קורניץ: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(19 גרסאות ביניים של 11 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''קורניץ''' היא [[עיירה]] ב[[רוסיה הלבנה]] (כיום בלארוס). עד מלחמת העולם השניה היו רוב תושבי '''קורניץ''' יהודים כשרק עשירית מתושביה היו גויים. הקהילה החב"דית שהוקמה בימי [[אדמו"ר הזקן]], הוותה את רוב האוכלוסיה היהודית בעיירה.
'''קורניץ''' (Kuraniec) היא [[עיירה]] סמוכה ל[[סמרגון]] במרחק כמאה קילומטר ממינסק. בתחילה הייתה חלק מפולין, ובחלוקת [[פולין]] השנייה נעשתה לחלק מהאימפרייה הסובייטית וחלק מגליל וילנה ומחוז וילייקה. לאחר [[מלחמת העולם השנייה]] בהסכם ריגה צורפה חזרה לפולין. ב-1939 נכנסה לברית המועצות כחלק מבלארוס. ב[[מלחמת העולם השנייה]] נכבשה על ידי הגרמנים. כיום היא חלק מ[[רוסיה הלבנה]] (בלארוס) ובפלך מינסק.{{הערה|לא להחליף עם עיירה יהודית אחרת בשם קורניץ (Kurzeniec) בדרום מזרח [[פולין]] ליד קרקוב.}}
 
עד [[מלחמת העולם השנייה]] היו רוב תושבי '''קורניץ''' יהודים כשרק עשירית מתושביה היו גויים. הקהילה החב"דית שהוקמה בימי [[אדמו"ר הזקן]], הוותה את רוב האוכלוסייה היהודית בעיירה.


==היסטוריה==
==היסטוריה==
ב'''קורניץ''' התגוררו לפני מלחמת העולם השניה כ-1,800 יהודים, רובם היו חסידי חב"ד.
את בית כנסת החב"די הראשון הקים ר' זלמן קורניצער עם שובו מביקורו הראשון אצל אדמו"ר הזקן, אולם כעבור שנים הוא נשרף ונבנה מחדש על ידי הרב משה יהודה לייב לנדא (אביו של הרב יעקב לנדא). כאשר גם בניין זה עלה באש, בשנת תרפ"ה, שוב נבנה על ידי בנו, הרב שמואל הלל לנדא.
את בית כנסת החב"די הראשון הקים ר' זלמן קורניצער עם שובו מביקורו הראשון אצל אדמו"ר הזקן, אולם כעבור שנים הוא נשרף ונבנה מחדש על ידי הרב משה יהודה לייב לנדא ע"ה. כאשר גם בניין זה עלה באש, בשנת תרפ"ה, שוב נבנה על ידי בנו, הרב שמואל הלל לנדא ע"ה.  
לפני [[מלחמת העולם השנייה]] התגוררו בקורניץ כ-1,800 יהודים, רובם היו חסידי חב"ד.  
 
===מלחמת העולם השנייה===
===מלחמת העולם השניה===
ביום רביעי, כ"ז ב[[אלול]] בשנת [[תש"ב]], יהודי קורניץ התעוררו לרעש משאיות צבאיות שמילא את העיירה. הנאצים ימ"ש הוציאו בכוח את היהודים מהבתים ומהמרתפים; הם חשפו יהודים שהיו מאחורי קירות כפולים ובתוך ארונות. כולם רוכזו ברחוב מיאדל שם נורו למוות. הגופות הוטלו לתוך מדורה גדולה שהודלקה בסמוך.  
ביום רביעי, כ"ז ב[[אלול]] בשנת [[תש"ב]], יהודי '''קורניץ''' התעוררו לרעש משאיות צבאיות שמילא את העיירה. הנאצים ימ"ש הוציאו בכוח את היהודים מהבתים ומהמרתפים; הם חשפו יהודים שהיו מאחורי קירות כפולים ובתוך ארונות. כולם רוכזו ברחוב מיאדל שם נורו למוות. הגופות הוטלו לתוך מדורה גדולה שהודלקה בסמוך.  
מכל יהודי קורניץ נותרו לאחר המלחמה רק מתי מעט.
מכל יהודי '''קורניץ''' נותרו לאחר המלחמה רק מתי מעט.


==ביקורי הרביים==
==ביקורי הרביים==
שורה 13: שורה 14:


==רבני קורניץ==
==רבני קורניץ==
במשך שנים רבות כיהנו ב'''קורניץ''' רבנים חב"דיים, ביניהם הרב [[מרדכי זיסקינד]] (כונה "זישקא") מחשובי חסידי חב"ד. את מקומו מילא חתנו הרב [[משה יהודה לייב לנדא]]. כאשר נפטר, מילא את מקומו בנו הרב [[יעקב לנדא]] ע"ה. בהמשך עזב הרב לנדא את משרתו במקומו מונה הגאון רבי [[שלמה אליהו אושפאל]].
במשך שנים רבות כיהנו בקורניץ רבנים חב"דיים, ביניהם הרב [[מרדכי זיסקינד]] (כונה "זישקא") מחשובי חסידי חב"ד. את מקומו מילא חתנו הרב [[משה יהודה לייב לנדא (קורניץ)|משה יהודה לייב לנדא]]. כאשר נפטר, מילא את מקומו בנו הרב [[יעקב לנדא]]. בהמשך עזב הרב לנדא את משרתו במקומו מונה הגאון רבי [[שלמה אליהו אושפאל]].
{{תבנית:עיירות בליטא}}
 
