קריית אתא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (הגהה, ניסוח, הרחבה, עריכה, תקלדה)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:770 קריית אתא.jpg|שמאל|ממוזער|250px|בית כנסת חב"ד בעיר]]
[[קובץ:770 קריית אתא.jpg|שמאל|ממוזער|250px|בית כנסת חב"ד בעיר]]
'''קריית אתא''' (לשעבר '''כפר עטה''') היא עיר הממוקמת על יד [[חיפה]]. הוקמה בשנת [[תרפ"ה]]. הגרעין של תחילת היישוב היה של עשר משפחות חרדיות שקיבלו נחלות אדמה בשטח ופיתחו את המקום. כיום, קהילת [[חב"ד]] בקריית אתא בהנהגתו של השליח ורב העיר הרב [[חיים שלמה דיסקין]], ומונה כ-60 משפחות.
'''קריית אתא''' (לשעבר '''כפר עטה''') היא עיר הממוקמת על יד [[חיפה]]. הוקמה בשנת [[תרפ"ה]]. הגרעין של תחילת היישוב היה של עשר משפחות חרדיות שקיבלו נחלות אדמה בשטח ופיתחו את המקום. קהילת [[חב"ד]] בקריית אתא, בהנהגתו של השליח ורב העיר הרב [[חיים שלמה דיסקין]], מונה כיום כ-60 משפחות.


== היסטוריה ==
== היסטוריה ==
קריית אתא (שבעבר נקראה '''כפר עטה''') קמה בשנת [[תרפ"ה]] בתור מושבה, עד שבשנת [[תשכ"ט]] הוכרזה כעיר.
קריית אתא (שבעבר נקראה '''כפר עטה''') קמה בשנת [[תרפ"ה]] בתור מושבה, ובשנת [[תשכ"ט]] הוכרזה כעיר.


בהוראת הרבי פעל במקום הרב שלמה קופצ'יק שהתחתן עם בתו של הרב ראובן גשייד שהיה ממייסדי קרת אתא. הרב קופצ'יק ערך התוועדויות וכן העמיד [[מבצע תפילין|דוכן תפילין]] וכן עסק בשאר ה[[מבצעים]] לקירוב יהודים לרבי, והיה מוערך מאוד בקרב התושבים, אך כשביקש מהרבי לפתוח [[בית כנסת]] חב"ד תשובתו של הרבי היתה שלילית.
בהוראת הרבי פעל במקום הרב [[שלמה קופצ'יק]] שהתחתן עם בתו של הרב ראובן גשייד שהיה ממייסדי קריית אתא. הרב קופצ'יק ערך התוועדויות וכן העמיד [[מבצע תפילין|דוכן תפילין]] וכן עסק בשאר ה[[מבצעים]] לקירוב יהודים לרבי, והיה מוערך מאוד בקרב התושבים, אך כשביקש מהרבי לפתוח [[בית כנסת]] חב"ד תשובתו של הרבי היתה שלילית.


בשנת [[תשל"ח]]. הוקמה קהילת [[חב"ד]] בעיר על ידי הרב צבי אורבן, בהכוונת הרב קופצ'יק.
בשנת [[תשל"ח]] הוקמה קהילת [[חב"ד]] בעיר על ידי ר' צבי אורבן, ובהכוונת הרב שלמה קופצ'יק (שר' צבי היה מתלמידיו ומושפעיו). חברי הקבוצה שהיוו את הגרעין הראשוני של קהילת חב"ד המתהווה מנה, בנוסף להרב קופצ'יק ור' צבי אורבן, את ר' [[מרדכי אברמוביץ]], ר' [[הלל הופמן]], ר' גוראריה איגל, ועוד.


ר' צבי הקים את ה[[בית חב"ד]] הראשון בקריית אתא יחד עם ר' מרדכי אברמוביץ ור' גור אריה איגל ובמסגרתו קיימו פעילות עניפה הכוללת גם אירועים סביב חגי ומועדי ישראל [[תהלוכת ל"ג בעומר]], '[[מבצע חנוכה]]', '[[מבצע פורים]]', ועוד.
ר' צבי אורבן הקים את ה[[בית חב"ד]] הראשון בקריית אתא, יחד עם ר' מרדכי אברמוביץ ור' גור אריה איגל, ובמסגרתו קיימו פעילות ענפה הכוללת גם אירועים סביב חגי ומועדי ישראל כגון [[תהלוכת ל"ג בעומר]], '[[מבצע חנוכה]]', '[[מבצע פורים]]', ועוד.


