היברו בוקס (אתר)

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף היברובוקס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל האתר הרגיל
סמליל האתר בשיתוף עם ספריית חב"ד

היברו בוקס, או בשמה באנגלית HebrewBooks (בעברית: "ספרים עבריים") היא ספרייה דיגיטלית חינמית מקוונת לספרות תורנית. האתר מכיל כ-63,000 ספרים וכתבי עת תורניים סרוקים[1], החל מראשית הדפוס ועד למחברים בני זמננו, רובם בעברית. הספרים ניתנים לצפייה, להורדה ולחיפוש טקסטואלי בתוכן הספר. האתר נגיש בשפות עברית ואנגלית.

מטרתו הראשונית של המיזם הייתה לשמר את הספרים והחיבורים התורניים של יהדות ארצות הברית, אשר חלקם חדלו להיות זמינים. בהמשך, התרחבה מטרת המיזם וכיום שואפת האגודה להנגיש את כל ספרי הקודש העבריים, במטרה "להחיות את זכרם של החיבורים הרבים שנכתבו במהלך השנים ולמרבה הצער נשתכחו ונזנחו, וכמו כן לעשות את עולם הספר התורני לנגיש וזמין לכל דורש ללא תמורה"[2].

התפתחות המיזם[עריכה]

המיזם נוסד על ידי חיים רוזנברג, חסיד חב"ד המתגורר בקראון הייטס, מייסד האגודה לשימור ספרים עבריים (The Society for Preservation of Hebrew Books). במסגרת אגודה זו איתר רוזנברג ספרים תורניים רבים שחוברו בארצות הברית, סרק והעלה אותם לאתר האינטרנט להורדה בפורמט PDF. בראשית 2001 הוצעו באתר 60 ספרים[3]. בדצמבר 2006 הושק פורמט האתר הנוכחי, ובו הוצעו 11,000 ספרים[5]. 1780 ספרים נסרקו מאוסף ספרים עתיקים השייך לחיים אלעזר רייך מברוקלין[6] וכן נסרקו ספרים מאוסף פרידברג-ריזמן, המכיל יותר מ-15,000 ספרים[7].

המיזם מאפשר העלאה של ספרים סרוקים על ידי הציבור ומחברי הספרים עצמם[8]. צוות האתר מונה כעשרה עובדים. בנוסף, מאות מחברים ואחרים העלו ספרים שסרקו בעצמם.

ראו גם[עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. נכון ל-תשפ"ד. עדכון קבוע על מספר הספרים מתפרסם בדף הבית של המיזם. עדכונים שוטפים על ספרים חדשים שנסרקו מתפרסמים ב בלוג האתר
  2. על המפעל, באתר המיזם
  3. גרסת האתר מינואר 2001 באתר ארכיון האינטרנט. ראו את רשימת הספרים
  4. {הלל גרשוני באתר ynet, בכתבה בשם: הגוגל-בוקס של הספרים היהודים, 27 בדצמבר 2010
  5. {{כך בכתבה שכתב בני מר, בשם גניזה וירטואלית, באתר הארץ, (2 בינואר 2007) ראו גם את גירסת האתר מדצמבר 2006 באתר ארכיון האינטרנט}}. בהמשך נוספו לאתר 15,000 ספרים מאוסף ספריית חב"ד בניו יורק, 150 אינקונבולות (דפוסי עריסה) מאוסף בית המדרש לרבנים באמריקה, וספרים מאוסף YIVO שבמנהטן[4]
  6. הודעה על סריקת האוסף בבלוג הרשמי של hebrewbooks. לרשימת הספרים ראו כאן
  7. Ancient Hebrew collections preserved,‏ 22 באפריל 2008. (באנגלית)
  8. דף העלאה