יוסף גולדשטיין (קראון הייטס)

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף יוסף גולדשטיין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח "יוסף גולדשטיין" מפנה לכאן. לערך העוסק במנהל סניף ישיבת תומכי תמימים חמעלניק, ראו יוסף גולדשטיין (חמעלניק).

הרב גולדשטיין מנחה את הפאראד מול 770

ר' יוסף גולדשטיין (כונה בשם אונקל יוסי[1] כ"ד אייר ה'תרפ"ז - כ"ה אדר ה'תשע"ג), תלמיד תומכי תמימים, שליח הרבי הריי"צ והרבי וממייסדי תהלוכת ל"ג בעומר.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרב גולדשטיין (מימין) עומד ליד הרבי בפאראד בשנת תשכ"ז

ר' יוסף נולד בעיר פראווידנס Providence (רוד איילנד, ארצות הברית) לאביו ר' משה יהודה ולאמו מרת חיה מלכה. אביו כונה בעיר 'דער שומר שבת' (שומר השבת), שכן היה כמעט היחיד שהקפיד על שמירת השבת בעיר.

בשנת תר"צ, כשהיה בן שלוש, עברה משפחתו לבורו פארק בשל הקושי לשמור על חיי תורה ומצוות בפרובודנס.

כשגדל נכנס לישיבת תורת אמת בבורו פארק שהייתה תחת ניהולו של חסיד חב"ד הרב ישראל ג'ייקובסון. בישיבה הכיר את ר' שמואל זלמנוב שלימד בישיבה, ור' יוסף נקשר אליו בכל ליבו. כשהתמנה ר' שמואל להיות מזכיר בישיבת תומכי תמימים שפתח הרבי הריי"צ, עזב את 'תורת אמת'. כשנודע לר' יוסף שר' שמואל עזב את הישיבה, החל לחפש אחריו, אז שמע לראשונה על ישיבת תומכי תמימים.

את ר' שמואל החליף ר' יצחק דובער אושפאל, חסיד חב"ד גם הוא, וגם אליו נקשר ר' יוסף. הוא התחיל ללמוד עם ר' יצחק מאמרים בביתו, והתחיל להכיר את חסידות חב"ד. אחרי מספר חודשים, בשנת ה'תש"ב, עבר ללמוד ב'תומכי תמימים'.

בישיבת תומכי תמימים[עריכה | עריכת קוד מקור]

כשהגיע ר' יוסף ל-770 נערכה במקום הגרלה על לימוד משניות בעל פה[2]. שם פגש את ר' שמואל זלמנוב, מלמדו לשעבר, והלה לקחו לר' אליהו סימפסון, מזכירו של הרבי הריי"צ, ורשם אותו לישיבה.

הוריו התנגדו ללימודו בישיבת תומכי תמימים בשל הנסיעה הארוכה שהיה צריך לעשות כל יום מבורו פארק לקראון הייטס. את הסכמתם של הוריו קיבל רק אחרי שהבטיח שילמד בישיבה בתנאי פנימיה (דבר שלא היה קיים אז). בהשגחה פרטית כשהגיע ל-770 ניגש אליו ר' בערל חסקינד, וביקש ממנו לישון כל לילה ב-770, כדי לשמור על הבניין. ר' יוסף הסכים וקיבל חדר בקומה הראשונה[3].

זכה לגילויים נדירים מהרבי הריי"צ בעת היותו תלמיד תומכי תמימים[4]

במוצאי שבת, ה' אלול ה'תש"ו נשא לאשה את מרת חנה פריווא. הרבי הריי"צ היה מעורב בפרטי השידוך, ואף שיגר מכתב למשפחה המיועדת בה המליץ מאוד על השידוך. הרבי הריי"צ התבטא עליו במכתב "אחד מתלמידנו הנעלים". חתונתו התקיימה בוויליאמסבורג, וזכה שהרבי יהיה ה'מסדר קידושין'.

עם הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

בהיות ר' יוסף בן בית ב-770, מינתה אותו הרבנית נחמה דינה להעביר את האוכל ממטבחה לביתו של הרבי[5]. בדרך זו נוצרה קירבה מיוחדת עם הרבי.