כמו כן פתח ר' צבי את חנות הבית חב. ובנוסף, סיפק פרשיות [[תפילין]] ומזוזות לכל ה'בתי-חב"ד' באזור הצפון ללא כל תמורה.
כחלק ממארג הפעילות פתח ר' צבי את חנות הבית־חבלממכר תשמישי קדושה, המשמשת כתובת לכל ענין יהודי, ואף סיפק פרשיות [[תפילין]] ומזוזות לכל ה'בתי-חב"ד' באזור הצפון.


במהלך השנים פעל ר' צבי להבאת הרב [[ראובן דונין]] לקהילה, וכך, למעשה, שימש ר' ראובן כ'[[משפיע]]' של הקהילה ועשה [[שבת]]ות רבים בקהילה ונודעה השפעתו הברוכה על הקהילה.
בשנותיה הראשונות של הקהילה, התפללו חסידי חב"ד בבית כנסת של ניצולי שואה, ואף קיבלו מהרבי הדרכות שונות בקשר לכך, אך בעקבות חוסר נעימות שנוצר בעת התפילה ב'יום העצמאות', החליט ר' מרדכי אברמוביץ לקחת על עצמו את המימון הנדרש לפתיחת בית כנסת חב"ד במקום אחר, ובכך הביא להתפתחות נוספת של הקהילה המתהווה.


בתחילת שנות המ"מים, הצטרף כשליח למקום הרב [[אברהם שמואל בוקיעט]], מ[[שלוחי הרבי לארץ הקודש]], לעזרה בפעילות הבית חב"ד לאחר שר' צבי נוכח כי לא יוכל בעצמו לעשות את כל הפעילות של בית חב"ד בשל עבודתו התובענית בתעשייה הצבאית. מאוחר יותר עבר ר' אברהם בוקיעט ל[[כפר חב"ד]].
במהלך השנים פעל ר' צבי להבאת המשפיע הרב [[ראובן דונין]] לקהילה. למעשה, שימש ר' ראובן כ'[[משפיע]]' של הקהילה ועשה [[שבת]]ות רבים בקהילה, ונודעה השפעתו הברוכה על הקהילה.


בשנת [[תשמ"ד]] לאחר שר' אברהם בוקיעט עבר ל[[כפר חב"ד]], הגיע למקום הרב [[חיים שלמה דיסקין]] חתנו של הרב קופצ'יק, ושימש (במקום הרב בוקיעט) כשליח חב"ד בעיר. כמו כן (בהשתדלותו של ר' צבי אורבן) מונה הרב דיסקין לרב בית ספר (ממלכתי דתי) בקריית אתא, ובהמשך לרב של כל בתי הספר הממלכתיים בעיר.
בתחילת שנות הממי"ם (שנות ה-80 למניינם), לאחר שר' צבי נוכח כי לא יוכל לנהל בעצמו את כל הפעילות של בית חב"ד (בשל עבודתו התובענית בתעשייה הצבאית), הביא את הרב [[אברהם שמואל בוקיעט]], מ[[שלוחי הרבי לארץ הקודש]], שישמש בתפקיד שליח חב"ד בקריית אתא. הרב בוקיעט שימש בתפקיד זה במשך מספר שנים עד למעברו ל[[כפר חב"ד]].
 
בשנת [[תשמ"ד]], לאחר שר' אברהם בוקיעט עבר ל[[כפר חב"ד]], החל הרב [[חיים שלמה דיסקין]] חתנו של הרב קופצ'יק, לשמש כשליח חב"ד בעיר. בהשתדלותו של ר' צבי אורבן מונה הרב דיסקין לרב בית ספר (ממלכתי דתי) בקריית אתא, ואחר כך, לרב של כל בתי הספר הממלכתיים בעיר.
בשנת [[תש"נ]] לאחר פטירתו של הרב קופצ'יק, מילא הרב דיסקין את מקומו כרב קהילת חב"ד.
בשנת [[תש"נ]] לאחר פטירתו של הרב קופצ'יק, מילא הרב דיסקין את מקומו כרב קהילת חב"ד.