==ניגון מקורניץ==
*'''ניגון מקורניץ''' (ניגון ט"ז בפרוייקט [[מסורת הניגונים]]) - [https://chabadpedia.co.il/images/d/da/%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%90%D7%A0%D7%99%D7%A5.mp3 '''לשמיעת הניגון'''] מאת הבעל-מנגן ר' דוד הורביץ {{שמע}}
 
==לקריאה נוספת==
* מגילת קורניץ, תשט"ז.
*[[שניאור זלמן ברגר]], [[חב"ד בשואה (סדרה)]], {{בית משיח}} [[שבועון בית משיח]] [https://chabadpedia.co.il/images/e/ee/501.pdf גיליון מספר 501] עמודים 52 - 58
 
==קישורים חיצוניים==
* הרב [[יעקב לנדא]], [https://col.org.il/news/22048 מקורניץ עד בני ברק].


[[קטגוריה:קהילות חב"ד בליטא]]
{{תבנית:עיירות ברוסיה הלבנה}}
[[קטגוריה:קהילות חב"ד שנכחדו]]
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:עיירות חסידיות]]
[[קטגוריה:קהילות חב"ד שנכחדו בשואה]]

גרסה אחרונה מ־18:41, 15 ביולי 2024

קורניץ (Kuraniec) היא עיירה סמוכה לסמרגון במרחק כמאה קילומטר ממינסק. בתחילה הייתה חלק מפולין, ובחלוקת פולין השנייה נעשתה לחלק מהאימפרייה הסובייטית וחלק מגליל וילנה ומחוז וילייקה. לאחר מלחמת העולם השנייה בהסכם ריגה צורפה חזרה לפולין. ב-1939 נכנסה לברית המועצות כחלק מבלארוס. במלחמת העולם השנייה נכבשה על ידי הגרמנים. כיום היא חלק מרוסיה הלבנה (בלארוס) ובפלך מינסק.[1]

עד מלחמת העולם השנייה היו רוב תושבי קורניץ יהודים כשרק עשירית מתושביה היו גויים. הקהילה החב"דית שהוקמה בימי אדמו"ר הזקן, הוותה את רוב האוכלוסייה היהודית בעיירה.

היסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]

את בית כנסת החב"די הראשון הקים ר' זלמן קורניצער עם שובו מביקורו הראשון אצל אדמו"ר הזקן, אולם כעבור שנים הוא נשרף ונבנה מחדש על ידי הרב משה יהודה לייב לנדא (אביו של הרב יעקב לנדא). כאשר גם בניין זה עלה באש, בשנת תרפ"ה, שוב נבנה על ידי בנו, הרב שמואל הלל לנדא. לפני מלחמת העולם השנייה התגוררו בקורניץ כ-1,800 יהודים, רובם היו חסידי חב"ד.

מלחמת העולם השנייה[עריכה | עריכת קוד מקור]

ביום רביעי, כ"ז באלול בשנת תש"ב, יהודי קורניץ התעוררו לרעש משאיות צבאיות שמילא את העיירה. הנאצים ימ"ש הוציאו בכוח את היהודים מהבתים ומהמרתפים; הם חשפו יהודים שהיו מאחורי קירות כפולים ובתוך ארונות. כולם רוכזו ברחוב מיאדל שם נורו למוות. הגופות הוטלו לתוך מדורה גדולה שהודלקה בסמוך. מכל יהודי קורניץ נותרו לאחר המלחמה רק מתי מעט.

ביקורי הרביים[עריכה | עריכת קוד מקור]

בזכות מייסד הקהילה הרב זלמן קורניצער, ביקרו בעיירה אדמו"ר האמצעי ואדמו"ר הצמח צדק.

רבני קורניץ[עריכה | עריכת קוד מקור]

במשך שנים רבות כיהנו בקורניץ רבנים חב"דיים, ביניהם הרב מרדכי זיסקינד (כונה "זישקא") מחשובי חסידי חב"ד. את מקומו מילא חתנו הרב משה יהודה לייב לנדא. כאשר נפטר, מילא את מקומו בנו הרב יעקב לנדא. בהמשך עזב הרב לנדא את משרתו במקומו מונה הגאון רבי שלמה אליהו אושפאל.

ניגון מקורניץ[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]


עיירות ברוסיה הלבנה
מחוז ברסט - בריסק · פינסק · הורודישץ'מחוז הומיל - מאזיר · ז'לובין · פאריטש · רהצ'וב · רציצאמחוז גרודנא - גרודנא · לידא · סלונים · סמרגוןמחוז ויטבסק - אולע · אורשה · בישנקוביץ · גלובוקי · דוברובנה · דוברומיסל · דיסנא · דישקע · דרויה · הורודוק · טולצ'ין · ינוביץ' · לפל · סיינו · סוראז · סמיליאן · פולוצק · צשניק · קובליץ · קאפוסטמחוז מוהילוב - באברויסק · ביחוב · דריבין · ליאדי · ליאזנא · קלימוביץ' · שקלובמחוז מינסק - בוריסוב · דוקשיץ · וולוז'ין · מינסק · סלוצק · פלשצניץ · קלצק · קורניץ · שצעדרין
עיירות ברוסיהעיירות באוקראינהעיירות בליטאעיירות בלטביהערים בפולין

הערות שוליים

  1. לא להחליף עם עיירה יהודית אחרת בשם קורניץ (Kurzeniec) בדרום מזרח פולין ליד קרקוב.