דוד זקליקובסקי (קראון הייטס)

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף דוד זקליקובסקי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוד זקליקובסקי
סמליל הארכיון החסידי בייסודו ובניהולו

ר' דוד העניך זקליקובסקי (Dovid Zaklikowski) הוא עיתונאי, איש מדיה, סופר, חוקר ואספן, מייסד ארכיון ליובאוויטש (Lubavitch Archives), אוסף דיגטלי ופיזי הכולל תמונות ומסמכים הקשורים לחב"ד, ומנהל הוצאת הספרים 'הארכיון החסידי' (Hasidic Archives). שימש יותר מעשור כמנהל התוכן באתר חב"ד אורג ולפני זה כחוקר ומפיק ב-JEM.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בקראון הייטס להוריו הרב אברהם וחיה זקליקובסקי ובשעת הברית נקרא על שם סבו מצד אביו, הרב דוד העניך זקליקובסקי. סבו מצד אמו היה הרב חיים מאיר בוקיעט, ראש ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש המרכזית ויושב ראש ועד רבני ליובאוויטש. בצעירותו למד בתומכי תמימים המרכזית וישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד.

בגיל 16 החל לעסוק בכתיבה, וכבר בעודו בחור החל לעסוק באיסוף תמונות ותיעוד היסטורי של חיי החסידים מדורות קודמים, והחזיק ברשותו למעלה מ-5000 תמונות ופרטי היסטוריה תיעודיים.

בשנת תש"ס ייסד את 'ארכיון ליובאוויטש', שהלך והתרחב במשך השנים כאשר רכש את האוספים של אספנים וצלמים ותיקים דוגמת ר' יוסי מלמד ור' מנחם מענדל וולף[1], והוא כולל כיום בתוכו מאות אוספים שונים ומונה מעל מיליון וחצי מסמכים ותמונות דיגיטליים והוא האוסף בגדול של תמונות ומסכים דיגיטליים מהיסטוריה החבדית.

לאחר חתונתו עם רעייתו מרת חנה רייזל, קבע את מגוריו בקראון הייטס, שם המשיך בעבודתו בחבד.אורג. הוא המייסדים של האתר שלהם על מצוות, ערך את האתר על הרבי וגם ייסד את האתר בעברית. במשך עשר שנים שימש כאחד הדוברים החבדיים. הוא גם היה האחראי במשך הרבה שנים על רשימת השלוחים ובתי חבד עבור מרכז לענייני חינוך.

במקביל, המשיך לעסוק בכתיבה עצמאית, ופרסם לאורך השנים אלפי טורים באתר אינטרנט ובימות שונות[2], ולמעלה משלושים כותרים העוסקים בביוגרפיה והיסטוריה חב"דית, ובהגותו של הרבי.

כיום הוא המוציא לאור ספרים באנגלית העוסקים בהגות הרבי ובהיסטוריה חסידית במסגרת הוצאת הספרים 'הארכיון החסידי' (Hasidic Archives) שהקים.

הוא גם כותב עבור עיתוניים חרדיים כמו משפחה, עמי, הג'ואיש פרס, המודיע, COL מגזין, ועבור עיתונות יהודית כמו הפילידלפיה ג'ואיש אקספוננט, באלטימור ג'ואיש טיימס, וJNS.

הוא עוסק הרבה שנים בתיעוד קורות זקנו הרב חיים מאיר בוקיעט.

האורקל[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תשפ"ד יצא לאור ספר ייחודי על הרבי בשם "האורקל" – הנבי שיצא לאור על ידי רידוקס פיקטורס. ר' דוד זקליקובסקי ערך את הראיונות לספר. הספר מציג קולקצית תמונות שצולמה על ידי הצלם עטור הפרסים מארק אסנין, שצילם את הרבי בתשנ"ב לקראת כתבה נרחבת ב'ניו יורק טיימס'. אסנין צילם אלפי תמונות ומעטות מהן פורסמו בכתבה, וכעת המיוחדות שבהן מוצגות בספר לצד תמונות שצילם בזמנים שונים. לצד התמונות נפרשים 50 ראיונות עם אישים שהיו להם קשרים עם הרבי ובהם – נכבדים, אמנים, פוליטיקאים, וגם אנשים מן השורה וביניהם: הרב יהודה קרינסקי, הרב משה קוטלרסקי, סנטור ג'ו ליברמן, התובע של ניו יורק רוברט אברמס, הרב ישראל פרידמן, גב' דבורה הלברשטאם ואחרים. אחד המרואיינים הוא פרופסור הלן הנדלר, הפרופסור מביע דעה שלא התחבר להרבי ביחידויות שלו ובהשתתפותו בהתוועדות. הדבר גרם להרמת גבה אצל כמה חסידים, מה שהביא כמה מהחנויות החב"דיות להפסיק את מכירת הספר.

