבני ברק. רבי אהרן סופר משמש כרב החסידות באלעד. רבי זלמן סופר מתגורר בארצות הברית, ומחבר ספרים חשובים.

קישורים חיצוניים

חב"ד וגדולי ישראל
חב"ד ובנותיה
חסידות חב"ד ליובאוויטש
חסידות סטרשלה   ●   התפצלות חסידות חב"ד (תרכ"ו)חב"ד קאפוסטחב"ד ליאדיחב"ד ניעז'ין   ●   חסידות אוורוטש
חצרות רוסיה ליטא ואוקראינה
ברסלבטולנאסלוניםסקוויראפינסק קרליןצ'רנובילקרליןצ'רקסרחמסטריבקארוז'יןצ'ורטקובסקוליא
חצרות גליציה
באבובצאנזמחנובקהפשברסקבעלזנדבורנאביטשינאקרטשניףזוטשקא
חצרות פולין ווואהלין
אמשינובגורזוויהללעלובסטרופקובראדזיןביאלאפשיסחאאוז'רוב
חצרות הונגריה ורומניה
ויז'ניץסאטמארספינקאערלויפאפא
חצרות ארץ ישראל ומרוקו
שומרי אמונים  •  אשלג  •  אבוחצירא