לאחר שהגיע הרבי לארצות הברית, בשנת ה'תש"א, עסק הרבי בהפצת ה'טאקס אנד טיילס' (ה'שיחות לנוער' באנגלית). העבודה הייתה רבה, ור' יוסף היה לעוזרו האישי של הרבי. במהלך העבודה הגיה הרבי מספר פעמים גיליונות קונטרסים של הרבי הרש"ב טרם הוצאתם לאור. ר' יוסף קיבל לבקשתו כמה מגיליונות ההגהה של הרבי.

באחת השבתות התבקש ר' יוסף לחזור על מאמר חסידות בזמן "רעווא דרעווין". אחרי שסיים סיפר לו ר' שלום בער אייכהורן שבעת חזרת המאמר נכנס הרבי לחדר, ומיד יצא, והקשיב מאחורי הדלת הסגורה משך כל זמן חזרת המאמר.

פעילותו[עריכה | עריכת קוד מקור]

ר' יוסף היה מהמייסדים של תהלוכות ל"ג בעומר והכינוסים בחנוכה ועוד. משך כל השנים, גם לאחר שניהול הכינוסים עבר לידיים צעירות יותר היה ר' יוסף פותח את הכינוסים ואחר כך מעביר את ההנחיה לר' יעקב הכט.

בשנת ה'תש"ה נסע לסייע בפתיחת ישיבה בראצ'סטר, ולאחר מכן לפרובודנס יחד עם ר' יצחק דוד גרונר.

לאחר עלות הרבי על כס הנשיאות, עברו ר' יוסף ומשפחתו לניו הייבן בשליחות הרבי בישיבת אחי תמימים. כשהילד הגדול הגיע לגיל ישיבה שאלו את הרבי האם אפשר לחזור לניו יורק, כיוון שלא הייתה עבורו מסגרת מתאימה. הרבי אישר, ובקיץ התשי"ג עזבו את ניו הייבן. ר' יוסף התחיל לעבוד כמורה בישיבת תומכי תמימים.

זמן קצר לאחר מכן, קיבל ר' יוסף הצעה לנהל את בית הספר "בית יעקב" באיסט-סייד (מנהטן). ר' יוסף התמנה למנהל חינוכי. לאחר מספר שנים ביקשו ממנו לנהל את "בית יעקב" בבורו פארק, ור' יוסף נכנס ליחידות ושאל את הרבי. הרבי אישר את ההצעה.

במשך השנים היה מוציא קלטות עם סיפורי חסידים לילדים, שזכו להצלחה רבה וקירב דרכם עשרות משפחות ליהדות. סך הכול יצאו 14 קלטות ובהם 50 סיפורים.

בשנת ה'תשמ"ב, כשפתח ארגון "צבאות השם" תוכנית רדיו, הנחה ר' יוסף תוכנית שבועית עד לשנת ה'תשמ"ג.

בעקבות הוראה של הרבי, מסר שיעור בתניא בשפה האנגלית, במכון חנה. השיעורים הוקלטו ור' יוסף היה שולח את הקלטות לרבי.

בשנים האחרונות התגורר בקליפורניה. נפטר ביום חמישי, כ"ה אדר ה'תשע"ג, ונטמן בבית העלמין 'מונטיפיורי' שבקווינס, ניו יורק.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

אחיו, ר' דוד גולדשטיין - צפת
צאצאיו

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. על שם הכינוי שלו בתכנית הרדיו הידועה שהפעיל צבאות השם בארצות הברית בין השנים תשמ"ב-תשנ"ב וזכתה להצלחה עצומה.
  2. ההגרלה נערכה על פי הוראתו של הרבי הריי"צ ללמוד משניות בעל פה כדי לטהר את האוויר. בשביל לעודד את הלימוד הייתה נערכת הגרלה בה נוכח הרבי הריי"צ.
  3. החדר בו לימים נקבע משרדו של ר' דוד רסקין
  4. מסופר בהרחבה בגיליון בית משיח מספר 873
  5. באותם שנים התגורר הרבי בפינת הרחובות פרזידנט וניו יורק