בהתוועדות י”ב תמוז תשפ”ד המרכזית, שנערכה ב770 זמן קצר לאחר הוצאתו לאור של הספר (האורקל), יצא המרא דאתרא דשכונת קראון הייטס הרב יוסף ישעי’ ברוין במחאה נמרצת נגד הספר, ואסר את קריאתו.

הספר כריכה קשה – 384 עמודים. 280 תמונות. הספר נמכר בחנויות ובאתרי האינטרנט.

ספריו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • Dear Rebbe: Rabbi Menachem Mendel Schneerson corresponds with a singer, a writer, a sculptor & a Holocaust survivor (רבי יקר: הרבי מתכתב עם זמר, סופר, פסל וניצול שואה)
  • A Chassid, a Businessman: The Story of Zalman Deitsch (חסיד ואיש עסקים: סיפורו של זלמן יהודה דייטש)
  • Advice for Life: Daily Life (עצה לחיים, חיים היום יום)
  • Learning on the Job: Jewish Career Lessons (למידה בעבודה: שיעורי קריירה יהודיים)
  • Footprints: Colorful Lives, Huge Impact (עקבות: חיים צבעוניים, השפעה ענקית[3])
  • Advice for Life: From Life to Life (עצה לחיים: מחיים לחיים)
  • SHADAR Touching Hearts, One Person at a Time (שד"ר לגעת בלבבות, הרב שמואל דוד רייטשיק)
  • Kosher Investigator: Rabbi Berel Levy (חוקר כשרות: הרב בערל ליווי וארגון הכשרות OK)
  • The Edifice: Dating, Marriage and an Everlasting Home (הבניין: הכרויות, נישואים ובית נצחי במשנתו של הרבי)
  • Dignified Differences: A Special Soul (הבדלים מכובדים: נשמה מיוחדת)
  • Judaism in a Nutshell: The Jewish Primer (יהדות בקצרה)
  • Kaleidoscope: Uplifting Views on Daily Life (קליידוסקופ: השקפות מרוממות על חיי היומיום)
  • תולדות חייו של ר' זלמן, תשורה מנישואי צאצאיו של ר' זלמן ברונשטיין, אלול תשפ"א (אנגלית)
  • My Gulag Life: Stories of a Soviet Prisoner (חיי הגולאג שלי: סיפוריו של אסיר סובייטי), סיפורים שסיפר ר' מענדל פוטרפס בהזדמנויות שונות, בתוספת רשמים ביוגרפיים ומסמכים מקוריים מאת העורך, תשפ"ב
  • The Queen of Cleveland: A Life of Self-Sacrifice and Courage (מלכת קליבלנד: חיים של הקרבה עצמית ואומץ), עורך שותף יחד עם שולה קייזן והניה ליין
  • The Oracle: Portraits of Rebbe Mendel Schneerson (פורטרטים של הרבי מענדל שניאורסאהן). ניו יורק, תשפ"ד. בספר תמונות ייחודיות שצולמו על ידי צלם עיתונות, לצד ראיונות עם אישי ציבור חב"דיים ואחרים, כמו: מזכיר הרבי הרב יהודה קרינסקי, סנטור ג'ו ליברמן, גב' דבורה הלברשטאם ועוד[4].

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. "בלי הארכיון הזה, ההיסטוריה של חב"ד הייתה נעלמת"
  2. בין השאר פרסם כתבות ומאמרים בשבועון כפר חב"ד, במגזין 'משפחה' ומגזין 'המודיע' בגרסה האנגלית שלהם, מגזין 'עמי', ועוד.
  3. לקט ביוגרפיות קצרות וסקירות של מאורעות היסטוריים, ביניהם: עלילת בייליס, הרב מרדכי חפץ, הפיזיקאי הבכיר סיריל (יחיאל) דומב, הרב יחזקאל פייגין, הרב אברהם דב הכט, חווה רבקה (אוולין) קוזאק – האשה המבוגרת ביותר בעולם שזכתה לאריכות ימים בזכות ברכתו של אדמו"ר הריי"צ, הרבנית רחל קריצבסקי, הרב שמעיה קרינסקי, הרב ישראל לייבוב, הרב יהודה לייב לוין, מרת הדסה ליס, לואיס מזל, הרב צבי ריבקין, הרב ד"ר עמנואל שוחט, הרב ד"ר אברהם אבא זליגסון, הרב אליהו נחום שקלאר, הרב יצחק דב אושפאל, הרב דוד העניך חנוך זקליקובסקי.
  4. סקירת הספר באתר הארכיון החסידי