שורה 44: שורה 46:


==אישים בקהילה==
==אישים בקהילה==
*הרב [[שלמה חיים דיסקין]] - שליח הרבי, רב הקהילה ורב העיר
*הרב [[חיים שלמה דיסקין]] - שליח הרבי, רב הקהילה ורב העיר
*ר' צבי אורבן  - ממייסדי הקהילה וגבאי ראשי של בית כנסת חב"ד
*ר' מרדכי אברמוביץ ז"ל - ממייסדי הקהילה
*הרב [[שלמה חיים פלדמן]] - ראש ישיבת תומכי תמימים
*ר' יצחק ויסגלס - מנהל גני חב"ד ובית התמחוי "ארוחה חמה"
*הרב זאב בן חורין - מנהל בית חב"ד
*הרב זאב בן חורין - מנהל בית חב"ד
*הרב יעקב זלמנוב - משלוחי הרבי בעיר
*הרב יעקב זלמנוב - משלוחי הרבי בעיר
*הרב ראובן דיסקין - משלוחי הרבי בעיר
*הרב יהונתן עמוס - חב"ד לנוער


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*'''[https://col.org.il/files/uploads/original/2021/08/6106758b8f7ad_1627813259.pdf עיר ואם בישראל]''', מכתבי הרבי אודות פעילות חב"ד בעיר, הוספה לקובץ פלפולים ישיבת תות"ל קרית אתא תשפ"א, עמוד 501 {{PDF}}{{COL}}
*'''[https://col.org.il/files/uploads/original/2021/08/6106758b8f7ad_1627813259.pdf עיר ואם בישראל]''', מכתבי הרבי אודות פעילות חב"ד בעיר, הוספה לקובץ פלפולים ישיבת תות"ל קריית אתא תשפ"א, עמוד 501 {{PDF}}{{COL}}
*'''[http://chabadpedia.co.il/images/5/5b/התקשרות_תבוא_תשפא.pdf ידא אריכתא של הרבי בקרית אתא - פרק א'] {{*}} [http://chabadpedia.co.il/images/f/f9/התקשרות_ניצבים_תשפא.pdf פרק ב']''', בתוך שבועון התקשרות אלול תשפ"א
 


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:קריות]]
[[קטגוריה:קריות]]

גרסה מ־11:49, 6 באוקטובר 2021

בית כנסת חב"ד בעיר

קריית אתא (לשעבר כפר עטה) היא עיר הממוקמת על יד חיפה. הוקמה בשנת תרפ"ה. הגרעין של תחילת היישוב היה של עשר משפחות חרדיות שקיבלו נחלות אדמה בשטח ופיתחו את המקום. קהילת חב"ד בקריית אתא, בהנהגתו של השליח ורב העיר הרב חיים שלמה דיסקין, מונה כיום כ-60 משפחות.

היסטוריה

קריית אתא (שבעבר נקראה כפר עטה) קמה בשנת תרפ"ה בתור מושבה, ובשנת תשכ"ט הוכרזה כעיר.

בהוראת הרבי פעל במקום הרב שלמה קופצ'יק שהתחתן עם בתו של הרב ראובן גשייד שהיה ממייסדי קריית אתא. הרב קופצ'יק ערך התוועדויות וכן העמיד דוכן תפילין וכן עסק בשאר המבצעים לקירוב יהודים לרבי, והיה מוערך מאוד בקרב התושבים, אך כשביקש מהרבי לפתוח בית כנסת חב"ד תשובתו של הרבי היתה שלילית.

בשנת תשל"ח הוקמה קהילת חב"ד בעיר על ידי ר' צבי אורבן, ובהכוונת הרב שלמה קופצ'יק (שר' צבי היה מתלמידיו ומושפעיו). חברי הקבוצה שהיוו את הגרעין הראשוני של קהילת חב"ד המתהווה מנה, בנוסף להרב קופצ'יק ור' צבי אורבן, את ר' מרדכי אברמוביץ, ר' הלל הופמן, ר' גוראריה איגל, ועוד.

ר' צבי אורבן הקים את הבית חב"ד הראשון בקריית אתא, יחד עם ר' מרדכי אברמוביץ ור' גור אריה איגל, ובמסגרתו קיימו פעילות ענפה הכוללת גם אירועים סביב חגי ומועדי ישראל כגון תהלוכת ל"ג בעומר, 'מבצע חנוכה', 'מבצע פורים', ועוד.

כחלק ממארג הפעילות פתח ר' צבי את חנות הבית־חב"ד לממכר תשמישי קדושה, המשמשת כתובת לכל ענין יהודי, ואף סיפק פרשיות תפילין ומזוזות לכל ה'בתי-חב"ד' באזור הצפון.

בשנותיה הראשונות של הקהילה, התפללו חסידי חב"ד בבית כנסת של ניצולי שואה, ואף קיבלו מהרבי הדרכות שונות בקשר לכך, אך בעקבות חוסר נעימות שנוצר בעת התפילה ב'יום העצמאות', החליט ר' מרדכי אברמוביץ לקחת על עצמו את המימון הנדרש לפתיחת בית כנסת חב"ד במקום אחר, ובכך הביא להתפתחות נוספת של הקהילה המתהווה.

במהלך השנים פעל ר' צבי להבאת המשפיע הרב ראובן דונין לקהילה. למעשה, שימש ר' ראובן כ'משפיע' של הקהילה ועשה שבתות רבים בקהילה, ונודעה השפעתו הברוכה על הקהילה.

בתחילת שנות הממי"ם (שנות ה-80 למניינם), לאחר שר' צבי נוכח כי לא יוכל לנהל בעצמו את כל הפעילות של בית חב"ד (בשל עבודתו התובענית בתעשייה הצבאית), הביא את הרב אברהם שמואל בוקיעט, משלוחי הרבי לארץ הקודש, שישמש בתפקיד שליח חב"ד בקריית אתא. הרב בוקיעט שימש בתפקיד זה במשך מספר שנים עד למעברו לכפר חב"ד.

בשנת תשמ"ד, לאחר שר' אברהם בוקיעט עבר לכפר חב"ד, החל הרב חיים שלמה דיסקין חתנו של הרב קופצ'יק, לשמש כשליח חב"ד בעיר. בהשתדלותו של ר' צבי אורבן מונה הרב דיסקין לרב בית ספר (ממלכתי דתי) בקריית אתא, ואחר כך, לרב של כל בתי הספר הממלכתיים בעיר. בשנת תש"נ לאחר פטירתו של הרב קופצ'יק, מילא הרב דיסקין את מקומו כרב קהילת חב"ד.

בט"ו בשבט תשע"א נבחר הרב דיסקין בתמיכת גאב"ד מאקווא לרבה האשכנזי של קריית אתא[1].

כיום אחראי הפעילויות מטעם בית חב"ד הוא הרב זאב בן חורין.

בשנת תשפ"א הוקמה ישיבת חב"ד בעיר[2].

מוסדות חב"ד

מקוה חב"ד קריית אתא
  • בית כנסת חב"ד הבנוי בצורת 770.
  • מקוה נשים על שם השלוחים גבריאל נוח ורבקה הולצברג שנרצחו בבית חב"ד מומבאי.
  • עמותת ארוחה חמה והמטבח של בית התבשיל מנוהלים על ידי הרב יצחק וייסגלס (המטבח נוהל בעבר על ידי הרב חיים אלטרוביץ)
  • חנות לממכר תשמישי קדושה ומכון לבדיקת תפילין ומזוזות המנוהלת על ידי הסופר ר' אליהו פרץ.
  • רשת של גני חב"ד, מנוהלת על ידי הרב יצחק וייסגלס.
  • כולל אברכים.
  • ספרייה להשאלת ספרים וקלטות וידאו יהודיים המנוהלת על ידי ר' מנחם שיחי' חזן.
  • מדרשיית אור מנחם לגברים הפועלת שלוש פעמים בשבוע.
  • ארגון שפרה ופועה
  • חנות גמ"ח למכירת בגדים משומשים במחירי הקרן
  • ארגון נשי ובנות חב"ד
  • ארגון צבאות ה' לבנים וכן ארגון בת מלך לבנות
  • פעוטון "היהלומים של הרבי" המנוהל על ידי השליח הרב זאב בן חורין.
  • תומכי תמימים - שלוחה של תומכי תמימים מגדל העמק

אישים בקהילה

  • הרב חיים שלמה דיסקין - שליח הרבי, רב הקהילה ורב העיר
  • ר' צבי אורבן - ממייסדי הקהילה וגבאי ראשי של בית כנסת חב"ד
  • ר' מרדכי אברמוביץ ז"ל - ממייסדי הקהילה
  • הרב שלמה חיים פלדמן - ראש ישיבת תומכי תמימים
  • ר' יצחק ויסגלס - מנהל גני חב"ד ובית התמחוי "ארוחה חמה"
  • הרב זאב בן חורין - מנהל בית חב"ד
  • הרב יעקב זלמנוב - משלוחי הרבי בעיר
  • הרב ראובן דיסקין - משלוחי הרבי בעיר
  • הרב יהונתן עמוס - חב"ד לנוער

קישורים חיצוניים


הערות שוליים